Serije U nastavcima, a nisu sapunice |
|
|
01.02.2020., 12:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
USS Enterprise-E kojeg ćemo vidjeti u Star Trek Picardu:

|
|
|
01.02.2020., 12:20
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
Wikiceha kaže:
26th century and beyond Edit
By the 26th century, races such as the Klingons, Ithenites, and Xindi had joined the Federation
https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Federation_history
A i Romulanci su tu jako bitni, jer osim priče s Vulkancima (tragovi o mogućem ujedinjenju su dani u par epizoda, mislim Voyagera  ), Romulanci su bili i glavni uzrok stvaranja Federacije, njihovo agresivno ponašanje je zbližilo Andorce, Vulkance i ljude. A i njihov ulazak u Dominionski rat je spasio Federaciju i Klingonce
Dakle, ono.
Mogli su ih prikazati kao da su se "vulkanizirali", ionako su pobjegli od tajnih službi, nešto kao Kinu u kojoj je svrnuta KP, pa je postala "zapadnjačka" : rofl:
Mogli su ih prikazati i kao raznovrsne, kao "demokraciju na djelu".
Skupa s "federaliziranim" Klingoncima (SAD su partner gomili ex-SSSR republika)....
Nova, jača Federacija, s novim prijetnjama.
Poanta i je da bude nekog rasta.
|
yep
Svojedobno je Bryan Singer predložio svoj koncept Star Trek: Federation, ali tu bi bila prikazana erozija Federacije u nešto daljoj budućnosti.
https://memory-alpha.fandom.com/wiki...ek:_Federation
No u svemu tome ipak je onaj exploration aspekt Treka bitan i neizostavan po meni. Bavljenje širim društveno-političkim stvarima je OK, ali što je Star Trek zapravo bez eksploracije i broda i njegove posade?
Quote:
Wikiceha kaže:
I treba seriji vremena da se prilagodi.
|
Treba. Nakon što se odvrti tih 10-ak epizoda, tj još 8, imat će se nešto bolja slika i predodžba.
Quote:
Wikiceha kaže:
PS: malo googlao.
Ovi su uništili Mars putem?
|
Uništili su Utopiu Planitiu, a Mars je postao nenastanjiv.
|
|
|
01.02.2020., 12:35
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Resurrected kaže:
Nije se bas dogodilo iznenadno kad su vec radili evakuacijske planove, a Spock krenuo prema sustavu.
Eksplozije supernove su iznenadne, a koliko se to unaprijed moze prepoznati - ne znamo. Mozda u roku od nekoliko dana do tjedana.
|
Sama eksplozija jest instantna, ali faza nastanka supernove, sa svim njenim popratnim pojavama, odvija se u vremenskim okvirima unutar kojih nastaju i nestaju civilizacije! Nije to događaj koji se odvija u par godina i gdje nitko ništa ne zna, a onda te iznenadi pa još stigneš spakirat kofere. To je čista glupost. Dakle nije problem instant eksplozija, već instant supernova.
|
|
|
01.02.2020., 13:17
|
|
Saint
Registracija: Sep 2008.
|
Quote:
Mr. Beam kaže:
|
Ima, dobrih ideja, ali mi je sveskupa precrno.
Fora je ovo s Ferengijima, prodajom religije i slično, ST zna biti dobra kritika društva.
Odnosno, znao je
Ja bi htio vidjeti rast, ogromnu federaciju, nove koncepte, nadu u bolje sutra.
To je poanta STa.
Može neki Ferengi prodavati Bajoransku religiju, al poanta je da to radi s nekim nerazvijenim planetima, ST bi trebala karakterizirati vjera u znanost..
Quote:
Mr. Beam kaže:
No u svemu tome ipak je onaj exploration aspekt Treka bitan i neizostavan po meni. Bavljenje širim društveno-političkim stvarima je OK, ali što je Star Trek zapravo bez eksploracije i broda i njegove posade?
|

Treba biti novih stvari, novih perspektiva, nečega što potiče razvoj.
Ne depra.
Quote:
Mr. Beam kaže:
Treba. Nakon što se odvrti tih 10-ak epizoda, tj još 8, imat će se nešto bolja slika i predodžba.
|
Nadam se.
Quote:
Mr. Beam kaže:
Uništili su Utopiu Planitiu, a Mars je postao nenastanjiv.
|
Ovo je poprilično loše.
Prvo zato što je u STu bilo teraformiranja sve u 16, a drugo...
Ovo je doslovce predgrađe glavnog grada/planeta Federacije.
Realno, ja bi htio gledati plavi Mars
https://www.google.com/imgres?imgurl...CIAg..i&w=1024
A ne ovo što ovdje prodaju.
Quote:
Mr. Beam kaže:
Sama eksplozija jest instantna, ali faza nastanka supernove, sa svim njenim popratnim pojavama, odvija se u vremenskim okvirima unutar kojih nastaju i nestaju civilizacije! Nije to događaj koji se odvija u par godina i gdje nitko ništa ne zna, a onda te iznenadi pa još stigneš spakirat kofere. To je čista glupost. Dakle nije problem instant eksplozija, već instant supernova.
|
Da stvar bude bolja, Romulani su se tamo naselili.
Dakle, čim su dolazili su već trebali vidjeti da se tu sprema Supernova.
|
|
01.02.2020., 13:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2004.
|
Quote:
Mr. Beam kaže:
|
Tko zna, upravo to moze biti slucaj. Nastanak supernove je vjerojatno nagli kolaps elektronskog plina u relativistickom rezimu kad gravitacija nadjaca tlak.
S obzirom da nismo nikad u moderno doba vidjeli eksploziju supernove iz blizine (u nasoj galaksiji), tesko je donositi zakljucke o predvidljivosti.
|
|
|
01.02.2020., 13:41
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Wikiceha kaže:
Da stvar bude bolja, Romulani su se tamo naselili.
Dakle, čim su dolazili su već trebali vidjeti da se tu sprema Supernova.
|
Pa baš to. Da je u njihovom sustavu bila supernova, romulanske civilizacije ondje ne bi ni bilo! Ili nema Romulusa ili nema supernove. Oboje ne ide.
|
|
|
01.02.2020., 14:47
|
|
...........
Registracija: Jul 2004.
|
Quote:
Wikiceha kaže:
Ima, dobrih ideja, ali mi je sveskupa precrno.
Fora je ovo s Ferengijima, prodajom religije i slično, ST zna biti dobra kritika društva.
Odnosno, znao je
To je poanta STa.
Može neki Ferengi prodavati Bajoransku religiju, al poanta je da to radi s nekim nerazvijenim planetima, ST bi trebala karakterizirati vjera u znanost..
|
To nije niti ikada bila poanta ST-a, znanost je tu kozmetike radi.
|
|
|
01.02.2020., 15:10
|
|
je Hugo Weaving
Registracija: Nov 2004.
|
Supernova nije problem. Problem je što nam prodaju priču da je to prirodna supernova. Samo su trebali reći da je XY frakcija/imperija sjebala Romulansko Sunce da krene u proces supernove sada i Romulanci su to skužili 1 mjesec prije eksplozije i nisu bili spremni jer po njihovim izračunima imali su recimo barem par stotina godina. Pa su onda tražili pomoć od Federacije.
Nema nikakve šanse da bi u tako naprednom svijetu prirodna supernova ikoga iznenadila (ima i epizoda gdje ovi odu promatrati neku supernovu u zadnjim trenucima za koju kažu da su je pratili već neko vrijeme). Cijela ideja je bila glupa od početka. Da ne spominjemo da Romulansko Carstvo nije samo taj jedan sustav i imaju oni dovoljno brodova u slučaju prirodne supernove da se sami evakuiraju.
|
01.02.2020., 15:16
|
|
je Hugo Weaving
Registracija: Nov 2004.
|
Quote:
Wikiceha kaže:
Dakle, ono.
Mogli su ih prikazati kao da su se "vulkanizirali", ionako su pobjegli od tajnih službi, nešto kao Kinu u kojoj je svrnuta KP, pa je postala "zapadnjačka" : rofl:
Mogli su ih prikazati i kao raznovrsne, kao "demokraciju na djelu".
Skupa s "federaliziranim" Klingoncima (SAD su partner gomili ex-SSSR republika)....
|
Romulanci u STP su prikazani drugačijim od onih iz TNG. Imaju drugačija lica, totalno drugačije frizure i drugačija odijela i više nisu više onako vojno napeti i uvijek kao ti nešto prijete. Dio toga je 25% drugačije što je ugovor po kojem se STP morao snimati ali dio toga je upravo sve što ih je promijenilo nakon svega što se dogodilo.
Quote:
Inače, uvijek postoje kritičari i stvari koje ne pašu. I treba seriji vremena da se prilagodi.
Voyager je oko nekih stvari ima slabe glumce, DS9 je bio kritiziran da se previše bavi politikom, TOS je imao priče o tome da Kirk sve ševi, šora ili :zu bo:
A i TNG ima svojih bisera.
Enterpriseu je zapravo krenulo kad su se ubacili u Xindi rat i izvukli iz temporalnih peripetija.
Ali su svi bili ST.
Postojao je neki kanon, neko ponašanje.
Toga po meni u STDu nema.
A čini mi se da ga dosta fali i u STPu (ali nisam gledao, pa ne mogu suditi).
|
Mislim da je najpametnije da prestaneš onda komentirati sve i čitati sve dok prvo ne pogledaš.
Pod jedan spoileraš si radnju, pod dva uzimaš si tuđa mišljenja kao prva iskustva s serijom što će ti utjecati na tvoja očekivanja i tvoje prvo iskustvo.
|
01.02.2020., 15:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Quote:
Archangel kaže:
Romulanci u STP su prikazani drugačijim od onih iz TNG. Imaju drugačija lica, totalno drugačije frizure i drugačija odijela i više nisu više onako vojno napeti i uvijek kao ti nešto prijete. Dio toga je 25% drugačije što je ugovor po kojem se STP morao snimati ali dio toga je upravo sve što ih je promijenilo nakon svega što se dogodilo.
Mislim da je najpametnije da prestaneš onda komentirati sve i čitati sve dok prvo ne pogledaš.
Pod jedan spoileraš si radnju, pod dva uzimaš si tuđa mišljenja kao prva iskustva s serijom što će ti utjecati na tvoja očekivanja i tvoje prvo iskustvo.
|
Ta GLUPOST o 25% je IZMIŠLJOTINA. Jel, reci ti meni, zašto su Vulkanci ostali isti, a Romulanci eto po tebi promijenjeni 25%. Jel postoji to neki spisak vrsta koje se moraju promjeniti, a neki koje ne moraju?
Prestanite više širiti dezinformacije, jel vam dosta dragi ljudi.
|
|
|
01.02.2020., 15:57
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Archangel kaže:
Supernova nije problem. Problem je što nam prodaju priču da je to prirodna supernova. Samo su trebali reći da je XY frakcija/imperija sjebala Romulansko Sunce da krene u proces supernove sada i Romulanci su to skužili 1 mjesec prije eksplozije i nisu bili spremni jer po njihovim izračunima imali su recimo barem par stotina godina. Pa su onda tražili pomoć od Federacije.
Nema nikakve šanse da bi u tako naprednom svijetu prirodna supernova ikoga iznenadila (ima i epizoda gdje ovi odu promatrati neku supernovu u zadnjim trenucima za koju kažu da su je pratili već neko vrijeme). Cijela ideja je bila glupa od početka. Da ne spominjemo da Romulansko Carstvo nije samo taj jedan sustav i imaju oni dovoljno brodova u slučaju prirodne supernove da se sami evakuiraju.
|
Pa da. Ali gdje je to objašnjenje? Nema ga! Da su se bar potrudili dati neko objašnjenje, kao npr ono oružje na bazi trilitija koje je koristio Soran kako bi destabilizirao termonuklearni proces zvijezde i uzrokovao njezinu eksploziju. Ali nema takve pozadine. Znači, pretpostavka je da je to bila prirodna supernova, koja je praktički iz vedra neba eksplodirala (!). To je ultra stupidno (i još prijeti uništiti čitavu galaksiju!!). Takvo što ne bi se napravilo ni u nekom SF filmu u 50-ima. Ali nije to slučajni propust (kad imaš budžet od 150 milijuna). Jednostavno, oni mrze Star Trek. Zato su i napravili takvu glupost. A sad ta gluparija sa supernovom i uništenjem Romulusa još služi, među ostalim, kao podloga za radnju u STP.
|
|
|
01.02.2020., 16:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2006.
|
Meni se čini da vi samo tražite razloge zbog čega vam se nešto nebi trebalo sviđati.
"Da, to je loše, budući da ne postoji apsurdno technobabble objašnjenje koje ništa ne objašnjava".
Ako ne uključite suspension of disbelief nemate što gledati bilo koji ST.
|
|
|
01.02.2020., 16:25
|
|
.- -... ... . -. -
Registracija: Oct 2005.
|
Quote:
Wikiceha kaže:
To je poanta STa.
|
Većina SF serija i filmova se bavi ili distopijama ili budućnošću u kojoj su ljudi isti kakvi su i danas, dok je za Star Trek zapravo karakteristično da se bavi ljudima koji su donekle evoluirali, razvili više vrednosti i stoga žive u jednoj vrsti utopije. Mislim da ljubitelje Star Treka upravo i privlači ideja utopije (koja nije prikrivena distopija), te žele da vide kako bi jedno takvo društvo izgledalo, razvijalo se i na kakve bi probleme i iskušenja nailazilo na tom svom putu. Pretpostavljam da iz toga i proizilazi razočaranje koje mnogi gledaoci osećaju kad se snima "mračni Star Trek". Svakako je zanimljivo da je ljudima teško osmisliti utopijsku SF seriju, dok istovremeno nemaju nikakvih problema da izmisle i snime najraznovrsnije distopije. Možda to samo znači da smo daleko od evolucije duha i istinskog napretka... No, ovo je već off topic. 
|
|
|
01.02.2020., 16:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2007.
|
Super mi je kako je teorija o supernovi sada najzanimljivija stvar i dokaz kako je zapravo PIC fulao futbol sto se ST-a tice. Kao da je ST ikad bio znanstveno tocan. 
|
|
|
01.02.2020., 17:02
|
|
Saint
|
Quote:
Mr. Beam kaže:
Pa baš to. Da je u njihovom sustavu bila supernova, romulanske civilizacije ondje ne bi ni bilo! Ili nema Romulusa ili nema supernove. Oboje ne ide.
|
Quote:
Freek kaže:
To nije niti ikada bila poanta ST-a, znanost je tu kozmetike radi.
|
Si ti gledao kad ST?
Ne pričam o techno-bubbleu, ima i toga, iako su se i tu trudili.
ST ima neku svoju utopijsku filozofiju.
Bit će dobro, mi smo dobri dečki, nema razloga za paniku.
Ovdje toga nema, ovo lagano klizi prema Terranskom carstvu.
Quote:
Archangel kaže:
|
Pa kada je otišao Praxis, bio je ugrožen Qo'noS (onečišćen ozon i nestanak kisika kroz sljedećih 50 godina), Klingonci nisu tražili pomoć od Federacije, pogotovo ne ovakvu.
Samo su tražili mir, jer nisu bili u stanju izdržati rat i oporaviti planet.
Romulansko carstvo je ogromno, malo mi je glupo što su ga srozali ovako.
Quote:
Archangel kaže:
Romulanci u STP su prikazani drugačijim od onih iz TNG. Imaju drugačija lica, totalno drugačije frizure i drugačija odijela i više nisu više onako vojno napeti i uvijek kao ti nešto prijete.
|
Druga država: D
https://memory-alpha.fandom.com/wiki/Romulan_Free_State
Quote:
Archangel kaže:
|
Ma ja ti volim spojlanje, kad i uzmem novu knjigu znam ju malo prelistati, pogledati kaj se događa na kraju
Quote:
Mr. Beam kaže:
Pa da. Ali gdje je to objašnjenje? Nema ga! Da su se bar potrudili dati neko objašnjenje, kao npr ono oružje na bazi trilitija koje je koristio Soran kako bi destabilizirao termonuklearni proces zvijezde i uzrokovao njezinu eksploziju. Ali nema takve pozadine. Znači, pretpostavka je da je to bila prirodna supernova, koja je praktički iz vedra neba eksplodirala (!). To je ultra stupidno (i još prijeti uništiti čitavu galaksiju!!). Takvo što ne bi se napravilo ni u nekom SF filmu u 50-ima. Ali nije to slučajni propust (kad imaš budžet od 150 milijuna). Jednostavno, oni mrze Star Trek. Zato su i napravili takvu glupost. A sad ta gluparija sa supernovom i uništenjem Romulusa još služi, među ostalim, kao podloga za radnju u STP.
|
Žalosno, no da.
Quote:
dobrimag kaže:
Meni se čini da vi samo tražite razloge zbog čega vam se nešto nebi trebalo sviđati.
"Da, to je loše, budući da ne postoji apsurdno technobabble objašnjenje koje ništa ne objašnjava".
Ako ne uključite suspension of disbelief nemate što gledati bilo koji ST.
|
Ne, a mislim da smo o ovome već pričali.
Valjda si mlad, ne znam.
Fantasy uključuje logiku.
Nije argument da ako su negdje zmajevi da je sasvim normalno da netko prolupa sam od sebe.
Ovo je SF, treba biti technobubblea, korisno bi bilo da je taj što bliži nekim trenutnim teorijama, ali iber svega mora biti logike.
Quote:
Enchantress kaže:
Većina SF serija i filmova se bavi ili distopijama ili budućnošću u kojoj su ljudi isti kakvi su i danas, dok je za Star Trek zapravo karakteristično da se bavi ljudima koji su donekle evoluirali, razvili više vrednosti i stoga žive u jednoj vrsti utopije. Mislim da ljubitelje Star Treka upravo i privlači ideja utopije (koja nije prikrivena distopija), te žele da vide kako bi jedno takvo društvo izgledalo, razvijalo se i na kakve bi probleme i iskušenja nailazilo na tom svom putu. Pretpostavljam da iz toga i proizilazi razočaranje koje mnogi gledaoci osećaju kad se snima "mračni Star Trek". Svakako je zanimljivo da je ljudima teško osmisliti utopijsku SF seriju, dok istovremeno nemaju nikakvih problema da izmisle i snime najraznovrsnije distopije. Možda to samo znači da smo daleko od evolucije duha i istinskog napretka... No, ovo je već off topic. : )
|

Jako dobro rečeno, Enči : D
Problem je što je ovo nažalost ogledalo društva.
Znaš onu priču iz Seinfielda kad se on i George žale zakaj nema letećih auti već? Da smo sada tehnološki zaostali 
Druga polovica 20. stoljeća je bila puna optimizma, vjerovalo se u napredak, napravilo se svašta.
21. stoljeće...
Lagani neofeudalizam, nepotizam (pogledaj kako je Trumpov zet dobio "posao"), isključivanje logike (suspension of disbelief  ), loša propaganda (subjektivne istine  )...
A to se nažalost onda i preslikava na Hollywood.
Kladim se da bi ovdje napisali bolji scenarij od ovoga.
Ali opet, izgleda da ovo nije ST, da je ovo rađeno za neke druge ljude, ne nas. Što bi čak i prihvatio, dolaze neki novi klinci, drugi ukusi, drugi snovi, no dfq. ovo je bila dobra serija, a sad ju rade likovi kojima je problem i kvalitetnu rečenicu napisati.
Baš pad kvalitete 
|
|
01.02.2020., 18:16
|
|
Elim
Registracija: Mar 2004.
|
Pretjerano vi serete.
|
|
|
01.02.2020., 19:17
|
|
Saint
|
Quote:
Garak kaže:
Pretjerano vi serete.
|
Ne, nego ne prihvaćamo svakakvo sranje.
Postoji razlika.
|
|
01.02.2020., 19:20
|
|
Elim
Registracija: Mar 2004.
|
Quote:
Wikiceha kaže:
Ne, nego ne prihvaćamo svakakvo sranje.
Postoji razlika.
|
Trekker sam od svoje 10. godine, znači 19 godina svog života pratim sve moguće u vezi ST. Nagledao i načitao sam se raznih fanatika, od podrumaša do casual fanova, što online što u stvarnom svijetu, ali vi ste uspjeli nadmašiti sve što sam do sada vidio. A mislio sam da sam vidio sve, doista.
|
|
|
01.02.2020., 19:44
|
|
Saint
|
Quote:
Garak kaže:
Trekker sam od svoje 10. godine, znači 19 godina svog života pratim sve moguće u vezi ST. Nagledao i načitao sam se raznih fanatika, od podrumaša do casual fanova, što online što u stvarnom svijetu, ali vi ste uspjeli nadmašiti sve što sam do sada vidio. A mislio sam da sam vidio sve, doista.
|
Ae, još je dalek put pred tobom 
|
|
01.02.2020., 20:03
|
|
.- -... ... . -. -
Registracija: Oct 2005.
|
Quote:
Wikiceha kaže:
Ali opet, izgleda da ovo nije ST, da je ovo rađeno za neke druge ljude, ne nas. Što bi čak i prihvatio, dolaze neki novi klinci, drugi ukusi, drugi snovi, no dfq. ovo je bila dobra serija, a sad ju rade likovi kojima je problem i kvalitetnu rečenicu napisati.
Baš pad kvalitete 
|
Nisam još pogledala - čekam da izađu sve epizode. Nemam velika očekivanja, tako da me ne može ni razočarati.
Iskreno, rado bih pogledala neku malo ozbiljniju utopijsku SF seriju. Ne mora imati nikakve veze sa Star Trekom, ali da nije baš ni neozbiljna poput Orvilla.
Serije koje se razvlače u nedogled obično gube na kvalitetu. Istroše se ljudi, nemaju više ideja i onda je dobro na izvesno vreme prestati sa snimanjem. Recimo, Doctor Who je pravio pauzu i kad se vratio ponovo 2005. godine imali smo nekoliko odličnih sezona. Nisam još pogledala najnoviju sezonu, ali već neko vreme mi je serija bila prilično dosadnjikava. Dvanaest sezona (uz specijale) u kontinuitetu je već dosta dugo...
Verujem da bi se i Star Trek mogao oporaviti nakon neke duže pauze od bar desetak godina dok se ne pojave novi ljudi s novim idejama. Treba ostaviti sve stare likove u prošlosti gde i pripadaju i snimati nešto sasvim novo - 100-200 godina kasnije.  Možda i to dočekamo. 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:49.
|
|
|
|