Pogledaj rezultate ankete: Kome ide vaš glas
|
Tomislav Tomašević
|

|
118 |
67.82% |
Marija Selak Raspudić
|

|
41 |
23.56% |
Idem na izlet
|

|
15 |
8.62% |
09.05.2025., 10:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2015.
|
Quote:
denijama kaže:
željeznica i Metro nisu iste stvari.
to ide i onih koji tvrde da nam ne treba linija istok-zapad jer imamo željeznicu.
To je neprosto netočno. Željeznica je dislocirana, odnosno odmaknuta previše od ljudi i zgrada, a da bi bila zamjena za Metro. Ideja metroa i jedini način d aon funkcionira jest da su stanice doslovno usred kvartova i zgrada, odnosno da im blizinom gravitira velik broj ljudi. Postoje izračuni koliki broj to mora biti da bude racionalno i funkcionalno. Metro bi doslovno morao ići ispod Avenije Dubrava i Maksimirkse ili Zvonimirove, direktno ispod Trga i Ilice i onda već kako koji krak -ili prema Trešnjevci ili prema Črnomercu.
Željeznica koja je kilometar ili dva zamaknuta od kvartova i zgrada -ne može ni slučajno biti zamjena za Metro. Pa u Beču ide direkno ispod Mariahilferstrasse, u Londonu isto usporedivno i sl.
Govorimo o dvije različite stvari koje se nadopunjuju, ali nisu iste...
|
Točno, i nema prometne alternative dugoročno gledano to zna svatko imalo upućen u problematiku prometa.
|
|
|
09.05.2025., 10:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Dukkai kaže:
ma, uopce nije pitanje da li metro treba ili ne treba
cinjenica je da ako bi i sutra odlucili da radimo metro i dalje imamo od sada pa do kad se metro napravi (sto moze biti 10ak godina) za rjesavati problem JP i guzvi. a te guzve bi zbog izgradnje metroa bile jos vece.
plus, realnost je takva da projekt metroa traje dugo i vlast koja ga zapocne gotovo sigurno nece biti vlast koja ce ga zavrsiti, sto znaci da je kao projekt zapravo negativan za onoga tko ga pokrene.
Jer ce taj biti odgovoran za guzve, radove po gradu i sve probleme nastale iz toga, a netko drugi ce jednom kad se napravi pobrati vrhnje i reci "evo, konacno smo zavrsili metro koji je prijasnja vlast odugovlacila i vidite kako smo smanjili guzve u gradu"
jebiga, politika je takva igra, a građani su ovce i prica oko metroa bi se tocno tako odvila.
|
Takav projekt je dugoročan, cca 20 godina. Ovom logikom neće se nikad riješiti problem jer nitko neće započeti isto jer nema benefit od toga.
|
|
|
09.05.2025., 10:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2009.
|
Quote:
Hammersahne kaže:
Takav projekt je dugoročan, cca 20 godina. Ovom logikom neće se nikad riješiti problem jer nitko neće započeti isto jer nema benefit od toga.
|
pa, da
zato prvo ides smanjiti problem guzve i poboljsati JP pa onda ovo radis kao dodatak tome
inace sve karte i brdo financiranja bacas na projekt koji vjerojatno neces dozivjeti.
Politicari su prije svega pragmaticni, a onda ih tek dijelimo na postene i lopove
|
|
|
09.05.2025., 10:30
|
|
Vegetiram
Registracija: Aug 2005.
|
Quote:
denijama kaže:
željeznica i Metro nisu iste stvari.
to ide i onih koji tvrde da nam ne treba linija istok-zapad jer imamo željeznicu.
To je neprosto netočno. Željeznica je dislocirana, odnosno odmaknuta previše od ljudi i zgrada, a da bi bila zamjena za Metro. Ideja metroa i jedini način d aon funkcionira jest da su stanice doslovno usred kvartova i zgrada, odnosno da im blizinom gravitira velik broj ljudi. Postoje izračuni koliki broj to mora biti da bude racionalno i funkcionalno. Metro bi doslovno morao ići ispod Avenije Dubrava i Maksimirkse ili Zvonimirove, direktno ispod Trga i Ilice i onda već kako koji krak -ili prema Trešnjevci ili prema Črnomercu.
Željeznica koja je kilometar ili dva zamaknuta od kvartova i zgrada -ne može ni slučajno biti zamjena za Metro. Pa u Beču ide direkno ispod Mariahilferstrasse, u Londonu isto usporedivno i sl.
Govorimo o dvije različite stvari koje se nadopunjuju, ali nisu iste...
|
Ne znam di zivis, al u Zagrebu zeljeznica ide ljudima ispred prozora, doslovce.
Uvijek ce bit onih kojima je stanica predaleko, a metro gubi smisao ako ima previse stanica
|
|
|
09.05.2025., 10:32
|
|
Vegetiram
Registracija: Aug 2005.
|
Javni prevoz ce se poboljsat kad ljudima zabranis aute.
Kandidat kojem je san imat dobar auto, to sigurno nece napravit. A pogotovo svi kandidati koji zele ukinut pjesacke zone, umjesto sirit ih
|
|
|
09.05.2025., 10:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2015.
|
Quote:
Monstera kaže:
Ne znam di zivis, al u Zagrebu zeljeznica ide ljudima ispred prozora, doslovce.
Uvijek ce bit onih kojima je stanica predaleko, a metro gubi smisao ako ima previse stanica
|
ali kolikom broju ljudi? o tome se radi...kog boli kuki što ide pod prozorom nekih kuća i par zgrada u Trnavi, ili prolazi pored isto toliko zgrada na Borongaju (koji je još i ok udaljen).
i ne, metro ne gubi smisao ako ima "previše" stanica. Postoji djelovi Beča i Londona gdje su pojedine stanice na udaljenosti manjoj od 300 m (London) ili manjoj od 400 m (Beč). Prosječna udaljenost stanica u beču ti je nešto više od 700 m, a ako bi se gledao samo najgušće naseljeni dio -tada je ta udaljenost i značajno manja.
|
|
|
09.05.2025., 10:35
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Dukkai kaže:
pa, da
zato prvo ides smanjiti problem guzve i poboljsati JP pa onda ovo radis kao dodatak tome
inace sve karte i brdo financiranja bacas na projekt koji vjerojatno neces dozivjeti.
Politicari su prije svega pragmaticni, a onda ih tek dijelimo na postene i lopove
|
A dobro samo kada bi bilo moguće smanjiti problem, ja mislim da nije i da će za 10 godina problem biti veći nego je danas, bez obzira na infrastrukturne zahvate na prometnicama i ostale finese (prometna signalizacija, tramvajska mreža i ostalo). Samom logikom za očekivati je daljnje povećanje automobilskog prijevoza
|
|
|
09.05.2025., 10:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2013.
|
Quote:
Hammersahne kaže:
Egzaktan primjer malograđanštine i tog mentaliteta, sada je metro eto nepoželjan. Vozao se po 10tak europskih gradova u metrou i funkcionira fantastično, brzo i efikasno. Sve redom veći gradovi i nigdje prometne gužve na cestama. Jer eto turisti vide kroz prozor tramvaja grad, prenatrpanim tramvajima koji se osjete na znoj, klimatizacija u pola njih ne radi kako spada, a brzina je fantastična. To što radni narod atoji jedan na drugom u tramvajima na nesnosnim vrućinama je isto super. I zadnje, metro ne bi ukinuo tramvaj, nego ga učinio funkcionalnim
|
ma, metro nije nepoželjan. sve je poželjno! meni ne smetaju ni neboderi od 30-40-50 katova. sve može, sve daj. ali, kako?
kako ćemo financirati metro? i, koliko će prometnih problema riješiti metro, ako će i dalje ekipa iz Ganica na posao, kaj ja znam, u Draškovićevu, ići autom. po principu, jedan auto, jedan čovjek u njemu.
metro nije rješenje! kako će Metro pomoći situaciji oko HNK? tamo nastaje čep zadnih 50 godina. jer Pero svoju spuštenu Astru GTC sa spojlerima i muzikom mora sparkirati pred zgradu u kojoj radi. ako to ne napravi, netko bi mogel misliti da nema za tankati, da je došel na posel tramvajem! sramoteeeeee!
p.s. ti stvarno misliš da je u metrou savršeno! u metrou nema gužve, nije vruće, nije zagušljivo, ne smrdi ekipa, nema buke, sve je idealno, a sisate Helge poslužuju ledeno-hladno točeno dok bradavice proviruju kroz dindrlicu?
|
|
|
09.05.2025., 10:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Tratin20 kaže:
ma, metro nije nepoželjan. sve je poželjno! meni ne smetaju ni neboderi od 30-40-50 katova. sve može, sve daj. ali, kako?
kako ćemo financirati metro? i, koliko će prometnih problema riješiti metro, ako će i dalje ekipa iz Ganica na posao, kaj ja znam, u Draškovićevu, ići autom. po principu, jedan auto, jedan čovjek u njemu.
metro nije rješenje! kako će Metro pomoći situaciji oko HNK? tamo nastaje čep zadnih 50 godina. jer Pero svoju spuštenu Astru GTC sa spojlerima i muzikom mora sparkirati pred zgradu u kojoj radi. ako to ne napravi, netko bi mogel misliti da nema za tankati, da je došel na posel tramvajem! sramoteeeeee!
|
Metro apsolutno jest riješenje....pa nisu ljudi mazohisti zaboga. Ako će Peri iz Gajnica, do Trga ili HNK trebati 5-6 minuta, ziher se neće voziti 30 minuta autom.
Ok, bude svakakvih bolida, ali generalno, nije da su ljudi ludi i da ne bi koristili ako im je od koristi.
Financije su nešto drugo, ali da je Metro riješenje -apsolutno jest. Nema savršenog i trajnog riješenja, i svugdje bude gužvi ponekad, ali Metro je jedino riješenje koje zaista jako puno djeluje na promet i infrastrukturu za građane.
|
|
|
09.05.2025., 10:49
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Tratin20 kaže:
|
Elaborirao sam već, radi se naime o mentalitetu i brainwashingu građana, svi smo uvjereni da je nemoguće išta riješiti u ovom gradu pa tako i promet. Najbolje da sve ostane tako kako je.
Evo kao što je jedan forumaš ovdje napisao, odi primjerice u Beč, London, Varšavu, bilo gdje pa se sam uvjeri kako fukcionira isto. U Londonu recimo imaš uže prometnice nego u Zagrebu, a u širem krugu centra ne vidiš automobil gotovo. Teško je to objasniti
|
|
|
09.05.2025., 11:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Hammersahne kaže:
Elaborirao sam već, radi se naime o mentalitetu i brainwashingu građana, svi smo uvjereni da je nemoguće išta riješiti u ovom gradu pa tako i promet. Najbolje da sve ostane tako kako je.
Evo kao što je jedan forumaš ovdje napisao, odi primjerice u Beč, London, Varšavu, bilo gdje pa se sam uvjeri kako fukcionira isto. U Londonu recimo imaš uže prometnice nego u Zagrebu, a u širem krugu centra ne vidiš automobil gotovo. Teško je to objasniti
|
a kad probušimo za metro, mogla bi na red doći i Bandićeva "luknja", na to su svi zaboravili. to kaj nam 50 posto vrhunske pitke vode završava u zemlji, to bumo rješavali kad se postotak izgubljene vode popne na 75 posto. kaj bi se time zamarali, k'o da bu vode nestalo!
ponavljam, ja bi sve! od metroa, preko elektrane u Podsusedu, ja bi i nebodere i još 300 čuda. pitanje je samo odake to financirati?
|
|
|
09.05.2025., 11:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
agentRico kaže:
Zar nisu ovi sredili financije, digli kreditni rejting grada i doveli stručnjake za EU fondove? Jel moguće da od toga samo koristi ima udruga Domino?
|
da, sanirali su dugove koje je napravio Bandić uz svesrdnu pomoć koalicijskog partnera HDZa. Ali, to ne znači da su počeli srati zlatne poluge na Trgu Stjepana Radića.
a kad smo već kod novaca... zamisli da se udrugama koje se bave djecom s invaliditetom i smetnjama u razvoju daju nofčeki koje će država morati potrošiti na jedan koncert u srpnju?
|
|
|
09.05.2025., 11:24
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
agentRico kaže:
Zar nisu ovi sredili financije, digli kreditni rejting grada i doveli stručnjake za EU fondove? Jel moguće da od toga samo koristi ima udruga Domino?
Neboderi privatno .. ali oni ne vole privatni kapital. Hvale se spaili vrijedna gradska zemljišta pa ne znaju što bi s njima - tek parking na Gredelju.. vrhunska investicija i vizija razvoja. 
|
a gle, s jedne strane imaš Tomaševića sa nekim manama i sl. a sa druge je najglasnija ekipa koja bi trebala biti po zatvorima jer su najobičnije lopine...a nisu u zatvoru, već na izbornim listama.
Tako da biraš između onoga što imaš, a ove tvoje lamentacije su u tim odnosima prilično irelevantne. (da sada ne idemo u to da su i netočne zapravo, ali nije bitno u konačnici..).
|
|
|
09.05.2025., 11:26
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Tratin20 kaže:
da, sanirali su dugove koje je napravio Bandić uz svesrdnu pomoć koalicijskog partnera HDZa. Ali, to ne znači da su počeli srati zlatne poluge na Trgu Stjepana Radića.
a kad smo već kod novaca... zamisli da se udrugama koje se bave djecom s invaliditetom i smetnjama u razvoju daju nofčeki koje će država morati potrošiti na jedan koncert u srpnju?
|
i država i grad će itekako zaraditi od koncerta..ne znam čemu spominjanje Thompsona uopće? A i nisi u pravu u konačnici.
|
|
|
09.05.2025., 12:06
|
|
Ti piši, ja brišem
Registracija: Dec 2005.
|
Quote:
Mr. White kaže:
Sada je prigradskim vlakom Podsused-Sesvete prihvatljivih 38 minuta.
|
Da, nisam mislio na vlak. Onda bi se linija istok-zaoad mogla staviti južnije.
Quote:
koka36 kaže:
To bi sve pokrio linijom prema V Gorici i linijom prema Zaprešiću a usput bi pokrio puno veći broj ljudi koji dolaze u grad na posao ....
Ako se metro već gradi onda ga gradiš za neko buduće vrijeme ....
Od Podsuseda do Sesveta nemreš za 15 minuta nikako osim ako taj metro ne staje nigdje ....
|
U Briselu ti je brzina metroa u prosjeku minute između stanica tako da itekako bi moglo za 15 minuta.
Quote:
Tratin20 kaže:
Podsused-Sesvete-Dugo Selo, preko najstrožeg centra grada, imamo kao liniju HŽa. dakle, nepotrebno.
Osim toga, metro uglavnom zazivaju oni koji nikad nisu bili osuđeni na metro. niti je ugodno, niti djeluje moderno, zapravo sve suprotno. Zato turisti u Zagrebu vole naše tramvaje i uspinjaču. kroz prozor se vidi grad, ne sivi betonski tunel kroz polumrak, garniran zvukom ventilacije.
|
Prigradska linije bi za početak trebala dobiti još stanica da bi bila OK. Plus problem nadzemne pruge je buka pa nitko ne živi ili radi odmah do pruge dok kod metroa taj problem ne postoji. Moj prvi posao u Briselu je bio točno iznad linije metroa kojom sam dolazio na posao.
Doduše da dodam o slučaju Brisel. Tu su veće prometne gužve nego u ZG, a imamo 4 linije metroa (2 se preklapaju doduše) plus u centru grada je brzina auta ograničena na 30 km/h.
Mislim da su te gužve radi ljudi iz Flandrije koji dolaze raditi u Brisel. Oni dolaze autima, ali im ne pada na pamet ostaviti auto na periferiji pa doći na posao metroom. Plus u Belgiji je porezni zakon davao velike porezne popuste firmama kad su zaposlenicima davali službene auzomobile.
|
09.05.2025., 12:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2014.
|
Kao da se priča o potrebnosti i izgradnji Metroa u Koprivnici...
Metro je civilizacijski iskorak iz 17. u 21. stoljeće i jedina, ali jedina opcija da se u ovom gradu, promet osjetno poboljša i to ikada. Promet neće biti bolji. Po svim zakonima fizike i mehanike jedini put je prema dolje i bit će samo sve gore i gore.
Nema se kamo staviti dodatnih tramvaja, dodatnih traka, avenija ili parking mjesta, nema se gdje napraviti alternativni pravac sjever jug i neće se napraviti nikada.
Je li previše od gradonačelnika glavnog grada zemlje iz Europske unije očekivati da se osim boja vrečica za smeće i klupica na Draškovićevoj pozabavi i nekim kapitalnim projektom i ponudi neku viziju? Pa možda jednom dobije i ulicu u gradu, ili se takve stvari ne rade više.
https://www.reddit.com/media?url=htt...b1f8ed0766ab6b
|
|
|
09.05.2025., 12:24
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
denijama kaže:
Metro apsolutno jest riješenje....pa nisu ljudi mazohisti zaboga. Ako će Peri iz Gajnica, do Trga ili HNK trebati 5-6 minuta, ziher se neće voziti 30 minuta autom.
Ok, bude svakakvih bolida, ali generalno, nije da su ljudi ludi i da ne bi koristili ako im je od koristi.
Financije su nešto drugo, ali da je Metro riješenje -apsolutno jest. Nema savršenog i trajnog riješenja, i svugdje bude gužvi ponekad, ali Metro je jedino riješenje koje zaista jako puno djeluje na promet i infrastrukturu za građane.
|
kako će od Gajnica do Trga stići za 5-6 minuta??? nije metro scotty beam me up! sad od Gajnica do Glavnog kolodvora imaš stanice: Gajnice, Vrapče, Kustošija, Zapadni kolodvor, Glavni kolodvor. a to nikako nije dovoljno. moralo bi biti barem još tri stanice. pa na svakoj stanici po minuta. a onda još uračunaj vrijeme vožnje od stanice do stanice
|
|
|
09.05.2025., 12:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2023.
|
Quote:
Johny kaže:
Da, nisam mislio na vlak. Onda bi se linija istok-zaoad mogla staviti južnije.
U Briselu ti je brzina metroa u prosjeku minute između stanica tako da itekako bi moglo za 15 minuta.
Prigradska linije bi za početak trebala dobiti još stanica da bi bila OK. Plus problem nadzemne pruge je buka pa nitko ne živi ili radi odmah do pruge dok kod metroa taj problem ne postoji. Moj prvi posao u Briselu je bio točno iznad linije metroa kojom sam dolazio na posao.
Doduše da dodam o slučaju Brisel. Tu su veće prometne gužve nego u ZG, a imamo 4 linije metroa (2 se preklapaju doduše) plus u centru grada je brzina auta ograničena na 30 km/h.
Mislim da su te gužve radi ljudi iz Flandrije koji dolaze raditi u Brisel. Oni dolaze autima, ali im ne pada na pamet ostaviti auto na periferiji pa doći na posao metroom. Plus u Belgiji je porezni zakon davao velike porezne popuste firmama kad su zaposlenicima davali službene auzomobile.
|
Ovo je nešto što ljudi zanemaruju kada govore da u gradovima koji imaju metro nema gužvi.
Plus što Zagreb ima identičnu situaciju, cijeli zagrebački prsten gravitira u Zg i tisuće ljudi dolaze autima u grad zbog posla. Mentalitet oko napuštanja svog metalnog ljubimca je otprilike isti.
|
|
|
09.05.2025., 12:43
|
|
Samo ZG
Registracija: Nov 2009.
|
Ako je siromasna Sofia mogla, 3 linije metroa od 1998 do 2023. sada rade 4., moze i Zagreb. Ima zeljez. prugi zapad istok iprugilu od Klare duz Savske nadzemno. Stvar je samo politicke odluke. Novaca za to će dobit barem dio.
|
09.05.2025., 13:03
|
|
Mastermind
Registracija: Jan 2012.
|
Metro neće nikad biti sagrađen u Zagrebu. Prošlo je vrijeme za to, kao i za bilo kakve veće projekte koji bi nešto značajno mogli unaprijediti.
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:33.
|
|
|
|