Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Nekretnine

Nekretnine Vlasništvo, posjed, gruntovnica, porezi i dr.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 20.04.2025., 20:00   #201
Quote:
kljaka-bj kaže: Pogledaj post
Zakon o posredovanju u prometu nekretninama.

Članak 21. Obveze posrednika
Stavci 1, 5, i 6

Ako on tebi kao kupcu (trećoj strani) odbije pokazati nekretninu, znači da krši ugovor koji ima s prodavateljem (Nalogodavcem)

U članku 2, stavak 8 je opisano tko je treća osoba.

Znači, ukratko. Nalogodavac je onaj tko je angažirao agenta (najčešće prodavatelj).
Kupac koji se samo javlja na oglas je Treća osoba.

Agenti love u mutnom i "tjeraju" kupce (Treće osobe) da postanu Nalogodavatelji. Budući da odbijaju dovesti vas u kontakt s Nalogodavateljem bez da i vi sami postanete Nalogodavatelj, oni krše članak 21.

Moje iskustvo: bio sam najmoprimac (''treća osoba'') i naplaćena je provizija. Agent završio na prekršajnom sudu s visokom kaznom jer mi nismo s njim sklopili ugovor. Čak ima i sudske prakse da se javljanje na oglas koji sam nađeš na njuškalu nije ugovor iz Zakona. Proviziju nismo dobili nazad jer za to treba pokrenut parnicu.
Ameba30 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.05.2025., 12:25   #202
Primjeri iz prakse sta rade agenti lesinari..znaci stan je pocetne vrijednosti 138 000,jucer sam stan pogledao stan pogledao ok je..i ona meni kaze da ima ponudu na full cijenu
ok ,pitanje zasto ju ne prihvatite koji je razlog da to ne finisirate..
Danas joj dajem ponudu na 132 000 ona meni kaze da ima ponude na 139 000!Pa koja budala daje vise nego sto nesto vrijedi i to bas 1000 eura!
Dao sam ponudu na 135 000 i to je to
darojko is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.05.2025., 14:47   #203
Quote:
darojko kaže: Pogledaj post
Primjeri iz prakse sta rade agenti lesinari..znaci stan je pocetne vrijednosti 138 000,jucer sam stan pogledao stan pogledao ok je..i ona meni kaze da ima ponudu na full cijenu
ok ,pitanje zasto ju ne prihvatite koji je razlog da to ne finisirate..
Danas joj dajem ponudu na 132 000 ona meni kaze da ima ponude na 139 000!Pa koja budala daje vise nego sto nesto vrijedi i to bas 1000 eura!
Dao sam ponudu na 135 000 i to je to
S ponudom si napravio točno ono što su htjeli: dao bi im više nego što si originalno ponudio.

Da ima ponude za 139000, agent bi već prodao taj stan i ne bi uopće gledao tvoju ponudu za 135000.

Agencije rade na proviziju. X% od 139000 je veće od X% od 135000.
gamma.r is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2025., 20:31   #204
Quote:
gamma.r kaže: Pogledaj post
S ponudom si napravio točno ono što su htjeli: dao bi im više nego što si originalno ponudio.

Da ima ponude za 139000, agent bi već prodao taj stan i ne bi uopće gledao tvoju ponudu za 135000.

Agencije rade na proviziju. X% od 139000 je veće od X% od 135000.
agencije treba zabraniti i sve neka vlasnici prodaju na njuškalu
GeorgeX is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2025., 10:51   #205
Slučaj moj!
Pronašao sam nekretninu useljivu i bez nekih ulaganja s svim papirima i nekim podacima koje mi je dao prodavatelj.Kontaktirao sam sjednim agentim za nekretnine da mi napravi predugovor i dajem mu te podatke koje sam jedino ja znao. Drugi dan me zove prodavatelj i govori mi da su nekretninu prodali drugom kupcu koji je došao s "mojim" podacima . Ja sad nočima ne spavam jer razmišljam gdje sam pogriješio.Čemu služe agenti za posredovanje ako ne za zakonsko poslovanje. Naravno,nema dokaze protiv agenta jer smo sve dogovarali usmeno!
Willi111 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2025., 12:32   #206
S kojim to "tvojim" podacima? Agencija našla kupca koji je dao više novaca i pokupili su veću proviziju.

Ubuduće ili direktno pregovarati s vlasnikom ili sklopiti ugovor s agencijom. Ništa usmeno.
gamma.r is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2025., 22:39   #207
Agent pokupio veću proviziju! Pa neka si taj agent uplati osiguranje ili si kupi jedinu nekretninunkoja će mu trebati - grobnicu!
Willi111 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2025., 19:03   #208
Nemam pismeni ugovor sa agencijom za prodaju i agent me kontaktirao da ima potencijalnog kupca koji je na kraju odustao ... sad je taj isti kupac našao mene direktno i sad neznam dal ovaj iz agencije ako sazna može potraživat proviziju? Kak to izgleda pravno gledano? Hvala
Nata07 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2025., 19:49   #209
Quote:
Nata07 kaže: Pogledaj post
Nemam pismeni ugovor sa agencijom za prodaju i agent me kontaktirao da ima potencijalnog kupca koji je na kraju odustao ... sad je taj isti kupac našao mene direktno i sad neznam dal ovaj iz agencije ako sazna može potraživat proviziju? Kak to izgleda pravno gledano? Hvala

Moze ti puhat u rit :P

Pravno gledano ti nemas bas nista s njima.
FFshocker is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2025., 20:43   #210
Dok god nema potpisanog ugovora, slobodno tržište.
gamma.r is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:41.