Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.06.2023., 08:53   #201
Nisam nigdje napisala da je izolacija s donje strane rogova jednostavno i savršeno rješenje, ali ako ne žele micati pokrov... Trake HI se započnu stavljati od sljemena, može se napraviti i mala potkonstrukcija da se ne mora traka zavlačiti između rogova, napravi se dovoljan odmak od vrha roga i preklopi se s nižom trakom i voda ne može proći.

I daj ti meni reci, kako na starim zgradama niću potkrovlja, a očito se ne dira krovna ploha? Pogotovo kada se samo dio tavana uređuje u stan? Ja znam niz takvih primjera, ima i u dijelu moje zgrade, a i bila sam u drugoj zgradi gdje je ista situacija, točno se vidi da krovište nije dirano.
Cranesbill is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2023., 10:40   #202
Quote:
baustelac99 kaže: Pogledaj post
TRebaju ti dvije takve rupe da se osigura provjetravanje i to bi trebalo pomoći, jer u tom gornjem tavaniću onda neće biti toliko jak "efekt staklenika" nego će temperatura biti na razini vanjskog zraka ili malo viša.
Mda, jedan zid pokazuje na moje dvorište, i točno je iznad balkona, to nije problem...drugi pokazuje na susjedovo dvorište, to bi i financijski i logistički bio problem...ako uopće smijem. Tak da, vjerojatno bi morao napravit nutra da zrak kruži po sobi i ide van i nutra kroz dvije rupe na istu stranu.

No uglavnom...evo situacije gore...
Na podu je nasrano cca 5 centi vune, možda traljavih 10...mekana. A ispod toga je odma...lamperija. Brijem da je to većinski krivac. za kuhaonu.
A vuna je pokrivena...kartonom.

Meni se čini da bi puno dobio da bolje izoliram samo taj strop.

donktard is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2023., 10:53   #203
10cm je ništa, još prije 20 godina se preporučavalo minimalno 12cm, a sada i puno više, kod mojih na tavanu je na mjestima i 40cm.

I naravno da treba osigurati provjetravanje, ako ne možeš bušiti rupe na zidu imaš i crijepova s odzrakom, možda ima i za tvoj tip crijepa.
Cranesbill is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2023., 11:07   #204
Ma znam i ja da je 5-10 talog, al nisam ni znao da tak malo ima. Mogao bi ja tu navalit i do 40 bez problema. Al me zanima jel još kakav sloj gore ima smisla.
Parna brana između lamperije i vune vjerojatno nema, jer vjerujem da lakirana lamperija baš i ne diše.
A za crijep pogledam, to isto nemam pojma koji je.
EDIT: lažem, izgleda da je neka plastična folija iza lamperije...
donktard is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2023., 19:41   #205
Izolacija tavana savjeti

Pozdrav,

molio bi savjet kako pravilo izolirati tavan, koja je najbolja opcija, na što paziti itd. Nisam to nikada radio, tako da unaprijed se ispričavam ako su neka pitanja banalna. Vjerojatno ću raditi sam, a ako bi i uzeo majstora svejedno bi htio znati što i kako, jer nemam nekoga pouzdanog kome bi neupitno vjerovao.

Sve je trenutno zatečeno stanje, tako da neke detalje što je i kako rađeno, ne znam. Od onoga što mogu vidjeti:
- krov je limeni, ispod njega je paropropusna-vodonepropusna folija, ispod nje je podaskano (slika 5)
- deka su mont grede, zači grede i cigla na njima, na tome je 2-3 cm stiropora, i onda na tome daske (tek toliko da se može hodati, ima manjih rupa između njih) (slika 4)
- ispod deke nisam siguran što je, siguran sam da je drvolit pa žbuka na njemu. Da li ima još što iznad drvolita, nisam siguran, ali sumnjam. Kuća je rađena 70tih, nije se tada puno zamaralo s izolacijom
- treba voditi računa da jedini pristup koji imam tavanu je u kući, kroz otvor 56x56cm

Podijelit ću u 2 cijeline što bi htio napraviti:

1. kosine
Znači na kosom dijelu (do spoja s dekom), između rugova, bi nagurao izolaciju (slika 3). Tu ima nekih 15cm visine, i kroz to moram sve ugurati. Ne želim raskrivati krov radi toga. Dužina tog kosog dijela je oko 2.6m. Najveći problem mi se tu čini, što i kako to fizički nagurati a da ne zapinje, trga se putem itd. Što god gurao morat će ići unutra iz prve, teško da mogu gurati išta u više slojeva (npr. folija pa izolacija). Najjednostavnije se čini stiropor, ali ne znam koliko je to pametno. Znam da se mogu miševi zavući, osim toga da li ima nekih drugih nedostataka? Radije bi možda išao na vunu, iako će nju biti dosta teže nagurati. Ali tu se gubim u opcijama, pa evo neka od pitanja:
- koja vuna, staklena/kamena, role/table, gušća/rjeđa/sendvići različite gustoće... najbolje bi bilo ako netko ima best buy preporuku za ovu namjenu
- da li trebam stavljati kakvu foliju (parnu branu ili nešto drugo), ako da gdje, ispod/iznad/oboje? Pošto će to biti jako teško ugurati u više slojeva, da li ima vune s već naljepljenom folijom, ili da ju lijepim sam za vunu prije nego ju guram unutra
- da li treba ostaviti malo lufta izeđu vune i dasaka gore ili da guram koliko god stane
- da li kompliciram s vunom ili bolje da stavim stiropor, pošto će sigurno biti jednostavnije ga nagurati
- da li je ok kosinu izolirati samo do spoja s dekom? Ne vidim zašto bi išao skroz do gore, pošto bi izolirao i samu deku

2. ravni dio
Ovaj postojeći stiropor (2-3cm) i daske koje su sada, ne bi skidao. Mislio sam to sve očistiti, nafilat pur pjenom gdje ima rupa između stiropora i dasaka (i gdje fali), dovesti sve u razinu s daskama i onda stavljati vunu preko toga. Preko vune osb ploče. Neka od pitanja:
- kao i kod kosina, koju vunu, najbolje ako netko ima konkretnu preporuku, ima puno modela vune i gubim se u tome
- koja debljina vune je optimalna za ovo? Grede na podu su visoke 12cm. Da li je to dovoljno, ili da zakucam još na njih letvice pa podignem sve skupa
- da li treba folija, ako da, kakva i gdje, ispod/iznad/oboje

Evo i nekoliko slika kako to sve trenutno izgleda:
https://drive.google.com/file/d/1gVi...ew?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1gVo...ew?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1gVb...ew?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1gVf...ew?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1gWK...ew?usp=sharing
zolakt is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2023., 11:08   #206
A da u Popis tema pronađeš ono što te zanima?
Old 05.12.2023., 00:49   #207
Eto, pročitao sam temu od početka do kraja, i ne mogu baš reći da sam našao odgovore na većinu pitanja, pogotovo vezano uz kosinu.

Ako netko ima volje ostaviti nešto konstruktivniji komentar, evo još nekoliko pojašnjenja koja možda nisu bila jasna iz prvog posta. Ispod tavana je potkrovlje. Dakle stambeni prostor je negdje do pola ove kosine. Tavan se nikad neće koristit kao stambeni. Može poslužiti za odlaganje kutija, kanti i slično. Ništa teško gore neće ići jer ni ne može proći kroz otvor.

Što se kosine tiče, ako stavljam vunu bojim se da ovaj dio što je vani ne navuče vlagu, ako stavljam stiropor bojim se da ga miševi ne pojedu. Da li mix ima smisla, na donji dio kosine stiropor, na gornji vunu? Da li treba parna brana ispod? To mi je gotovo nemoguće ugurati ako nije već pričvršćeno za vunu/stiripor.

Što se ravnog dijela tiče, mislim da ću staviti tvrđu vunu u visini greda. Preko, osb prikucati za grede. I opet, da li treba parna brana ispod? I ovih 2-3cm stiropora što je već dolje je svojevrsna parna brana. Iako ima hrpa rupa u tome... Nije bi baš jasna svrha te brane. Što nije poželjno da para iz potkrovlja nekuda ode, a ne da zapne na najlonu i kondenzira se nazad u potkrovlje? Deka su mont grede, nije beton koji bi to eventualno mogao upiti
zolakt is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.12.2023., 09:29   #208
Da se nadovežem na kolegu forumaša gore, naime, je li moguća povećana količina vlage u kući ukoliko ne postoji ništa između stropa stambenog prostora (poda tavana) i kamene vune?
Ja sam kod sebe samo poslagao vunu na tavan, 10 cm sloj. Na krovu je crijep i nema nikakve izolacije.
grg4 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2024., 10:59   #209
Uzet ću najvjerojatnije 10ku, EPS150, oko 150m2 pa posle iskoristiti za vanjsku fasadu, ovo je dobra cijena : https://www.izolirka.hr/katalog-proi...f-10-cm-ravni/

https://ria.hr/asortiman/termoizolacijski-materijali

Prema ovoj tabeli razlike između EPS150 i EPS200 nema apsolutno nikakve u termoizolaciji.

A EPS 150 i 100 je razlika manje od 5%

Pretpostavljam da za naše krajeve ( Duga Resa ) nema potrebe stavljati više od 10cm izvana?
The Brada is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.12.2024., 18:28   #210
Debljina potrebne izolacije? Što želiš postići sa tom izolacijom.
Za ugodno življenje u kući i znatno umanjenje troškova grijanja, debljina izolacije za zidove u ovim krajevima (na klasičnom zidu od pune cigle 25 cm obostrano ožbukanom) bi trebala biti barem 10 običnog EPS-a, ali ako ideš na deblje, onda bi 14-15 cm bio sljedeći optimum. Za dostizanje današnjih energetskih standarda bi trebalo napraviti izračun cjelokupne kuće, pa vidjeti koja je debljina potrebna. Uz ostale potrebne radove.
EPS100 ima dovoljnu nosivost za stavit kao izolaciju poda tavana, osim ako gore nemaš neke željezne utege od 100+ kg ili slično. Ako i završi jednog dana u fasadi, biti će ta 100-tka više nego dovoljna po pitanju čvrstoće.

Quote:
sinisaplatz kaže: Pogledaj post
Ovo ne mora biti nedostatak za radni prostor.
Unutarnji dio prostora ima malu termičku masu, brzo se ohladi ali se isto tako i brzo zagrije.
Pa ne trebaš grijati cijeli dan, pola sata prije upališ grijanje i možeš raditi, pola sata prije ugasiš i to je ustvari optimum za ovakve radne prostore.
Da, samo kod grijanja na peć na drva, to nije tako jednostavno.
mack1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 01:16   #211
Quote:
Nemoj stiropor odozgora.
Kupi 5cm (ak deblje ne stane) prešane vune za fasade, pomeći na deku i odozgora postavi daske colarice, da para može van. OSB isto nije dobar, jer je parna brana, pa se bude rosil z donje strane, do vune.
Između 5 i 10 cm je velika razlika u izolaciji, puno veća nego između 10 i 15 cm.
Ipak ću stavljati odozgo kamenu vunu. Pod je dosta neravan, oštetit će se stiropor EPS 100 ako ga budem gore stavio i hodao po njemu pa će posle biti neupotrebljiv. Vuna je puno fleksibilnija.
Zvon, Na što si mislio pod daskama colaricama? Da napravim kostur ( konstrukciju na podu ) i među te štafle stavljam vunu?
Mislio sam 5x8 štafle i 10cm kamene vune ( ne fasadne ).

ovako kao na slici da napravim na podu i onda preko toga OSB ploče? Odnosno da ne idu ploče direkt na vunu?

Vunu ću kasnije iskoristiti za krovište, a OSB ploče za police.
The Brada is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 16.01.2025., 12:36   #212
Ak kupiš tvrdu vunu za fasade ili glazure, daske samo poslaži po njoj, bez "roštilja". Dovoljno je nosiva a daske su dovoljno krute da premoste "hodanje".
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2025., 14:23   #213
Išao bih na mekanu 10cm ( jeftinija je skoro 2.5 puta od fasadne, a posle će mi nju biti lakše ugurati među krovne grede ).
Neizbježno je da radim roštilj štafle i OSB ploče, idem na 15mm.
Imam gore teških stvari ( kuhinjske aparate, kuhinjske elemente, kvarcne ploče po 80kg, felge i gume od auta, građevinskog materijala, cigli, keramike... )
Ipak će se gore po tome dosta hodati + trebat će tvrdo tlo pod nogama posle kad budem mijenjao grede krovišta.

Primjetio sam da je ( obična/mekana ) staklena mineralna vuna jeftinija 3 puta od obične kamene, a termoefekt zanemariv ( manje od 2% ).
Je li to zbog zdravstvenog aspekta ili samo zbog niže temperature zapaljivosti?
Ili je možda s njom teže raditi, teže se reže i slično?

Da stavljam paropropusnu foliju ispod/iznad vune ili ne?
Dakle dole ispod je grijani prostor, a gore je cigleno potkrovlje koje se zasad ne koristi ( osim za stvari )
Gore je jako suho, samo je pitanje sada hoće li se stvarati kondenzat zbog temperaturne razlike?
Možda je dovoljno samo na svakoj osb ploči napraviti nekoliko rupa ili ostaviti razmak između njih?

Sve skupa mi je materijal oko 1500 eura u "sam svoj majstor" opciji, prostor je 90m2.
Sav materijal osim štafli bih posle iskoristio.

ovo su slike kad je bilo prazno, kad sam se tek uselio

The Brada is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2025., 14:05   #214
Prati lokalne oglase, uvijek ljudima ostane viška materijala pa tu imaš uštedu. Ja sam u dva puta tako kupio tvrdu kamenu vunu.
extract is online now  
Odgovori s citatom
Old 18.01.2025., 10:13   #215
Pametan savjet, pod tavana možeš izolirati skoro s bilo čime.

Npr na Marketplaceu se nađe stirodura u restlovima, za mene idealno za tu svrhu, tvrd je a ploče su kratke pa se neće lomiti zbog neravne podloge.
baustelac99 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.01.2025., 18:55   #216
Ovo što sam našao je po akcijskim cijenama i materijal je manje od 1000 eura, za 100m2 ( OSB 15mm, štafle 4x5cm + 100m2 staklene vune Isover 10cm ).

Sav materijal osim štafli bih poslije iskoristio, a štafle su manje od 100eura.

Mislio sam na krovište raditi OSB pa knauf preko toga radi čvrstoće, da se poslije ne mislim oko montaže elemenata ili čega već.

Ima li ijedan razlog zašto to ne bilo dobro?
Možda se OSB ploče mogu izvitoperiti na spojevima pa uzrokovat neravnine na knaufu?
Neki ljudi rade dupli knauf.
The Brada is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.01.2025., 22:37   #217
Nisam knaufer, ali koliko znam na strop (ravni, kosi) ide jedna ploča, ne znam svrhu dvije ploče na stropu.

Ako imaš mogućnost, ja bi na pod tog tavana stavio tvrdu vunu, na nju najjeftiniji geotekstl (da čestice vune ne lete po prostoru, a eventualna para može van) te na području di ćeš skladištiti stvari poslagao daske, idealno bi ih bilo spojiti u neke table praktične za manipulaciju (da glume osb ploče , ali su paropropusne.

Imaš li kakav tavan nad garažom, da tamo staviš sve te stvari sa tavana?

ps. imaš privatnu poruku
baustelac99 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.01.2025., 23:49   #218
Nisam mislio dvije ploče na strop, već na pregradne zidove. Knauf ne mogu smisliti, najradije bih ga izbjegao ako ikako mogu.

Odlučio sam već kako ću to raditi. Štafle 4x5cm, mekana staklena vuna 10cm (ona se spreša na 5cm ) i 15mm osb preko.
A mogu i OSB ploče napraviti paropropusnima, napravim par rupa na svakoj ploči. Posle ću iskoristiti sav materijal osim štafli, a one su ionako najjeftinija stavka.

Quote:
Imaš li kakav tavan nad garažom, da tamo staviš sve te stvari sa tavana?
Ništa od toga, prenisko.
The Brada is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 20.01.2025., 05:40   #219
Kod konstrukcije zidova svaki ozbiljni izvođač(i investitor)ugrađuje dvostruku gips ploču.Pod"štafla" se standardno podrazumijeva drveni profil dimenzija 5x8 cm ,ovo iz čega ti misliš raditi raster je obična krovna letva za veliki profil crijepa.
Old 20.01.2025., 09:27   #220
Je li pretanak OSB 15mm za pod ako radim roštilj na 58cm?

Pretpostavlajm da se staklena vuna 10cm može sprešati na 5cm visine?

Vrata su mi 8cm od poda, pa imam neka ograničenja. A ne bih sad htio sad stavljati XPS i estrih jer ne znam hoće li mi posle trebati deka koja propušta toplinu ( radi peći koja će biti u prizemlju ).

Što se tiče gipsa nikako ne želim dvostruki gips poslije, pa da do kraja života trebam posebne tiple.
Ili OSB / Gips ili nešto drugo.
Diže mi se želudac od same pomisli na gipsane ploče, ako već moraju biti onda će biti samo vanjske radi estetike.
The Brada is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:37.