Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest

Povijest Politička, društvena, kulturna, univerzalna povijest.
Podforumi: Vojna povijest i tehnologija, Domovinski rat

Pogledaj rezultate ankete: U čiju kulturnu baštinu izvorno spadaju guslanje i ojkanje?
hrvatsku 37 32.17%
srpsku 36 31.30%
obje 42 36.52%
Glasovatelji: 115. Ne možete glasovati u ovoj anketi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.02.2014., 18:06   #201
Quote:
frozen star kaže: Pogledaj post
To što ti kažeš da su oni dio srpskog naroda ne znači apsolutno ništa. Pitaj Crnogorce što kažu jesu li Srbi ili ne pa ćeš vidjet šta će ti reći. Oni su Srbi samo četničkim mitomanima poput tebe.
Pa ja sam Crnogorac
Petrovaradin is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.02.2014., 19:24   #202
Quote:
Petrovaradin kaže: Pogledaj post
Pa ja sam Crnogorac
Rekao si prije da si Srbin. Jesi li Srbin ili Crnogorac, nemožeš bit oboje.
frozen star is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.02.2014., 19:32   #203
Quote:
Rekao si prije da si Srbin. Jesi li Srbin ili Crnogorac, nemožeš bit oboje.
Ja jesam Srbin i Crnogorac kao sto mogu biti i Vojvodjanin,kao sto postoje Sumadinci,Ere ili Moravci,Hercegovci ili Krajisnici.... kapiras?
Petrovaradin is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.03.2014., 01:04   #204
Quote:
Ja jesam Srbin i Crnogorac kao sto mogu biti i Vojvodjanin,kao sto postoje Sumadinci,Ere ili Moravci,Hercegovci ili Krajisnici.... kapiras?
Grijsite u stratu.
Nikako ne mozete biti srbin i crnogorac.
Mozete bit srbin iz CrneGore,ali nikako srbin i Crnogorac.
Zelite pojam Crnogorac predstaviti kao da je to isto kao npr.Licanin,Dalmatinac...itd.
i to nije korektno,posteno niti istinito.
Crnogorac ne predstavlja zavicanju pripadnost vec naciju.
Namjerno negirate Crnogorsku naciju,stavljajuci istu u srpski korpus.
Ja vama cak i vjerujem da se vi smatrate srbinom i crnogorcem
jer bolje ne znate .Podlegli ste lazima Nacertanija,SANU,Amfilohija,...i ostalim
falsifikatorima povijesnih cinjenica.
Pozdrav
Old 01.03.2014., 01:46   #205
Quote:
zagoraforever kaže: Pogledaj post
Grijsite u stratu.
Nikako ne mozete biti srbin i crnogorac.
Mozete bit srbin iz CrneGore,ali nikako srbin i Crnogorac.
Zelite pojam Crnogorac predstaviti kao da je to isto kao npr.Licanin,Dalmatinac...itd.
i to nije korektno,posteno niti istinito.
Crnogorac ne predstavlja zavicanju pripadnost vec naciju.
Namjerno negirate Crnogorsku naciju,stavljajuci istu u srpski korpus.
Ja vama cak i vjerujem da se vi smatrate srbinom i crnogorcem
jer bolje ne znate .Podlegli ste lazima Nacertanija,SANU,Amfilohija,...i ostalim
falsifikatorima povijesnih cinjenica.
Pozdrav
Ne trolaj ( rekao bih ti nesto onako narodnije i socnije) ali necu rizikovati da me zbog tebe banuju,jer to ne zasluzujes.
Petrovaradin is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.03.2014., 10:12   #206
Quote:
Crnogorac je nacionalnost, isto ko i Hrvat, dakle ti možeš biti Srbin iz Crne Gore, ili crnogorski četnik npr.
Ali ne možeš po nacionalnosti biti Crnogorac i Srbin nikako.
frozen star is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.03.2014., 11:29   #207
Quote:
Ne trolaj ( rekao bih ti nesto onako narodnije i socnije) ali necu rizikovati da me zbog tebe banuju,jer to ne zasluzujes.
Kako sam ja to razumio vi bi mene sada opsovali.
Nema za to nikakve potrebe.
Ja vama zelim dokazati cinjenicu,da su Crnogorci posebna nacija.
A vi to ne zelite prihvatiti,vec stavljate crnogorce u srpski korpus,sta naravno nije istina vec podmukla laz.
Naravno da u Crnogorskom korpusu postoji odredjeni broj koji sebe smatraju
srbima ,to je njihov izbor i to se treba postovati,ali nista to ne mjenja na cinjenici da zive u zabludi i ne postivaju svoje korjenje.
Prije nekoliko godina ponovo je uspostavljena Crnogorska drzavakoja je bila nasilno ukinuta od srba.Ponovo je formirana autokefalna CPC koja je ukinuta od strane SPC i sada ta ista SPC ne priznaje i stvara probleme vijernicima CPC.
Sva sreca pa Crnogorci ,koji sebe smatraju srbima,polako ali sigurno dolazu svijesti i vide u kojoj zabludi su zivili pa se ponovo vracaju svojim stvarnim korjenima.
Posebno je ohrabrujuce sto se broj ljudi u CG koji sebe smatraju srbima konstanto smanjiva okrecu se od Amfilohija i ostalih prema istini.
Molim moderatora da se ne ljuti radi off-a.
Ipak je ovdje tema o Guslama.
Pa evo malo Gusle iz CG lipa pisma a uvod Gusle jako lip zvuk.
http://www.youtube.com/watch?v=Tr99xXW88tg
Old 01.03.2014., 15:00   #208
Spjevovi o Dubrovačkom primorju: https://hr.wikisource.org/wiki/Na_rubu_domovine .

ODA VISOČANSKOM KAMENU

Prvo oruđe od tebe pravili kamenom o kamen, ognjište palili prve bunje, s tobom zidali imenom tvojim, kameno doba krstili. Kamenom iz praćke, Golijat pogine što ga David, usred čela pukne kamenom se zrnje u žrvnju mlilo za ljudsku prehranu i nove kalorije. Kamenu hvala za dječje igrarije za skok s hridi u morske dubine za bacanje kamena s ramena u daljine kamenjem smo ponekad gađali i ptice. Faraoni iz prošlosti daleke sebi, od kamena grobnice pravili da bi tako smrtni, besmrtni ostali i svoje hladno srce u kamenoj komori ostavili. Čovjek je u kamen lik svoj urezivo monumente razne od njega gradio u kamenu tvrdom vječni spomen ostavio da bi tako svoju taštinu zadovoljio. Kamen je raznih oblika i boja vulkanskog, taložnog podrijetla, geolozi kažu od bijelog najdražeg, isklesah lik mi dragi u njem izrazih svu ljepotu i moje drage čari.

MEDITERANSKI MOZAIK

Smokve su šareni vrtuljci cvijeća pune crvenih i crnih ljudi, vrabaca, pčela, mrava crnokruka. Smokve su noću smokve noću. Smokve na suncu su plaža i more i grad od kamena. Najljepše su smokve okružene lalama narcisima šljivama u cvatu i jabukama. Žene. Njihovi bokovi. Njihovi uzdasi. Vesele se zvona Kročimo uz rijeku. Na misu. Veseli se nebo. Iz vrabaca raste sunce po granama borova. Grozd je sličan oguljenoj naranči na suncu. Grozd je zbroj dječjih prstića na vrelom kamenu. grozd druguje s bumbarovom obitelji na njemu su mačji brkovi pčelinji žalci trepavice ljubavnika zvonjava podneva kad se bude mačke i sirene usnule zbog vreline mirisnih jorgovana i narančina, grozd je grožđe zamišljeno kad liju izvori s brda potoke u rijeku kad je put pust kad nitko ne uspinje se uz stepenice k zvoniku kad lavanda miriše u ormaru.

PJESMA O KRAĐI KOKOŠI U SELU STUPI

Poslušajte oj narode mili, kakva banda među vama živi. Koji kaos diže do nebesa, kapunare seoske pretresa. Četvorica njih na spisku stoji, što su hobi odabrali ovi. Zar u doba dvadesetog vijeka, obnavljaju vremena daleka. Od dosade ne znaju što čine, pa pljačkaju koke i pjevčine. Prvi od njih to već svatko znade, Nikan Gara on je vođa bande. Onaj drugi visokoga stasa, Zambatom nazvala ga masa. Treći od njih nikad nije trčo, po nadimku svi ga znaju Prčo. A četvrti materino zlato, po imenu Vidojević Mato. Vrijeme lijepo odmah iza kiše, toga dana ništa ne radiše. Vrijeme takvo veljačom podsjeća, al to biješe osamnaestog siječnja. Kratkog dana, ali noći duge, u godini Sedamdeset druge. To popodne oko četiri sata, na ulici sastala se banda. Pa prijedloge raznovrsne daše, što da oni večeraše. Svi prijedlozi na jedno se svedu, da večeras operu izvedu. Pade prijedlog ko iz vedra neba, staru Gigu ukloniti treba. Ko iz puške kad prosiju zrna, sastala se četvorica crna. Nikan kaže: "Ti Zambata kreni, sada nitko ne izlazi vani. " Sijalice večeras ne gore, prve noći od Godine nove. Stara koka počela da drijema, ne sluteći što li joj se sprema. Slavna dvojka vidi po mraku, pa se probi i tom kokošarku. Desna ruka polijeće u mraku, staru Gigu dohvati u zraku. Desnica je šćepa oko vrata, staroj Gigi nestalo je zraka. Odmah zatim krvca se prolila, prva runda gotova je bila. Vrela voda u loncu se puši, staroj Gigi i perje se ruši. Dobra Giga ali svaki šuti, pusta koža od sala se žuti. Brzom rukom kad je očistiše, u tepsiju tada je spremiše. Pa da bude što od bolje slasti, staviše patata i masti. Električnu pećicu upališe, od kuhinje vrata zatvoriše. Pa da skriju tragom i to djelo, svo četvero pođoše u selo. Po selu se raziđoše vješto, a u deset svi na zborno mjesto. Ove pjesme neka bude dosta, nek još jedna uspomena osta.
Dubrovčanin is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.03.2014., 16:16   #209
Quote:
A vi to ne zelite prihvatiti,vec stavljate crnogorce u srpski korpus,sta naravno nije istina vec podmukla laz.
srbima ,to je njihov izbor i to se treba postovati,ali nista to ne mjenja na cinjenici da zive u zabludi i ne postivaju svoje korjenje.
Prije nekoliko godina ponovo je uspostavljena Crnogorska drzavakoja je bila nasilno ukinuta od srba.Ponovo je formirana autokefalna CPC koja je ukinuta od strane SPC i sada ta ista SPC ne priznaje i stvara probleme vijernicima CPC.
Sva sreca pa Crnogorci ,koji sebe smatraju srbima,polako ali sigurno dolazu svijesti i vide u kojoj zabludi su zivili pa se ponovo vracaju svojim stvarnim korjenima.
Posebno je ohrabrujuce sto se broj ljudi u CG koji sebe smatraju srbima konstanto smanjiva okrecu se od Amfilohija i ostalih prema istini.
Ne znam odakle tebi uopste pravo a i hrabrost da meni govoris sta su CG i sta sam ja i to jos da "dokazujes" meni,da nije malo to bolesno.
Mogu li ja tebi reci da si ti pokatoliceni Srbini i da je podmukla laz da si ti Hrvat?
Prosto ne mogu da verujem kako su neki toliko isfrustrirani i srbofobni da su u ustanju da pricaju i rade neverovatne gluposti,kao ti?
Ne zasluzujes nikakav normalan komentar jer shvatas to? dovoljno je pogledati da pises Srbi malim slovom i sve je jasno ko si i kakva su tvoja ubedjenja.

Ali posto si opet onaj isti klon koji se pojavio pre nekoliko dana,pa te evo sad opet sa istim budalastinama i propagiranjem mrznje prema Srbima,sada sa nekim novim nickom, govori samo o tebi i tvom mentalnom stanju.
Petrovaradin is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.03.2014., 16:19   #210
Evo velika baza guslarskih pesama,za one koje zanima i koji znaju cirilicu,sa celog prostora ex YU
http://guslarskepesme.com/
Petrovaradin is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.03.2014., 17:06   #211
Quote:
Crnogorac je nacionalnost, isto ko i Hrvat, dakle ti možeš biti Srbin iz Crne Gore, ili crnogorski četnik npr.
Ako obje zemlje doživljava kao svoje
A pošto je Crna Gora sama za sebe i regionalni pojam, onda se može navoditi i regionalna pripadnost.
Imran is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.03.2014., 18:22   #212
Quote:
Izvini, ali griješiš.

1. Što se tiče CPC, niko njoj ne pravi problem do nje same. I nije istina da je CPC ukinuta 1918, ona formalno nikad nije uspostavljena.
2. Ako se neko smatra Crnogorcem i Srbinom u isto vrijeme, niko nema pravo da mu govori da živi u zabludi, a da su ovi drugi u pravu. A to što se povećava udio Crnogoraca i crnogorskog jezika ima veze i sa politikom vladajuće stranke.
Ako Vatikanski izvještaji o kongregaciji vjere vide Srbe u 15 vijeku u Boki Kotorskoj i drugdje u Crnoj Gori, kako možeš onda reći da su njihovi potomci u zabludi? Šta onda su i Hrvati u Crnoj Gori u zabludi i oni su Crnogorci? E, onda ćete Vi Hrvati u Boki su ovdje starosjedioci bla,blabla... Svak je ono što kaže da jeste, pa ako je Marsovac, Marsovac je.
bubica74 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.03.2014., 20:55   #213
* spjev o Sanaderu: http://www.youtube.com/watch?v=0bz6uAgiLEM , http://www.youtube.com/watch?v=7h61ryOjdog

Postoji i spjev Životni put Milana Bandića.

https://hr.wikisource.org/wiki/Poseb...August_Dominus
Dubrovčanin is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.03.2014., 14:06   #214
ĐORĐIJE KOPRIVICA - VOJVODA PAVLE ĐURIŠIĆ

Zapjevaću sa vjerom u Boga Ostroga mi i krsta časnoga pjesmu koju Crna Gora čeka evo više od pola vijeka pa nek gusle istorija živa opjevaju ravnogorskog diva i narodu istina se kaže o majoru đenerala Draže komandantu pokreta otpora tom vitezu crnogorskih gora što ga majka za besmrtnost rodi a o Pavlu Đurišić vojvodi. O njemu su branili pjevati komunisti crveni dželati i zločincem prozvali ga bili da bi svoje zločine prikrili pa da silom u zaborav ode slavno ime velikog vojvode zalud bješe strahovlada njina Đurišića Pavla Ilijina Crna Gora pamti i pominje jer je srpske branio svetinje krst, slobodu, vjeru prađedova postojbina bijaše njegova selo Barci ispod Velje Gore đe se ljudi sa junaštvom zore đe i danas bogomolja sija đe je srpska lješevska nahija đe se čojstvo i junaštvo slave đe je obraz vredniji od glave. Stasao je Pavle za ratove slušajući od Skadra topove i ranjenu gledajući braću đe se kući iz bojeva vraću pa ga želja životna povede u elitne kraljeve odrede praznik petak veliki je bio kad je ratnu naredbu dobio da ka Plavu vodi jedinicu i kad vitez dođe na granicu viđe zemlju na ivici rata te se kao vrstan diplomata sa srpskijem srete prvacima da napravi dogovore s njima. Četres prve šestoga aprila kad rat poče osovinskih sila i napravi krvavu klanicu s vojskom pređe albansku granicu pa umjesto Skadru da nastavi štab naredi vojsku zaustavi nastadoše krvava vremena za državu Južnije Slovena dok u ropstvo padaju narodi Pavle Senjegoju oslobodi razočaran ka Plavu se vrati đe će hrabro pred vojnike stati i ovako njima govoriti ne smijete oružje baciti no neka vam ostane trebaće vam za skorije dane. Oficiri vojske kraljevine u srpske se slobodne planine povukoše da se dogovore kako da se sa fašizmom bore a uz blagoslov što leti s Ostroga kliče Pavle sa vjerom u Boga da zastavu razvijemo ratnu za krst časni i slobodu zlatnu. Vjerna brata dozvao je svoga iz Vinića sela malenoga i ljutoga crnogorskog zmaja pukovnika Stanišića Baja te viteza za boja krvava s ravne Zete Vuletića Sava pa sokolu na junačkom glasu prijatelju Rupčeviću Vasu od Cetinja Đukanović Blažu da mu čuva otadžbini stražu još iz Boke Đura Ivetića s Krivošija mladog Obilića po imenu Kovača Miloša pa je amber u Moraču doša za junaka Rakočević Mila da razvije sokolova krila i okupi jato sokolova Minić Ljuba, Maršana Adžića, kapetanu Leku Vujisića, Medenice bratstvo sa Crkvina i Andriju Veskovića silna. Onda zove iz Vasojevića komandanta Đorđija Lašića, Dujovića i Leka Vladića, Pečkovića Vuka iz Rovaca, iz Pljevalja bratstvo Jelovaca, sve ih Pavle po junaštvu bira, od Mojkovca Tomović Bećira, a desna je ruka Đurišiću Svetozare Dobrašinoviću. Raka Vanić Ivana Ružića odmah šalje do grada Nikšića đe Bojović Nikola ih zove s njim srditi Jovović Jakove onda primi Lukačević Voja da je spreman za ljutoga boja i s njim Rade Korda ponositi koji Sandžak od Turaka štiti te će ovi sokolovi gorski sačuvati obraz crnogorski i pred časnim krstom se zakleti pobijediti ili umrijeti. Svaki od njih u krajeve svoje slobodarski barjak razvio je oko kojih se okupljati staše oni što se od smrti ne plaše ustaničke puške zapucaše sokolovi gorski kidisaše sva je Crna na nogama Gora a pred vojskom pokreta otpora talijanske bježe jedinice Leko Lalić pro Andrijevice na Bjelašu razgoni Tijane a barjaktar Dubak Radovane širi barjak ide na Berane skupile se hrabre đurišlije boj se ljuti za Berane bije Lim zeleni u krv se oboji kliče Pavle sokolovi moji talijanske snage se predaše a Berane ponovo je naše. Stane narod oko svoga vođe a on kao nekad Karađorđe prvi ide i vojsku kuraži smrt ga neće iako je traži no ubrzo odmazda će doći sedam dana i sedam su noći udarale snage talijanske i sa njima horde partizanske starce, nejač i đecu pobili i domove mnoge popalili vatra kosi po dolini Lima i razgone narod po selima od Berana policet Nušića svud je vojska Pavla Đurišića. Brojna vojska Sila osovine s tenkovima grabi kroz doline i gradove žicom ograđuje a Đurišić Pavle odlučuje da se mora ići u planine odakle će vojska otadžbine u bojeve junačke kretati a po njem će Ostrog postati štab četničkog pokreta otpora crnogorska to je Ravna gora. Dok junački vojska otadžbine Crnom Gorom u bojeve gine komunisti kroz narod se kreću među braću unose nesreću ubijaju ko neće sa njima crni dani dođoše Srbima. Ne ostane kuće ni kućišta đe nevina žrtva ne zapišta u škripove i tamne pećine bacali su dobre domaćine sva im blaga, stoku otimali i junake stare ubijali puškonoše iz mnogih ratova satirala orgija Brozova a uz pomoć podlih izdajnika sto dvadeset osam sveštenika jednoga ubiše vladiku nedaj Bože tako ni krvniku što brat bratu svojem ne uradi sve služeći Brozu i Pijadi. Utriješe mnoge porodice napuniše jame bezdanice pa jaruge, šume i glavice, sve potoke, pećine i bare te škripove rijeke Bunare ubijaše na kućne pragove u Krečane, Točila, Borove đe su stigli i pronašli koga kasapili bili bez razloga strah sijali, mučili i klali i bratskom se krvlju opijali.
Dubrovčanin is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.03.2014., 14:08   #215
Crnu Goru u krv obojiše od očeva đecu odvojiše sestre, majke u crno zaviše da dokle se istorija piše i dok živa postoji Srbina za zvjerstva će kazivati njina za Lugove ponad Kolašina, krv od Rudog polja do Kapina, Kotor jame Kunova Prisoja mučilišta crvenih nesoja, od Mojkovca, Pljevalja, Petrovca do Tiholja, Gostilja i Rovca, Podgorice, Cetinja, Slatine, Krnje Jele, Luke Berišine, još Radovče, Vrakov i Jelače, Nikšić, Šavnik i dvije Morače đe stotine počiniše jada od Mahale pa do Boljevgrada i Sangarač, Kućišta, Crnica, Boškovina, Bretina Glavica, Prekobrđe, Grahovo, Župina, Ozrenići i Dobrilovina, Tijem tvrdi kraj Jadranskog mora onda Grbalj zlodjelo zlotvora, Bijelo Polje i Kamena Gora, Pavlov Bunar i Mrtvo Duboko s njima polje Obilić široko, Pučke Rake, Ploče Dragovića pa zloglasna Župa kod Nikšića, Ostrog sveti, Gornja Rženica, Progorović krvava grobnica, Ilijino brdo i Banjani te Maoči u krv okupani, rijeka Tara, Kosanica sveta i ostala stratišta prokleta i Bliškovo i Bašina Voda tužna groblja srpskoga naroda. I poznate koliko još ima crnih jama prepunih kostima što ih svoja razbraća pobiše maljevima lobanje lomiše i grobove kamom prosipaše gore nego zloglasne ustaše a ne braća po krvi i rodu to da rade svojem narodu. Teško doba dođe za četnike zapadoše u muke velike s jedne strane gore Talijane s druge narod od razbraće brane Pavle krenu na tvrđavu njinu u zloglasnom gradu Kolašinu đe su vođe crvene partije bile kao careve dahije tu su narod stavljali na jade bezbožnici Đido i Pijade komunisti Bosni odstupiše pošto strašna zvjerstva počiniše i poklaše narod kod Lugova, oko Tare i oko Lipova pa u sure moračke planine tu su bile kasapnice njine strašna groblja napraviše zvijeri anarhisti zvani proleteri. Komunisti povratak spremaju javlja Pavle Stanišiću Baju i junaku Đukanović Blažu da im jednom za vazda pokažu kakva kazna čeka krvopije ali sreća poslužila nije u ostroške ostaše platije na odbrani svetih moštiju da ih braća prevarom pobiju komunisti još gori postaše jer Englezi četnike izdaše a Njemačka na ruku im ide i da vođe fašističke vide glavu čiče na oku prodatu sto hiljada maraka u zlatu imala je pred njima cijenu kada hajka na četnike krenu. Na Kolašin tada udariše i Pavlovu vojsku zarobiše u logore njine uputiše a Đurišić u Strije dopao tri mjeseca tamo je ostao al od smrti uspio uteći te će junak pro Mađarske preći Crnoj Gori među braću svoju đe je prije imao u stroju sokolova trideset hiljada te ponovo ko što su nekada razviše se četnički barjaci i za Pavlom krenuše junaci. No četnička vrhovna komanda odluku će donijeti tada a koju će Pavle poštovati da se mora Bosni odstupati teško breme na pleći mu pade kad za pokret naređenje dade vazda prvi i tada je isto na najteže iskušenje pristo zalažući glavu sa ramena za spas svoga roda i imena. Vodi narod i četnike svoje kao nekad Čarnojević što je od zla bježi a gore ga čeka pred njime je lijeva rijeka đe mu zamku prave partizani no njegovi borci odabrani junački su proboj napravili i ka Rudom dalje nastavili. Iza pola godine od tada narod s vojskom preko Bosne strada kroz hiljade muka i nevolja od Rudoga do Lijevča polja zbjeg kroz ciču zimu se kreće, nema hrane, lijekova, odjeće đeca plaču na ruke majčine i padaju mrtvi u prtine dok se borba neprestana vodi progone ih Titovi izrodi i ustaše Ante Pavelića kojim nema milijega pića od te krvi Srbinove vrele, s njom se pjane zvijeri pobješnjele i sve što je više ispijaju sve žedniji i gori bivaju. Sve su oči uprte ka Draži pitaju ga đenerale kaži da li spasa i proboja ima zli nam tifus živote uzima i pjegavac podjednako hara a čiča im vako odgovara izdaše nas braćo saveznici pa predlažem neka bolesnici na ovome terenu ostaju ali svaki svojeme se kraju povratite što se može prije Pavle sa tim složio se nije. Ja ne mogu narod ostaviti da znam da ću glavu izgubiti riječ dadoh pogazit je neću s njima dijelit sreću i nesreću tu se pakla otvoriše vrata komunista kidisana brata a nebraća s ustašama kreću Pavle da bi izbjego nesreću vodio je pregovore s njima da ne preda narod krvnicima no da nađe puta ka slobodi ali kad ga slagaše izrodi njegova je vojska jurišala u boju su tijela padala a u krvi zemlja je liktala. Šta se dalje sa vojvodom zbiva ustaša ga Metikoš poziva časnu riječ i obraz zalaže a Drljević preklinje i laže mudar Pavle al ga prevariše u bedeme vojsku zaputiše oficire odmah odvojiše te oružje oduzeše njima opkoliše zgradu tenkovima. Sve ih tada svirepo pobiše i krvavom bojom obojiše mučilišta Jasenovca kleta a najveća mržnja i osveta pogodiće Pavla Đurišića sve od slugu Anta Pavelića. Jasenovac posta mu grobnica pir krvavi njegovih ubica gledao je do časa sudnjega kad su kamu zarili u njega i u čašu krvi natočili krv mu pili i njome zdravili pa na oštre bodeže sipali a onda ih jezikom lizali no vojvoda ne ispusti glasa pred prizorom strave i užasa. Najposlije ravnogorskom lsvu odsjekoše sa ramena glavu a tijelo kame isjekoše pa ga tako na vatri pekoše i vojvoda izgore na žaru kao Sveti Sava na Vračaru te umrije smrću mučenika srpska dika i vođa četnika na kamama ustaških zlotvora ko je rođen umrijeti mora smrt junaka u besmrtnost vodi vječna slava Đurišić vojvodi.
Dubrovčanin is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.03.2014., 14:11   #216
ĐORĐIJE KOPRIVICA - TEČE KRVAVA DRINA 1

Kad kralj ode iz Srbije pred Silama osovine u nemilost narod pade sa bosanske strane Drine vazda žedni srpske krvi Muslimani i Hrvati propast trojne kraljevine s radošću će dočekati povadiše oštre kame u potaji što ih liše te se brzo kao sluge fašistima pridružiše pa državu napraviše koja po zlu bi poznata no i Bosnom ustaše će potpaliti plamen rata. Oko mjesta Vlasenice i podgorja Romanije kao zvijeri kidisaše na sve Srbe viđenije Haćim Babić među prve u aksanu pade njinu za spas Franju Mutveliću nudio je otkupninu prista Turčin te Haćima oslobodi iz ćelije posla sluga da ga vrate al ga niko stigo nije. No ostalih dvjesta Srba iz zatvora izvedoše bez odjeće vezane ih Rašingaju povedoše Kurtagić ih Ševko vodi gola tijela bičem bije poklaše ih noževima na ivici provalije te lobanje na komade maljevima razbijaše s leševima po podrumu krv se srpska slijevaše u avgustu četres prve Haćim Babić borbe vodi s četnicima Han Pijesak od ustaša oslobodi da napadne Vlasenicu nije čeko posle toga zavijori srpski barjak sa zvonika crkvenoga. Jezdimir se Dangić vrati s puta kralja kad isprati posle toga četnicima komandant će on postati s partizanskim oficirom Slavišom se Vajner srete Vajner kaže da četnici prave pokolj i osvete a Dangić mu odgovara zlo zlom ćemo da vratimo ne možemo s krvnicima da se bratimimo al ipak će obećanje jedan drugom tada dati da se neće tokom rata međusobno napadati. Crni đavo Bosnom zađe, kama vlada, mržnju sije da sve srpsko bez milosti jednom satre i pobije noć septembra četres prve iznad Drine kiša pada Kočarinom pokolj pravi satnik grada Višegrada to Kujundžić Avdo pali s ustašama srpska sela kuće gore, djeca pište, hara banda pobješnjela. Markovići prvi biše na krvavom putu njima Đorđa ispred porodice usmrtiše kundacima a onda su ukućane živim ognjem popalili zvona zvone dok im stopu u Višegrad odjaviše uz unuke i sinove stogodišnji Mitar gine nepomično leže tijela u lokvama krvi njine ko je probo da pobjegne rafalom su ubijali a žene su i đevojke ispred đece silovali kroz ležeke, krv i vatru vodi Avdo zvjerad svoju sprema kaznu i osvetu Mirkoviću Milivoju. Od njega su deset ljeta zazirali Muslimani kad ih gorski lav ugleda nije htio da se brani mislio je da će tako sačuvati đecu svoju al u leđa na prag kuće pucali su Milivoju šćer mu Stanu silovaše kad u nesvijest bješe pala potiljkom je od pod bila dok se bandi otimala kad su crnokošuljaši na klisuri kidisali seljani su ispred kame ka planini uzmicali Krzmanović Milivoje sa njima je u koloni a s petero đece Joka u jednoj se kući skloni sin joj Momir Čumi ode da je spasi u tom času slušajući rafal što ih sa podrumskih vrata zasu. Popadaše mrtva tijela podrumom se krv razlila a mrtvoga Radomira majka Joka prigrlila na grudi ga čvrsto stisnu nije mrtav mislila je Milorada i Dragicu pod ćebetom sakrila je a ustaša kad joj priđe Milivoje đe je reče trže kamu iz korica i grudi joj prosiječe kad crijeva nagrnuše rukama ih skuplja s krila koje bješe krv sa grudi u crveno obojila. Pun je podrum mrtvih tijela, lokve krvi i tišina dok Zoranku ćerku traži pred oči joj mukla tmina zaplakaše djeca njena pod ćebetom sama lije u utrobi vraća crijeva ranu iglom da zašije u suzama ranu svoju zašila je sa sto jada pruža ruku da prigrli Dragicu i Milorada podrum joj se ljulja, magli, podovi joj dojaviše nadut stomak kida konce crijeva joj se rasturiše Momir dođe kad se stiša pir ustaških krvoloka gleda među leševima ko da spava majka Joka. Ručicama dojke stisla Dragica joj kćerka mala jer mlijeka u njim traži glad djetetu dodijala uplakana crijeva joj je prinijela ka usnama gladna gricka a krv joj se pomiješaše sa suzama i preplašen u tom času zlo kad viđe Momir shvati da će ova strašna slika cio život da ga prati. Januara četres prve Tito vođa proletera u Bijele Vode dođe i napadne na Vajnera ubuduće s četnicima da sve veze pokidate pa sa štabom Foči bježi da ga Nijemci ne uhvate te će tako među Srbe unijeti mržnje nove da četnici glavom plate pri napadu na žljebove Čolaković riječ dade od Sokoca da ih štiti a oficir partizanski ustaše će propuštiti Kosorića Radivoja tada s leđa napadoše nasta pokolj i stradanje partizani izdadoše. U aprilu četres druge Francetić je Jure bio prema gori Romaniji silnu vojsku okupio od sjevera Nijemci kreću sa područja Rogatice a sa juga prema Foči talijanske jedinice tridest bješe tad hiljada srpskog zbjega i što prije k Višegradu sklenima traži prolaz do Srbije u Višegrad Talijani ćupriju su zaposjeli narod vrišti u panici i nadire prema skeli. Tri stotine ustanika Radomira Neškovića Nijemce vatrom iznenadi i protjera iz Drobnića no Nijemcima pojačanje tad stiže iz Rogatice prema Foči odstupiše ustaničke jedinice al u zbjegu neko reče što bijaše u zabludi ustaše su odstupile da gasimo kuće ljudi. Kad dođoše u Drobniće ustaše ih opkoliše, narod klaše a kuće im živim ognjem popališe pa odoše u Starčiće tu su narod opkolili i kuću Nikolića na prevaru popalili karahmet ih Avdo šalje tako zvijeri govoriše da im prošlo sve oprosti i odjave da im piše. Dok u kući Srbi gore odjekuje plač i vika ustaško se kolo igra, a svira se harmonika u selu su Surovići pokolj isti napravili pa su onda krvoloci prema Šljivnu nastupili popališe i Kusače, Han Pijesak, Kraljevpolje, i sam Jure Francetić je došo Srbe da pokolje. Iz Đibrija zbjeg naroda pristigao na Crkvine kolju, muče i siluju nebranjena nejač gine sto šezdeset i petoro žena, djece i staraca kolju Turci i Hrvati kao da su jedna braća četrdeset i četvoro tad na jednoj krlji pade sve Pušonje iz Đibrija dočekaše crne jade.
Dubrovčanin is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.03.2014., 14:12   #217
Koliko ti ima ljeta pita Turčin želi znati kaži meni djevojčice pa te neću danas klati s osamnaest kružnih rana izbocka joj Ahmet grudi pa ustade sa đeteta da se svome jadu čudi vala vješto to uradi slušao je glas Hrvata bockajući po stomaku Anđelkinog mlađeg brata od sto šezdeset i petoro srpskog zbjega poklanoga đeca Mijat i Anđelka ostali su posle toga od bolova i od klanja Han Pijeska malog polja bježi narod progoni ga jad veliki i nevolja deset bješe tad hiljada srpskog zbjega pored Drine u aprilu četres druge ka Srbiji da se vine tri hiljade tad ustaša pritjeruje zbjeg do Drine, žene muče i siluju, nebrojena nejač gine. Djevojke se sakupljaju mutnoj vodi uz obale da se spase kako ne bi u ustaške ruke pale po desetak u grupama za ruke se drže, plaču ispred noža Pavelića u krvavu Drinu skaču Stojka viče ranjavana mitraljeskim rafalima a nestaju majke s đecom u krvavim valovima a pop ranjen u mantiji diže ruke u visine pa doziva gledajući u oblake iznad Drine car Lazare da li vidiš kako tvoji Srbi ginu đe padaju na hiljade u prokletu vodu Drinu a ti silni Mehmed-pašo Srpkinja te majka rodi otac Srbin višegradski ko ti danas Turke vodi u zločine nečuvene sa ćuprije divne tvoje da ti zatru pokoljenje sa imenom srpskim što je. Pa zar nije dosta bilo pet vijekova robovanja Drina huči, Drina guta opet zločin i stradanja a Francetić Jure viče ne ostavte popa živa zakoljite srpsko pašče Mehmed-pašu što doziva. Dervišević Šemsa cura ustaški je satnik bila vojničku je torbu punu srpskih oči napunila gazi mrtve pa im oči vadi njena oštra kama dok đevojku jednu kolju u zlu viče ustašama. Što me gleda vlaška kučka koljite je poluđeću a torbu sam napunila ne znam više oči đe ću leš do leša voda nosi žive vuče zla dubina krv je vodu obojila pa krvava teče Drina. Skela više ne prevozi, kiša pada, a grom bije al ustaška ljuta kama još prestala klati nije tek kad Nijemci u čamcima od ćuprije pristigoše presta klanje a zločinci polako se povukoše oko Drine u to doba logori se formiraše odakle se porodice u Srbiju često slaše. A Mitra su Mirkovića s troje đece tada bili u balijsku jednu kuću u Prelovo odredili Kujundžić joj četres prve silovao ćerku Stanu kad Kočarin selo njeno u živome ognju planu osta trudna pa od stida đevojka je dugo krila a onda se u mukama na čin strašni odlučila da se rodi to zlikovče ja nikada neću dati al miče se u rukama mojim neće zaplakati. Na sredini od ćuprije nekolka će trena stati slušajte me sada dobro Muslimani i Hrvati Avdo ubi oca moga rad pakosti i rad mira a ja radi pravoslavlja ubijam mu danas sina Srbija je preko Drine no vazda će s nama biti ubijajte no nas nikad ne možete uništiti. Sa đetetom nerođenim s ćuprije se Stana vinu gordo kao rajska ptica u bijesnu vodu Drinu i od Sima Radovića iz krvave zvjerovine šest sestara đevojaka u Drinu će da se vine kuku meni jadnoj kćeri vrišti majka vadi oči zar nijedne više nemam pa i ona s njima skoči. A zloglasni Zvorničani na Drinjači zbjeg čekaju satjeraše sve niz Drinu srpsku nejač da hvataju u tepsije krv skupljaju da napune burad s njima i dokažu Paveliću kako vjerne sluge ima. Kad Nešković s vojskom banu i zloglasna Žepa pade ustaše se razbježaše oružje im svo ostade u to doba zločinci su selom Strmac likovali kuće vatrom popalili i nevinu nejač klali za Srbe će Hercegovce tada teški dani doći pa Nešković s četnicima u pomoć će njima poći jedno doba ustaše su poražene progonili dok nijesu partizani sa njima se udružili no Tito je sprovodio plan krvavi sa Nijemcima te zajedno svi sa leđa udariše četnicima. A radista čiča Draže poruke je Titu slao te namjere i planove četnika je odavao pa će tako na četnike sve nevolje udariti i uz borbu prema Bosni počeše se povlačiti. Te četnika šest hiljada sakupi se pored Foče te s ljutijem ustašama u te dane borba poče Drina mutna i krvava na hiljade nosi glava svi se grabe ko će prvi da ustaške pije krvi Crnogorci Đurišića, Hercegovci Salabića, pa Bosanci Jerđevića i vukovi Neškovića. A u gradu Višegradu bjehu Nijemci i ustaše četnika se silna vojska za napada pripremaše komanda je u rukama pukovnika Ostojića koji vodi jedinice uz majora Draškovića. I Englezi tokom bitke posmatraju odredište kad četnici napadoše u strahu im govoriše gospodine Ostojiću vrati vojsku iz napada jer ovo su utvrđenja kao oko Staljingrada no Drašković odgovara nećemo se povlačiti Višegrad se danas mora od krvnika osvojiti. Preko krvi i leševa Nijemci tada odstupiše iz grada se Višegrada k Sarajevu uputiše Nešković im put presiječe na Sljemničko polje stade izginuše a tehnika četnicima sva ostade Višegradom smrad se širi mrtve stoke i lešina kuće plamte, ljudi bježe, a krvava teče Drina. No u muke zapadoše srpski narod i četnici pošto vojsku otadžbine izdadoše saveznici a ustaške jedinice koje klaše i mučiše u Titove partizane preko noći pristupiše kad đeneral Draža viđe u kakvom se nađe jadu on naredi da četnici povlače se ka zapadu mislio je da će tamo da ih sretu saveznici al nastrada silna vojska u toj strašnoj odstupnici te zloglasni Jasenovac gubilište strašno posta jer tu pola miliona poklanijeh Srba osta. Od istoka ka Berlinu zagazila ruska čizma dok Englezi Tita slave nasta doba komunizma one druge koji krstu i slobodi vjerni biše vlast okrutna partizanska širom Bosne teroriše poče era bezbožnika kao srpska zla sudbina, plače Gospod sa nebesa, a krvava teče Drina.
Dubrovčanin is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.03.2014., 18:57   #218
Quote:
Naravno da može...povijest je prepuna dualnih identiteta (i ne samo tolikih, već možda i više).

Čovjek može imati više identiteta...regionalni, nacionalni, jezički, seksualni, konfesionalni, itd...Šerbo Rastoder je jednom obrazložio da je on u isto vrijeme Crnogorac, Bošnjak, musliman, Beranac, itd...

Da je 'nemoguće' biti u isto vrijeme dvojakoga etničkoga identiteta, ne bi se ljudi izjašnjavali kao Srbi-Crnogorci odnosno Crnogorci-Srbi.
Neke su procjene da i do 15% (ako ne i više) stanovnika Crne Gore smatra sebe Crnogorcima i Srbima u isto vrijeme.

Postoji čitavi niz osoba koje bismo mogli nanizati kao primjere; recimo onaj iz zoo vrta u BG-u, Vuk Bojović.

Crna Gora odn. Crnogorci nisu jedini primjer prisutnosti dualnoga identiteta; kako u svijeti a tako ni u našim prostorima. Pored crnogorsko-srpskoga dualizma, poznat je (posebice na prostoru CG) i bošnjačko-muslimanski dualizam.

Identitet je vrlo složena stvar, a ne nešto crno na bijelo. Zamislimo da neko kaže da se ne može u isto vrijeme biti i Bunjevac i Hrvat!
Povijest&Politika is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.03.2014., 19:00   #219
Tema

No tema je o guslama.

Vrlo je jasno, ne može se govoriti o nekakvome ekskluzivizmu. Gusle <pripadaju> svima nama...
Povijest&Politika is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2014., 19:21   #220
GUSLE - REFERENDUM U CRNOJ GORI 2006.

Šta se danas Crnom Gorom kreće Crna Goro crno ti proljeće dvadest drugog maja što osvanu po tom ćeš se spominjati danu dve hiljade šestu i proljeće Crnogorci zaboravit neće Crna Gora kada se izgubi njen je Milo Đukanović ubi vatikanski i albanski sluga, ljudski jad i velika kuga, ko dozvoli Milu nesrećniku da prkosi Njegošu pjesniku. I da braću zavađa i svađa nek ga pravda sa nebesa gađa taj najveći švercer sa Balkana prljav novac dobi od dušmana referendum treba da dobiju crnogorsko srpstvo da razbiju pa on srpske prima krvoloke uz počasti državne visoke otkud ovi jadi da se stvore stiže Čeku nasred Crne Gore. Krvavih je do ramena ruka cijelog srpstva vila nam zakuka srpsku djecu po Kosovu klao od Mila je počast dočekao ko Branković na Kosovu prije istoriji sakrio se nije i Mila će istorija znati srpski će ga narod proklinjati. Boji li se Petra Cetinjskoga i svetoga sveca ostroškoga sve pogazi sveto ime srpsko nek mu je prokleto Vukotiću i slavni Njegošu što bi danas rekli ološu te Danila crnogorskog knjaza ne bi smio pomolit obraza niti ima časti ni obraza i pogani časnoga prestolja nije samo tvoja Crna Gora. I Jevrema Brkovića jada Crnoj Gori jade stvara sada kao soko sa nama u gori slavni Pavle Đurišiću zbori Drljevića opet imaš jada kuku tebi Crna Goro sada izdajnika koji nema časti Crna Goro velike propasti. Zove vila srpskoga pjesnika oj pjesniče slavni mučeniče daj mi pričaj uz strune gusala kako nova nacija se stvara Crnogorci svi su Srbi bili jesu li se možda isturčili uze pjesnik gusle preko krila poče pričat što ga pita vila sestro vilo ne pitaj za muku ni za našu neviđenu bruku. Brozova je tu najviše šapa vatikanskih namaknula kapa reče Tito čujte Crnogorci Nemanjića nijeste potomci a naciju ja ću vama dati Srbija se mora razorati daću vam lance od čelika to su bile riječi krvnika. Neće imat izlaz k na more ostanuće bez Crne Gore bez Kosova i bez Vojvodine neće sunce više da im sine vatikanska tako kaže karta vi nemojte Srbina za brata postaćete Crveni Hrvati Vatikan će državu im dati tako Tito sve po planu radi dva rođena brata zavadi. Pa njegovi vjerni poslušnici crnogorskog roda otpadnici Njegoševu kapelu srušiše Crnoj Gori glavu odrubiše pa vladici mauzolej prave crnogorske usijane glave po naredbi Broza i Pijade crnogorski komunisti rade ako hoćeš biti komunista prvo moraš pljunuti na Hrista na krst časni slavnijeh predaka i na život svojih potomaka komunisti majstori su stari kako nova nacija se pravi. Kada Boga u čovjeku nije uzalud su pare i nacije sveštenike hapse i progone srpstvo u ponor da tone sve to Milo s Jevremom dovrši junačka se Crna Gora sruši. Tako Milo svjetska lisičina nemajući drugoga načina poče pljuvat protiv Boga tvorca da sin svoga ne poštuje oca pa dovodi lažne sveštenike Bože mili bruke prevelike sa Lovćena srpska vila zbori vratite nam kapelu zlotvori jer nas Njegoš iz groba doziva nedate mu počinka ni mira pa će službu vladika da služi da Srbima bratsku ruku pruži da izmiri braću zavađenu u ovome teškome vremenu. U Vijencu Njegoš napisat znade pa posvetu Karađorđu dade i oni su uvijek željni bili da se cijelo srpstvo ujedini a to ovi izrodi ne znaju i Vijenac gorski ne čitaju no čitaju Tita i Engelsa ne vjeruju u Boga s nebesa da Mirošu Neđejiću kažem ispod tvoje mantije se laže mračni su mu pomiso i duša kuku onom ko Miroša sluša. Slavni Vlado sa Lovćena zbori šta će lažni Miroš Crnoj Gori službu služi Milu i Jevremu, Maroviću i Vujanoviću sa njima je Novak Kilibarda luda starca i velikog jada najveći je Srbin nekad bio sad ustaški zanat izučio. Te izrode ne rađaju majke da nazuješ čelične opanke ne bi takve pronašo lažove izdajnike slavne Crne Gore daj trebješki piši Radovane zašto svoju okaljaše vjeru ko Branković nekad za večeru. O Cetinje srpska perjanice Njegoševa slavna prestonice sa tobom se Srbin ponosio dok je krvlju poljane rosio i u srcu svome te nosio kolijevko junaka i ljudi zašto danas Cetinje poludi danas pjesme Cetinjem se čuju da se srpske glave odrubljuju da se srpske spaljuju svetinje što ustaško postade Cetinje sveštenici srpski su na meti svakom od njih opasnost prijeti od strašnoga ustaškog terora nad Cetinjem svanu crna zora navališe Crveni Hrvati srpske crkve redom otimati hoće papu u ruku da ljube oj Cetinje sram neka te bude. Poturica gori od Turčina reče Njegoš ljudska veličina tako ovaj referendum minu i donese stradanje Srbinu zabraniše braći iz Srbije da glasaju protiv tiranije oni pravo glasa ne imaju dok ustaše zemlju otimaju sad nemojte kleknut Crnogorci vi slavnoga Njegoša potomci i ova će nesreća da mine nestanuće Mila i družine i srpskoga krvnika skinućete lance od čelika porobit vas Turci ne mogoše niti jedna sila svijeta neće moći ni avet prokleta što se danas Crnom Gorom kreće zadugo im ovo biti neće. Nek se sloga među braću vrati vi nijeste Crveni Hrvati nego slavna svetosavska loza pogazite i Mila i Broza sjetite se Mašana iz Zete zaludu mu izrodi prijete na zlato im i dukate pljunu pokoljenja s njim će da se kunu jer se obraz kupiti ne more on je ponos srpske Crne Gore svitaće nam opet vidovdani trebaće nam ljudi odabrani jer će prije presušiti more nego nestat srpske Crne Gore. I dok sunce sa istoka sije biće Crne Gore i Srbije jer krvnici to moraju znati ne mogu se braća zavađati i niko ih rastavit ne more dokle sviću na Durmitor zore dok je Rusa i dok je Mojkovca i Vučjeg Dola i Grahovca dok je svetog sveca ostroškoga i svetoga Petra Cetinjskoga srpska braća zajedno će biti ne može ih niko rastaviti kad se Njegoš vrati na Cetinje što mislite onda avetinje i Božja pravda će vas stići ne može se protiv Boga ići. Neka gusle Crnom Gorom gude Crna Gora neka srpska bude kao što je oduvijek bila ne prćija nekrštenog Mila neće postat ustaška država štogod rade sve im je badava čast i obraz nedaj Crna Goro najljepša će zora svanut skoro pjevat će se pjesma najmilija Crna gora i bratska Srbija neka žive na hiljade ljeta dok je ljudi, dok je svijeta.
Dubrovčanin is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:49.