Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Putovanja > Hrvatska i turizam

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 27.02.2015., 20:30   #201
Quote:
rijeka53 kaže: Pogledaj post
... koliko ste cekali taj Indentifikacijski broj
Misliš PDV identifikacijski broj? Desetak dana od predaje zahtjeva. Za cijelu prošlu godinu sam platila 179 kuna poreza, a devet mjeseci sam iznajmljivala. Hvala bogu da su me portali punili samo tri mjeseca.

Zadnje uređivanje Kornija : 27.02.2015. at 20:36. Reason: tipfeler
Kornija is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2015., 23:02   #202
Quote:
Kornija kaže: Pogledaj post
Misliš PDV identifikacijski broj? Desetak dana od predaje zahtjeva. Za cijelu prošlu godinu sam platila 179 kuna poreza, a devet mjeseci sam iznajmljivala. Hvala bogu da su me portali punili samo tri mjeseca.
... fala, eto ja cekam vec 15 dana i jos nis ni stiglo
Old 27.02.2015., 23:33   #203
Quote:
... fala, eto ja cekam vec 15 dana i jos nis ni stiglo
Kad sam ja u Splitu predala zahtjev, ženska je bila rekla da će stići za dva-tri dana, ali ipak nije stiglo tako brzo kako je rekla.
Old 28.02.2015., 11:26   #204
Nekoliko sekundi koliko je trebalov da papir izadje iz printera.
Old 28.02.2015., 12:00   #205
Zanima me je li netko od forumaša imao ikad otkazivanje gostiju s Airbnb-a. Zanima me da li u tom slučaju Airbnb stornira ispostavljenu fakturu? Ako oni sebi uzimaju svoju proviziju, mi onda moramo platiti PDV na njihovu proviziju bez obzira što gosta nećemo ni vidjeti. Figurativno rečeno, oni meni mogu jedan te isti termin prodati deset puta i deset puta uzeti proviziju, i ja ću na deset provizija morati platiti 25 posto, a meni će u tom temrinu doći jedni jedini gosti.
--------------------------------------------------
Knjigovođa mi je ovako odgovorio na pitanje u svezi otkaza i plaćanja PDV-a:
--------------------------------
Proviziju bi trebalo prijaviti po ispostavljenom računu od Airbnb-a.
Kako oni odmah naplaćuju proviziju od gosta preko depozita, tako odmah i ispostavljaju račun što znači da bi pdv trebalo prijaviti odmah bez obzira kada gost dolaze.
Ja sam ti napisala što proizlazi iz zakona, no međutim kako je sve to još uvijek u počecima i u praksi se pokazuje niz nelogičnosti kao što je i ova, ljudi se sami odlučuju što će...
Strana agencija tebi u veljači ispostavi fakturu bez pdv-a ( s tvojim pdv brojem) za uslugu provizije koju je naplatila od gosta, ti je ne prijaviš sada, gost uopće ne dođe i ti uopće ne prijaviš pdv....
U WIES bazi podataka ostaje prijavljen iznos s prijenosom porezne obveze na tvoj pdv ident. broj , jer nitko nije platio pdv. Strana firma neće gostu vratiti novac niti će tebi stornirati fakturu. Netko bi trebao platiti pdv.
TO BI BILO MOGUĆE KADA BI STRANA AGENCIJA STORNIRALA ISPOSTAVLJENU FAKTURU ILI BI JE ISPOSTAVILA NAKON DOLASKA GOSTIJU.
Old 28.02.2015., 13:24   #206
Quote:
Kako oni odmah naplaćuju proviziju od gosta preko depozita, tako odmah i ispostavljaju račun što znači da bi pdv trebalo prijaviti odmah bez obzira kada gost dolaze.
tek mi se sada do kraja upalila lampica sa svim sranjima koje neki mogu imat sa tim pdv-om

bogu fala, već dugo ne radim ništa preko tih provizijskih portala....a i dok jesam to su bile rezervacije najviše 10 dana prije dolaska gosta, nikad ništa otkazano i nikada faktura mjesec ili više prije samog dolaska
Old 01.03.2015., 03:27   #207
Quote:
Zanima me je li netko od forumaša imao ikad otkazivanje gostiju s Airbnb-a. Zanima me da li u tom slučaju Airbnb stornira ispostavljenu fakturu? Ako oni sebi uzimaju svoju proviziju, mi onda moramo platiti PDV na njihovu proviziju bez obzira što gosta nećemo ni vidjeti. Figurativno rečeno, oni meni mogu jedan te isti termin prodati deset puta i deset puta uzeti proviziju, i ja ću na deset provizija morati platiti 25 posto, a meni će u tom temrinu doći jedni jedini gosti.
Ja sam ti napisala što proizlazi iz zakona, no međutim kako je sve to još uvijek u počecima i u praksi se pokazuje niz nelogičnosti kao što je i ova, ljudi se sami odlučuju što će...
Strana agencija tebi u veljači ispostavi fakturu bez pdv-a ( s tvojim pdv brojem) za uslugu provizije koju je naplatila od gosta, ti je ne prijaviš sada, gost uopće ne dođe i ti uopće ne prijaviš pdv....
U WIES bazi podataka ostaje prijavljen iznos s prijenosom porezne obveze na tvoj pdv ident. broj , jer nitko nije platio pdv. Strana firma neće gostu vratiti novac niti će tebi stornirati fakturu. Netko bi trebao platiti pdv.
TO BI BILO MOGUĆE KADA BI STRANA AGENCIJA STORNIRALA ISPOSTAVLJENU FAKTURU ILI BI JE ISPOSTAVILA NAKON DOLASKA GOSTIJU.

... ovo djeluje zaista konfuzno, ali zar AIR ne ispostavlja fakturu tek onda
kada je GOST i stigao i za mjesec kada je stigao. Zelim vjerovati da AIR
NE salje fakturu sada kada gost rezervira, recimo za srpnj, vec da ce poslati
racun u kolovozu za realizirane provizije u toku srpnja, a mi bi trebali platiti
taj @ebeni PDV do 20. rujna, ili
Old 01.03.2015., 08:50   #208
Quote:
... ovo djeluje zaista konfuzno, ali zar AIR ne ispostavlja fakturu tek onda kada je GOST i stigao i za mjesec kada je stigao. Zelim vjerovati da AIR NE salje fakturu sada kada gost rezervira, recimo za srpnj, vec da ce poslati racun u kolovozu za realizirane provizije u toku srpnja, a mi bi trebali platiti taj @ebeni PDV do 20. rujna, ili
Jok. Faktura ti je odmah na stranici čim ti je rezerviran smještaj. Samo je trebaš isprintati. Ja sad imam u veljači samo jednu jedinu rezervaciju za srpanj i sada moram do 20. do knjigovođe da riješim tu prijavu.
Ja još jednom pitam ako netko zna: JE LI AIRBNB STORNIRA FAKTURU AKO GOST OTKAŽE REZERVACIJU? MOLIM AKO NETKO ZNA DA POMOGNE.

Zadnje uređivanje Kornija : 01.03.2015. at 08:52. Reason: dodatak
Kornija is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.03.2015., 12:46   #209
... cekaj malo, znaci ti nemas uopce NIKAKVE NOVCE od gosta,
a ni neznas hoce li stici, a vec moras namiriti DRZAfu

Pretpostavka, rezerviraju 4 puna mjeseca, tamo 5-6-7-8, a
nitko na kraju NE dojde, hoce li drzava vratiti i kada, uplaceni
pedevejac. I od kud mi novci da platim, ako misam nista
inkasirala ili su ovdeka si miljarderi pa im je iznjamljivanje
hoby s obzirom da NITKO NE diskutira takvu nelogicnost i svi
mrtvo hladni placaju s obzirom koliko otkaza ima ???
Old 01.03.2015., 14:20   #210
Quote:
... cekaj malo, znaci ti nemas uopce NIKAKVE NOVCE od gosta,
a ni neznas hoce li stici, a vec moras namiriti DRZAfu

Pretpostavka, rezerviraju 4 puna mjeseca, tamo 5-6-7-8, a
nitko na kraju NE dojde, hoce li drzava vratiti i kada, uplaceni
pedevejac. I od kud mi novci da platim, ako misam nista
inkasirala ili su ovdeka si miljarderi pa im je iznjamljivanje
hoby s obzirom da NITKO NE diskutira takvu nelogicnost i svi
mrtvo hladni placaju s obzirom koliko otkaza ima ???
Pa dobro, nemoj sad tako crno. Nikada mi do sada nije nijedan gost preko portala odustao, pa kvragu, neće baš ove godine baš svi da odustanu. Zato i pokušavam da saznam da li Airbnb nakon otkaza šalje novu fakturu, ali ovu stranu otvara sve zajedno, čini mi se, dvadesetak iznajmljivača, pa tu informaciju ću teško da saznam ovdje
Old 18.03.2015., 10:14   #211
Pozz ekipa..poprilično sam friška u svemu ovome i sad sam sva u bunilu sa ovim PDV-om. Isključivo me zanima za AIRBNB
Znači 1. Zatražim PDV identifikacijski broj..u kojoj poreznoj u Zagrebu se vadi i koliko se čeka i koji su dokumenti potrebni osim obrasca P-PDV ?
2. upišem ga tamo na AIRBNB
3. čim sjedne faktura prijavljujem do 20. u sljedećem mjesecu..
sad sam zbunjena sa ovom Finom..koliko njima moram platiti na kraju..sama to ispunim papirnato?!? i tamo odnesem ... Ne kužim taj dio..Znam sama izradit odnosno ispisat pa me bune one cijene od 40, 28,12 kn?!? Jel mogu ja sama poslat to ili mi treba neki uređaj za to?!? Sorry ako su glupa pitanja, al sve upute od FINE i obrasce sam izvukla al to ne kužim.
Unaprijed hvala!!

Zadnje uređivanje sunflower13 : 18.03.2015. at 10:28.
sunflower13 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2015., 10:28   #212
Quote:
sunflower13 kaže: Pogledaj post
Jel mogu ja sama poslat to ili mi treba neki uređaj za to?!? Sorry ako su glupa pitanja, al sve upute od FINE i obrasce sam izvukla al to ne kužim.
Unaprijed hvala!!
prvo izvadi pdv broj....možeš ga koristiti tek 15 dana nakon što to isposluješ

zašto...nemam pojma jer je moj broj bio u sustavu prije nego sam predala zahtjev...izdiktirala sam teti oib, ona je ukucala šta treba i dala mi zahtjev da ga ispunim
za dvije minute ja njoj predajem zahtjev, ona meni rješenje

pretpostavljam da je rok od 15 dana zbog toga što taj broj mora biti dostavljen i svim zemljama EU

što se fine tiče, dvije su opcije

jedna da im doneseš fakture od portala i oni i obračunaju i unesu i druga jeftinija da sama ispuniš obrazce, a oni izvrše samo unos

ta priča sa finom je napravljena baš zbog toga da ne treba kupovati uređaj zbog predaje dva ili tri obrasca godišnje

predaju se oba obrasca ako je sjedište portala u EU...ako radiš sa agencijama iz japana ili bosne onda ide samo pdv obrazac
Old 18.03.2015., 10:31   #213
Puno ti hvala!!! Šta mi je od dokumenata potrebno za taj PDV identifikacijski broj? Ne moram kupovati obrazac P-PDV u NN?
U procesu sam dobivanja kategorizacije, pa me zanima dali mogu danas otići po taj broj, jer još 15 dana čekati pa čekat rješenje...
Odgovori s citatom
Old 18.03.2015., 11:01   #214
od dokumenata mi nije trebalo ništa...samo oib
zahtjev mi je dala teta u poreznoj

e sad, mislim da prvo rješiš kategorizaciju pa onda sa tim rješenjem u poreznu da te uopće stave kao poreznog obveznika...onda kao porezni obveznik tražiš pdv broj

po nekoj zdravoj logici bi to dvoje trebalo moći obaviti isti dan

znam kako ti je jer se sjećam koliko sam ja bila nestrpljiva dok sam čekala kategorizaciju
Old 18.03.2015., 12:18   #215
Quote:
Kornija jesi li što novo saznala vezano za ovu situaciju?
Ja sam imala jedan otkaz rezervacije s airbnb, u 12 mj, airbnb mi nije stornirao invoice, samo je poništio rezervaciju. S knjigovođom sam se dogovorila da ništa po pitanju toga nećemo napraviti, ali sad sam u velikoj nedoumici baš zbog mogućih otkaza (iako sumnjam, ovo je stvarno bio jedan jedini slučaj pored toliko rezervacija s airbnb). S njim sam se na kraju dogovorila da ćemo prijavljivati pdv u mjesecu u kojem je ostvarena rezervacija a ne po ispostavljenom invoiceu. Ne znam je li griješim,ali sad da toliko pdv-a platim za pola ljeta, a može se dogoditi i pokoji otkaz
jagoda1711 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2015., 12:25   #216
Nisu stornirali fakturu samo su mi poslali mail i poništili rezervaciju, a ovo piše u mailu:

We regret to inform you that your guest ______ canceled reservation W9X5BH starting on 2015-01-07. Per your cancellation policy, a complete refund was given to the guest.
An adjustment of €-165 has been applied to your account.
For more information on cancellation payouts, please see our FAQ.
Your calendar has also been updated to show that the previously booked dates are now available.
Regards,
The Airbnb Team
jagoda1711 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2015., 13:16   #217
da li netko zna sto je s pdvom vezano za stranice koje proviziju uzimaju samo gostu, npr housetrip? po nekoj logici tu se nebi trebao platit pdv jer domacinu nije provizija naplacena ali s druge strane svejedno je housetrip trazio da se upise pdv broj i nesto mi zvoni u glavi da sam tamo negdje i procitala da se svejedno treba platit pdv... ocito na proviziju gosta ili? ne kuzim
tina899 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2015., 13:36   #218
Ne kuzim se u problematiku kad je rijec o turizmu, komentiram vise laicki. Ako taj portal ne uzima proviziju od iznajmljivaca, ali iznamljivac placa neku cifru za oglasavanje (mjesecno recimo, bez obzira na to ima li ili nema goste) onda bi imo pdv trebalo platiti na taj iznos.
Old 18.03.2015., 19:39   #219
da ali na tom portalu iznajmljivac ne placa bas nista, ni proviziju niti fiksan iznos nego bas sve snosi samo gost posto se portal nadogradjuje na cijenu iznajmljivaca...i nije housetrip jedini takav portal
zato mi nije jasno na sto se tu placa pdv?
tina899 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2015., 12:29   #220
https://support.housetrip.com/hc/en-..._hosts_invoice

Housetrip nadodaje na cijenu koju domaćin želi primiti, ali taj dodatak tretira kao proviziju i na nju mora obračunati VAT. Tako se bar meni čini kad pročitam sve ovo iz linka.
Kexx is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:23.