|
|
11.01.2025., 13:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Pitanje za Zehnder ekipu, danas mi je pušteno u pogon.
Imate na manual ili auto rekuperaciju? Kak funkcionira uopće auto? Sad mi je na auto i 240m3 je protok, to mi se dosta čini. Trenutno kuha supruga i napa radi, ali on to ne prepoznaje ne?
Ostalo mi je:
Ventilation - balanced
Temperature profile - normal
Bypass - auto
Na koji način temp. profile funkcionira?
|
|
|
12.01.2025., 16:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2024.
|
Quote:
skrgahr kaže:
1. dvije cijevi, a ventil se priguši.
2. ja imam -60 kod ploce za kuhanje (ne direktno iznad, naravno), a -30 kod pecnice.
3. ja imam otocnu recirkulacijsku, Klarstein Berreta. radi ok.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
Hvala puno za info, i samo još jedno pitanje:
Ima li smisla raditi -45 u sobama?
Razlog zašto pitam je jer nisam fan opcije podignutih vrata 1cm od poda ili rozete na vratima (bojim se da onda nema intime zbog buke iz dr prostorija), dali to kako mogu izbjeći? Naravno da bi u tom slučaju napravio što veći razmak između - i + bio bi ramak između 3,5m.
|
|
|
12.01.2025., 18:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2013.
|
Kako ste rezali ventile, u razini s knaufom ili da malo vire?
|
12.01.2025., 19:11
|
|
Registrirani korisnik
|
U razini je meni.
|
|
|
13.01.2025., 09:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2014.
|
Quote:
Matijac kaže:
Pitanje za Zehnder ekipu, danas mi je pušteno u pogon.
Imate na manual ili auto rekuperaciju? Kak funkcionira uopće auto? Sad mi je na auto i 240m3 je protok, to mi se dosta čini. Trenutno kuha supruga i napa radi, ali on to ne prepoznaje ne?
Ostalo mi je:
Ventilation - balanced
Temperature profile - normal
Bypass - auto
Na koji način temp. profile funkcionira?
|
U Scheduler tabu aplikacije podesiš raspored kako želiš da radi. Dok je kuća prazna, na poslu smo, mi smo stavili na Away mode. Dok smo doma postavljeno je na Airflow preset 1 - Low. Tada ti radi na oko 130m3/h i automatski se pojačava kad osjeti višak vlage (npr. nakon tuširanja). Kad poželiš kroz aplikaciju u bilo kojem trenu prebaciš na Boost ili neki drugi protok, kad kuhaš, dođu gosti ili treba brzo izluftati cijelu kuću. Dok je bilo podešeno na Auto, radio je stalno na drugoj brzini, 240m3/h, tako da si to promijeni.
Temperature profile koliko sam skužio samo određuje kad će se Bypass uključivati. Ako je na Normal, onda gleda prosjeke temperature, ako je na Warm ili Cool onda uvijek uključi Bypass ako su ispunjeni uvjeti. Uglavnom mali su efekti mijenjanja tih postavki.
|
|
|
13.01.2025., 09:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
visoki12 kaže:
|
U razini. Nema razloga da vire.
|
|
|
13.01.2025., 13:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2014.
|
Quote:
visoki12 kaže:
|
u nulu s knaufom, ako ce ti viriti van neces moci do kraja ugurati kuciste, a to ruzno izgleda.
|
|
|
14.01.2025., 12:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2020.
|
Savjet
Lijep pozdrav svima,
Molio bih vas savjet oko ugradnje decentraliziranih (lokalnih) rekuperatora.
Posljednjih dana citam puno o tome (prosao sam ovu temu uzduz i popreko) ali nisam uspio doci do nekog pametnog zakljucka koji bi mi pomogao rijesiti nedoumice.
Da docaram malo situaciju, kuca je novogradnja, stolarija troslojna, 20cm fasade, podno grijanje s dizalicom topline, kamin u DB (vise ugodaja radi), za sada nismo primijetili nikakvih problema s vlagom.
U projektu je stavljen sustav lokalne rekuperacije s 2 rekuperatora u prizemlju (na suprotnim stranama, jedan na zidu dnevnog boravka ajmo reci iznad TVa , a drugi izmedu kuhinje i blagovaonice (otvoreni koncept, blagovaonica, kuhinja, DB, sve zajedno nekih 45m2), tu je otok s usisnom napom integriranom u indukcijsku plocu i izvod ispod glazure van.
Moje je pitanje,u moru svih podataka, a na kraju i kontradiktornih misljenja oko pojedinih, koji lokalni rekuperator odabrati, trebaju li mi oba ili mi je za taj prostor dovoljan i samo 1 i sta bi vi generalno odlucili na mom mjestu.
Opcija centralne rekuperacije u ovoj fazi - nije opcija.
Zahvaljujem na svakom savjetu/kritici 
|
|
|
14.01.2025., 12:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Quote:
SmindeK kaže:
Lijep pozdrav svima,
Molio bih vas savjet oko ugradnje decentraliziranih (lokalnih) rekuperatora.
Posljednjih dana citam puno o tome (prosao sam ovu temu uzduz i popreko) ali nisam uspio doci do nekog pametnog zakljucka koji bi mi pomogao rijesiti nedoumice.
Da docaram malo situaciju, kuca je novogradnja, stolarija troslojna, 20cm fasade, podno grijanje s dizalicom topline, kamin u DB (vise ugodaja radi), za sada nismo primijetili nikakvih problema s vlagom.
U projektu je stavljen sustav lokalne rekuperacije s 2 rekuperatora u prizemlju (na suprotnim stranama, jedan na zidu dnevnog boravka ajmo reci iznad TVa , a drugi izmedu kuhinje i blagovaonice (otvoreni koncept, blagovaonica, kuhinja, DB, sve zajedno nekih 45m2), tu je otok s usisnom napom integriranom u indukcijsku plocu i izvod ispod glazure van.
Moje je pitanje,u moru svih podataka, a na kraju i kontradiktornih misljenja oko pojedinih, koji lokalni rekuperator odabrati, trebaju li mi oba ili mi je za taj prostor dovoljan i samo 1 i sta bi vi generalno odlucili na mom mjestu.
Opcija centralne rekuperacije u ovoj fazi - nije opcija.
Zahvaljujem na svakom savjetu/kritici 
|
Lokalni imaju male ventilatoriće koji se moraju vrtjeti na puno okretaja pa onda stvaraju buku s kojom nećeš moći živjeti. Kad smanjiš brzinu, tada je protok toliko mali da je to ništa. Naravno, ima koristi ako radi 24 sata dnevno, ali to ti neće pokupiti paru od kuhanja. Ako kuhaš, tada svejedno trebaš napu ili povremeno rastroviti prozore da para izađe. Kad kuhanje završi onda će ti rekuperator lagano kroz sate i sate regulirati vlagu (tipa ako zidovi puno upiju i sl.), ali neće trenutno izbacivati paru. U stvari možda i hoće ako staviš neku mrcinu od rekuperatora, ali lokalni rekuperatori nisu mrcine ni blizu.
Drugi problem je što lokalni usisava i ispuhuje na istoj točki, a obično imaju neke male, prćaste izmjenjivače tako da to i nije neki povrat topline. To je malo bolje od zahodskog ventilatora.
Glavna stvar da je gledaš da ima dobru filtraciju s obje strane jer ćeš inače imati prašine u svakoj pori uređaja, na tu prašinu će ti ići vlaga i gljive pa će ti lijepo zagaditi zrak.
Ako si na moru, a ne na kontinentu, tada je jedna od opcija staviti obične ventilatore od zahoda ili cijevne ventilatore da se pale sa timer utičnicom (staviš i neku klapnu da ti ne puše kroz stan dok su ugašeni) i tako napraviš sporadičnu izmjenu zraka bez da potrošiš puno novaca.
Točan model ne mogu preporučiti jer smatram da su svi lokalni uqurcu. Trebaš prokopati prema gore navedenim parametrima da nađeš onoga koji je što manje uqurcu.
Dakle:
1. Dobra filtracija (prva i osnovna stvar)
2. Mogućnost lakog rastavljanja i čišćenja, čak i ako ima filtraciju. Zbog niske snage ventilatora lokalnih rekuperatora, sigurno neće biti neka vrhunska filtracija jer bi ga to zagušilo. Zači prašine će unutra ipak biti.
3. Što veći protok uz što manje decibela i mogućnost reguliranja brzine za što bolji omjer protoka i buke
4. Što bolji povrat topline... ah, zaboravi. Za sve lokalne navode da je povrat cca 90%, a pritom lažu.
|
|
|
16.01.2025., 20:53
|
|
Registrirani korisnik
|
Nego imam ja jedno pitanje:
Kolika vam je temperatura ulaznog zraka dok je vani 0 ili -5, a bez da je upaljen grijac?
|
|
|
16.01.2025., 22:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
DrTony kaže:
Kolika vam je temperatura ulaznog zraka dok je vani 0 ili -5, a bez da je upaljen grijac?
|
Ovo je moje sad u 22h: https://ibb.co/r3RXYbv
|
|
|
16.01.2025., 22:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2008.
|
Ili isti ili stupanj manji...
|
|
|
16.01.2025., 23:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Matijac kaže:
|
Ovo je znaci bez upaljenog grijaca. Nego ne znam jesam li dobro shvatio:
Extract air - Zrak u stanu, tj. na usisu unutar stana
Exhaust air - Temperatura zraka koji je usisan u stanu, prosao kroz izmjenjivac i izasao vani. Dakle, temperatura na rozeti na fasadi.
Outdoor air - Temperatura na ulici
Suply air - Temperatura svjezeg zraka koji je prosao kroz izmjenjivac i ulazi u dnevni boravak
|
|
|
17.01.2025., 08:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Da, ali sve temperature se mjera na ulazu/izlazu iz same jedinice. Sigurno ima nekakvih dobitaka/gubitaka po putu (al vjerojatno unutar stupnja).
|
|
|
19.01.2025., 11:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2020.
|
Quote:
DrTony kaže:
|
http://uploads.tapatalk-cdn.com/202...5a9ddec2ab.jpg
Upravo.
|
|
|
19.01.2025., 15:31
|
|
Registrirani korisnik
|
Zna li netko gdje ima nabaviti fleksibilne izolirane cijevi koje nemaju zicu u sebi (kombinacija vuna-aluminij ili gumene cijevi ili neki treci materijal)?
|
|
|
20.01.2025., 08:00
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
makaown kaže:
|
Kolika je temperatura u kući otprilike? Zanima me koliko ima gubitaka do rekuperatora. Jer kod mene je slično kao na ovoj slici, ali je temperatura u kući viša od navedenog. Pitanje je i za sve koji prate.
|
|
|
20.01.2025., 08:33
|
|
Registrirani korisnik
|
ne vidim u desetinku stupnja jer nemam instaliranu aplikaciju (iskoristio sam žicu za AP).
Unutarnja mi je oko 23 (+-0,3°C). Rekao bih da je gubitak do extract air sensora do unutar 1°C.
|
|
|
20.01.2025., 09:23
|
|
Registrirani korisnik
|
Kod mene je više od dva stupnja razlika, isto tako u drugom smjeru na ventilima za upuhivanje. To me dosta muči, jer ne znam gdje dolazi do tih po meni prevelikih gubitaka, jer cijevi nisu nešto preduge.
|
|
|
20.01.2025., 10:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2020.
|
Unutarnja temp je cca 23, kako gdje. Open space u prizemlju termostat prikazuje 21.4, kupaonica na katu 24.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:22.
|
|
|
|