Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili

Automobili Život na kotačima
Podforumi: Nautika, Motori i skuteri, Autoplin

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 26.05.2025., 18:31   #2201
Quote:
Mairon kaže: Pogledaj post
Evo i uživo Xiaomi YU7

A Major Tesla Cheerleader Thinks It Can't Hang With Xiaomi

"China may have already won the EV battle," a team of Morgan Stanley analysts said in a note to investors.

https://insideevs.com/news/760633/te...organ-stanley/

Prkys, jedino istinito u sranjima koje si ispisao je da pratim news oko Tesla motors. Niti znam tko radi u salonima, jer nisam kročio niti bi ikada kročio tamo, niti znam tko obilazi osim par ljudi ovdje, pozitivne promo vijesti pišu tesla fanovi (najbolja mi je bila kako je Kim Kardashian poklonila prijateljici CT), ja pišem ono što se dešava, a fanovi "would never"...
Nije zgodno toliko kenjati, vjerojatno misliš da si super duper cool guy, kada ispišeš baljezgariju kojom remetiš tijek teme. Kad trolaš, bar makni img iz quoteanog posta, ne trebamo gledati byd na 3 kotača dva puta zaredom.
S zadnjim lošim vijestima oko Tesle, javlja nam se izravno iz Kovinske, Mairon...

Sory, šalim se naravno.. Toliko si spoimnjao adresu salona da sam mislio da stvarno obilazis tamo često lokaciju..

FVST
PRKYS is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2025., 19:40   #2202
Quote:
z_k kaže: Pogledaj post
Toyotini hibridi su dobar pocetni korak za BEVove - mnogima se svidja taj elektricni mod, pa skuze da bi i bilo fora to isprobati cijelo vrijeme
Istina. Da sad kupujem, ozbiljno bi razmislio o BEVu. Iako je meni i hibrid s eCVTom svemirski brod naspram mog starog manualca.
Old 26.05.2025., 21:45   #2203
Bjorn nastavio testirati Citroen e-C3 i nije baš dobro. Htio je do Geilo-a od sebe, ali nije uspio. Veli da je Inster puuno dalje stigao nego e-C3 i prikazao na Navigaciji. Inster je stigao do Geilo s preostalih 23%, a e-C3-u je falilo još 26km da bi stigao do Geilo i u trenutku dopunjavanja je bio na 6%. Što je velika razlika u potrošnji i realnom dometu ta dva vozila u sličnoj cjenovnoj kategoriji. Inster je po svemu viđenom nevezano za range dosta bolje vozilo od Citroena. Mnogi su uplatili Citroenu, a nisu vidjeli svoj e-c3 više od pola godine nakon fonda i poticaja, jer je model drastično kasnio na tržište. Vjerujem da su mnogi znali razne detalje, a koje je Bjorn spominjao, a ja prenio neki dan, ne bi kupili taj auto.

Uglavnom, 94 posto baterije je potrošio e-C3, vozio se samo 87 km/h GPS većinu puta. Auto je puno trošio, čak 18.9 kWh/100km. Navodno je bilo vjetra od naprijed. I prešao je samo 209 kilometara. Vani je bilo 7-9 stupnjeva, suhi uvjeti.

Mairon is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2025., 22:03   #2204
Headwind brutalno podiže potrošnju, a dizajn kutije sigurno ne pomaže. To sam znao i prije, ali nisam išao za tim do nedavno kad sam išao za Zadar autocestom. Na putu prema tamo je vjetar bio nešto slabiji, ali je svejedno potrošnja bila osjetno niža, nisam baš pratio pa ne mogu reći u brojkama, ali znam da sam ostao iznenađen. Recimo kad sam išao vozio sam cca. 130 i trošio ispod 20, možda i 16-17kWh, kad sam se vraćao u headwind vozio sam sporije, oko 110-120, a prosjek je bio 28-30kWh.

ps. nadam se da tamošnji zastupnici nisu poput naših, jer više neće dobiti press car.
Frank Knight is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2025., 22:09   #2205
Quote:
Xiaomi YU7 SUV

Usporedba Tesla Juniper vs Xiaomi YU7

Tesla Model Y compared to ‘Tesla killer’ Xiaomi YU7: it’s not even close
Pričekajmo zvanične cijene u EU. Tesla killer može biti ako su slične onima za model Y ili tek nešto više. Meni bi to bio no brainer, išao bi na kineza. Ako je pak 50% skuplji, onda je to druga klasa i ne konkurira modelu Y.
Old 26.05.2025., 22:14   #2206
Nema zvaničnih cijena, jer u EU neće još minimalno 2.5 godine. Imaš preko određenih auto dilera za 80 plus k eur, koji uvoze i imaju svoj željeni dio kolača, spomenuto je na temi.

Xiaomi planira u EU prije 2030. Očekuje se to tek prijelaz 2027. na 2028. Odnosno takve su špekulacije.

Auto je brutalan na prvu, treba vidjeti da li i na drugu. Video sam stavio gore, gdje se može vidjeti realna situacija van/nutra.
Mairon is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2025., 22:44   #2207
Inače BYD značajno spustio cijene u Kini, za neke modele i 30%, vrijednost dionice odmah pala 9,8%. Kažu da počinje rat cijena, ali za razliku od prije (ili za razliku od EU proizvođača), tamo Tesla nema buffer. Ako potraje price war, moglo bi biti zanimljivo.

https://www.businessinsider.com/byd-...y-tesla-2025-5

Meni je zanimljiv Zeekr 7X, navodno bi ubrzo trebale krenuti isporuke (početkom lipnja).
Frank Knight is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.05.2025., 22:49   #2208
Spustiti 2k eur BYD Seagull (u HR Dolphin Surf), s 9k na 7k dolara je bome otvoren rat. Ne sumnjam da će ići kao vruće kifle tamo. To je zaista mali novac.
Mairon is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.05.2025., 07:30   #2209
BYD navodno ima cca 2B USD auta na skladištu, te plaća dobavljačima nakon >200 dana. E sad to prenose zapadni mediji tako da to treba uzeti sa rezervom ali s obzirom da su pošteno skinuli cijene ionako već najjeftinijim autima na tržištu (u klasi) očito je da se nešto kuha u pozadini. Ili će podaviti hrpu manjih Kineskih proizvođača ili će se desiti potop kao u solarnom sektoru pred cca 2 godine.

Meni je čudno da su im auti koje prodaju u EU toliko skuplji nego u Kini...
core_zero is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.05.2025., 08:28   #2210
Quote:
5. gen toyotinog hybrida, daleko je to došlo. Grimko zna detaljnije o Lexus/toyotama zadnje generacije, a i sam vozi Lexus NX450h. Za regen mi je jasno da ne može biti jak. Ti voziš Teslu, ima bevova kojima regen nije bog zna kaj.

Najviše što sam vidio je 89 posto na ev u gradu na zadnjim toyota hibridima, corolle, prius. Što je zaista jako puno. Dacia ima novi sistem koji ide do 80 posto. Svi ostali su na 50-60 posto. Da FHEV ima puni smisao, auto treba većinu vožnje odraditi u EV modu. Odnosno da je sposoban u štedljivoj vožnji preći 80 posto. A makar nekad ne pređe 60 posto, auto zna trošiti ispod 4 litre. Vjerujem da je ova vožnja od Ghoulsa bila ne iznad 70 posto. A potrošnja 3.3. Kao skuter.
alkar Mairon u sridu 71%
Ghouls is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.05.2025., 08:56   #2211
Nikad se nisam zamarao koliki postotak odradi na struju, pogotovo kod fhev-a. Gledam samo koliko kilometara pređe na tank goriva i prosječnu potrošnju. 55 litara tanka u gradu mi daje skoro 1000km čiste gradske vožnje, tj tankanje u prosjeku jednom u 2 mjeseca. Za kutiju od 1750 kg sa awd i 222 ks, i više nego odlično. Sa Lexusom sam na bengi bio 6 puta u 9 mjeseci, jer se išlo i na AC do Zuricha i do Bodenskog u DE par puta. Nisam ga još testirao kak spada tj išao skroz do zagreba. To planiram isprobat, pun do čepa, baterija do kraja, pa da vidimo koliko će potrošit na tih 850 km.
Old 27.05.2025., 09:45   #2212
Nastavljam testiranje MG4

Jucer otprilike 200 km s 50% baterije, bas mjesana voznja. Negdje 80 km autoceste (120 km/h), 80 km brze ceste (90-100 km/h) i 40 km grad

...vrijeme u voznji i prosjecna brzina nisu tocni, jer tajmer nastavlja ici dok god je auto upaljen - znaci 15 minuta sjedim u autu, P ukljucen, cekam... i on to racuna u vrijeme voznje
z_k is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.05.2025., 10:27   #2213
Quote:
z_k kaže: Pogledaj post
Nastavljam testiranje MG4

Jucer otprilike 200 km s 50% baterije, bas mjesana voznja. Negdje 80 km autoceste (120 km/h), 80 km brze ceste (90-100 km/h) i 40 km grad

Čini se ok domet za taj donekle jeftin autek. Jesi ga punio na DC, kakva je krivulja punjenja? I da li ti je ovaj ekran ispred volana pregledan, da li jasno vidiš sve podatke?

-----------------------------------------------------------------------------------

Stiže nam XPeng: Još jedna jaka kineska marka dolazi u Hrvatsku

U ponudi će biti XPengov vodeći SUV model G9, futuristički coupe-SUV G6 i sportska električna limuzina P7, čime se pokriva široki spektar u premium segmentu

Kineski tehnološki div u sektoru električnih vozila, XPeng, najavio je svoj dolazak na hrvatsko tržište. Ulazak ove marke rezultat je strateškog partnerstva između mađarskog AutoWallisa i portugalske grupe Salvador Caetano, koji su kroz zajedničku tvrtku AutoWallis Caetano osigurali ekskluzivna prava za distribuciju XPENG vozila u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj.

Prema dogovoru, prva vozila na ovim tržištima očekuju se već u trećem kvartalu 2025. godine. U ponudi će biti XPengov vodeći SUV model G9 (slika gore), futuristički coupe-SUV G6 (slika ispod) i sportska električna limuzina P7 (slika na dnu), čime se pokriva široki spektar potreba i afiniteta kupaca u premium segmentu električne mobilnosti. XPENG, sa sjedištem u Guangzhouu, bilježi izvanredan rast. Tijekom 2024. godine prodano je gotovo 200.000 vozila diljem svijeta, a za 2025. godinu očekuje se udvostručenje rezultata na čak 400.000 automobila. Time se XPeng svrstava među najbrže rastuće brendove u globalnoj automobilskoj industriji, dok u Kini, gdje je svako drugo novo vozilo električno, zauzima osmo mjesto po prodaji električnih vozila.

https://autostart.24sata.hr/novosti/...frontpage-home
Mairon is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.05.2025., 10:44   #2214
Quote:
core_zero kaže: Pogledaj post
BYD navodno ima cca 2B USD auta na skladištu, te plaća dobavljačima nakon >200 dana. E sad to prenose zapadni mediji tako da to treba uzeti sa rezervom ali s obzirom da su pošteno skinuli cijene ionako već najjeftinijim autima na tržištu (u klasi) očito je da se nešto kuha u pozadini. Ili će podaviti hrpu manjih Kineskih proizvođača ili će se desiti potop kao u solarnom sektoru pred cca 2 godine.

Meni je čudno da su im auti koje prodaju u EU toliko skuplji nego u Kini...
Znači plaćaju skoro ko Agrokor u najboljim danima Iliti, dobavljači ih kreditiraju na svoj račun.

Skuplje je u EU zbog viših sigurnosnih standarda koje auti moraju zadovoljiti, primarno u pogledu pasivne sigurnosti i zaštite pješaka. Tako da za EU tržište moraju neke dorade napraviti kako bi ih zadovoljili, što onda podiže i cjenu. I bitna stavka. Cjene u Kini, pogotovo na stranicama, su cjene bez PDV-a. Krajnji kupac na cjene oglašene plati još i 13% PDV, a od 2026 ide još i porez na kupnju novog vozila. Do sad su bili izuzeti od tih 10% poreza do iznosa od 30000RMB, od iduće godine plaćaju samo 50% poreza capano na 15000RMB. Tu su isto trošak dopreme, homologizacije, carina, viši pdv, cjela eu logistika koja je skuplja od kineske (viši trošak rada). Nakupi se troškova i onda to podigne cjenu.
Old 28.05.2025., 07:50   #2215
https://autostart.24sata.hr/auto/tes...frontpage-home

konje tu lud... 1.7tona, i pored cile filozofije cucla 5 do 8, 9 litri na 100...
iskomplicirano do boga miloga, a sve da bi trosia vise od nekog dci-ja... i bia 500kila tezi...
wifi is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2025., 08:03   #2216
Staro je to prosle godine je to vec najavljeno netko i zalijepo test mislim da je i domaca scena ala AutoMarket vec brujala o tome.
Zanimljiv koncept ali i zanimljivo kako netko dodje na i ideju i kako onda to opravda za proizvodnju.
Laik sam, cisto me interesira i profil kupca koji to kupe onda ili razlog i uvjerenje. Predpostavljam oni koji imaju strah od dometa kod elektricnog automobila ili koje kakvih starih starih vijesti o zapaljenjima, ostajanju bez struje itd. Toga u zadnje vrijeme nema ni na forumu covjece
zoky1205 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2025., 09:20   #2217
Za početak turističke sezone izlazi nastavak društvene drame “Deer Hunter”

Domaći ne-akcijski film
Nikad viđene scene čekanja pred punjačem

Uživajte
Old 28.05.2025., 09:46   #2218
hahaha, taj elen me kostao zivaca sada u subotu u Delnicama. Bio sam u Delnicama dva dana privatno. Subota idem puniti imam 20 posto pa da sjednem na kavu sa prijateljima, ali neeee. Nece pokrenuti nis a karticom ni sa aplikacijom, ok svejedno mi puniti cu nekada sutra na povratku za Zagreb si mislim. Dodje jos jedan sa ID3 i pita jeli punite reko ne mozete slobodno ja ne mogu pokrenuti, veli on ja sam jutros punio tu nemoguce...proba on ne ide....

Zove on podrsku veli resetirajte punjac ne sljaka, ja sam vec ticket otvorio preko app, veli zena radite nesto krivo kaze on njoj da radimo oboje tu na punajcu krivo, resetirala ona punjac pol sata je trajalo. Nista ja sam vec otisao na kavu, kasnije odgovor na Ticket imamo poteskoca sa aplikacijom pokrenite preko stranice...na stranici ne mozes naci nigdje da se pokrene.
U Nedjelju sam krenuo na kavu sa prijateljima opet, reko prije nego krenem pa da se ne zajebavam u Karlovcu il prije sa punjenjem...gle cuda prvo su mi jos rekli da deinstaliram i nanovo instaliram aplikaciju i onda je sljakalo.

Fun fakt ili ne...za pocetnika bi to bila jako jako neugodna situacija za nekoga drugog hm...
zoky1205 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2025., 10:02   #2219
Punjenje Smart #5 Brabus (94 kWh - neto korisni):

400 kW punjač - cca. 14 - 15 min (10 - 80 %)

200 kW - cca. 21 - 22 min (10 - 80 %)

Zamjerka je visoka potrošnja (za relevantne brojke treba pričekati Bjorna ili neki drugi standardizirani/usporedni test), a vidjet ćemo je li situacija nešto bolja kod običnih RWD verzija.

Ako u Tesli već neće prijeći na 800 V kod M3 i MY, bilo bi dobro da u sljedećoj nadogradnji baterije barem podignu kapacitet na +85 kWh i ponude "ispeglaniju" krivulju punjenja.

Novi Alpine A390 (89 kWh - neto) možda je skuplji od MY Perf. (65k - 76k € vs cca. 60k €), ali i on sada u manjem formatu (4,6 m vs 4,79 m) ima veći kapacitet baterije te navode konzistentniju brzinu punjenja, tj. max 190 kW DC i punjenje 15 - 80 % za manje od 25 min.
Za usporedbu, ID.7 Pro S (86 kWh neto) je ovdje imao max snagu punjenja oko 200 kW i 15 - 80 % je trajalo 24 min tako da bi ovaj Alpine s manjom snagom punjenja i većim kapacitetom baterije trebao imati nešto ravniju krivulju od tog ID.7 (>150 kW do 60 %?).
kiwi.nz is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2025., 11:06   #2220
MG4 (prilicno “stara” tehnologija) drži 130 kW i preko 55% i padne na nekih 60 kW tek oko 80%

…duže drži od Y
z_k is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:54.