Rat u Ukrajini Ruska invazija na najveću europsku i nezavisnu državu |
|
|
10.10.2022., 21:48
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Nov 2021.
|
pa već je izolirana,samo oni to još nisu skužili
|
|
|
11.10.2022., 00:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2012.
|
Evo jednog julskog istraživanja u kome je 72% reklo da ne treba uvoditi sankcije Rusiji.
https://istrazivanja.rs/rat-u-ukrajini-jul-2022/
Pitanje za članstvo Švedske i Finske u NATO u određenom delu može pokazati stepen rusofilije.
Koji je vaš stav povodom apliciranja Švedske i Finske u NATO?
To je prst u oko Rusiji, Rusija bi imala pravo da vojno reaguje: 18%
To je prst u oko Rusiji, ali ne bi imala pravo da vojno reaguje: 33%
To je pravo Finske i Švedske, niko nema pravo da utiče na njihov izbor: 33%
To je način Finske i Švedske da se zaštite od ruske agresije: 16%
Prva kategorija bi bili ekstremni rusofili koji bi verovatno podržavali Rusiju i da napadne Srbiju.
Druga kategorija oni koji uglavnom imaju određeni proruski osećaj, ali nisu zaluđenici koji će uvek opravdati Rusiju.
Treća kategorija manje-više neutralni, ali verovatno dobar deo sa dozom averzije prema Rusiji.
I poslednja kategorija su oni potpuno proevropski i antiruski koji su ujedno i jedini za sankcije.
|
|
|
11.10.2022., 07:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2016.
|
Quote:
klingonac_worf kaže:
srbiju treba izolirati od svijeta, 99,99% ljudi tamo podrzava agresiju, ubijanje civila, razaranje gradova. katastrofa
milosrdni anđeo ih je privremeno pacificirao, a sada opet se bude
|
Pa dobro,odakle tebi ta ideja da u Srbiji 99,99% podržava agresiju,ubijanje civila,uopšte Rusiju?.....što tako bzvz lupetaš?
https://www.blic.rs/vesti/politika/s...moskvi/l6d92vd
Anketa rađena u periodu od 3. do 8. maja pokazuje i da 20,6 odsto ispitanika podržava uvođenje sankcija Rusiji, dok 15,1 odsto smatra da treba jasno da podržimo Rusiju. Čak 18,9 odsto nema stav na ovu temu.
|
|
|
11.10.2022., 07:05
|
|
Registrirani korisnik
|
https://rs.n1info.com/vesti/nspm-vis...nkcija-rusiji/
Ova anketa je očigledno sranje.....nju je sprovodio i nameštao rezultate po svojoj volji Djordje Vukadinović,jedan od najvećih rusofila u Srbiji,koji već decenijama stalno nešto lupeta protiv zapada,a sve u korist Rusije.....i šta drugo od njega očekivati?
|
|
|
11.10.2022., 07:12
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Zrakomlatski kaže:
https://rs.n1info.com/vesti/nspm-vis...nkcija-rusiji/
Ova anketa je očigledno sranje.....nju je sprovodio i nameštao rezultate po svojoj volji Djordje Vukadinović,jedan od najvećih rusofila u Srbiji,koji već decenijama stalno nešto lupeta protiv zapada,a sve u korist Rusije.....i šta drugo od njega očekivati?
|
 neznam tko normalan može uopće vijerovati Srpskim i Ruskim anketama...

|
|
|
11.10.2022., 07:18
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Willson kaže:
 neznam tko normalan može uopće vijerovati Srpskim i Ruskim anketama...

|
Pa odakle onda vama te nebulozne tvrdnje koje ovde danima iznosite kako 80,90,99% Srba podržava Rusiju,ubijanje civila,agresiju na Ukrajnu itd?
Da li je neko od vas išao po Srbiji pa anketirao svakog stanovnika ponaosob i došao do takvih podataka? 
|
|
|
11.10.2022., 07:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2015.
|
Quote:
Zrakomlatski kaže:
Pa odakle onda vama te nebulozne tvrdnje koje ovde danima iznosite kako 80,90,99% Srba podržava Rusiju,ubijanje civila,agresiju na Ukrajnu itd?
Da li je neko od vas išao po Srbiji pa anketirao svakog stanovnika ponaosob i došao do takvih podataka? 
|
pa u pravu si da ljudi pretjeruju s nekim brojkama, ali ti ih isto očugledno umanjuješ.
Nema nikakve šanse da u Srbiji ima manje od 50% stanovništva koje je pro-ruski orjentirano na ovaj ili onaj način. Tu se ubrajaju i žestoki i polupani rusofili poput Obradovića iz Obraza i sl. , ali i oni koji nisu zagriženi, ali imaju na neki način razumjevanja za sve ovo što Rusija radi. Dakle, unutar tog kruga ima ogromnih razlika i sasvim moguće da bi dobar dio njih uz slobodne medije i normalno izvještavanje -i promjenio svoj stav....ali danas je svakako većina stanovništva u Srbiji pro-ruski orjentirana. Ako se već hvataš za ankete, ipak bi prije vjerovao nečem što je objavio N1 nego Blic...ali sasvim svejedno u biti.
(a vezano za ono što si spomenuo prije 2-3 posta i embargo na oružje, a koje je uvedeno i SRJ, a ne samo RH - opet se pokazuje da ti nimalo nisu jasne neke stvari. U to vrijeme su kompletne kasarne iz Slo i RH pražnjene i kompletna tehnika i naoružanje je kolonama išlo prema Srbiji. U toj situaciji udariti cinični embargo svima -nije baš isto za Srbiju i za RH. Otprilike kao da u početku ruske agresije, udariš embargo i Ukrajini i Rusiji...iako je Ukrajina imala znatno više naoružanja od tadašnje RH. Rekoh ti već - imaš prilično iskrivljenu sliku nekih stvari i kako su se neke stavri odvijale u 90-ima.).
|
|
|
11.10.2022., 07:55
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
denijama kaže:
pa u pravu si da ljudi pretjeruju s nekim brojkama, ali ti ih isto očugledno umanjuješ.
Nema nikakve šanse da u Srbiji ima manje od 50% stanovništva koje je pro-ruski orjentirano na ovaj ili onaj način. Tu se ubrajaju i žestoki i polupani rusofili poput Obradovića iz Obraza i sl. , ali i oni koji nisu zagriženi, ali imaju na neki način razumjevanja za sve ovo što Rusija radi. Dakle, unutar tog kruga ima ogromnih razlika i sasvim moguće da bi dobar dio njih uz slobodne medije i normalno izvještavanje -i promjenio svoj stav....ali danas je svakako većina stanovništva u Srbiji pro-ruski orjentirana. Ako se već hvataš za ankete, ipak bi prije vjerovao nečem što je objavio N1 nego Blic...ali sasvim svejedno u biti.
|
Ali odakle i ti znaš da u Srbiji nema šanse da je manje od 50% proruskog stanovništva?  Ok,to je tvoje mišljenje,ali ne verujem da je zasnovano na nekim statističkim podacima,istraživanjima itd...
Trenutno ne postoje neke jasne i zvanične ankete oko toga,jer sve one rusofilske ankete,pa čak i neke koje su kao napravili neki prorežimski mediji svakako treba odbaciti kao pristrasne i besmislene...
Eto,ja živim u Srbiji i čujem i vidim kako ljudi oko mene razmišljaju i pričaju oko situacije u Ukrjani i zaista većina njih ili je potpuno neutralna i uopšte ih to ne zanima ili osudjuju Rusiju i čude se kako je moguće da prave takve zločine u Ukrajni.....mada,naravno ni ovo nije neko statističko istraživanje
Inače,N1 je samo preneo onu anketu koju je uradila NSPM tj neka organizacija pomenutog Djordja Vukadinovića.....nije N1 pravio tu anketu.....takodje i Blic,kao i drugi mediji su preneli onu drugu anketu
Quote:
denijama kaže:
(a vezano za ono što si spomenuo prije 2-3 posta i embargo na oružje, a koje je uvedeno i SRJ, a ne samo RH - opet se pokazuje da ti nimalo nisu jasne neke stvari. U to vrijeme su kompletne kasarne iz Slo i RH pražnjene i kompletna tehnika i naoružanje je kolonama išlo prema Srbiji. U toj situaciji udariti cinični embargo svima -nije baš isto za Srbiju i za RH. Otprilike kao da u početku ruske agresije, udariš embargo i Ukrajini i Rusiji...iako je Ukrajina imala znatno više naoružanja od tadašnje RH. Rekoh ti već - imaš prilično iskrivljenu sliku nekih stvari i kako su se neke stavri odvijale u 90-ima.).
|
Meni su itekako jasne stvari da ni zapad,a ni Rusija nisu 1991 ili 1992 godine podržavale Srbiju i Sr Jugoslaviju......da jesu,ne bi nam uvodili sankcije,a vama priznali nezavisnost...
Tako da ne znam šta je tu iskrivljena slika....tj istina je da je zapad ustvari vas podržavao i pomogao vam da budete nezavisna država.....isto kao što vam je pomogao i 1995 u Oluji.....takodje,istina je da je tadašnja Rusija prodavala oružje 1991 Hrvatskoj (bez obzira da li su SLO i HR kasarne pražnjene,ali ovi su vam prodavali oružje).....a to kad kažete danas nekom rusofilu u Srbiji,pozeleni od besa...
|
|
|
11.10.2022., 08:37
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Feb 2018.
|
Quote:
Zrakomlatski kaže:
Pa dobro,odakle tebi ta ideja da u Srbiji 99,99% podržava agresiju,ubijanje civila,uopšte Rusiju?.....što tako bzvz lupetaš?
https://www.blic.rs/vesti/politika/s...moskvi/l6d92vd
Anketa rađena u periodu od 3. do 8. maja pokazuje i da 20,6 odsto ispitanika podržava uvođenje sankcija Rusiji, dok 15,1 odsto smatra da treba jasno da podržimo Rusiju. Čak 18,9 odsto nema stav na ovu temu.
|
Kako to kad ova anketa kaze skroz drugacije i objavljena je neki dan.
https://www.blic.rs/vesti/politika/n...srbije/dnnnz3p
Ova je nesto starija ali po pulsu nacije rekao bih i realnija.
https://sabh.hr/istrazivanje-88-srba...nkcije-rusiji/
|
|
|
11.10.2022., 09:47
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
Zrakomlatski kaže:
|
 nisam to nigdje niti navodio, te info vam se svakodnevno vrete po Tv kanalima u Srbiji - tisku bar to nije problem provjerit što govore... 
|
|
|
11.10.2022., 10:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Willson kaže:
|
Izvini,ali to nije tačno...
Ima par emisija gde se uglavnom dovode proruski i kojekakvi nebulozni gosti,Hepi TV u tome prednjači sa emisjom "Aktuelnosti",ali na ostalim TV stanicama i emisjima nikako nije slučaj da su 90% ili 80% gostiju prorusko ili da podržavaju ubijanje civila...
U štampi takodje imaš par najgorih tabloida kao što su Alo,Informer itd koji prednjače sa prpruskom propagandom,ali to nije slučaj sa ostalom štampom..npr kada si video takvo proseravanje u "Danas"-u?
Btw,evo ga link iz Danas-a,jedan od TOP SNS ljudi Zorana Mihajlović itekako osudjuje Rusiju i stavlja Srbiju tamo gde bi i trebala da bude...
https://www.danas.rs/vesti/politika/...opskom-unijom/
Mada,ta Zoka važi za proameričkog čoveka u srpskoj vladi,čak se nekada spekulisalo da bi mogla da bude i nova predsednica Srbije
|
|
|
11.10.2022., 10:36
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
T-3000 kaže:
|
Ovo drugo istraživanje je radio Đorđe Vukadinović, koji je poznati rusofil. Evo jedne njegove izjave.
http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=740231
Opet protivljenje sankcijama ne znači nužno rusofiliju. Mnogi smatraju da Rusija od sankcija ne bi imala nikakve štete dok bi mi imali, a to većina građana nije spremna da podnese.
Ljudi gledaju pre svega svoj ekonomski interes pa sve ostalo. Možda vam čudno zvuči, ali mnogi ljudi nemaju pojma šta se dešava u Ukrajini osim da je tamo rat. I tako je još od samog početka.
Napisao sam svoje mišljenje i dao neku mini analizu na osnovu onog istraživanja kada je u pitanju stav povodom članstva Švedske i Finske u NATO i dalje neću komentarisati to.
Quote:
Zrakomlatski kaže:
Ima par emisija gde se uglavnom dovode proruski i kojekakvi nebulozni gosti,Hepi TV u tome prednjači sa emisjom "Aktuelnosti",ali na ostalim TV stanicama i emisjima nikako nije slučaj da su 90% ili 80% gostiju prorusko ili da podržavaju ubijanje civila...
|
Da, Hepi ubedljivo prednjači koliko vidim. Čak imam utisak da ni na Pinku nema nešto tih emisija, kad god naletim na Pink tamo je Zadruga.
Ovde ljudi često kao nešto referentno uzimaju proruske podcastove na internetu koji uglavnom imaju par desetina hiljada predmeta, verovatno iste ekipe koja se ,,napaja'' time.
|
|
|
11.10.2022., 10:45
|
|
Probicvet i manglup
Registracija: Jul 2008.
|
Quote:
Zrakomlatski kaže:
Ali odakle i ti znaš da u Srbiji nema šanse da je manje od 50% proruskog stanovništva?  Ok,to je tvoje mišljenje,ali ne verujem da je zasnovano na nekim statističkim podacima,istraživanjima itd...
Trenutno ne postoje neke jasne i zvanične ankete oko toga,jer sve one rusofilske ankete,pa čak i neke koje su kao napravili neki prorežimski mediji svakako treba odbaciti kao pristrasne i besmislene...
Eto,ja živim u Srbiji i čujem i vidim kako ljudi oko mene razmišljaju i pričaju oko situacije u Ukrjani i zaista većina njih ili je potpuno neutralna i uopšte ih to ne zanima ili osudjuju Rusiju i čude se kako je moguće da prave takve zločine u Ukrajni.....mada,naravno ni ovo nije neko statističko istraživanje
Inače,N1 je samo preneo onu anketu koju je uradila NSPM tj neka organizacija pomenutog Djordja Vukadinovića.....nije N1 pravio tu anketu.....takodje i Blic,kao i drugi mediji su preneli onu drugu anketu
Meni su itekako jasne stvari da ni zapad,a ni Rusija nisu 1991 ili 1992 godine podržavale Srbiju i Sr Jugoslaviju......da jesu,ne bi nam uvodili sankcije,a vama priznali nezavisnost...
Tako da ne znam šta je tu iskrivljena slika....tj istina je da je zapad ustvari vas podržavao i pomogao vam da budete nezavisna država.....isto kao što vam je pomogao i 1995 u Oluji.....takodje,istina je da je tadašnja Rusija prodavala oružje 1991 Hrvatskoj (bez obzira da li su SLO i HR kasarne pražnjene,ali ovi su vam prodavali oružje).....a to kad kažete danas nekom rusofilu u Srbiji,pozeleni od besa...
|
Ljudi velikom vecinom ne pricaju o tome, i istina je da najveci broj njih ne zeli da komentarise, medjutim, od onih koji su spremni da pricaju na tu temu, moj je utisak da barem 70 % njih ce cvrsto stati uz Rusiju. Sve je to uistinu subjektivno, i da, pristalice Rusije su svakako glasnije, no ipak vecina izjasnjenih pretegne na tu rusku stranu. Svi se iznenade kada ja istupim sa kontrastavom od vladajuceg u Srbiji po pitanju rata u Ukrajini, to samo govori kakvo je mnjenje kod nas po tom pitanju. To bi moglo da znaci da ipak postoji blaga prevaga ka Rusima, potpomognuta medijskim delovanjem, ali nije sve u tome. Ljudi imaju neke nerealne fantazije o Rusima, Rusiji, kao i odnosu prema nama jos mnogo pre ovog vremena. Odnos koji mi kao drustvo zelimo da imamo je odnos izmedju clanove jedne disfunkcionalne porodice, u kojoj manji slabasni brat zeli da mu veliki brat resava njegove tuce sa jacima od sebe.
|
11.10.2022., 10:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2005.
|
Quote:
Lookey kaže:
Ljudi velikom vecinom ne pricaju o tome, i istina je da najveci broj njih ne zeli da komentarise, medjutim, od onih koji su spremni da pricaju na tu temu, moj je utisak da barem 70 % njih ce cvrsto stati uz Rusiju. Sve je to uistinu subjektivno, i da, pristalice Rusije su svakako glasnije, no ipak vecina izjasnjenih pretegne na tu rusku stranu. Svi se iznenade kada ja istupim sa kontrastavom od vladajuceg u Srbiji po pitanju rata u Ukrajini, to samo govori kakvo je mnjenje kod nas po tom pitanju. To bi moglo da znaci da ipak postoji blaga prevaga ka Rusima, potpomognuta medijskim delovanjem, ali nije sve u tome. Ljudi imaju neke nerealne fantazije o Rusima, Rusiji, kao i odnosu prema nama jos mnogo pre ovog vremena. Odnos koji mi kao drustvo zelimo da imamo je odnos izmedju clanove jedne disfunkcionalne porodice, u kojoj manji slabasni brat zeli da mu veliki brat resava njegove tuce sa jacima od sebe.
|
Ovo sam i ja primetio. Ne komentarisu tako cesto ali kad komentarisu pokazuju malo vise nego sto bi trebalo razumevanja za Rusiju. Idealizuju je i gledaju kao dobru drzavu...jer su tako uceni od detinjstva.
|
11.10.2022., 10:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
ne znam da li je to realna situacija ali kad pogledaš goste u svim TV emisijama, mainstream ili opskurnim, kad se gledaju komentari i lajkovi ispod tih emisija, 90% srba drži rusku stranu.
|
|
|
11.10.2022., 11:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
gFlores kaže:
ne znam da li je to realna situacija ali kad pogledaš goste u svim TV emisijama, mainstream ili opskurnim, kad se gledaju komentari i lajkovi ispod tih emisija, 90% srba drži rusku stranu.
|
Zato što te emisije i prate upravo oni koji podržavaju rusku stranu, oni koji su protiv to neće ni pogledati.
Nije baš povezano, ali primera radi i Kesićeva emisija u kojoj kroz humor kritikuje vlast ima gotovo isključivo pozitivne komentare zato što to gledaju protivnici vlasti. To mi je prvo palo na pamet, mislim da je jasna poenta.
|
|
|
11.10.2022., 12:28
|
|
Probicvet i manglup
Registracija: Jul 2008.
|
Quote:
Nibula kaže:
|
Problem ce i dalje da postoji sve dok ovakve korake na medjunarodnoj sceni Vucic bude morao da opravdava pred domacom javnosti, to uvek sledi nakon ovakvih glasanja. Time svesno doprinosi da se ljudi preko svake mere vezuju za Rusiju. On racuna na to da ce u takvim trgovinama istoka i zapada on uvek biti gornji, rastezuci tu javnost na dva pola. Ja bih pre rekao da ce vec na kracem roku biti donji. Vucic se tolerise jednkao kao i Milosevic sredinom 90tih, kao garant mira i stabilnosti. Svakako nije dobro kada ti diplomatski stize poruka da si garant mira i stabilnosti a to bi bilo da zapravo da im on drzi mir na ovim prostorima tako sto ne pali pozare, a ne zato sto to istinski zeli. Sreca nasa da je makar tako. Medjutim, za njega nece biti dobro, ali ni ne treba, samo da nas ne odvuce u neko novo sranje.
|
11.10.2022., 16:11
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Feb 2018.
|
Quote:
Zrakomlatski kaže:
|
Da bas je tesko doci do zakljucaka.
https://rs.n1info.com/vesti/u-beogra...izvestio-i-ap/
https://n1info.hr/svijet/dok-ga-skor...svecen-putinu/
Pa i da sve ovo ignoriramo da netko provede pravu anketu, jedno 80% minimalno bi podrzalo Rusiju i Putina. Tu nema dvojbe i ne znam zasto bjezati od toga.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:37.
|
|
|
|