Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Automobili

Automobili Život na kotačima
Podforumi: Nautika, Motori i skuteri, Autoplin

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.05.2025., 15:34   #2241
Quote:
Andy7777 kaže: Pogledaj post
Svi ostali na 4 sata voznje staju barem jednom i u tih 15 min bi napunili automobil i dosli na odrediste bez ikakvih problema.
to ti ja pišem.
nema ih puno koji izlaze s AC u gospiću.
a SVI koje znam da izlaze, idu ili u Javor ili u Maki.
ja ne izlazim s AC.

@wonder
ZG-MA ak voziš do 180 možeš stići za 3h.
al možeš stići i za 5h.
gadze is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2025., 15:43   #2242
A možeš i ljeti zapet u kolonama i onda se vozit Zg-St skoro 7.5 sati i na AC imat prosjek cca 60-70km/h.

Koliko će tko stajati je individualno. Netko će stati svakih sat vremena zapalit, netko će odulit 5 sati u komadu. Zato je i glupo raspravljati općenito uzimajući individualni use case kao argument.
Old 29.05.2025., 16:03   #2243
I individualno, ali i prema potrebama.
Jučer nekih 240 km u jednom smjeru (2.15), sastanak 1,5 sat, kava uz more i natrag (2.20, nesto kiše). Najbliži punjač na mjestu sastanka je bio cca 15 min pješice.
Case study za ovaj slučaj kaže da bi mi trebalo barem još 45 minuta više za punjenje. Ovako, odradi što imaš, sjedi, vozi.
mack1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2025., 17:53   #2244
Prosjecna potrosnja za ovaj etron je vrhunska. Ja sam captura testirao (doduse kratko) samo na EV, putno racunalo je pokazivalo 20 kwh.
kljaka-bj is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2025., 19:03   #2245
Quote:
DalmatinoHeart kaže: Pogledaj post
Da, to je šta sam napisao, za tebe nije BEV. Meni treba 4.40h
Znam ja to odavno.
Vrijeme i mjesto stajanja nije na moj izbor.

Nemam komociju da mogu birati gdje i kada ću stati a sigurno neću ići na sva putovanja po sat vremena ranije da bi zadovoljio munjaru od auta.
Quote:
kiwi.nz kaže: Pogledaj post
Ako misliš na ZG - MA, a ne ZG - MA - ZG, mislim da bi Lucid Air GT i MB EQS to mogli odraditi bez stajanja
A kanta od kombija odradi to bez točenja uopće.
Quote:
Andy7777 kaže: Pogledaj post
Opet smo dosli na istu pricu da neki voze 4 sata u komadu bez stajanja. I to su konkretno 3 osobe pretpostavljam, I wonder i dvoje kolega.
Svi ostali na 4 sata voznje staju barem jednom i u tih 15 min bi napunili automobil i dosli na odrediste bez ikakvih problema.
Zašto bi uopće stajao na 4 sata puta?
Jel tebi imalo jasno koliki je to gubitak vremena stajati svaki dan više puta zbog auta?

Dva puta u Budimpeštu u jednom danu.
Sad izračunaj koliko bi trajao taj dan da sam stajao na punjačima i koliko puta po koliko minuta sam trebao laditi jaja pokraj auta koji se puni.

Quote:
Sad jos samo cekam opet pricu da sa BEV-om ne mozes voziti 160-170 jer oni tako to inace i voze. A ja sam u zadnja 2 tjedna isao 4-5 puta Vž-Samobor i natrag i sa 140 km/h me prestiglo mozda 15-ak automobila, dakle u svih 4-5 voznji tamo i natrag. Zaokruzimo, predenih 1000 km. Tako da ta prica da svi voze 160-170 km/h isto tako ne drzi vodu jer sam sa 140 km/h prestizao hrpetine automobila i ispada da vecina vozi izmedu 120-130 km/h bih rekao, a na tim brzinama su i dometi BEV-a cisto pristojni.
Ne, ne.
Piše gore.

Kombi do 140 kmh a slično i Espace.
Quote:
gadze kaže: Pogledaj post
@wonder
ZG-MA ak voziš do 180 možeš stići za 3h.
Ovo je bilo od Arene ali do Makaraske manje od 4 sata sa brzom kavom, mislim Kozjak.

Može se ali umara visoka brzina osim ako je cesta baš prazna.
I wonder is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2025., 12:30   #2246
Quote:
mack1 kaže: Pogledaj post
Krivo pretpostavljaš. "Svi ostali" kojima bi BEV u sadašnjem obliku bio OK izbor nisu "SVI - 3 OSOBE". Ja ovaj čas mogu nabrojati 15 osoba iz svoje okolice kojima bi vožnja BEV-a predstavljala značajno ograničenje u odnosu na njihov sadašnji način korištenja auta.
Ako je tebi OK, super za tebe.
Ostalo su tvoje fobije, koje sad projeciraš okolo.
Mislim da je čovjek mislio na forumaše (!)

Quote:
mack1 kaže: Pogledaj post
I individualno, ali i prema potrebama.
Jučer nekih 240 km u jednom smjeru (2.15), sastanak 1,5 sat, kava uz more i natrag (2.20, nesto kiše). Najbliži punjač na mjestu sastanka je bio cca 15 min pješice.
Case study za ovaj slučaj kaže da bi mi trebalo barem još 45 minuta više za punjenje. Ovako, odradi što imaš, sjedi, vozi.
15 minuta usputnog punjenja = 50 - 55 kwh = 200 - 200 km pri potrošnji 18 - 20 kWh
Za točan case study trebali bismo znati polazište i odredište, i naravno koji BEV bi bio u pitanju.

Quote:
Frank Knight kaže: Pogledaj post
I o tome smo pisali, uspoređivati samo vrijeme je potpuno promašeno kad je komoditet taj koji najviše pati. Ustanovili smo da je moguće s bevom otići gdje želiš, isto kao i s biciklom.

S ice staneš kad želiš i gdje želiš, ne mora to bit ni zadar ni gospić ni Varaždin ni Novo Mesto, s bev tamo gdje moraš i kad moraš. S tim da ćeš doživjeti bezbroj malih prepreka koje prije nisi imao. Npr., vidim na plugshare besplatno punjenje, parking u centru, 3,90eur sat. Bilo mi je sumnjivo da je punjenje besplatno, naravno da nije, 0,74 eur po kwh na 11kW punjaču, ali i takav ne radi, pa izgubiš pola sata uajebavajući se, prebacujući s jednog na drugi.

A to je ništa što ljudi znaju raditi, dizati se u 4.30 ujutro da bi uhvatili mjesto na punjaču, lik se šali da su 5am gang.
Rekao si da si kupio BEV (mokka) jer je bio povoljan, u odnosu na ekvivalentni ICE. Jel vrijedilo muka koje sad imaš s njime?

@DalmatinoHeart: hvala, super recenzija.
-Kazzo- is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2025., 22:09   #2247
Quote:
DalmatinoHeart kaže: Pogledaj post

Ja sam samo jednom krenuo punit na Janjču i bio je tamo neki Talijan, pa sam samo produžio dalje.

Na jednom putovanju iz ZG stao i punio samo na Macoli, i stigao sam doma s tim jednim punjenjem.

Milsim da je to što se tiče mene i elona.

Inoity je zakon, tako da ću i dalje na njima punit i tako planirat put.

Ovaj novi ID 3 , stvarno dobro izgleda , kad bi bili poticaji bio bi dobar izbor, je li ga netko vozio pa ima iskustva ?
Za novi ID3,pogledaj video od Bjorna Nylanda na jubitou, nedavno ga je testirao.
mbbm2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2025., 22:29   #2248
Uh kad bi Ionity izgradio punionicu oko S.Broda, to bi bio pun pogodak.
Baš fali od ZG do granice sa Srbijom nema bržih od 50kw ( Teslini nisu otvoreni za ostale).
mbbm2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2025., 22:52   #2249
Yuotuber Battery Life je testirao ID7 sa 77 kwh i sa 86 kwh baterijom na autocesti vozeći brzinom 130kmh.
https://www.youtube.com/watch?v=dAX_Sdq5Gxc
Maksimalni domet između 450 do 500km.
mbbm2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.05.2025., 23:04   #2250
Quote:
-Kazzo- kaže: Pogledaj post
Mislim da je čovjek mislio na forumaše (!)

15 minuta usputnog punjenja = 50 - 55 kwh = 200 - 200 km pri potrošnji 18 - 20 kWh
Za točan case study trebali bismo znati polazište i odredište, i naravno koji BEV bi bio u pitanju.
Za točan case study je dovoljan podatak da sam u jedno popodne trebao prevesti skoro 500 km te odraditi sastanak i da je drugo jutro trebalo ići dalje. Sa trenutnim "traktorom" koji vozim to je bilo pola rezervoara ili malo više.
Sa bilo kojim baterijašem to bi bilo nekih 100 kwh, koje bi trebalo "točiti" 2 do 10 sati, ovisno o "pipi".
A na mjestu sastanka najbliža "pipa" je bila 15 min pješice od mjesta sastanka. Beskorisna
mack1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 10:46   #2251
BEV je drugačije koncipiran; umjesto da gledaš gdje bi nadopunio kad dođeš, riješiš to tako da nadopuniš na putu i obaviš pauzu od vožnje 15 minuta. Koncept kod BEV-a, za razliku od ICE, je da se ne voziš od 100 % do skoro 0 % nego nadopunjuješ "srednji dio" baterije, npr. od 20 do 80 %, jer ti je tad punjenje najbrže.
Tako vlasnici Tesli S sa free SUC-om proputuju čitavu EU i nabiju par sto tisuća km u 5 - 7 godina.
-Kazzo- is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 10:54   #2252
Malo statistike i grafova:

Praćenje globalnih podataka o električnim vozilima
-Kazzo- is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 12:41   #2253
Quote:
mbbm2 kaže: Pogledaj post
Baš fali od ZG do granice sa Srbijom nema bržih od 50kw ( Teslini nisu otvoreni za ostale).
Tesla najavila povećanje tog Superchargera i otvaranje drugim markama ako se ne varam.
stjepan21 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 18:29   #2254
Quote:
mbbm2 kaže: Pogledaj post

Electrip se uskoro otvara, 5x180kw, Emmezeta slavonski brod.

https://www.plugshare.com/location/739403

Isto tako, u Đakovu ima 2x180kw electrip i prekoputa 2x100kw qelo
Old 31.05.2025., 19:16   #2255
Vidim da je kod Garden Mall 12 punjaca - Eleport.

0.61EUR sto mi se čini puno.

Poslano sa mog SM-S938B koristeći Tapatalk
fabricio1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 20:04   #2256
Kao da voziš na benzin
B-118 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 20:42   #2257
Quote:
B-118 kaže: Pogledaj post
Kao da voziš na benzin
Hahahha

fabricio1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.05.2025., 23:02   #2258
Quote:
fabricio1 kaže: Pogledaj post
Vidim da je kod Garden Mall 12 punjaca - Eleport.

0.61EUR sto mi se čini puno.

Na njihovoj stranici navode da u HR imaju samo AC punjenje do 22 kw za 0,4 eura/kwh.
mbbm2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.06.2025., 08:37   #2259
Quote:
stjepan21 kaže: Pogledaj post
Tesla najavila povećanje tog Superchargera i otvaranje drugim markama ako se ne varam.

Čudi me da to već nisu napravili. Nije baš da Slavonija vrvi od Tesli, a susjedna BiH još manje …
Old 01.06.2025., 09:56   #2260
Quote:
Secundo kaže: Pogledaj post
Čudi me da to već nisu napravili. Nije baš da Slavonija vrvi od Tesli, a susjedna BiH još manje …

U brodu nekada zna biti red za SC, jednim dijelom zato što je drlog pa kad je 6 vozila na punjaču dobivaš 40ak kw snage. Uz to, ima svakakvih registracija, rumunjskih pogotovo.

Malo će sada Electrip Emmezeta slavonski brod kada dođe to razbiti i ponuditi alternativu, ali doduše skuplju.
SC brod je u planovima za nadogradnju na 8 stallova, sada ne znam dali će biti v4 u pitanju.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:47.