|
|
24.03.2025., 21:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Quote:
pegula kaže:
Bok ekipa,
imam problem s vlagom u jednoj kući i trebam malo savjeta. Kuća je prizemnica, oko 80m², nema vanjsku izolaciju, ali ima unutarnju na zidovima. Pod nije izoliran, a vlaga je ozbiljan problem – često se stvara plijesan, pogotovo u kutovima i iza namještaja. Klasično provjetravanje ne pomaže dovoljno, pa razmišljam o ventilacijskom sustavu, možda rekuperatoru?
Pitanja su sljedeća:
1. Može li mi rekuperator stvarno pomoći u rješavanju problema s vlagom i plijesni?
2. Koliko je to zapravo učinkovito u ovakvim uvjetima (bez izolacije poda i vanjske izolacije)?
3. Ako netko ima iskustva s takvim sustavima, koliko je komplicirana montaža i kakvi su troškovi?
Hvala unaprijed na savjetima!
|
Nisi rekao je li kapilarna vlaga ili kondenzacijska. To je jako bitan detalj.
|
|
|
24.03.2025., 22:11
|
|
Korisnik registrirani
Registracija: Oct 2008.
|
Buduci da ni pod ni vanjski zidovi nisu izolirani ne bi iskljucio ni jednu od ovih opcija… Ideja je bila da se investira u ovakav sustav, pa postepeno nakon toga izolira pod, te nanovo postavi unutarnja izolacija jer je sve puno vlaga i ima jak miris.
|
|
|
24.03.2025., 23:15
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
pegula kaže:
Buduci da ni pod ni vanjski zidovi nisu izolirani ne bi iskljucio ni jednu od ovih opcija… Ideja je bila da se investira u ovakav sustav, pa postepeno nakon toga izolira pod, te nanovo postavi unutarnja izolacija jer je sve puno vlaga i ima jak miris.
|
Nemoj unutarnju izolaciju tako ti mlijeka u prahu. Kad tad ce ti se odlijepiti stirodur pa ces u tim procjepima imati gljive koje ce emitirati mikotoksine bez da ti imas pojma. Onda ti ode zdravlje. Stavi ili vanjsku izolaciju ili nista (mislim na zidove). Za pod ne znam sto bi rekao, zovi firmu Proluft neka utvrde da li ti voda izbija iz poda ili imas kondenzaciju.
Umjesto unutarnje izolacije sto je jako los potez, radje stavi rekuperator. Iza ormara ces i dalje imati gljive jer je to uski procjep gdje nema dobre cirkulacije zraka. Znaci ormar stavljaj uz unutarnji zid, ne uz vanjski. Ako bas hoces uz vanjski, onda opituraj taj dio zida sa Jupol Latex (prije toga provjeri da slucajno nemas kapilarnu vlagu). Dakle Jupol Latex ili slicna pitura ce sprijeciti gljive ukoliko se radilo samo o kondenzaciji.
Ako je vlaga kapilarna, tada imas malo veci problem. Svakako zovi firmu koja se bavi vlagom, gljivama i slicnim stvarima, cisto da se ne zaj*bes, da ne bi potrosio pare pa imao jos veci problem.
Dok sve to ne sredis, radje bjezi iz tog prostora. Sad je toplo, razapni sator, ali nemoj boraviti u gljivastom prostoru jer ovisno o soju gljiva koje imas moze biti velikih sr*anja za zdravljem.
|
|
|
25.03.2025., 15:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
|
Quote:
pegula kaže:
|
Zvučalo je kao da ste svjesni da je unutarnja izolacija veliki dio problema, ali onda kažete da biste opet 
|
|
|
26.03.2025., 06:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2013.
|
Unutarnja izolacija nije problem ako se odradi kako treba (knauf i parna brana) ili eventualno ytong ploče (multipor)
|
26.03.2025., 09:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
visoki12 kaže:
Unutarnja izolacija nije problem ako se odradi kako treba (knauf i parna brana) ili eventualno ytong ploče (multipor)
|
Ytong ploce mozda da, ali knauf i parna brana... E sve ovisi je li kod njega vlaga bila kondenzacijska ili kapilarna. Ako je kapilarna, onda ce imati cadje iza knaufa. Ali ima ljudi koji naprave djuture unutarnju izolaciju, tj. naprde stiropor ili stirodur.
No bilo kako bilo, najvaznije je utvrditi tocan izvor vlage jer o tome ovise potrebni konkretni koraci.
|
|
|
26.03.2025., 09:17
|
|
Mastermind
Registracija: Jan 2012.
|
Quote:
visoki12 kaže:
|
Nema ti tko to danas odraditi kako treba. Teorija je jedno, a praksa sasvim drugo.
|
26.03.2025., 11:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2021.
|
Quote:
Puding1991 kaže:
Kad imaš centralnu rekuperaciju zraka, jel odvod iz wc dovoljan da ti nije potrebno imat prozor tamo?
|
Je, 10 min boosta rješava gotovo sve, a 20 min boosta rjesava i najveće 'probleme'.
|
|
|
26.03.2025., 12:47
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
markosb kaže:
Je, 10 min boosta rješava gotovo sve, a 20 min boosta rjesava i najveće 'probleme'.
|
Na koliko m3/h pojačaš kad radiš boost?
|
|
|
26.03.2025., 13:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2021.
|
Quote:
DrTony kaže:
Na koliko m3/h pojačaš kad radiš boost?
|
315m3/h
|
|
|
27.03.2025., 05:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Došlo je vrijeme postavljanja cijevi. Koliko da udaljim priključnu kutiju od zida?
|
27.03.2025., 11:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2014.
|
cca 35-50 cm.
|
|
|
05.04.2025., 08:19
|
|
Registrirani korisnik
|
Jutro ekipa
Ima li netko da mu je ostalo gumenih brrvi za cijev fi 75?
Sa svakim ventilom došla 1 a trebaju mi 2.
Knaufer stiže u ponedjeljak
|
10.04.2025., 12:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2021.
|
Pozdrav ekipa,
imam par pitanja za vas koji već imate instaliran centralni rekuperator ili imate iskustva sa istima.
- da li čistite cijevi? Ako da, nakon koliko i kako?
- kakva je situacija s filterima? Koliko sam uspio pročitati, mijenja se svakih cca 6.mj?
- imate li obične ili entalpijske? Što bi bilo bolje? Razmišljao sam o entalpijskom zbog vlage.
I zadnje pitanje koje mi je dosta bitno je vezano uz samu instalaciju. Ako ste radili instalaciju na strop i knauf preko toga, da li ste stavljali izolaciju u knauf? Imamo negrijano poktrovlje te smo razmišljali staviti izolaciju u knauf na način da stavimo tipa 2-3cm vune i cijevi na to i onda ostatak vune preko toga, a u dijelovima gdje nema cijevi vuna u punom debljini knaufa.
Trenutno imam ponude za Brink i Helios, pokušavam naći nekoga za Zehnder pa bih se onda tek odlučio kojim smjerom ići. Ono što mi je jako bitno jest da je uređaj tih.
|
|
|
10.04.2025., 14:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2011.
|
Quote:
fpandjic kaže:
Pozdrav ekipa,
imam par pitanja za vas koji već imate instaliran centralni rekuperator ili imate iskustva sa istima.
- da li čistite cijevi? Ako da, nakon koliko i kako?
- kakva je situacija s filterima? Koliko sam uspio pročitati, mijenja se svakih cca 6.mj?
- imate li obične ili entalpijske? Što bi bilo bolje? Razmišljao sam o entalpijskom zbog vlage.
I zadnje pitanje koje mi je dosta bitno je vezano uz samu instalaciju. Ako ste radili instalaciju na strop i knauf preko toga, da li ste stavljali izolaciju u knauf? Imamo negrijano poktrovlje te smo razmišljali staviti izolaciju u knauf na način da stavimo tipa 2-3cm vune i cijevi na to i onda ostatak vune preko toga, a u dijelovima gdje nema cijevi vuna u punom debljini knaufa.
Trenutno imam ponude za Brink i Helios, pokušavam naći nekoga za Zehnder pa bih se onda tek odlučio kojim smjerom ići. Ono što mi je jako bitno jest da je uređaj tih.
|
1. Cijevi se ne čiste, već na svim usisnim kanalima imaš konusne filtere da izbjegneš potrebu čiščenja istih. Filtere mijenjaš po potrebi, kod mene svakih cca 6 mjeseci.
Ustvari i sa filterima ja bi rekao da ipak treba očistiti nakon cca 20g što se radi sa plastičnom kuglicom skoro istog promjera kao i cijev, koja se ubacuje u nju i svojim prolaskom onda počisti cijev.
2. Sam rekuperator ima 2 filtra + filteri u usisnim ventilima. Ja sam na selu i čistim/mijenjam ih svakih 6 mjeseci. Ako živiš gdje ima dosta onečišćenja onda 3 mjeseca.
3. Svakako uzmi entalpijski radi povrata vlage. Ja i sa entalpijskim imam presuhi zrak po zimi (zna pasti na 30%), a da ne velim što bi bilo da imam obični.
Kod izolacije je UVIJEK bolje da je ona sa vanjske (hladne) strane zida. Razlog je pojava vlage ako je točka rosišta unutar zida a ne izolacije i shodno gljivice.
Tako da ako je to ikako moguće ja bi ti preporučio da staviš izolaciju na stropnu/tavansku ploču!
Ako to nije moguće (ili već imaš izoliran strop ali želiš pojačati izolaciju) onda možeš kompletnu šupljinu spuštenog stropa ispuniti sa vunom. Pazi samo da ti kod rasvjete ostane šupljina za hlađenje.
|
|
|
12.04.2025., 07:36
|
|
Registrirani korisnik
|
S čime odrezati višak ventila Helios FRS-DWK 2-51/125.
Prije zatvaranja s gips pločom (trenutno je postavljena cijela konstrukcija) ili nakon gipsa
|
12.04.2025., 07:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2011.
|
Quote:
visoki12 kaže:
Prije zatvaranja s gips pločom (trenutno je postavljena cijela konstrukcija) ili nakon gipsa
|
Sa čim god hoćeš, ,to je obična plastika.
Možeš sa običnom pilom za željezo, sa fleksericom .....
|
|
|
12.04.2025., 08:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2021.
|
Quote:
core_zero kaže:
1. Cijevi se ne čiste, već na svim usisnim kanalima imaš konusne filtere da izbjegneš potrebu čiščenja istih. Filtere mijenjaš po potrebi, kod mene svakih cca 6 mjeseci.
Ustvari i sa filterima ja bi rekao da ipak treba očistiti nakon cca 20g što se radi sa plastičnom kuglicom skoro istog promjera kao i cijev, koja se ubacuje u nju i svojim prolaskom onda počisti cijev.
2. Sam rekuperator ima 2 filtra + filteri u usisnim ventilima. Ja sam na selu i čistim/mijenjam ih svakih 6 mjeseci. Ako živiš gdje ima dosta onečišćenja onda 3 mjeseca.
3. Svakako uzmi entalpijski radi povrata vlage. Ja i sa entalpijskim imam presuhi zrak po zimi (zna pasti na 30%), a da ne velim što bi bilo da imam obični.
Kod izolacije je UVIJEK bolje da je ona sa vanjske (hladne) strane zida. Razlog je pojava vlage ako je točka rosišta unutar zida a ne izolacije i shodno gljivice.
Tako da ako je to ikako moguće ja bi ti preporučio da staviš izolaciju na stropnu/tavansku ploču!
Ako to nije moguće (ili već imaš izoliran strop ali želiš pojačati izolaciju) onda možeš kompletnu šupljinu spuštenog stropa ispuniti sa vunom. Pazi samo da ti kod rasvjete ostane šupljina za hlađenje.
|
Hvala na savjetima. Imam dodatna pitanja s obzirom na odgovor
Koliko sam se informirao, s entalpijskim možemo u određenoj mjeri regulirati vlažnost i zbog toga mi je čudno da tako nešto ne dolazi standardno, tj. da postoje modeli bez. S obzirom na to, da li entalpijski ima kakve mane u odnosu na obični rekuperator?
Vezano za izolaciju, jako korisna informacija! Ono što me jedino brine kod toga spuštenog prostora je taj neiskorišteni međuprostor između stropa, cijevi i knaufa. Da li tu postoji mogućnost razvijanja gljivica, bakterija, što s vlagom i slično? Zbog toga sam mislio tu staviti izolaciju, kako bih uklonio taj problem. A svakako sam mislio staviti u potkrovlje, na strop vunu s drvenim gredama kako bi bio iskorišten prostor za neko skladištenje starih stvari.
|
|
|
12.04.2025., 08:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2006.
|
Quote:
visoki12 kaže:
|
Takva fina rezanja je najbolje odraditi s oscilirajućim multifinkcionalnim alatom. Ja koristim DeWALT DCS356NT.
|
|
|
12.04.2025., 15:15
|
|
Registrirani korisnik
|
Ipak s oscilirajucim alatom. Samo budući majstori pazite da ne spustite premalo strop pa trebate pilati ispod min. Vjerojatno treba ostati mjesta za filter i kapu ventila. Ja sam 2mm ispod ali pilam na min pa neka vire 2mm, nece se to viditi na 2.8m visine stropa
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:47.
|
|
|
|