|
|
15.06.2025., 09:04
|
|
Feko - Kozy Factory
Registracija: Mar 2009.
|
Quote:
60nine kaže:
potpisao sam i ja peticiju iako znam da online peticije ne vrijede pišljiva boba (iz dosadašnjeg iskustva)...
što se e-savjetovanja tiče - sjećam se kako smo prije X-godina kad se uvodio TPD pisali tamo komentare i iskustva te prijedloge, ali apsolutno ništa nije uvaženo (ako se dobro sjećam), a jedno od sranja koje su TPD-om napravili je povećanje plastičnog otpada u vrijeme kad se isti pokušava što više smanjiti (famozni čepovi, manje korištenje PVC vrećica po dućanima, razdvajanje otpada, itd.)
s tim da se ovdje radi o potencijalno štetnom otpadu za okoliš jer se povećao broj malih bočica u kojima je nikotin kojeg je nemoguće kompletno iscjediti iz tih bočica, a nekako sumnjam da netko pere mali milion nicshot bočica prije razdvajanja, ja koji razdvajam otpad uredno - to ne radim...
čitao sam komentare na e-savjetovanjima za ovo poskupljenje, sumnjam da će se išta uzeti u obzir, a poskupljenje od 20 centi za mililitar je izvan svake pameti (toliko nisu cigarete poskupjele u zadnjih 30 godina)
najviše me boli to što je njima apsolutno isto ima li tekućina/baza/aroma nikotina ili nema - njima je to sve isto...
po mojem mišljenju - fer bi bilo poskupiti nicshotove i gotove tekućine s nikotinom (10ml bočice sa max 20mg nikotina po TPD-u), a poskupljenje koje bi bilo prihvatljivo, fer i logično je nekih 50% (ako već to žele izjednačiti sa cigaretama)
red veličina - bočica nicshota koji je sad oko 1€ bi koštala 1.5€, država bi dobijala ok lovu i nama bi bilo i dalje relativno ok (meni koji parim niski nikotin bi bilo gotovo neprimjetno financijski)
totalna nelogičnost je naplaćivati trošarinu na baze (VG/PG) bez nikotina, a iste se doslovno mogu kupiti u gotovo svakoj ljekarni (tj. zasebno PG i VG, kao što smo nekad iz Kemiga sami miješali baze bez nikotina) - hoće li i na to nabiti trošarine? sjebati masu ljudi koja te sirovine koristi za razne DIY kreme, sapune i tko zna što još...
suluda ekipa nam donosi zakone bez apsolutno ikakve konzultacije sa ljudima koji se u to razumije daleko više od njih - na TV-u stalno jedna te ista lica pričaju godinama jedne te iste stvari od kojih je masa debunkana odavno.
Ono što treba svakako napraviti je puno stroža kontrola prodaje mlađima od 18 godina te potpuna zabrana onih jednokratnih e-cigareta (ili dobro srezavanje prodaje i dostupnosti istih) - em zbog štetnosti za okoliš (jer integrirane baterije, em debili koji ih ne znaju pravilno zbrinuti pa ih ima kao pikavaca po gradu - karikiram, em su klincima lako dostupne na crnom tržištu)
|
Trošarina ide po mjestu kupovine i vrsti proizvoda, dakle, ovi kaj rade kozmetiku i slično ne podliježu trošarini. Bitno je mjesto kupovine i kako je proizvod deklariran.
Sent from my moto g54 5G using Tapatalk
|
|
|
15.06.2025., 09:05
|
|
Feko - Kozy Factory
|
Quote:
Hugh Mungus kaže:
Da mi je znati na koju foru ce nabiti porez na bazu kojoj primarna svrha nije parenje?
|
Jesi ju kupio u vape prodavaonici? onda ide trošarina. Normalno, isto ako je i deklarirano kao vape proizvod...onda nije bitno gdje kupiš (recimo, wiip podovi na kiosku tiska).
|
|
|
15.06.2025., 09:11
|
|
Feko - Kozy Factory
|
Quote:
Hugh Mungus kaže:
Sve arome idu gore ako ih kupuješ u vape trgovini isto kao i baze (tako je barem kod njemaca i čeha). Ali Kemig i slične baze su i dalje nekih 12 eura za litru.
Trebaju smanjiti arome na 10ml kao nekad ili još bolje 5ml.
A nic shot je 7,5 eura za 10 komada kod Le petit vapoteur.
Neću im plaćati trošarine iz inata jer su pohlephi.
|
Tu dolaziš do problema, jer čim ulazi u HR podliježe trošarini. Postoji razlog zašto su svi kod nas zabranili prodaju u Njemačku, Češku i ostale zemlje koje su prije nas uvele trošarine. Naime....ako skuže što je u paketu (pošta, tko god već dostavlja), ide prijava trgovini iz koje se kupuje kao i kazna kupcu.
Ne gledaju se samo paketi ako ti netko šalje privatno (a i to mogu pogledati). Da to nije tako onda bi mogao bez problema kupovati cigarete na šteke izvan RH.
Da u EU smo i slobodan je protok robà unutar iste.....dokle god se ne radi o trošarinskoj robi, alkohol, cigarete, gorivo, itd... i sada e-tekućine.
|
|
|
15.06.2025., 09:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2013.
|
Feko, s obzirom da si unutra, što je sa aromama? TFA su deklarirane kao kulinarske, TPA su parfemske. Znači li to da ako ne kupuješ u vape shopu, nego u nekom drugom tipu dućana, nema trošarina? Sam dobro ubrao?
Mislim, osobno, ne dira me toliko jer sam navikao da gotove tekućine koštaju 6-7e za 10ml, ali za hrvatski standard, to je skupo.
|
15.06.2025., 10:34
|
|
Feko - Kozy Factory
|
Quote:
Grimko kaže:
Feko, s obzirom da si unutra, što je sa aromama? TFA su deklarirane kao kulinarske, TPA su parfemske. Znači li to da ako ne kupuješ u vape shopu, nego u nekom drugom tipu dućana, nema trošarina? Sam dobro ubrao?
Mislim, osobno, ne dira me toliko jer sam navikao da gotove tekućine koštaju 6-7e za 10ml, ali za hrvatski standard, to je skupo.
|
Nije bitno kako ih proizvođač deklarira (svi deklariraju svoje arome kao prehrambene i da nisu za vape), nego kako ih uvoznik ili prodavatelj deklarira i kroz kakvu trgovinu ih prodaje.
Da se razumijemo, HR je jaaaaaaako dugo bila bez trošarina na vape dok su svi drugi uveli (osim Francuske i Španjolske čini mi se), zadnji su uveli Češka, Slovačka i.....hm.....Srbija.
Osim Italije, koja ima dosta manje trošarine, velika većina je počela sa 0.20€ po 1ml, tako da....bilo skupo ili ne, jebiga.
Ako izračunate na bazi jedna kutija cigareta dnevno, 120ml MTL e-tekućine koja traje 20-30 dana je još uvijek jeftinije od pljugi.
Da je šok, je.....da će biti ogroman problem proizvođačima, o da, hoće.
S obzirom da ovo potencijalno dovodi do reseta tržišta kod nas, možda to i nije toliko loše....vapeati će stvarno oni koji to hoće, a ne zato da se naslikavaju za instač ili da si budu fora u 8.C O.Š.
Ne znam....bumo vidli.
P.S. baze su jedini pravi problem, ne arome. Nažalost, jedno povkači drugo....ako padne prodaja baza, pada i prodaja aroma jer se manje troši.....dakle, pada sve (osim wiip i uređaja sa tvornički napunjenim cartridgeima od 1.8 - 2ml, njima će poskupljenje biti takvo da im je skoro pa svejedno....ali će i tome cijena vjerojatno drastično skočiti zbog dodatnih komplikacija i logistike koje iziskuju trošarinske naknade).
|
|
|
15.06.2025., 14:55
|
|
not just a number
Registracija: Aug 2011.
|
Quote:
Hugh Mungus kaže:
Ali Kemig i slične baze su i dalje nekih 12 eura za litru.
|
PG litra ti je 19.5€ za kilu/litru
VG kila (oko 800ml) ti je 13.6€
e sad, ovisi koji omjer radiš, ali da - izgleda da ćemo opet u Kemig 
|
|
|
15.06.2025., 15:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2016.
|
Quote:
60nine kaže:
|
Jos imam litru i pol PG-a od prije pet godina kad su najavili trosarine. Sad uzmem karnister od pet litara VG-a i miran sam sljedece dve godine.
Cital sam na Redditu da su negdje na sjeveru (Danska mislim) napravili posebne web stranice za baze i DIY arome tako da ne podlijezu trosarinama.
|
16.06.2025., 01:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2024.
|
Quote:
Hugh Mungus kaže:
Jos imam litru i pol PG-a od prije pet godina kad su najavili trosarine. Sad uzmem karnister od pet litara VG-a i miran sam sljedece dve godine.
Cital sam na Redditu da su negdje na sjeveru (Danska mislim) napravili posebne web stranice za baze i DIY arome tako da ne podlijezu trosarinama.
|
Možeš li molim te pronaći te stranice i staviti ovdje linkove?
Ako je stvarno tako to bi nas sve zanimalo. 
|
|
|
16.06.2025., 02:38
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
zgubired kaže:
Možeš li molim te pronaći te stranice i staviti ovdje linkove?
Ako je stvarno tako to bi nas sve zanimalo. 
|
Ne mogu to naci, imam hrpu reddit linkova pod history u pregledniku a u tom postu nisu ni rekli koja je stranica u pitanju.
Ali znam za jednu nizozemsku stranicu koja je to napravila medutim to je za DIY. Na stranici nema rijeci o vejpu vec arome reklamiraju za prehrambenu industriju kaj i jesu.
https://www.aromaworld.nl/en/
Nije meni problem za arome nego za baze a to lako kupis drugdje. Vjerijatno ce ih biti u prodaji i na Medicpro jer nitko nece placati 200 eura za litru baze u vape shopovima.
|
16.06.2025., 03:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Evo link pa pisite vladi kaj mislite o trosarinama. Ne znam kolko moze pomoci ali valja probati.
https://vlada.gov.hr/kontakti/16
|
16.06.2025., 06:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2021.
|
Quote:
60nine kaže:
|
Dali možeš staviti link gdje to uzimate i koje točno
Hvala
|
|
|
16.06.2025., 09:24
|
|
Registrirani korisnik
|
https://kemig4u.hr/
Vjerovatno ima i u Terrra Organica i sličnim dućanima koji prodaju sastojke za DIY kozmetiku.
Odeš na stranicu i tražiš - propilenglikol i biljni glicerol (nekad piše samo glicerol).
|
16.06.2025., 09:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2021.
|
Ok hvala
|
|
|
16.06.2025., 10:07
|
|
Registrirani korisnik
|
Wiip i slične jednokratne su puno veći problem. Prvo jer se prodaju valjda u svakom tabacu, benzinskoj, pa čak i dućanima nekim. Moš mislit kako tabakoi kontroliraju jesu li kupci maloljetnici ili nisu. Vape shopovi su ipak, barem mi djeluje tako, profesionalniji, nisam baš vidio da su klinci tamo kupuju.
Drugi problem jednokratnih je to što se stvaraju hrpe smeća. Realno, sve jednokratne bi trebala ići u elektronički otpad, jer su unutra i baterije i elektronika. Uz ekstra plastiku koja se stvara. Jesu, praktične su, pogotovo ako zagusti i onda ideš u ponoć na bengu po jednu jer ti treba za uz jutarnju kafu. Ali što je previše, previše je. Klince ako i vidim sa vapeom, to su većinom te jednokratne ili ove sa pre filled catrigeima, nije baš da ih vidim sa klasičnim uređajima.
|
16.06.2025., 10:19
|
|
Feko - Kozy Factory
|
Quote:
Grimko kaže:
Wiip i slične jednokratne su puno veći problem. Prvo jer se prodaju valjda u svakom tabacu, benzinskoj, pa čak i dućanima nekim. Moš mislit kako tabakoi kontroliraju jesu li kupci maloljetnici ili nisu. Vape shopovi su ipak, barem mi djeluje tako, profesionalniji, nisam baš vidio da su klinci tamo kupuju.
Drugi problem jednokratnih je to što se stvaraju hrpe smeća. Realno, sve jednokratne bi trebala ići u elektronički otpad, jer su unutra i baterije i elektronika. Uz ekstra plastiku koja se stvara. Jesu, praktične su, pogotovo ako zagusti i onda ideš u ponoć na bengu po jednu jer ti treba za uz jutarnju kafu. Ali što je previše, previše je. Klince ako i vidim sa vapeom, to su većinom te jednokratne ili ove sa pre filled catrigeima, nije baš da ih vidim sa klasičnim uređajima.
|
ok...and the point is? 
Mislim, sve to stoji, ali to je tako i promjeniti se neće dokle god EU ne zabrani jednokratne, a onda pak ostaju podovi sa tvornički napunjenim cartridgeima, što je isti drek što i jednokratna samo.kaj ne bacaš čitav uredjaj nego spremnik.
Sve to što si napisao nema veze sa trenutnim događajima oko iznosa trošarina, osim izražavanja razočaranosti funkcioniranjem bilo koje države u svijetu, neka više...neka manje funkcionira, pa tako i RH.
Kad smo već kod rantanja, meni daleko više ide na kurac zabrane okusa jer, eto, jagode i kolači privlače maloljetnike.
Normalno, čim pređeš 18 svi kolači i voćke su odvratni...ja sa 44 najviše volim kad mi se netko posere u usta, fuj kolači, vanilin kreme i ostali odvratni okusi. Daj mi smrad!!!
Provoditi zakon zabrane prodaje maloljetnicima, to ni slučajno
|
|
|
16.06.2025., 10:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Rantam malo. Štaš. Kužim sve, tu je na kraju dana, samo stvar koliko trgovci poštuju zakone i koliko se zapravo kontrolira trgovce. I ne mislim tu na vape shopove, nego kvartovske tabakoe, kioske tipa tisak i bengare.
To sa zabranama okusa sam vidio da se provlači kao opcija. Mislim onak, to je specijalna vrsta debilizma. Sa skoro 38, jedino što parim su voća i deserti već dobrih 10 godina. Eventualno odem u neki izlet sa duhanskom, ali i to nisu čisti duhani. Nota bene, probao sam par američkih okusa koji su idealni za ubit volju za vejpanjem. Kiseli krastavac, pržena slanina i kokice. Ne znam koja je bila odvratnija.
|
16.06.2025., 12:05
|
|
.
Registracija: Jun 2007.
|
Bok ekipa!
Jel tko naručivao iz LiquidHalla ovih dana? Ne znam što se s njima događa, napravila sam narudžbu prije 2 tjedna, javili su mi da je zaprimljena i nakon toga ni traga ni glasa. Na mail ne odgovaraju, ne javljaju se na telefon.. 
|
16.06.2025., 15:02
|
|
not just a number
Registracija: Aug 2011.
|
Quote:
jinxy kaže:
Bok ekipa!
Jel tko naručivao iz LiquidHalla ovih dana? Ne znam što se s njima događa, napravila sam narudžbu prije 2 tjedna, javili su mi da je zaprimljena i nakon toga ni traga ni glasa. Na mail ne odgovaraju, ne javljaju se na telefon.. 
|
https://www.bama.hu/helyi-kek-hirek/...tant-a-bilincs
(uključi si translate na stranici)
ps: nadam se da si naručivala pouzećem i da nisi platila narudžbu unaprijed
|
|
|
16.06.2025., 16:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2010.
|
Quote:
fekoljabut kaže:
Trošarina ide po mjestu kupovine i vrsti proizvoda, dakle, ovi kaj rade kozmetiku i slično ne podliježu trošarini. Bitno je mjesto kupovine i kako je proizvod deklariran.
|
eeeeee- to
Quote:
zgubired kaže:
@buje------------
da li znate da li se jos negdje mogu jeftino nabavit solidne 14500 baterije? za mehanicke modove koje imam? za ljeto, da ne teglim cigle, a da opet imam dobar okus
oblikom je velicine AA baterije, ali je na 3,6 v
|
nkon.nl
Odatle nabavljam sve baterije. Šiping je oko 7,5 eura (spori preko Bugarske). Stiže za oko 20-25 dana. Meni je dosad sve uredno dolazilo, osim zadnji put, kad im se "izgubila" pošiljka (čitaj maznuli ju). Poslali su drugu, stigla je uredno, ali sam morao čekat mjesec ipo. Jbg valjda nećeš biti moje sreće.  [/QUOTE]
hvalaaaaa. A znan za njih, ja mislio nesto tu lokalno, ugl snasao sam se uletio frend s nekim mini modom pa sam na njega nakacio 16mm atty. taman malo siri odnjega, za ljeto. stane u svaki dzep i svaku minijaturnu torbicu 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- znaci ako bu bilo 0,2E po ml na arome, onda ce nam arome biti skuplje za cca 2 E, ok, to ni grozno. ----------------------------------------------------------sto se kemiga tice, ja sam bio naucio da PG mora biti PH. Eur. 1000 inace da ne valja za udisanje, ili je to neki samo mit?
|
|
|
16.06.2025., 17:43
|
|
.
Registracija: Jun 2007.
|
Quote:
60nine kaže:
|
O svašta
Srećom narudžba je bila pouzećem. Svaka čast kako si to uspio naći na netu
Šteta, baš su mi se sviđali.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:22.
|
|
|
|