|
|
21.01.2022., 18:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
Quote:
littlemessi kaže:
Pozdrav,
koliko je realno za očekivati da se sa cca 100.000,00€ izgradi kuća katnica (cca 140-150m2 brutto): ravan krov, podno grijanje, (mooožda dizalica topline), vrlo dobra stolarija (ne najbolja klasa nego klasa ispod), garaža u sklopu kuće i terasa na ravnom zemljištu cca 20m2?
Kuća bila "kocka" (pravokutnik 7mx10m, ili kvadrat 8,5mx8,5m), bez ikakvih egzbicija, jedino je pitanje bi li u sklopu same kuće (u toj kocki) bila garaža, ili bi bila kocka + garaža naslonjena na kocku.
Želimo energetski što učinkovitiju kuću.
Zemljište je ravno, pravokutnog oblika, na njemu je bila stara kuća, svi priključci i plaćene komunalije.
Napomena, pitam samo za gradnju, poput primjerice "ključ u ruke" (ali ne želim ključ u ruke), dakle s riješenim zemljištem i svim papirima te ostavljenim novcima za završno unutrašnje (i vanjsko) uređenje.
Riječ je o Slavoniji.
|
U Slavoniji bi se možda i moglo 140m2 brutto, uz nešto lošije završno uređenje. 140m2 brutto je cca 100-105m2 netto. Sve faze bi trebalo aktivno nadgledati, dobro birati izvođače, inače postoji velika mogućnost velikih zajeba.
|
|
|
26.01.2022., 12:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2021.
|
Quote:
frANZi50 kaže:
U Slavoniji bi se možda i moglo 140m2 brutto, uz nešto lošije završno uređenje. 140m2 brutto je cca 100-105m2 netto. Sve faze bi trebalo aktivno nadgledati, dobro birati izvođače, inače postoji velika mogućnost velikih zajeba.
|
Odlično, hvala vam na informacijama.
Inače, plan je imati izvedbeni projekt, a stručni nadzor pod obvezno.
|
|
|
29.01.2022., 22:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2008.
|
Quote:
littlemessi kaže:
Odlično, hvala vam na informacijama.
Inače, plan je imati izvedbeni projekt, a stručni nadzor pod obvezno.
|
Nadzor moraš imati po zakonu, neki su ok, a neki samo postoje.
Bitnije ti je odabrati dobrog izvođača koji će raditi po projektu, raspitaj se u svojoj okolici i odaberi onog kojeg ljudi preporučuju. Najskuplje nije uvijek i najbolje, barem u mojem slučaju. Mislim da ti ni izvedbeni projekt ne treba.
|
|
|
29.01.2022., 22:48
|
|
alkohol i blud
Registracija: May 2008.
|
Quote:
rinaldo kaže:
Nadzor moraš imati po zakonu, neki su ok, a neki samo postoje.
|
cisto bacanje para. ako imas izvodjace kojima treba nadzor, onda imas problem kojeg nadzor nece rijesiti.
|
|
|
29.01.2022., 22:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2013.
|
podijeli s nama svoje iskustvo gradnje kuće bez nadzora, čisto da vidimo kako je to završilo 
|
|
|
29.01.2022., 22:55
|
|
alkohol i blud
|
Quote:
mikislavac kaže:
podijeli s nama svoje iskustvo gradnje kuće bez nadzora, čisto da vidimo kako je to završilo 
|
sto te tocno zanima? zavrsilo je sasvim u redu.
|
|
|
30.01.2022., 02:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2008.
|
I ja bi rado bez nadzora, ali morao sam ga imati po zakonu (kuća izgrađena "pod krov" prije mjesec dana)
|
|
|
30.01.2022., 08:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
|
Quote:
gmit kaže:
cisto bacanje para. ako imas izvodjace kojima treba nadzor, onda imas problem kojeg nadzor nece rijesiti.
|
A kako da znaš da li imaš takve izvođače?
Samo nemoj reći preporuke, jer na preporuke dosad nisam imao sreće ni sa servisom peći na drva, pa bi me bilo strah za i za gradnju kuće.
Kako kao laik prepoznati da li ti je izvođač dobar?
|
|
|
30.01.2022., 09:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2011.
|
Odes na trebam.hr, nađeš neki j.d.o.o. koji je osnovan u manje od godinu dana, jos ako je osnivac zenska osoba, tim bolje. Provjeris na netu, 1-2 zaposlenih, a rade sve...od temelja do struje. Ponuda povoljna, a mogu od sutra. Preostaje ti samo da das avans, i ceeeeeekas...
|
|
|
30.01.2022., 11:42
|
|
alkohol i blud
|
Quote:
Sheshirdzhija kaže:
A kako da znaš da li imaš takve izvođače?
Samo nemoj reći preporuke, jer na preporuke dosad nisam imao sreće ni sa servisom peći na drva, pa bi me bilo strah za i za gradnju kuće.
|
preporuke, jebiga
Quote:
Sheshirdzhija kaže:
Kako kao laik prepoznati da li ti je izvođač dobar?
|
kako prepoznati da li je nadzor dobar?
|
|
|
31.01.2022., 09:14
|
|
mostly on the mat
Registracija: Dec 2008.
|
Kao što je već navedeno, nadzor je zakonski određen.
Nadzor uostalom, po završetku građevine, mora napraviti završno izvješće i potpisuje građ. dnevnik, bez kojih zakonski ne možeš dobiti uporabnu dozvolu.
Nadzor, osim što provjerava da se gradi prema projektu može se s njima dogovoriti i provjeru količine materijala koje ispostavlja izvođač.
Naravno, ništa se ne mora, pa tako ne moraš imati ni nadzor, ne moraš imati niti izvođače, možeš sam s ekipom graditi, ali...ako želiš biti "pokriven" u slučaju da ti dođe inspekcija i ako želiš dobiti uporabnu dozvolu, onda je jasno. A to je samo što se tiče papirplogije, da ne pričamo o ostalome.
In a world where 1 % of the population owns 40% of the planet's wealth... In a world where 34,000 children die every single day from poverty and preventable diseases, and where 50% of the world's population lives on less than 2 dollars a day... One thing is clear. Something is very wrong.
|
|
|
31.01.2022., 09:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
U svemu postoje dobri i loši, i projektanti i investitori i izvođači i nadzor. I samo jedan minus u tom slijedu poslova dovoljan je da zakomplicira, pa i dovede do u konačnici zgrade sa kojom investitor neće biti zadovoljan, čime se obezvrjeđuje cijeli postupak građenja. A radi se o ogromnim novcima, barem za prosječnog hrvatskog investitora.
Sve kreće od investitora, i zato je na njemu da traži najbolje za primjeren (ne najmanji!) novac. Ili će tražiti najjeftinije, pa će dobiti ekipu koja radi da zadovolji formu, a ne sadržaj i kvalitetu.
|
|
|
31.01.2022., 09:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2021.
|
Nije mi bas jasno tko bi prekontrolirao i ovjerio situacije izvodaca bez nadzora, npr kolicinu ugradene armature!? Jeftino je najskuplje.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
31.01.2022., 10:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2010.
|
Quote:
robertinoo kaže:
Odes na trebam.hr, nađeš neki j.d.o.o. koji je osnovan u manje od godinu dana, jos ako je osnivac zenska osoba, tim bolje. Provjeris na netu, 1-2 zaposlenih, a rade sve...od temelja do struje. Ponuda povoljna, a mogu od sutra. Preostaje ti samo da das avans, i ceeeeeekas...
|
Ovo je sarkazam ili?  
|
|
|
31.01.2022., 11:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2011.
|
Ma jok. 
|
|
|
31.01.2022., 15:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2010.
|
Što mislite da je bolje: sam nabavljati materijal pa tražiti samo majstore ili tražiti cijenu za sve zajedno (materijal+ruke)? Stvar je u tome što ako firma sama nabavlja materijal oni uzmu i rabat, a ako ga ja nabavljam sama ne mogu uzet rabat jer sam fizička osoba. Da li u tom slučaju mogu računati da će mi majstori nabit cijenu za ruke s obzirom da neće dobiti rabat koji bi inače dobili da oni nabavljaju materijal..
|
|
|
31.01.2022., 17:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2016.
|
Pa...sigurno da će ti cijena biti malo jača, pogotovo za taj "rabat". Osim ako ćeš sve ti dogovarati, kad god ti izvođač kaže e trebam ovo, osigurat kamion s kranom za istovar neposredno na gradilište ili plaćati istovar i nosače za neke stvari npr.
|
|
|
01.02.2022., 09:08
|
|
mostly on the mat
Registracija: Dec 2008.
|
Quote:
Butterfly:) kaže:
Što mislite da je bolje: sam nabavljati materijal pa tražiti samo majstore ili tražiti cijenu za sve zajedno (materijal+ruke)? Stvar je u tome što ako firma sama nabavlja materijal oni uzmu i rabat, a ako ga ja nabavljam sama ne mogu uzet rabat jer sam fizička osoba. Da li u tom slučaju mogu računati da će mi majstori nabit cijenu za ruke s obzirom da neće dobiti rabat koji bi inače dobili da oni nabavljaju materijal..
|
Nedavno se raspravljalo o tome, pa malo prouči zadnjih nekoliko str.
Naravno da i ti možeš dobiti rabat. Sve se da dogovoriti. Možda ne toliki kao izvođači, ali možeš.
Inače, napravi oboje. Neka izvođači ispune troškovnik, a ti traži od trgovaca cijenu za materijal koji trebaš, pa ćeš vidjeti razliku.
In a world where 1 % of the population owns 40% of the planet's wealth... In a world where 34,000 children die every single day from poverty and preventable diseases, and where 50% of the world's population lives on less than 2 dollars a day... One thing is clear. Something is very wrong.
|
|
|
06.02.2022., 10:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
Pregradni zidovi
Raditi pregradne zidove od cigle ili koristiti gipsane ploče? Suhe ploče i svi dodaci koji idu s njima su dosta poskupili u zadnje vrijeme pa sam počeo razmišljati i pregradnim zidovima od cigle.
Je li možda netko radio nedavno pa da može navesti koja je cijena po m2 za ciglu, a koliko ispadne za suhu gradnju kad se na kraju zbroji žbukanje cigle i gletanje kojeg nema kod ploča?
|
|
|
06.02.2022., 15:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2013.
|
Quote:
pet4r kaže:
Raditi pregradne zidove od cigle ili koristiti gipsane ploče? Suhe ploče i svi dodaci koji idu s njima su dosta poskupili u zadnje vrijeme pa sam počeo razmišljati i pregradnim zidovima od cigle.
Je li možda netko radio nedavno pa da može navesti koja je cijena po m2 za ciglu, a koliko ispadne za suhu gradnju kad se na kraju zbroji žbukanje cigle i gletanje kojeg nema kod ploča?
|
Ja sam sredinom oktobra prošle godine kvadrat pregradnog zida od cigle platio 185 kn (135 kn ruke i 50 kn cigla). Cigla je Leier, 50x19x10. Nisam zadovoljan kako je to ispalo, majstori su to dosta kilavo izveli, nisu dobro zapunili spoj zid - strop, a i nisu se baš pretrgli sidreći pregradne cigle u zidove na koje se naslanjaju. Takvi tanki i loše izvedeni zidovi se raspadaju kod štemanja za struju. To se optimalno radi tako da se pregradni zidovi zidaju zajedno s ostatkom kuće, ali to kod mene nije bio slučaj. Što se cijene ruku za knauf zid tiče, u ZG je najbolja cijena koja se trenutno može dobiti 120 kn/m2. Da radim ponovo radio bih pregradne zidove od knaufa.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:29.
|
|
|
|