|
|
23.05.2025., 06:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
|
A da, nema baš previše informacija. Pročitao sam da je mana aplikacija i da sporo to rješavaju.
Najveća prednost je da ti nebi trebala klima, ali cijena je jebeno visoka, 4k€ je malo previše, a premalo informacija i iskustva.
|
|
|
23.05.2025., 08:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2021.
|
Aplikacija je nestabilna i inače, neovisno o dodatku ComfoClime, pretpostavljam kako se koristi ista aplikacija kao i za samu ventilaciju.
Iako u zadnje vrijeme je ipak bitno bolja nego prije ili mozda manje gledam i imam više sreće kod spajanja.
Nisam dugo istraživao nakon što sam vidio cijenu.
|
|
|
23.05.2025., 10:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2014.
|
Evo odgovora od Zehndera za ComfoClime:
"It’s great to hear that you have already planned to use our high-efficiency ComfoAir Q unit.
I hope you’ve selected the enthalpy heat exchanger version, which allows you to benefit from both heat and humidity recovery, helping to maintain a perfect indoor climate.
You are absolutely right — adding the ComfoClime can significantly enhance your system’s performance by supporting both heating and cooling. In response to your question: yes, it can provide valuable support for heating your home. However, we would not recommend using it as the primary or only heating system.
This recommendation is not due to a lack of performance from the unit itself, but rather due to physical limitations. Firstly, ComfoClime is an extract air heat pump, meaning its heating capacity is limited by the volume and heat content of the extract air. Secondly, air is not the most efficient medium for heat transfer. To reach sufficient heating levels, high air volumes would be needed, requiring larger ducts and higher airflow. Proper duct insulation is also essential to prevent heat loss and condensation.
All in all, ComfoClime is an excellent solution as a complement to the main heating system, but we do not advise relying on it as the sole heat source."
|
|
|
23.05.2025., 11:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2018.
|
Sve u svemu, k...@.
Gesendet von meinem 2201116SG mit Tapatalk
|
|
|
23.05.2025., 17:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
Quote:
ccheff kaže:
A da, nema baš previše informacija. Pročitao sam da je mana aplikacija i da sporo to rješavaju.
Najveća prednost je da ti nebi trebala klima, ali cijena je jebeno visoka, 4k€ je malo previše, a premalo informacija i iskustva.
|
Pa toliko bi me izašle i sve klime, plus bih imao 5-6 vanjskih jedinica, ili multi split koji je još skuplji.
|
|
|
23.05.2025., 18:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2014.
|
Quote:
frANZi50 kaže:
Pa toliko bi me izašle i sve klime, plus bih imao 5-6 vanjskih jedinica, ili multi split koji je još skuplji.
|
Ispalo bi te jednako, kvalitetan split sustva s 4 jedinice je cca. 4-5k€ (s ugradnjom).
Ono što se ovime želi izbjeći je baš to, da mi u svakoj sobi ne visi klima i da izgleda sve "čišće".
|
|
|
23.05.2025., 19:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2018.
|
Da, ali možda bude radilo, a možda ne.
Oni su se već ogradili od toga, na vama je da budete testeri.
|
|
|
03.06.2025., 21:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Vi koji imate zehnder q350 entalpy ili problem tvoj helios.
Prvo pitanje pali mi se noise guard čak na prvoj brzini. Promjenio sam glavne filtere prije 40 dana, ali nisam konusne na odvodima, moguće da radi toga?
Drugo pitanje kak vam je vlaga? Kod nas je bio pljusak, vani je 97% vlažnosti, a u kući mi je 60% vlage, baš osjetim da je teški zrak toliko da sam klime stavio na odvlaživanje. A rekuperator mi upuhuje zrak s 80% vlage.
|
|
|
04.06.2025., 08:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2014.
|
Quote:
Matijac kaže:
Prvo pitanje pali mi se noise guard čak na prvoj brzini. Promjenio sam glavne filtere prije 40 dana, ali nisam konusne na odvodima, moguće da radi toga
|
Najvjerojatnije je tako, u aplikaciji možeš vidjeti opterećenje ventilatora za dovod i odvod, ako ti je opterećenje odvodnog ventilatora veće od dovodnog, to je razlog za noise guard.
Ja koristim zamjenske konusne filtere koji su G4, mislim da su original Zehnder G3. Originalni su mi izdržali oko godinu dana, zamjenski se zapune za oko 6 mjeseci, pa ih mijenjam kad i glavne filtere.
Quote:
Drugo pitanje kak vam je vlaga? Kod nas je bio pljusak, vani je 97% vlažnosti, a u kući mi je 60% vlage, baš osjetim da je teški zrak toliko da sam klime stavio na odvlaživanje. A rekuperator mi upuhuje zrak s 80% vlage.
|
Rekuperator će uvijek u uvjetima povišene vlage vani u ljeto/proljeće, povećavati vlagu unutra, isto vrijedi i za zimu sa suhim zrakom, upuhivat će suhi zrak i dodatno sušiti zrak u kući. I ono što se već više puta naglašavalo, treba razlikovati apsolutnu od relativne vlage.
|
|
|
04.06.2025., 09:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Oke tenks. A gdje su uzeo konusne? Glavne uzimam na cleanfilters, a konusne nisam tamo vidio? Ili još bolje gdje bi mogao to kupiti danas/sutra u hrvatskoj.
|
|
|
04.06.2025., 10:05
|
|
Registrirani korisnik
|
|
|
|
04.06.2025., 11:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2021.
|
Ti konusni se mogu prati, usisati. Bar ja tako radim. 2 seta i mjenjam, ne kupujem te nove svaku izmjenu.
|
|
|
04.06.2025., 13:04
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Matijac kaže:
Prvo pitanje pali mi se noise guard čak na prvoj brzini. Promjenio sam glavne filtere prije 40 dana, ali nisam konusne na odvodima, moguće da radi toga?
|
To je jedan od razloga zašto sam pitao za Zhender ComfoClime, jer raslađivanjem zraka pada i vlaga zraka.
I kod mene je bila velika vlaka dok nisam stavio klimu, čak sam ugradio izmjenjivač topline na dovodni zrak ali sam odustao radi kondenziranja cijevi u kotlovnici (makar bilo izolirano i sve, ali to nije normalno koliko kondenzata može biti na 4m cijevi.)
|
|
|
04.06.2025., 13:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
markosb kaže:
Ti konusni se mogu prati, usisati. Bar ja tako radim. 2 seta i mjenjam, ne kupujem te nove svaku izmjenu.
|
Meni usisavanje nije pomoglo, pranje nisam probao, ne znam kako utječe na filter. Na kraju se svede na desetak eura više godišnje.
|
|
|
04.06.2025., 14:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ccheff kaže:
To je jedan od razloga zašto sam pitao za Zhender ComfoClime, jer raslađivanjem zraka pada i vlaga zraka.
I kod mene je bila velika vlaka dok nisam stavio klimu, čak sam ugradio izmjenjivač topline na dovodni zrak ali sam odustao radi kondenziranja cijevi u kotlovnici (makar bilo izolirano i sve, ali to nije normalno koliko kondenzata može biti na 4m cijevi.)
|
Klima ili odvlaživač je jedino što može riješiti ljeti vlagu u zraku.
Nisam protiv rekuperacije, ima puno prednosti, u konačnici i ja je imam, ali reklame i marketing koji se koristi dovede do zablude da ljudima neće trebati klime, maltene ni grijanje. Imam vrhunski izoliranu kuću, ali zahvaljujući rekuperaciji i gubicima koje ona uzrokuje, kad ovako naglo zatopli, kuća se u roku par dana ugrije. Bypass po noći nema nikakvog efekta, protoci zraka su premali, a u samom uređaju i cijevima zrak se ugrije za nekoliko stupnjeva. Da povećam protoke, buka, pogotovo po noći, je prevelika, a reklama je da je uređaj bešuman.
Sad je npr u kući oko 25C, upuhuje se zrak 26,2C, na ventilima je sigurno još bar jedan stupanj više zbog gubitaka. Prije zatopljenja prije par dana je u kući bilo oko 23C.
|
|
|
04.06.2025., 15:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2006.
|
Ja uzeo ove konusne, odrade posao.
https://www.amazon.de/dp/B0D13XJTX9?...sin_title&th=1
Mislim da ću odustati od f7 filtera za dovod, to se meni zapuni za 3 mjeseca, sad pogotovo u proljeće kad je bilo maslačaka i svega...satvio g4 i milina.
Što se vlage tiče, ja sam prošlu godinu odradio sezonu samo sa podnim hlađenjem, vlaga je bila problem ali ništa što se ne može izdržati. Zato ove godine ide jedna klima i to je to.
|
05.06.2025., 06:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
newnick kaže:
Klima ili odvlaživač je jedino što može riješiti ljeti vlagu u zraku.
Nisam protiv rekuperacije, ima puno prednosti, u konačnici i ja je imam, ali reklame i marketing koji se koristi dovede do zablude da ljudima neće trebati klime, maltene ni grijanje. Imam vrhunski izoliranu kuću, ali zahvaljujući rekuperaciji i gubicima koje ona uzrokuje, kad ovako naglo zatopli, kuća se u roku par dana ugrije. Bypass po noći nema nikakvog efekta, protoci zraka su premali, a u samom uređaju i cijevima zrak se ugrije za nekoliko stupnjeva. Da povećam protoke, buka, pogotovo po noći, je prevelika, a reklama je da je uređaj bešuman.
Sad je npr u kući oko 25C, upuhuje se zrak 26,2C, na ventilima je sigurno još bar jedan stupanj više zbog gubitaka. Prije zatopljenja prije par dana je u kući bilo oko 23C.
|
Sve znam, jer imam indentičnu situaciju, odlično izolirana kuća ali sad kad zaprži kroz 2-3 dana je na 25c. Sva sreća pa klima od 3kwh rasladi cijelu kuću.
ComfoClime bi bio idealan ljeti kao odvlaživač, možda nebi ni trebala klima jer s tim uređajem nebi dopuštao da mi se kuća ugrije radi ventilacije kao što je slučaj sada, ali 4k nedam za to.
|
|
|
05.06.2025., 06:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
staljin kaže:
Mislim da ću odustati od f7 filtera za dovod, to se meni zapuni za 3 mjeseca, sad pogotovo u proljeće kad je bilo maslačaka i svega...satvio g4 i milina.
|
Temeljem iskustva zadnjih godina, meni je najbolja kombinacija zimi F7, a proljeće i ljeto G4.
|
|
|
05.06.2025., 07:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
newnick kaže:
Temeljem iskustva zadnjih godina, meni je najbolja kombinacija zimi F7, a proljeće i ljeto G4.
|
Dobar savjet, tak budem i ja, tenks.
|
|
|
05.06.2025., 09:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2008.
|
Ja sam isključio termostate u kući da ne vidim temp i ne mjerim vlagu da se ne bavim statistikom i više uživam u blagodatima NE kuće. Ovih dana je vani +30, unutra je više nego ugodno bez ikakvog paljenja klime za sada. Od filtera imam kombinaciju predfiltera G4 i karbonskog (na moj helios mogu staviti 2 na ulaz - jedan prije i jedan nakon jezgre) da mi neutralizira mirise od roštiljanja i sl 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:00.
|
|
|
|