|
|
29.09.2011., 20:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2011.
|
Bok narode,evo surfam vec par dana po forumima i opcenito o ovoj pasmini zelim nauciti sto vise,..e sad jedno pitanje pa da mi odgovorite,....nabavljam belgijskog ovcara malinoi,e sad,po forumima vidim da nije dobro uzimat stene mlade od 3 mjeseca,e sad ovaj psic se tek okotio prije 3 dana i ja bih ga trebao uzet za jedno mjesec i pol,e sad koje su posljedice ako cu ga uzet ranije od 3 mjeseca starosti....ne moze ostati kod gazde zbog nekih drugih razloga,zato ga moram uzet ranije.......unaprid hvala ....
|
|
|
29.09.2011., 21:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2011.
|
Quote:
Klija kaže:
Bok narode,evo surfam vec par dana po forumima i opcenito o ovoj pasmini zelim nauciti sto vise,..e sad jedno pitanje pa da mi odgovorite,....nabavljam belgijskog ovcara malinoi,e sad,po forumima vidim da nije dobro uzimat stene mlade od 3 mjeseca,e sad ovaj psic se tek okotio prije 3 dana i ja bih ga trebao uzet za jedno mjesec i pol,e sad koje su posljedice ako cu ga uzet ranije od 3 mjeseca starosti....ne moze ostati kod gazde zbog nekih drugih razloga,zato ga moram uzet ranije.......unaprid hvala ....
|
Znam da ce me sad ljudi ovdje osuditi ali ja cu ti reci svoje misljenje.
Uzeo sam svoju belgijanku sa 7 tjedana i vidim da nisam pogrijesio-pas ce ti samo bit privrzeniji,pogotovo ako uzimas zenku.Na PP ti mogu reci jos neke stvari ako te zanimaju,jer mi se neda slusati ovdje o moralu i HKS-u i koje-cemu...
|
|
|
30.09.2011., 10:10
|
|
jerk magnet
Registracija: May 2008.
|
Quote:
Klija kaže:
|
savjetujem da ne uzimaš psa tako malenog  ja sam učinila tu pogrešku, i osim što je kujica (nije belgijaner, no to naravno nema veze) još preko mjesec dana bila zatvoren u kući jer nije primila sva cjepiva, jako je plaha i dan danas. morala sam stostruko raditi više s njom da se ne boji SVEGA, a posebno ljudi i pasa.
pročitaj si malo o razvojnim fazama psa, vrlo je zanimljivo i sigurna sam da ćeš nešto novo naučit
|
|
|
30.09.2011., 14:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2011.
|
Mi smo uzeli kujicu od 5 tjedana isto belgijski i nema nikakvih problema za sada. A belgijske ovčare držimo godinama. Ovo što ti kažeš da je plašljiva to ti prvenstveno ovisi o samome psu. Naša kujica je cijelo vrijeme vani i nije plašljiva, naprotiv cijelo vrijeme istražuje i razigrana je, uči se na zvukove i sl.
Psa ne treba tretirati kao da je od stakla jer će se cijeli život naučiti da ga se tako tretira pa će takav i biti. Dakle ne vidim ništa loše u tome da se pas uzme ranije iako bi bilo najbolje da ga uzmeš sa 7 tjedana tek.
|
|
|
30.09.2011., 15:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
malikali kaže:
savjetujem da ne uzimaš psa tako malenog  ja sam učinila tu pogrešku, i osim što je kujica (nije belgijaner, no to naravno nema veze) još preko mjesec dana bila zatvoren u kući jer nije primila sva cjepiva, jako je plaha i dan danas. morala sam stostruko raditi više s njom da se ne boji SVEGA, a posebno ljudi i pasa.
pročitaj si malo o razvojnim fazama psa, vrlo je zanimljivo i sigurna sam da ćeš nešto novo naučit
|
Plahost zbilja nema veze sa ovime sto si ti napisala.Ja prvu sekundu kad sam dosao po psa,covjek kod kojeg smo dosli je jako pljesnuo rukama,pa nakon nekoliko trenutaka nakon zafuckao,pa lupio drvom o drvo,6 stenaca od 7 tjedanan nije ni trepnulo.Pse treba uciti na sve zvukove i sigurno je bolje ranije ih pocet ucit(kao taj covjek)nego da budu neupoznati do 3 mjeseca pa poslije kad grmi je plac,problemi i sl...isto tako pas moze biti u tvom dvoristu,nemora nuzno biti u potpunoj izolaciji(naravno ako ti dvoristem ne svrljaju psi lutalice)dok ne primi sva cjepiva...
|
|
|
01.10.2011., 15:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2008.
|
Nije nikakav problem, rečeno mi je od strane osobe koja se bavi radom s belgijanerima, da se takvi psi biraju dosta rano.
Prvo se gledaju naravno roditelji, da se pare psi s radnim potencijalom(ali to nije sad ovdje naglasak), a onda se gleda vrlo rano kod štenaca karakter i naspram toga uzima prilično mladi štenac.
Tako ga se može od samih početaka učiti i pripremati za ozbiljan rad jednog dana.
Znate već i sami koji imate pasminu, da ako se ide u rad neki nagoni se kod pasmine ne smiju utišavati niti braniti, nego dapače, poticati, ali na pravi način.
Tako rade ljudi koji idu u rad s ovim i drugim radnim pasminama, pošto se i ja spremam u dogledno vrijeme u takav rad, pripremam se i učim a ovo je prvo što su mi rekli.
A za plahost, ima toga dosta kod svih pasmina, ja imam jednu stafordicu koja je genetski plaha, izvukla sam iz nje maksimum i sad je normalan pas, ali nema one nagone koje bi jedan terijer trebao imati, uvijek je lagano suzdržana.
Mislim da to ne ovisi s koliko uzmete psa, ako je genetski naravno, ako nije... to je druga priča.
E sad sam se raspričala... ali samo da podijelim ono što su mi rekli ljudi koji se bave pasminom u radu u svezi štenaca.
|
|
|
02.10.2011., 12:07
|
|
Registrirani korisnik
|
Fala ljudi na iskustvima,uglavnom moram ga uzeti do jedno 8 tjedana starosti,...evo jos par pitanja....covjek koji mi daje psica nije uzgajivac vec ima dva psa za cuvare terena i objekta,..muzjaka i zenku,..muzjak ima papire i skolovan je a zenka nema papire,...sad ima stence od njih .........meni papiri nisu bitni jer psa uzimam iskljucivo kao ljubimca i cuvara kuce,necu ici na nikakva natjecanja,....po noci ce biti u boksu,a po danu u dvoristu i vani sa mnom,nikakav lanac i vezivanje ne dolaze u obzir....osnovne stvari ga mislim nauciti sam,ono,sjedi,dodi donesi, itd......kazem ne zelim nekog terminatora i ne znam sta,vec ljubimca pa smatram da ga ne trebam skolovat.Normalno da cu se i trudit da bude socijaliziran,vodit cu ga medu ljude,djecu i u grad dok je jos manji pa se nadam da ce sve bit u redu,..zivim u Dalmaciji u manjem gradicu tako da ima i dosta prirode u blizini za setnje i trku i igre sa lopticom.Covjek koji mi daje psica kaze mi da bolje da uzmem zenku,da je ova mama od stenaca nekako stalozenija i mirnija mada nema skolu a muzjak ima pa je nekako divljiji,iako ga slusa sve sta kaze........ja sam do sad imao 2 psa,mjesanca i oba su bili muzjaci pa bi rade muskog........kakva su vasa iskustva sa muzjacima,zenkama malinoisa,.....sta je sa sterilizacijom,(o tom cu jos pricat i sa veterinarom al me zanimaju vasa osobna iskustva),ostavlja li to posljedice na psa kasnije itd....uglavnom recite mi vasa iskustva i razlike muzjak,zenka malinoi,.......Mozda vas davim sa ovim pitanjima al stvarno zeli cuti sto vise iskustava i radi sebe i radi svog buduceg ljubimca,....HVALA...
|
|
|
02.10.2011., 15:58
|
|
country girl
Registracija: Dec 2007.
|
S obzirom da želiš samo ljubimca, uzmi najmirnije i naljenije štene iz legla, bez obzira na spol. Ukoliko ga naučiš samo osnovnim stvarima, vrlo je moguće da psu u neka doba postane dosadno, pa se pretvori u terminatora, belgijaneri su većinom takvi, treba im i fizički i mentalni izazov.
|
|
|
02.10.2011., 22:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
Mi smo uzeli zenku (malinoa) i do sada veterinar i svaki covjek sa malo boljim poznavanjem pasa (buduci da nam je ovo prvi pas) preporucuje zenku. Kaze da su daleko privrzenije obitelji i stalozene za razliku od muzijaka.
|
|
|
15.11.2011., 19:27
|
|
Registrirani korisnik
|
Bok narode,...evo da se javim,....prvo zahvaljujem svima na savjetima,....moj ljubimac je stigao,...uzeo sam je sa 7 tjedana,..evo kod mene je 5 dana,...preslatka kujica Malinoi,.....zove se Azra,.....i sad jos nesta sta jedva da sam sebi mogu povjerovati,....znaci ima 7 tjedana i 5 dana,...kod mene je 5 dana i vec mi odmah dolazi na poziv Azra dodi,...,a sta god da radi,grize mi komad odjece il pokupi neku krpu il carapu,na samo jedno Azra NE,odmah prekida sa tom aktivnoscu,....na poziv sam je 3,4 puta podmitio il bolje reci nagradio sa psecim stapicem i to je odmah skuzila,a za zaustavljanje u stetnim radnjama,da ih tako nazovem,sam je samo 2 puta uhvatio za kozu na ledima,vratu i lagano je protresao uz glasno NE,i to je odmah ukapirala,......nije mi jasno jesu li svi Malinoi takvi il ja stvarno imam psa pametnijeg od sebe,...jer meni stvari treba vise puta ponavljati,...hahahaha...Do sad sam imao 2 psa, mjesanca i za ucenje im je trebala mnogo,mnogo vise vremena,a mozdaje bilo i do mene..........sad cu je ucit ostale stvari,jednostavnije,sjedi,mjesto itd ...il je mozda prerano jos da je ucim kad je toliko mala,kazu mi da nije al opet ne bi je tija forsirat toliko,...jednostavno me fascinira kako kuzi stvari,stavija bi sad i koju sliku al neznam kako,....al kako je krenila Azra vjerojatno ce je sama znati postavit za koji misec,hahahaha,sala
|
|
|
16.11.2011., 13:53
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Klija kaže:
Bok narode,...evo da se javim,....prvo zahvaljujem svima na savjetima,....moj ljubimac je stigao,...uzeo sam je sa 7 tjedana,..evo kod mene je 5 dana,...preslatka kujica Malinoi,.....zove se Azra,.....i sad jos nesta sta jedva da sam sebi mogu povjerovati,....znaci ima 7 tjedana i 5 dana,...kod mene je 5 dana i vec mi odmah dolazi na poziv Azra dodi,...,a sta god da radi,grize mi komad odjece il pokupi neku krpu il carapu,na samo jedno Azra NE,odmah prekida sa tom aktivnoscu,....na poziv sam je 3,4 puta podmitio il bolje reci nagradio sa psecim stapicem i to je odmah skuzila,a za zaustavljanje u stetnim radnjama,da ih tako nazovem,sam je samo 2 puta uhvatio za kozu na ledima,vratu i lagano je protresao uz glasno NE,i to je odmah ukapirala,......nije mi jasno jesu li svi Malinoi takvi il ja stvarno imam psa pametnijeg od sebe,...jer meni stvari treba vise puta ponavljati,...hahahaha...Do sad sam imao 2 psa, mjesanca i za ucenje im je trebala mnogo,mnogo vise vremena,a mozdaje bilo i do mene..........sad cu je ucit ostale stvari,jednostavnije,sjedi,mjesto itd ...il je mozda prerano jos da je ucim kad je toliko mala,kazu mi da nije al opet ne bi je tija forsirat toliko,...jednostavno me fascinira kako kuzi stvari,stavija bi sad i koju sliku al neznam kako,....al kako je krenila Azra vjerojatno ce je sama znati postavit za koji misec,hahahaha,sala
|
Nemoj jos pocinjati sa takvim ucenjem,nema ona ni malo koncentracije jos,naucit ces ali mozda ne kako spada pa ces poslije morat ispravljat.A ovo kad grize odjecu i sl,nemoj joj samo rec ne,zubici ju svrbe nesto mora gristi gurni joj njenu igracku u usta cim krene,tako ces ju naucit da su njene igracke za grickanje i bit ce ti puno lakse a i ona nece u potpunosti stat grickat i navlacit stvari.
|
|
|
02.12.2011., 22:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2011.
|
Quote:
Klija kaže:
|
ja imam isto malinois, zove se rea, ima crnu glavicu ukljucujuci usi, crne sapice i crni rep, ostatak tijela svjetlo smeđa,dobila sam ju sa njenih 5 mjeseci, sad ima 6 mjeseci,znaci pola godine. u pocetku je bila povucena jer je dosla iz šinteraja, imala je losa iskustva tamo.jako brzo se oslobodila i kako zivim i studiram u moskvi nemogu je drzati vani u dvoristu hladno je, drzim je u kuci,ima puno prostora,ali mi radi nered i pocela je gristi,(ali da se razumimo ne po kozi nego odjeca i slicno) i skakati po meni, jednako sam ju uhvatila za kozu leđa i izderala se NE mozda 2 - 3 puta, nekad to ponovi i ja joj napravim isto i stane. isto tako sam joj 2 puta ponovila da sjedne i naucila je. ne nagrađujem ju sa nicim nego ju poljubim ahahha, ne zelim da se navikne na poslastice smatram da je to lose za psa. oni su agresivni i namecu autoritet i treba im vratiti istom mjerom. Pocni je uciti na takve stvari sto prije, vise ce te postivati, sa bel.ovcarima treba biti autoritet.bez obzira na sve to ja ju volim vise nego ikog.
Zadnje uređivanje tinamarley1945 : 02.12.2011. at 22:31.
|
|
|
04.12.2011., 10:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2010.
|
DAKLE !!!!!!!!!!!!
DAKLE SVE JE TO LJEPO LIJEPO,SAMO MI NIKO NIJE REKAO KOLIKO ČE TO TRAJATI.OVAJ MOJ IMA NEŠTO VIŠE OD DVA MIJESECA.SVE JE PET PITA ZA VAN MISLIM ZA NUŽDU,KAD MU KAŽEM NE ONDA JE NE ,ALLLLIIIIIIIIIII VELIKO ALI, KAD GA ULOVI ŽUTA MINUTA NE POMAŽE NIŠTA NI ŠTAPIČ NITI VIKANJE NITI MAŽENJE JEDNOSTAVNO MORAŠ ČEKATI DO NE PROĐE.TAD SU MU KRIVI I JA I KAUČ I DIJECA I ŽENA I ZID AMA BAŠ SVE.
 DAKLE KOLIKO ČE TO TRAJATI
|
|
|
04.12.2011., 12:52
|
|
crazy cat lady wannabe
Registracija: Sep 2010.
|
Quote:
pegasy kaže:
DAKLE SVE JE TO LJEPO LIJEPO,SAMO MI NIKO NIJE REKAO KOLIKO ČE TO TRAJATI.OVAJ MOJ IMA NEŠTO VIŠE OD DVA MIJESECA.SVE JE PET PITA ZA VAN MISLIM ZA NUŽDU,KAD MU KAŽEM NE ONDA JE NE ,ALLLLIIIIIIIIIII VELIKO ALI, KAD GA ULOVI ŽUTA MINUTA NE POMAŽE NIŠTA NI ŠTAPIČ NITI VIKANJE NITI MAŽENJE JEDNOSTAVNO MORAŠ ČEKATI DO NE PROĐE.TAD SU MU KRIVI I JA I KAUČ I DIJECA I ŽENA I ZID AMA BAŠ SVE.
|
pa ima tek 2 mjeseca, šta ste vi očekivali? 
iz posta je jasno da se uopće niste raspitali kako je to imati psa, a kamoli belgijskog ovčara, niti imate pojma o psima i odgoju pasa općenito.
što je žalosno. jadan pas s vama.
|
|
|
05.12.2011., 18:52
|
|
U samoizolaciji
|
O Velika Sveznadarko
Quote:
Spori Lori kaže:
pa ima tek 2 mjeseca, šta ste vi očekivali? 
iz posta je jasno da se uopće niste raspitali kako je to imati psa, a kamoli belgijskog ovčara, niti imate pojma o psima i odgoju pasa općenito.
što je žalosno. jadan pas s vama.
|
Možete li meni odgovoriti na pitanje jer nitko pametniji od Vas. Hvala na preusmjeravanju gdje da postavim pitanje, ali ako Vi ne znate odgovor, tko onda zna?
Citirani dio je ono što mene upućuje da ste Vi svu pamet svijeta popili, ili barem se tako držite. Možda kada biste malo više toga znali, malo više toga iskusili, možda biste bili malo manje samouvjereni da baš Vi znate sve što se ima za znati o psima i o odgoju pasa. Ja Vam i ne želim govoriti ništa o psima jer sa stavom kojeg imate već ste vrlo ograničeni u mogućnosti da akceptirate nešto van Vaših predrasuda.
Zadnje uređivanje Simon Polak : 05.12.2011. at 19:48.
|
|
|
05.12.2011., 19:25
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
pegasy kaže:
|
To dosta ovisi o tebi koliko će trajati. Ovisi što želiš i kako. Pristupi su različiti. Psi su različiti a i ljudi. Ako ga navikneš na dnevne izlaske i igru izvan kuće u točno određeno vrijeme, nakon desetak dana pas ti više neće imati žutu minutu unutar kuće, dok god se bude istrčavao vani. Ali za to sigurno nemaš vremena, četiri puta na dan po pola sata do sat vremena, tako da smisli nešto sam što možeš napraviti s obzirom na svoje mogućnosti. Ovako okvirno, neki psi se malo smire sa 6-9 mjeseci, ali morao bi ga naučiti čim prije da ne smije gristi prejako. Svaki put kad prejako ugrize stresi ga za šinjak da zacvili. Onda ga pusti na miru dok ti sam ne dođe pod noge. Pa ga samo kratko pomazi.
I pripazi kojim tonom mu se obraćaš. To je jako važno, jer pas ne razumije riječi. Recimo ako vriskate ko ludi i cvilite kad vas pas gricka i lovi po sobi, samo ga potičete. Znači ti piskutavi visoki tonovi su mu poziv na igru i to ga ohrabruje.
Zadnje uređivanje Simon Polak : 05.12.2011. at 19:31.
|
|
|
06.12.2011., 10:13
|
|
53% lezbojka
Registracija: Nov 2002.
|
postovi o bolesti su prebačeni u temu koja je namijenjena za takva pitanja
|
29.12.2011., 13:40
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
pegasy kaže:
|
Ma pricekajte koji mjesec da izraste mozda do 5-og, 2 mjesec je rano ( nisam profesjonalka ,ali ja mislim da se oko tog mjeseca pocinje dresirati ) ja sam svoju uzela iz šinteraja kad je imala 5 pa sam ju tad pocela dresirati.
Naucite ga, morate mu pokazati autoritet, inace ce ga on vama nametnuti. i moja Rea ima žute minute, ja samo udarim nogom od pod i rečem ne, ona sjedne i umiri se. Naucila sam ju da ne mrda bez mog dopuštenja. ali nekad mi je i zanimljivo gledat njene zute minute, bar se lijepo nasmijem.
maknite stvari koje moze slomiti, bitno je da ne grize,a ako ne slusa, potrazite profesjonalnu pomoc. platit cete vjerovatno ali bolje to nego da se nesto dogodi.
|
|
|
01.01.2012., 15:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Simon Polak kaže:
To dosta ovisi o tebi koliko će trajati. Ovisi što želiš i kako. Pristupi su različiti. Psi su različiti a i ljudi. Ako ga navikneš na dnevne izlaske i igru izvan kuće u točno određeno vrijeme, nakon desetak dana pas ti više neće imati žutu minutu unutar kuće, dok god se bude istrčavao vani. Ali za to sigurno nemaš vremena, četiri puta na dan po pola sata do sat vremena, tako da smisli nešto sam što možeš napraviti s obzirom na svoje mogućnosti. Ovako okvirno, neki psi se malo smire sa 6-9 mjeseci, ali morao bi ga naučiti čim prije da ne smije gristi prejako. Svaki put kad prejako ugrize stresi ga za šinjak da zacvili. Onda ga pusti na miru dok ti sam ne dođe pod noge. Pa ga samo kratko pomazi.
I pripazi kojim tonom mu se obraćaš. To je jako važno, jer pas ne razumije riječi. Recimo ako vriskate ko ludi i cvilite kad vas pas gricka i lovi po sobi, samo ga potičete. Znači ti piskutavi visoki tonovi su mu poziv na igru i to ga ohrabruje.
|
Zar ti nikad nisi cuo od nikoga da ne uzimas psa samo zato sto ga zelis iz nekog razloga?ne zivcani nego se raspitaj kvalitetno,to si trebao prije nego si uzeo psa.nije svaki pas za svakoga...mozda da razmislis o plišanom psicu?taj ce te slusat i nece nista gristi.@ pegasi
|
|
|
16.01.2012., 11:26
|
|
samurajska sablja
Registracija: Apr 2006.
|
re
evo ja imam belgijskog ovčara star 7 mjeseci , mogu reći jako jako zahtjevna pasmina, vrlo dominantan , vrlo je teško njime upravljati i definitivno nije igračka, moram ići s njim na dresuru jer ne mogu upravljati, šetnja s njim je kao noćna mora, em što je izdržljiv ko mazga em što je znatiželjan i sve što prolazi pored njega on želi rastrgati ... to im je u krvi... mada ga nismo ništa tako učili niti bože sačuvaj poticali ali eto... a dobro bar mogu reći da sam u kondiciji
a da u dvorištu nemam ni travke i nedaj bože da nešto ostaviš sutra ćeš naći u sto komada, nama je raskopao i cijevi za zalijevanje , ništa ne može ostati u dovorištu, pas je radni ima puno energije i uz šetnje nije dovoljno on trči dok ne padne s nogu, a to obzirom da je izdržljiv teško da ćeš vidjet da ljenčari  
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:41.
|
|
|
|