Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 21.07.2012., 10:35   #221
Problemi sa jetrom

problemi traju već dvije godine od kad mi je GGT bio 200
obavio sam sva moguća vađenja krvi i pretrage i nisu našli koji je razlog,čak su mi rekli bilo bi dobro napraviti biopsiju i išao sam ja na tu biopsiju prije cca. dvije godine u OB Varaždin i nakon toga mi nisu našli od čega imam visok GGT.
u te dvije godine mi je GGT varirao od 200 pa do 400.
bio sam i u KBC Rebro i tamo me je doktor poslao na Magnetnu rezonancu u Medikol Čakovec,nalaz je bio uredan.
i dalje neznaju od čega mi je toliki GGT ćak mi je dr.Ostojić u KBC Rebro rekao da bi morao ponovno ići na biopsiju (nema šanse) išao sam prije dvije godine i onda nisu ništa našli pa sam uvjeren da neće ni sad
zna možda netko u čemu bi mogao biti moj problem?
imam 20 godina i ne konzumiram alkohol (osim kad je neka feštica)
djtino is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2012., 10:42   #222
Quote:
djtino kaže: Pogledaj post
problemi traju već dvije godine od kad mi je GGT bio 200
obavio sam sva moguća vađenja krvi i pretrage i nisu našli koji je razlog,čak su mi rekli bilo bi dobro napraviti biopsiju i išao sam ja na tu biopsiju prije cca. dvije godine u OB Varaždin i nakon toga mi nisu našli od čega imam visok GGT.
u te dvije godine mi je GGT varirao od 200 pa do 400.
bio sam i u KBC Rebro i tamo me je doktor poslao na Magnetnu rezonancu u Medikol Čakovec,nalaz je bio uredan.
i dalje neznaju od čega mi je toliki GGT ćak mi je dr.Ostojić u KBC Rebro rekao da bi morao ponovno ići na biopsiju (nema šanse) išao sam prije dvije godine i onda nisu ništa našli pa sam uvjeren da neće ni sad
zna možda netko u čemu bi mogao biti moj problem?
imam 20 godina i ne konzumiram alkohol (osim kad je neka feštica)
Morat ćete puno deatljnije opisati stvar i navesti konkretne podatke.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2012., 10:47   #223
koji podaci vam trebaju?
djtino is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2012., 10:51   #224
Quote:
koji podaci vam trebaju?
Svi,dob,težina,visina,nalazi krvi-biokemija-kreatinin,urea,GUK,ALT,AST,GGT,ALP,bilirubin dodatna obrada,KKS,
PHD s biopsije,UZV nalaz,MR nalaz.
Dijagnoze,
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2012., 11:50   #225
20 godina
64 kg
169 cm
kreatinin-80
urea-7,1
bilirubin-43
ALP-315
AST-58
ALT-132
GGT-393
GUK-nema
KKS-nema
primljen je tanki cilindar tkiva jetre dug 1,3 cm u kojem se nađe do 10 portalnih polja po prerezu.
histološki vidi se jaki poremećaj arhitekture. Portalni prostori su umjereno do jako prošireni, prožeti umnoženim vezivom i vrlo oskudnim mononuklearnim upalnim infiltratima. Žučni kanalići su urednog izgleda, a nlazi se i obilna duktularna prolifencija u vezivno tkivo unutar portalnih prostora. Plecemeal i konfluirajučih nekroza nem. Hepatociti pokazuju blagu pollmorfiju uz oskudno mikro- i makrovezikularnu steatozu u samo 5% hepatocita. U parenhimu nema fokalnih nekroza. Vidi se više portoportalnih i portocentralnih vezivnih septuma.
Učini se dodatno imunohistokemijsko bojanje na CK19 kojim se prikažu uredni žučni kanalići u poralnim prostorima, uz jaku duktularnu proliferaciju.
U primljenom materijalu nalaz odgovara kroničnom hepatitisu minimalne aktivnosti s umjerenim napredovanjem fibroze. Opisane promjene su nespecifične, u ovom uzorku nisu nađene specifične promjene koje bi govorile u prilog kronične bolesti.
UZV nalaz-rađen prije više godina
MR nalaz-MRCP pokazuje gracilnije intrahepatalne žučne vodove. Ekstrahepatalni žučni vodovi kao i duktus koledokus su uredne širine.
Duktus pankreatikus je urednog nalaza.
Nema konkremenata.
Žučna vrečica bez evidentne litijaze ovom metodom.
djtino is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2012., 14:52   #226
Meni jos nitko tu nije nista odg.a sad vidim po ovom izmad postu da je u phd nalazu kod tebe opisano vise upalnih mjesta na tom komadicu jetre kao i kronicni hepatitis.
Sad ne kuzim jer nisu ti otkrili nista ,a stalno ti je povecana ggt i alkalna.

Trrbao bi stvarno izvadit i kompletnu ktvu sliku s diferencijalnom!
Zasto!
Zato sto ja imam slicnu pricu.
2 mj povisena alkalna i ggt do 240 oboje.ast i alt su mi do 50.
Bolirubin uredan stalno s tim da sam neki dan u kks imao 7 atipicnih limfocita.

Ja cu sad ici na sve.Trazit cu i magnet i biopsiju i sta god ima.
Htio sam te samo pitat jel ta biopsija jetre boli?
Male Mage is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2012., 16:19   #227
ne boli jer ti daju lokalnu anesteziju,
ali kasnije ćeš osjetiti bol u desnom ramenu
djtino is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.07.2012., 11:37   #228
Quote:
hrvoje dr. kaže: Pogledaj post
Morat ćete puno deatljnije opisati stvar i navesti konkretne podatke.
jeste li saznali što o mom problemu?
djtino is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.07.2012., 09:45   #229
Quote:
20 godina
64 kg
169 cm
kreatinin-80
urea-7,1
bilirubin-43
ALP-315
AST-58
ALT-132
GGT-393
GUK-nema
KKS-nema
primljen je tanki cilindar tkiva jetre dug 1,3 cm u kojem se nađe do 10 portalnih polja po prerezu.
histološki vidi se jaki poremećaj arhitekture. Portalni prostori su umjereno do jako prošireni, prožeti umnoženim vezivom i vrlo oskudnim mononuklearnim upalnim infiltratima. Žučni kanalići su urednog izgleda, a nlazi se i obilna duktularna prolifencija u vezivno tkivo unutar portalnih prostora. Plecemeal i konfluirajučih nekroza nem. Hepatociti pokazuju blagu pollmorfiju uz oskudno mikro- i makrovezikularnu steatozu u samo 5% hepatocita. U parenhimu nema fokalnih nekroza. Vidi se više portoportalnih i portocentralnih vezivnih septuma.
Učini se dodatno imunohistokemijsko bojanje na CK19 kojim se prikažu uredni žučni kanalići u poralnim prostorima, uz jaku duktularnu proliferaciju.
U primljenom materijalu nalaz odgovara kroničnom hepatitisu minimalne aktivnosti s umjerenim napredovanjem fibroze. Opisane promjene su nespecifične, u ovom uzorku nisu nađene specifične promjene koje bi govorile u prilog kronične bolesti.
UZV nalaz-rađen prije više godina
MR nalaz-MRCP pokazuje gracilnije intrahepatalne žučne vodove. Ekstrahepatalni žučni vodovi kao i duktus koledokus su uredne širine.
Duktus pankreatikus je urednog nalaza.
Nema konkremenata.
Žučna vrečica bez evidentne litijaze ovom metodom.
Niste dobro obrađeni /mislim na obradu iz krvi/,nedostaju nalazi poput amonijaka,konjugiranog bilirubina,elektroforeza serumskih proteina tj. uk. proteinin i albumin,PV,lipidogram,a nije loše ni učinti imunoglobuline/IgA,IgG,IgM/itd..
Treba također znati da patohistologija jetre nije baš jednostavna.
U ovom slućaju PHD je dosta nespecifičan,u pogledu ima-nema.
Vidim da išla sumlja na HCC /bojanje citokeratinom 19-CK19/,on jest karakterističan za bilijarni epitel,ali nemora uvijek biti prisutan.
Inače glavna patohistološka karakteristika chr. hepatitisa je proširenje portalnih prostora s izraženom upalnom infiltracijom i fibrozom,dok se u parenhimu mogu,ali i nemoraju naći promjene. Eto malo histologije jetre.
Trebalo bi obradu ponoviti s pažljivijim i po mogućnosti multiplim biopsijama.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.07.2012., 11:03   #230
hvala na odgovoru
gdje mogu obaviti navedene pretrage? mogu u Varaždinu ili moram ići u Zagreb?
djtino is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.07.2012., 15:53   #231
Quote:
hvala na odgovoru
gdje mogu obaviti navedene pretrage? mogu u Varaždinu ili moram ići u Zagreb?
Pretrage krvi bi se trebale obaviti u Varaždinu (treba provjeriti).
A ako bude trebala biopsija (na osnovu kliničke indikacije) onda je bolje Zagreb.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.07.2012., 22:50   #232
Question savjet mi je potreban sta dalje?

Nakon redovnog godisnjeg pregleda ,nalaz jetrenih enzima je los
AST 139
ALT 370
yGT 42
Imam 32 godinne ,ne pijem alkohol kao niti gazirano .Napravljen je UZV abdomena
dijagnoza Steatoza jetre(napominjem da nisam pretila normalne tjelesne tezine )
Markeri na Hep negativni ,kao i markeri na karcinom.
Nakon mj dana ponovljeni su jetreni
AST je 90
ALT 220
yGT 35 (U NORMALI )
Sta dalje da napravim ,da li je sve iskljuceno ???Doktor internist mi je rekao da to nije nista strasno,a lijecnik opce prakse je zabrinut,i salje me dalje Gastroenterologu na daljnju obradu ?
Zabrinuta sam jako
KORANA2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.07.2012., 18:13   #233
Quote:
KORANA2 kaže: Pogledaj post
Nakon redovnog godisnjeg pregleda ,nalaz jetrenih enzima je los
AST 139
ALT 370
yGT 42
Imam 32 godinne ,ne pijem alkohol kao niti gazirano .Napravljen je UZV abdomena
dijagnoza Steatoza jetre(napominjem da nisam pretila normalne tjelesne tezine )
Markeri na Hep negativni ,kao i markeri na karcinom.
Nakon mj dana ponovljeni su jetreni
AST je 90
ALT 220
yGT 35 (U NORMALI )
Sta dalje da napravim ,da li je sve iskljuceno ???Doktor internist mi je rekao da to nije nista strasno,a lijecnik opce prakse je zabrinut,i salje me dalje Gastroenterologu na daljnju obradu ?
Zabrinuta sam jako
Prepišite/slikajte komletne nalaze poput UZV abd.,GUK,kreatinin,ALP,lipidogram itd.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2012., 15:59   #234
hrvoje dr., dali mogu uzimati neke vitamine za obnavljanje jetre?
može preporuka?
djtino is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2012., 17:28   #235
Kažu da je kozja sirutka jako dobra za jetru pa probaj možda to. Ja znam neke koji su si nakon kemoterapija jetrene enzime fino sredili s njom.
Odgovori s citatom
Old 01.08.2012., 18:43   #236
imam 18 godina, u trecem mjesecu sam pocela uzimati kontracepsijske tablete logest. odmah pri pocetku uzimnja ginekogogic mi je napisala uputnicu za vadenje krvi da provjeri jetrene enzime al sam imala puno posla s skolom i odgodila vadenje. nakon 3 i pol kutije, 14.6. vadila sam krv i jetreni enzimi su mi bili blago poviseni. AST 53 ref.in. 14-32, ALT 70 ref.in. 10-29, ALP 224 ref.in. 50-125, GGT 155 ref.in. 10-24. prestala sam piti tablete 19.6. i preporucili su mi za mjesec dan ponoviti pretrage racunajuci da ce sve biti uredu. 9.7. sam ponovno vadila krv i enzimi su jos porasli. AST 381, ALT 238, ALP 367, GGT 300. sljedece, 10.7. sam se testirala na hepatitis i negativna sam, jedino je anti-HBs titar >1000,00 ali rekli su da je to zbog cjepiva. nakon toga sam bila na pregledu kod infektologa i gastrologa i ponovno vadenje krvi, samo sad sve ostalo osim jetrenih enzima, 13.7. i sve je bilo u intervalima, jedino u mokraci pise da imam dosta stanica plocastog epitela i rijetke bakterije.. to pretpostavljam da je normalno. bilirubin je bio 15, ref.in. 6-26. isti dan sam se testirala za EBV di pise da je EBV VCA/EA IgG pozitivan TV=4,72 i EBV EBNA IgG pozitivan TV=10,64. rekli su da to znaci da sam davno bila u kontaktu s virusom i da ga trenutno nemam. takoder 13.7. sam bila na ultrazvuku koji je pokazao da mi je jetra uvecana. poslije toga sam imala upise i sl. i da, od negdje 11.7. sam imala tupu bol s desne strane pa je to trajalo do 18.7., to negdje.. i od onda do danas nisam krv vadila, cekala sam posto mi je prosla bol, u nadi da ce se smiriti, i odem danas, 1.8. i slala sam u zagreb serum neki ali enzimi su mi jos porasli!!! dakle, danas AST 367, ALT 301, ALP 493, GGT 461! plus, bilirubin je porastao na 23, ali je u ref.in.
jedino su rekli da pazim da ne jedem masno, a to sam i prije izbjegavala.
sad da napomenem, imam probleme s prejedanje i povracanjem, jedno godinu dana, malo manje, prakticki mi je zlo posle svakog jela.. pretjerivala sam s sumecim tabletama i vitminima, laksativima. za vrijeme menstruacije pila sam jake tablete. mozda nest od toga ima veze s mojim stanjem. pa sad, ako ima netko iskustva s necim slicnim, na kojim pretragama ste bili? jer cini mi se da ni doktori ne znaju kam bi me dalje poslali. i da, ne pijem alkohol, niti pusim. eto, na dugo i siroko, hvala unapred ako bude odgovora
miana8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2012., 19:23   #237
Quote:
može preporuka?
Kupi Silymarin kapsule i trosi po uputama ili po preporuci lijecnika.

Ja sam ih pio na prijedlog lijecnika, vrijednosti ALT, AST su se vratile u normalu a GGT je bio tek nesto malo iznad referentnih ali ok. Sad je vec proslo gotovo 2 mjeseca od ove terapije i trebao bih ici izvaditi krv za analizu da vidim sto se dogada jer mi jos nismo ustanovili sto je dovelo do stanja prije uzimanja silymarina a to je ono sto mene zanima.
jeroen is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2012., 22:52   #238
Quote:
može preporuka?
Neka istraživanja pokazuju da silmarin i Hepatil imaju povoljan učlinak na regeneraciju jetre.
hrvoje dr. is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.08.2012., 12:47   #239
nalazi

LAB NALAZI U PRIVITKU AST 130 ALT 370 AF 42 GAMA GT 59
KONTROLNI AST 130 ALT 322 GAMA GT 40 AF 54
SVI MARKERI NA HEP B I C NEGETIVNI
UZV ABDOMENA:
JETRA JE MORFOLOSKI GRUBLJE STRUKTURE INHOMOGENA STEATOTICNA NEMA VIDLJIVIH FOKLANIH LEZIJA NITI REGENERATORNIH CVOROVA.INTRAI EKSTRAHEPATALNI ZUCNI VODOVI S UREDNI
ZUCNJAK JE UREDNOG NALAZA DIMENZIJA TE STRUKTURE
GUSTERACA SE PRIKAZE MORFOLOSKI JE UREDNIH DIMENZIJA TE STRUKTURE GLAVA TRUP I REP GSTERACE SU UREDNOG NALAZA
SLEZENA 12X6CM MORFOLOSKI UREDNA
DESNI BUBREG UREDAN POLOZAJEM STRUKTUROM TE KORTIKOPIJELNIM ODNOSOM NEMA HIDRONEFROZE
LIJEVI BUBREG 125X55MM KORTEKS 17 MM BIO PIJELON UREDAN NEMA HIDRONEFROZE NITI DILATACIJA KANALNOG SISTEMA
AORTA TIJEKOM TE LUMENOM JE UREDNOG NALAZA PARAAORTALNI LIMFNI CVOROVI SU UREDNOG UZV NALAZA
MOKRACNI MJEHUR BO
GRUBLJA STRUKTURA JETRE KOJA JE STEATAOTILNA BEZ LEZIJA I DIFUZNIH ZARISNIH PROMJENA

DIJAGNOZA -STEATOZA JETRE

TO JE SVE STO IMAM OD NALAZA
KORANA2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.08.2012., 13:37   #240
u vezi alkoholne ciroze jetre...

zanima me da li je jedini spas transplatacija, kakvi su procesi u vezi toga, i kakvu ishranu oboljeli treba da konzumira?

hvala
juandro is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:20.