Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo

Gospodarstvo Novac, profit, blagostanje. Kako doći do toga?
Podforumi: Kriptovalute, Dionice, Ostali oblici investiranja, Banke, osiguranja, krediti, Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 24.01.2025., 15:38   #2381
Vi tu kao da govorite o investicijama od par stotina tisuća eura.A ne o par tisuća. 7 dana skijanja košta kao SE(ako si dobio subvenciju)Jedna klima košta( malo bolja) pola te investicije.A da ne kažem koliko košta jedna Dacia
pilif12 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2025., 15:44   #2382
Quote:
laguna808 kaže: Pogledaj post
Neki rade u home officeu, neki imaju smart wifi uređaje koji se uključe preko dana (perilica veša, suđa, sušilica, bojler).
Sve se to da optimizirati.
A vidim, neki su tu vidoviti Milani i već znaju da će od slijedeće godine ići još strožiji režim nego u Kaliforniji.
evo,ja sam petkom u home officu. koliko troši laptop i klima? danas više nego što se proizvodi
Edgar The Titanodur Master i Titanodur su zaštičena imena Edgar Investa. Edgar Consulting OPG za proizvodnju krastavaca, distribuciju toplote i optimizaciju duvanja dio je Edgar Investa. Edgar invest je podružnica Edgar Solar Power Inc. Sva prava pridržana
Edgar is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2025., 15:49   #2383
Quote:
pilif12 kaže: Pogledaj post
Vi tu kao da govorite o investicijama od par stotina tisuća eura.A ne o par tisuća. 7 dana skijanja košta kao SE(ako si dobio subvenciju)Jedna klima košta( malo bolja) pola te investicije.A da ne kažem koliko košta jedna Dacia
a jesi ga nadrobio. koja to klima košta 4000 eura? pa toliko ni ururu sarrara ne košta
Edgar The Titanodur Master i Titanodur su zaštičena imena Edgar Investa. Edgar Consulting OPG za proizvodnju krastavaca, distribuciju toplote i optimizaciju duvanja dio je Edgar Investa. Edgar invest je podružnica Edgar Solar Power Inc. Sva prava pridržana
Edgar is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2025., 15:52   #2384
Jao nama!
Saborski zastupnici intenzivno rade na novom zakonu kojim će se ukinuti netiranje.
laguna808 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2025., 15:58   #2385
danas je bojkot trgovina, dakle i sabora

jedino ti što slikaš i ova plavojka bojkotirate bojkot
Edgar is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2025., 15:59   #2386
Quote:
Edgar kaže: Pogledaj post
a jesi ga nadrobio. koja to klima košta 4000 eura? pa toliko ni ururu sarrara ne košta
Subvencije su bile 80%, sada su 60%.Što tu nije jasno?
pilif12 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2025., 16:08   #2387
Evo što rade Slovenci.
Postoje različite mogućnosti (ovisno o distributeru), od godišnjeg net-meteringa (za hibridne), mjesečnog (kao kod nas) pa do 15-minutnog, kao i zimske-ljetne cijene energije in tako naprej...
Svašta nešto.
Koga zanima, a zastopi slovenščino ima tukaj črno na belo:
https://siol.net/novice/slovenija/vr...etering-643039
laguna808 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2025., 16:08   #2388
pa nije jasno koja to klima košta 4000€
to bi bilo cirka pol onoga što sam uložio. a subvencija još dobio nisam a i pitanje hoću li

ta sararra je oko 3,5 k € - pitanje to normalan daje tolike pare za nju?
ok, uvijek se nađe par nadobudnih
Edgar is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2025., 16:15   #2389
Tko je ušao u investiciju bez subvencije,njegova greška
pilif12 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2025., 17:31   #2390
Quote:
Pih tih par tisuća eura pojedem i popijem za 2 dobre večere.
Old 24.01.2025., 17:53   #2391
Quote:
Ne bih se slozio
Subvencija je samo bonus slag na tortu
A torta je dobra i bez slaga
Edgar is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2025., 18:11   #2392
Uvijek je bolje imati uz sebe ljude koji imaju eure i ne gledaju na par tisuća više manje za SE
pilif12 is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2025., 20:26   #2393
Sijecanj/2025 je tako los

Da me i 11.8 kWh proizvedenih danas veseli

https://i.postimg.cc/Nj4Y65z4/Bez-naslova.png

Zna sam ja to 11/2024 - jer je bija predobar

Sve se na kraju svrsi u prosjeku
Old 24.01.2025., 20:40   #2394
Quote:
sad malo crnjaka

znaš na pta mi sve skupa ovo liči?

ono kao da imaš auto star 10+ godina koji vrijedi 3 hiljade eura, pa mijenjaj sad auspuh pa daj amortizere pa ovo pa ono, a ti samo plaćaš i trošiš pare jer kao dobar je i na kraju se raspadne motor

tak i ovdje, daj proširi elektranu jer više trošiš, pa daj kupi baterije jer su ono ukinuli netiranje pa da ti se bar koliko toliko isplati i sad nastavi niz....na kraju ti bura sve odnese
Nekonstruktivne postove ne komentiram.
iwanho is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2025., 21:12   #2395
Quote:
by the book je s bufferom. s obzirom da je u uputama shema s bufferom, ak nisi tak spojio nema garancije. tako su mi rekli na više strana
pogledaj kanal youtube heatmaster...taj ne bi buffer stavio ni pod razno. on radi panasonic, hitachi, vailant...ne znam koje jos. ljudi ih skinu jer dizalica bolje rade.
stvar je u tome da s bufferom dt ne radi optimalno ali nece bacati nikakve graske i sl, pa instaler obicno nakrmi prejaku dt, stavi veliki buffer, nalozi visoku temp polaza i pobjegne. tako je kod mene. stavio fixno 55C. isti dan smo spustili na 36 jer je bilo dovoljno
nitkonista is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2025., 22:40   #2396
55 je valjda tvornička postavka. to stave da se ekipa ne buni da im je hladno
a ti ak hoćeš uštedu igraj se sam s krivuljom, to nije zadatak instalatera nego korisnika.

tak je bilo i kod mene kad sam stavio regulaciju na kotao od lože. default krivulja 1,3. sad sam na 0,99 to je razlika > 20c u polazu.

trebalo vi vidjeti kad dt radi optimalnije, duže u komadu...da li sa ili bez buffera, nekako mi je 100 litara malo, ak usporediš sa 2000litara koliko stave uz peć na drva

ak svi traže buffer, onda je valjda i na shemi spajanja tak nacrtano. pa ak ti rikne cirk pumpa u garanciji, zdravo đaci, ništa od toga. na haierima je redovito crkavala nakon prva 3mj....
Edgar is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.01.2025., 22:41   #2397
Quote:
Uvijek je bolje imati uz sebe ljude koji imaju eure i ne gledaju na par tisuća više manje za SE
najbolje biti jedan od tih koji ne sitničare s hiljadarkom simo tamo
čemu sitničaranje
Edgar is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.01.2025., 14:23   #2398
Misljenje / savjet

Pozdrav svima,

u planu je nabava opreme za 3F solarnu elektranu. Suglasnost dobivena vec prije pola godine i planiram ovih dana relizirati po Hep-ovoj ponudi (troskovi sata i ostala davanja). Moram paralelno jos neke stvari (pripremu) rijesiti sa elektricarom jer iako Hep vodi kucu kao 3faznu nije sa stupa dovedena 3fazna nego jednofazna struja. Nekad je “netko” to spojio na nacin da je iskoristio kabel i spojio 2 odvojena mjerna mjesta (prizemlje i kat) a iskoristio taj kabel. Sad moram povuci novi kabel (5 ž) po tavanu pa do postojeceg GRO samo za gornji kat a da trenutni kabel ostane i dalje za prizemlje. Jos ostaje da nagovorim Hep da oni sa stupa povuku takodjer novi kabel i novi spoj izvedemo na tavanu (oni u evidenciji imaju situaciju da je svako mjerno mjesto spojeno sa svojim kabelom a nije).
Vrijednosti predvidjene projektom su 8kw inverter , 22 panela x450 w, smart meter …
Krov je bez sjena, 189 azimut, 25 nagib krova, okolica Rijeke.
Od ponuda koje razmatram svi su podaci isti a razlike su iskljucivo u inverterima.
Huawei uz 22 optimizatora sun2000 609w P, Solar edge uz 22 s440 optimizatora i Fronius GEN24plus (bez optimizatora ali spreman za baterije i ima bez dodatne opreme izvod za 2,2 kw backup).
Baterije su opcija tek za koji godinu.
Koliko sam shvatio za Huawei i SE idu i dodatne komponente u slucaju ds se ide na baterije u buducnosti dok je ovaj tip Froniusa (model “plus”) vec ovakav spreman. Cijene su skoro iste i za sve tri opcije se krecu oko 9.500 s dobavom i ugradnjom.
Molio bih, ako imate, vase misljenje i/ili savjete na sto jos pripaziti, dodati …
Hvala
Rijeka555 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.01.2025., 15:01   #2399
Kaj će ti optimizatori uz Huawei, ak nema sjena?
I Fronius i Huawei (a mislim da i hibridni SolarEdge) imaju VN baterije i tu nema neke bitne razlike.
I SolarEdge ima hibridne izmjenjivače, pa pitaj i za njih, tak da možeš imati realnu usporedbu.
Ako Fronius ima backup posebno, onda treba imati i odvojenu instalaciju za ta backup trošila.
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.01.2025., 16:34   #2400
Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
Kaj će ti optimizatori uz Huawei, ak nema sjena?
I Fronius i Huawei (a mislim da i hibridni SolarEdge) imaju VN baterije i tu nema neke bitne razlike.
I SolarEdge ima hibridne izmjenjivače, pa pitaj i za njih, tak da možeš imati realnu usporedbu.
Ako Fronius ima backup posebno, onda treba imati i odvojenu instalaciju za ta backup trošila.
Pozdrav Zvon,

nisam uopce trazio optimizatore (niti mislim da treba) ali je kao “akcija” pa nude po defaultu a ja sam samo prenio ovdje ttl cijenu. Drugacije je ca 1.000 eur jeftinije ako se izuzmu nepotrebnih 22 optimizatora.
Da, kako si i rekao kod Froniusa i backupa (bez baterija) mora postojati “samo” instalacija (ili jednostwvno jedna uticnica - PV point) za ta “backup” trosila do vrijednosti 3kw - jednofazna.

U slucaju pravog baterijskog backupa osim dodatnih baterija ne treba nikakav dodatan backup interface, instalacija ili nesto slicno. Kod SE i Huaweia izgleda treba (kao dodatna oprema) ali nisam siguran.
Takodjer, kod Froniusa ne treba postojati mrezni napon za ponovno pokretanje (blackout start capable) vec je dovoljno da su paneli pod suncem i da krene ciklus punjenja.
Ti si generalno zadovoljan sa svojim Huawei sistemom ?

Pozz
Rijeka555 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:05.