|
|
07.04.2022., 17:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2021.
|
Pozdrav,
imam pitanje vezano za temelje za kuću - prizemnica sa 3 “etažice” (do 5 stepenica između svake).
Jedan nam je građevinar savjetovao da ne radimo temeljne trake nego nekakve plutajuce deke jer je kao jeftinije a jednako dobro.
Ima li netko iskustva?
|
|
|
07.04.2022., 19:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
plivajuća ploča je u pravilu bolje, ali za manje objekte skuplje rješenje, nego trakasti temelji.
na plivajuću ploču se ljudi odlučuju zbog izolacije, ali nikako zbog cijene.
jel ti netko isprojektirao to što radiš?
dal je nešto jeftinije ili skuplje možeš biti siguran TEK ako isprojektiraš OBA rješenja, i za OBA rješenja dobiješ usporedive ponude.
taj građevinar, koji te savjetovao, jel ti to potencijalni izvođač? jer je onda jasno zašto te tako savjetovao.
|
|
|
07.04.2022., 19:52
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
gadze kaže:
plivajuća ploča je u pravilu bolje, ali za manje objekte skuplje rješenje, nego trakasti temelji.
na plivajuću ploču se ljudi odlučuju zbog izolacije, ali nikako zbog cijene.
jel ti netko isprojektirao to što radiš?
dal je nešto jeftinije ili skuplje možeš biti siguran TEK ako isprojektiraš OBA rješenja, i za OBA rješenja dobiješ usporedive ponude.
taj građevinar, koji te savjetovao, jel ti to potencijalni izvođač? jer je onda jasno zašto te tako savjetovao.
|
Kuća će biti 170 m2 brutto, projekt je trenutno u izradi.
U biti je to građevinar koji je bio kod susjeda, pa kako smo se našli tamo, bacili smo bubu da planiramo uskoro graditi. Građevinar je ničim izazvan rekao da bi nam plivajuća deka bila 5x jeftinije rješenje ali da to mnogo ljudi ne zna, samo treba na vrijeme reći projektantu da to ubaci
|
|
|
07.04.2022., 20:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
Quote:
KiloTango kaže:
Kuća će biti 170 m2 brutto, projekt je trenutno u izradi.
|
pitaj si statičara koji ti radi projekt, mislim da će ti reći isto što i ja.
"etažice" ti je predložio arhitekt? zbog bolje vizure kad silaziš u prostor? jel ikad slomio nogu i bio na štakama, ili gledao kako se stariji ljudi kreću? kuću kod nas ljudi često grade jednom u životu, i takve "etažice" nisu funkcionalne nakon prvih 10 godina. u početku su vauuu, tako je čak i jeftinije ako prate teren, gosti hvale, vama super.. ali kad čovjek ostari onda postanu problem. bit će problem i čuvanje unučadi.
predlažem provjeri još jednom jesu te "etažice" tebi OK. Nije bitno što ih arhitekt hvali.
|
|
|
07.04.2022., 22:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Quote:
nik518 kaže:
A pazi sad ovo, moj slučaj.. Ja sam svoju građevinsku dozvolu dobio na temelju arhitektonskog, građevinskog, elektrotehničkog te strojarskog projekta (vjerojatno je to standard za obiteljske kuće). Generalno to znači da za sve te radove, pojedini izvođač mora ispuniti građevinski dnevnik, mora imati zaposlenog čovjeka koji ima rješenje o upisu u komoru ovlaštenih voditelja radova, mora imenovati voditelja radova (ovlaštenog) i tako dalje..
Ja sam za sve te radove uzeo registrirane firme/obrte (građevinare, tesare, grijanje/sanitarije, struja, fasadera)..
I sad nedavno velim svojem tesaru koji je izradio krovište da trebam ispunjeni građevinski dnevnik vezan za njegove radove - A ON MENI: "TO ME JOŠ NITKO NIJE TRAŽIO, ŠTO TI JE TO!?" (neću imenovati obrt, ali obrt je registriran i legalno funkcionira u HR).
Svome fasaderu (isto legalan obrt u HR) velim trebam certifikat i taj dnevnik radova, a on meni daj molim te reci svome zidaru nek ostavi malo mjesta u svome dnevniku da dodam svoj dio.. I što? Sad će zidar garantirati za posao što je odradio moj fasader??
Nadalje.. Moj izvođač konstrukcijskih radova (zidar), kad sam mu rekao za građevinski dnevnik, lijepo me preusmjerio do svoje arhitektice (koju plača 2h na dan) da sa njome riješim papirologiju i naravno platim njene usluge.. Žena vjerojatno ni nezna gdje se objekat nalazi.. 
Ima još.. Obrtnik (firma reg. u HR) koji mi je postavljao razvod cijevi grijanja i sanitarne vode, kod priključka plina je zvao ovlaštenog kolegu  Za taj građevinski dnevnik i ostalu dokumentaciju ga nemam hrabrosti niti pitati..
Sad budem vidio što će mi električar servirati kad dovrši svoj dio posla..
Neznam da li da se smijem ili plačem. Sve sam ih lijepo platio, a neke i PREPLATIO i sad još moram plaćati nekim XYZ osobama za dokumentaciju koju su mi izvođači morali dati jer su legalne i registrirane firme...
Eto, vjerojatno sam ja samo glup jer nisam provjeravao ovlaštene, legalne, registrirane firme/obrte (ili šta su već Oni jesu) u HR prije nego sam ih unajmio... (zaključak, živimo tu gdje živimo i za neku drugu kuću ću znati bolje  )
EDIT: Moja će kuća proći tehnički pregled i dobiti ću uporabnu dozvolu za nju, pa ti sad nakon ovoga svega vidi što smiješ samostalno odraditi, a što ne smiješ!
EDIT2  : eGrađevinski dnevnik radova bi ovo gore trebao rješavati, uvođenje je kao ove godine, 6-7 mjesec..
|
A di je bio tvoj nadzor?
Jer on bi se trebao pobrinuti da ima valjane "papire" od izvođača, on potpisuje Dnevnik, a ne ti (pretpostavlja se da investitor nema pojma o ničemu pa ga nadzor "brani").
Quote:
KiloTango kaže:
Pozdrav,
imam pitanje vezano za temelje za kuću - prizemnica sa 3 “etažice” (do 5 stepenica između svake).
Jedan nam je građevinar savjetovao da ne radimo temeljne trake nego nekakve plutajuce deke jer je kao jeftinije a jednako dobro.
Ima li netko iskustva?
|
Bez uvida u projekt i teren nemoguće je reći išta pametno i korisno.
Quote:
gadze kaže:
pitaj si statičara koji ti radi projekt, mislim da će ti reći isto što i ja.
"etažice" ti je predložio arhitekt? zbog bolje vizure kad silaziš u prostor? jel ikad slomio nogu i bio na štakama, ili gledao kako se stariji ljudi kreću? kuću kod nas ljudi često grade jednom u životu, i takve "etažice" nisu funkcionalne nakon prvih 10 godina. u početku su vauuu, tako je čak i jeftinije ako prate teren, gosti hvale, vama super.. ali kad čovjek ostari onda postanu problem. bit će problem i čuvanje unučadi.
predlažem provjeri još jednom jesu te "etažice" tebi OK. Nije bitno što ih arhitekt hvali.
|
Slažem se, jedino mi ne znamo ni kakav je teren (pad, pogled, ovo-ono) a ni koja je namjena kuće (život, vikendica, kuća za odmor-tj za iznajmljivanje).
|
|
|
08.04.2022., 08:18
|
|
Registrirani korisnik
|
U pitanju je kuća za odmor, “etažice” su mi sasvim u redu, teren pada. Visinska razlika je i do 2 metra. Tlo je samo zemlja, područje je Istra.
Pitanje nije bilo kako ću po tim stepenicama kad budem stara, zanimalo me samo ima li netko iskustva s tim plutajucim dekama, obzirom da prvi put čujem za to.
Hvala svima na odgovorima 
|
|
|
08.04.2022., 08:32
|
|
šef tamne strane mjeseca
Registracija: Feb 2008.
|
Kako mi je objasnio moj nadzorni inzenjer temeljna ploca (to o cemu ti taj gradjevinar govori) se radi kad gradis na zemljistu koje nije bas cvrsto. Tako cijela povrsina kuce nasjeda na tlo a ne samo na onom dijelu gdje bi bili trakasti temelji i to je skuplje rjesenje. Temeljna ploca je debljine cca 35 cm i ide cijelom povrsinom kuce koja se naslanja na tlo plus jos nekih tridesetak cm okolo. Mozes i sama jednostavno izracunati koliko bi ti betona plus pripadajuce zeljezo islo u to a koliko u trakaste temelje.
|
|
|
08.04.2022., 08:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2020.
|
Quote:
baustelac99 kaže:
A di je bio tvoj nadzor?
Jer on bi se trebao pobrinuti da ima valjane "papire" od izvođača, on potpisuje Dnevnik, a ne ti (pretpostavlja se da investitor nema pojma o ničemu pa ga nadzor "brani").
|
Meni je nadzorni napisao koju sve dokumentaciju moram tražiti od pojedinih izvođača ali tek nakon što sam ja angažirao i dogovorio poslove s tim izvođačima. I naravno, oni su odradili svoje, ja sam nakon toga počeo skupljati dokumentaciju i sad je nastao problem, jer eto nisam provjerio da li registrirani obrt/firma ima zaposlenog adekvatnog inženjera kojeg bi navodno mora imati po zakonu.
Nikad prije nisam ništa gradio pa nisam ni znao, a ni na kraj pameti mi nije bilo da se kod tako ozbiljnih stvari mogu raditi takve muljaže.. (oh, ali sad znam puno više, dobra škola je ovo bila što se tiće svega.. Teško da će nešto ispasti kak spada ako stvar ne uzmeš u svoje ruke, ali dobro to je za neku drugu temu..)
I što je najgore, kod tih elementarnih stvari (temelji, zid, konstrukcija, krov, struja, grijanje) nisam htio štedjeti na majstorima pa sam unajmio najbolje koji su bili dostupni u mome mjestu (jer te stvari je gotovo nemoguće popraviti.. štedi se na ormaru, tepihu, pipama - jer te stvari se lako zamijenje).
Za drugu kuću budem pametniji 
|
|
|
08.04.2022., 10:18
|
|
Registrirani korisnik
|
Evo:
https://www.hkig.hr/Vijesti-i-najave...i-dnevnik/1157
Vidjet ćemo tko će se zajebavati nakon 1. srpnja ove godine.. Nadam se će bar dio dosadašnjih muljaža taj eDnevnik radova riješiti, ali kako to sve bude u HR, čisto sumnjam.
|
|
|
08.04.2022., 10:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
|
Možda će riješiti ali i poskupiti.
Poskupio materijal. Rad. Energija. Idu i kamate gore tko gradi na kredit.
|
|
|
08.04.2022., 10:56
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Sheshirdzhija kaže:
Možda će riješiti ali i poskupiti.
Poskupio materijal. Rad. Energija. Idu i kamate gore tko gradi na kredit.
|
Haha, pa ne bi se čudio da sad izvođači počnu legalno naplaćivati ono što su ionako po zakonu do sad morali davati u sklopu svog posla. 
|
|
|
08.04.2022., 11:02
|
|
_whatever_
Registracija: Apr 2017.
|
Quote:
KiloTango kaže:
U pitanju je kuća za odmor, “etažice” su mi sasvim u redu, teren pada. Visinska razlika je i do 2 metra. Tlo je samo zemlja, područje je Istra.
Pitanje nije bilo kako ću po tim stepenicama kad budem stara, zanimalo me samo ima li netko iskustva s tim plutajucim dekama, obzirom da prvi put čujem za to.
Hvala svima na odgovorima 
|
Naravno da to statičar mora vidjeti.
Meni je na prvu vidljivo da te "etažice" moraju biti međusobno povezane što znači da nije jedna temeljna ploča, nego kombinacija ploče i trakastih temelja između svake etaže. A to onda postaje jako skup sport. Možda je taj građevinar mislio da je sve u jednom nivou, onda temeljna ploča još kako tako može biti u igri, ali ovo s etažama totalno komplicira stvar.
|
|
|
08.04.2022., 15:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2010.
|
Kuca 11X11 bruto
Moze jedan savijet ko to trenutno prolazi gradnju kuce,imam zemlju,zemlja je ravna nema puno kopanja..gradia bi kockastu kucu prizemlje s ravnim krovom cc 11X11,cijenu ne mogu znat dok ne krenem u sve to,cujem svakakve cifre,pa vise ne znam dal mi se isplati raditi kucu ako dvosoban stan dode oko 130 000eura,trenutno sam u postanarima pa moram racunati i te troskove dok se kuca ne napravi,lokacija je u Dalmaciji,pa ako je neko gradia nesto slicno nek mi rece neke okvirne cifre.
|
|
|
08.04.2022., 16:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
|
Zašto uspoređuješ dvosoban stan, koji može biti i 40 i 80m2 sa kućom od 120m2 i dvorištem?
Smanji malo kuću, opet će biti veća od stana, i imaš dvorište, pa se možda nađeš u toj priči.
Meni su neki dan rekli da trenutno bi se MOGLO za 1000€/m2 (bez placa, priključaka, projekta, doprinosa..). Tendencija je da će rasti dalje.
Naravno uračunati uređenje okućnice i skuplje režije i održavanje na kući..
|
|
|
08.04.2022., 22:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Quote:
Cranesbill kaže:
Naravno da to statičar mora vidjeti.
Meni je na prvu vidljivo da te "etažice" moraju biti međusobno povezane što znači da nije jedna temeljna ploča, nego kombinacija ploče i trakastih temelja između svake etaže. A to onda postaje jako skup sport. Možda je taj građevinar mislio da je sve u jednom nivou, onda temeljna ploča još kako tako može biti u igri, ali ovo s etažama totalno komplicira stvar.
|
Nezahvalno je davati ikakve procjene troškova "od oka".
Vidio sam i temeljne ploče (na kamenu) koje su bile jeftinije od trakastih temelja kakvi se danas rade
U grubo, i temeljna ploča ako joj "dno" nije na -80 od razine uređenog tla mora imati "trakasti temelj" uokolo, tj zid debljine 25-30cm.
U prosjeku danas ljudi rade mrtvu ploču iznad trakastih temelja 12-15cm debljine, a to je već skoro pola temeljne ploče.
Quote:
ivan159 kaže:
Moze jedan savijet ko to trenutno prolazi gradnju kuce,imam zemlju,zemlja je ravna nema puno kopanja..gradia bi kockastu kucu prizemlje s ravnim krovom cc 11X11,cijenu ne mogu znat dok ne krenem u sve to,cujem svakakve cifre,pa vise ne znam dal mi se isplati raditi kucu ako dvosoban stan dode oko 130 000eura,trenutno sam u postanarima pa moram racunati i te troskove dok se kuca ne napravi,lokacija je u Dalmaciji,pa ako je neko gradia nesto slicno nek mi rece neke okvirne cifre.
|
Napravi kuću 90m2 a gore 120cm nadozida, i tavan, pa za 5 god urediš još 2 sobe i kupaonu, jeftinije ćeš proći.
|
|
|
09.04.2022., 08:17
|
|
_whatever_
Registracija: Apr 2017.
|
Quote:
baustelac99 kaže:
Nezahvalno je davati ikakve procjene troškova "od oka".
Vidio sam i temeljne ploče (na kamenu) koje su bile jeftinije od trakastih temelja kakvi se danas rade
U grubo, i temeljna ploča ako joj "dno" nije na -80 od razine uređenog tla mora imati "trakasti temelj" uokolo, tj zid debljine 25-30cm.
U prosjeku danas ljudi rade mrtvu ploču iznad trakastih temelja 12-15cm debljine, a to je već skoro pola temeljne ploče.
...
|
Autorica je rekla da je tlo zemlja, a da je visinski razmak između etaža 1m. To stvarno nije najjednostavnije situacija da opališ 10x10 temeljne ploče.
Meni je više nejasno što ima dvije verzije: temeljna ploča debljine 40cm, pa koliko upadne u zemlju, upadne. I druga - kopati do min 80cm u dubinu zbog razine smrzavanja, pa onda ploča bude 1m 
|
|
|
09.04.2022., 10:34
|
|
gimme five!
Registracija: Mar 2007.
|
ja sam trenutno pred završetkom gradnje kuće pa ću dati kratak osvrt za sve kojima ovo bude interesantno, informativno. gradnja kuće je individualan proces pa je tako ovo moj slučaj. netko drugi će imati svoja iskustva i tako dalje.
prva bitna stvar je miskoncept cijene. za razliku od kupnje stana ili kupnje postojeće kuće, ovdje se ništa ne kupuje nego gradi. nespretno je i nezahvalno govoriti o cijeni po kvadratu jer doslovno svaki segment igra ulogu u konačnoj cijeni kuće.
kupnja stanova i tržište nekretnina je stvorilo diskurs gdje se priča o cijeni po kvadratu. npr, cijena stana u zagrebu recimo iznosi 2500 €/m2, ta cifra ima veze s lokacijom stana i donekle stanjem zgrade, ali cijenu od 2500 €/m2 može doseći stan s 0 cm izolacije i starom drvenom stolarijom, a može ju doseći i stan s recimo 10 cm stiropora na fasadi koji je 10 godina star. to je kupnja. kad kupujete, kupujete zatečeno stanje, kad gradite sami stvarate što ćete dobiti.
ako sam ja uspio dogovoriti određenu cijenu za npr. kg armature ili kubik betona, ne znači da ćete istu cijenu i vi uspjeti dogovoriti, možda ćete proći povoljnije, možda skuplje. to ovisi isključivo o vašem izvođaču i vašoj sposobnosti pregovora. armatura i beton su recimo osnovne stavke za prvu etapu gradnje - temelje, i tu već može doći do razlike između moje gradnje i mog iskustva i vašeg. tu također spadaju i iskopi... pa i tu nastaje razlika između moje cijene radova i onoga što će vam izvođač ponuditi. u te tri stavke: iskopi, armatura i beton već može nastati razlika od xx xxx kuna, a maltene još niste ni krenuli s gradnjom. ne postoji uniformirana cijena stavki gradnje, ona ovisi o izvođaču koji vam ispunjava troškovnik. kažem, netko vas za kubik može tražiti 900kn, a može i 1200. na tri ponude za gradnju ćete dobiti tri različite cifre.
kod kupnje je to drugačije, tamo postoji neka uniformirana cijena po kvadratu, ali ona ima veze s parametrima koji nemaju veze s gradnjom.
također bi trebalo reći da su trenutno sve cijene porasle, pa ako pitate nekog tko je prošlu godinu ili nedajbože pretprošlu krenuo u gradnju, koliko je platio neku stavku, vrlo vjerojatno ta cijena opće više nije relevantna i ne znači ni blizu da će te vi tako proći.
nekako kroz svoje iskustvo, rekao bi vam za gradnju neke normalne kuće danas trebalo 200 000 €, ovdje ne spada kupnja zemljišta, jer je to kategorija za sebe, ali spadaju troškovi arhitekta, priključaka, opreme, uređenja unutrašnjosti, sanitarija, kuhinje, uređenja okućnice itd. možda će netko reći da je to puno i da se može proći jeftinije, možda i je, ali u tom slučaju će vam ostati novaca  moje je mišljenje da bi s takvom cifrom trebalo računati do useljenja. to je cifra koju bi morali biti spremni potrošiti.
mislim da se ponekad predvidi i cijena izgranje pomoćnih objekata poput garaže, nadstrešnice, alatnice. kad se gradi kuća ne može se samo razgovarati o gradnji tog objekta. tj. donekle može ako želite auto ostavljati vani nenatkriven. ali ako imate kuću, imate i dvorište. negdje morate držati kosilicu, alat, bicikle... gradnja garaže, pomoćnog objekta, nadstrešnice je isto dosta skup sport kojeg bi trebalo uzeti u obzir prilikom planiranja kuće, a to je opet stavka za sebe. iskreno, kod ovih 200 000€ nisam uračunao pomoćni objekt, ali mislim da se ako ste angažirani da se može nešto ubaciti unutar tog budžeta.
grozno je to što vam nitko ne može reći cijenu izgradnje kuće koju ste kroz projekt dogovorili s arhitektom sve dok vam arhitekt ne napravi troškovnik. kad imate troškovnik, tad možete krenuti vući građevinarce za rukav da vam ga ispune i daju predodžbu koliko će vas vaša kuća stajati. ovo je grozno i nama je to bio hladan tuš, jer već zakoračiš i platiš uslugu arhitekta da bi tek tada mogao dobiti predodžbu o cijeni radova i da li ćeš to financijski moći napraviti. arhitekti su u stanju napraviti sve i svašta, uslišiti svaku vašu želju pa onda to naplatiti i tu otprilike staje njihov posao.
po meni, to je jedan od razloga zašto se ljudi okreću montažnim kućama. ja ih vidim kao vrstu kompromisa gdje u startu dobiš finalnu cijenu za uslugu. kod klasične gradnje to nije slučaj. gradnja klasične kuće je otvoreno more kojem ne vidiš kraj nakon što dogovoriš idejni projekt kod arhitekta.
troškovnik je važna stavka i treba inzistirati da ga arhitekt odradi kvalitetno. mislim da će uvijek biti odstupanja od troškovnika i stvarnog stanja na terenu oko utrošenog materijala, površina ili iskopane zemlje, ali važno je da se arhitekt potrudi i da ne ispadne da je u troškovnik pisao da npr u temelje ide 20 kubika betona, a vama u stvarnosti izliju 30 ili da ima masu vantroškovničkih stavki koje arhitekt u startu nije unio u troškovnik a koje morate odraditi jer će to sve utjecati na cjenu izgradnje. svako odstupanje od troškovnika znači odstupanje od onoga što ste u startu mislili da ćete platiti. bitno je arhitektu dubiti nad glavom i ići u detelje jer to sve bolje definira posao gradnje koji vam predhodi.
kod gradnje kuće, po meni jedino gdje se može dati neka cijena po kvadratu je gruba roh bau faza, ali i zbog stvari koje sam ranije opisao oko iskopa, armature i betona i tu dolazi do razlika u cijeni, pa ni to nema nekog smisla. bitno je jedino što se pogodite s izvođačem.
čak i taj roh bau nije zahvalan, jer jedna kuća može biti skroz betonska, druga građena ciglom. jedna može imati limeni krov, druga ravni, treća crijep. sve to diktira cijenu i radi razliku u konačnoj cijeni po m2.
možda će jedan statičar staviti 2 tone armature u temelje, drugi će možda staviti 3 tone. možda je moja kuća bila takva da su u nju išle 4 tone, dok će u vašu možda ići 2, a možda i 10.
kad se odradi roh bau, tu dalje tek kompletno sve pada u vodu i nema nikakvog smisla govoriti o cijeni po kvadratu. uz pretpostavku da svaka kuća ima identičan tlocrt -> jedna kuća može imati 2 kamina na drva, druga može imati podno, treća radijatore. jedna se može grijati na drva, druga na plin, treća na struju. jedna kuća može imati 20 prozora, druga 12, treća 36. jedna kuća može imati 20 cm stiropora, druga 10 cm kamene vune, treća ventiliranu fasadu. netko može na pod ići kompletno s pločicama za 200 kn/m2, netko može staviti parket za 500 kn/m2, a netko može staviti laminat za 100 kn/m2. Na ovo sve opet dolaze i cijene ruku. Npr, parketar vas može tražiti 400 kn/m2 za rad, a keramičar npr 200 kn/m2.
jedini zajednički nazivnik u svim ovim stavkama, je cijena rada. po meni jedino što nekog možete pitati jest koju je cijenu radova postigao za npr unutarnje žbukanje, glazuru, postavljanje pločica, parketa itd... sav korišteni materijal je individualan. netko može platiti 89 kn/m2 pločice, a netko za njih može dati 300 kn/m2, a to sve na kraju ulazi u tu "cijenu po kvadratu".
zvuči ludo, i to meni prije gradnje nije bilo jasno, ali kod gradnje kuće ne postoji cijena po kvadratu. čak ni okvirna, jer moje iskustvo je moje iskustvo, vi ćete sigurno drugačije platiti svoju cijenu gradnje. kad se kupuje, bilo stan, bilo montažnu kuću tada možete uspoređivati cijenu po kvadratu u odnosu na ono što dobivate. kad se gradi, tada nema cijene po kvadratu jer svaka kuća je individualan projekt.
kad ćete imati troškovnik, i kad budete uspoređivali ponude vidjet ćete razlike u njima. ja sam doslovno dobio dvije ponude čija je razlika u cijeni bila preko 100%. još jedna bitna stavka je ta da su u troškovnicima cijene u pravilu bez pdv-a. treba uzeti u obzir da na kompletnu cijenu iz troškovnika treba dodati i 25% pdva.
nebitno je ako sam ja platio kuću 600 €/m2 ako vi pred sobom imate 4 ponude od kojih je jedna 820, druga 1000, treća 1100, a 4. 890 €/m2. također treba vidjeti da li je troškovnik kompletno ispunjen jer moje je iskustvo da niti jedan izvođač neće ponuditi sve usluge u troškovniku. ponude su te koje vam mogu biti orjentir u cijeni radova i koje vam mogu pomoći u pregovoru oko cijene. npr. ako jedan izvođač nudi cijenu betona 1100 kn, a drugi 900, vidljivo je da kod prvog možda postoji prostor za pregovor.
također, moje je mišljenje da nikad ne treba dogovarati punu uslugu ključ u ruke, premda jako malo izvođača takvu uslugu i nudi, osim ako niste spare no expense kind of ljudi. kad vam netko nudi ključ u ruke, onda će vam vjerojatno staviti cijenu pločice po kvadratu od 250 kn, ili naplatiti sobna vrata 5000 kn, a u stvarnosti ako sami kupujete taj tip materijala, proći ćete sigurno jeftinije. ključ u ruke je za drugačiji tip investitora nego što smo vi ili ja. ako želite ključ u ruke, onda s arhitektom dogovorite da u projekt stavi sve što želite, imenom i prezimenom, pa da izvođač točno zna koju marku i model nečega želite. ako u troškovniku stoji npr "sobna vrata x8" tad će vas izvođač vjerojatno oženiti, staviti u stavku 5000 kn po komadu, a on će vrata platiti npr 2500 kn. ovo je moje mišljenje, ne znači da je ovo točno.
|
|
|
09.04.2022., 10:35
|
|
gimme five!
Registracija: Mar 2007.
|
jedna stvar koju ja nisam dobro razumio jest da je gradnja kuće intenzivan proces koji traje određeni vremenski period. moje iskustvo je da kad gradite kuću u tome morate biti svaki dan, morate biti upućeni u svaki proces koji se odvija, biti u stanju slušati mišljenja i donositi odluke. tražiti materijel, uspoređivati opcije, biti korak ispred majstora, organizirati posao, komunicirati između majstora, znati zašto se radi to što se radi, stalno biti na gradilištu i u sve biti uključeni. bez obzira jeste li zadovoljni svojim izvođačima, po meni je ovo neophodna stavka da bi posao bio odrađen onako kako vi želite. ako niste uključeni u proces ili ako se povremeno pojavite, gotovo sam siguran da će se nešto negdje, prije ili kasnije, odraditi kako nije trebalo. puno je sitnica (barem je kod nas tako bilo) koje jednostavno nisu obuhvaćene troškovnikom i koje ako ne reagirate nitko neće u vaše ime odraditi, a možda vas ni uputiti da bi to trebalo napraviti. puno je etapa koje morate savladati i o kojima se morate informirati, neke stvari dolaze redom i učite ih kako dođu ali proces gradnje je u pravilu kontinuiran i stalno dolaze nove stvari o kojima morate voditi računa.
|
|
|
09.04.2022., 11:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2013.
|
zadnja dva posta su vrlo kvalitetno štivo za sve koji grade ili tek planiraju početi. živim u kući novogradnji malo više od 2 godine i često se sjetim kako nam je gradnja kuće bila izuzetno dinamičan, naporan, ali i super zanimljiv period u životu. upravo ovako kao što stigmata kaže, od jutra do mraka na gradilištu, na telefonu dnevno više nego ikad prije, sve smo detaljno isplanirali i dogovorili doslovno godinu dana unaprijed i majstori su jedan za drugim dolazili odraditi svoje i od prve lopate do useljenja smo sve ugurali u 10 mjeseci.
građa i armatura su toliko poskupjele u odnosu na 2019. da bi gradnja moje kuće samo na te dvije stavke bila skuplja preko 100.000kn, a gdje je sve ostalo...
često sretnem glavnog izvođača radova i baš svaki put mi dobaci da sam u pravo vrijeme izgradio kuću 
|
|
|
09.04.2022., 11:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2013.
|
dupli, molim brisanje.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:58.
|
|
|
|