Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
14.12.2018., 06:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2013.
|
zvat ćeš električara, ali zbog ovoga
Quote:
sophie7 kaže:
...
jedino kaj u cijeloj zgradi svima od ispod razvodne kutije ponekad curi nekaj masno...kad su mijenjali brojila majstori iz Elektre su rekli da se u cijeloj zgradi topi izolacija i da bi morali sve promijeniti...sa 21 etažom...nema šanse... )
|
postavi i par detektora dima na strop, jednog u stanu i jednog vani na stubištu tj. hodniku zgrade blizu vrata. zlu ne trebalo.
|
|
|
14.12.2018., 08:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Quote:
sophie7 kaže:
.jedino kaj u cijeloj zgradi svima od ispod razvodne kutije ponekad curi nekaj masno...kad su mijenjali brojila majstori iz Elektre su rekli da se u cijeloj zgradi topi izolacija i da bi morali sve promijeniti...sa 21 etažom...nema šanse... )
|
Promjeniti razvodnu ploču, ili komplet instalaciju?
Hm, ne znam kako bi se izolacija PPR ili PGP kabela istopila ako nije jako preopterećena, to mi je neobična situacija 
|
|
|
14.12.2018., 09:31
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
baustelac99 kaže:
Hm, ne znam kako bi se izolacija PPR ili PGP kabela istopila ako nije jako preopterećena, to mi je neobična situacija 
|
to što su rekli zvuči kao da jest jako preopterećena.
nije li Elektra odgovorna za takve situacije, sanirati do točke ulaza i naložiti upravitelju zgrade nužne popravke ostatka instalacije? to je preopasno da o tome svi stanari odlučuju po svojim idejama što se mora a što ne.
|
|
|
14.12.2018., 09:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Slažem se,ako se svima topi izolacija, onda je to ozbiljan problem, koji traži žurnu reakciju, a ne čekati požar ili kakav drugi problem.
Mada mi je to malo vjerovatna situacija, radi se o neboderu, a neboderi nisu stari 100godina, i osim perilice i štednjaka nemaju jačih potrošača (uglavnom je grijanje i topla voda na toplanu).
|
|
|
14.12.2018., 09:57
|
|
Registrirani korisnik
|
na žalost, i 40 godina stare zgrade trebaju nove instalacije struje. imali smo manji požar na katu uzrokovan pregaranjem instalacija u kuhinji od susjeda, a ispao je manji zato jer su vatrogasci došli vrlo brzo. na tom zidu bili su suđerica, toster i espreso aparat, a izbio je u trenutku kad nitko nije ništa koristio.
sophie, https://narodne-novine.nn.hr/clanci/...8_85_1666.html , vidi koga treba pozvati da malo odgovornije obavi svoj posao.
citiraj im Zakon o zaštiti od požara https://www.zakon.hr/z/349/Zakon-o-z...od-po%C5%BEara
VIII. ZAŠTITA OD POŽARA U UPORABI GRAĐEVINA I PROSTORA
Članak 36.
(1) Svaka građevina ili njezin dio, ovisno o svojoj namjeni, mora se tijekom svog trajanja održavati na način da ispunjava bitni zahtjev zaštite od požara.
...
Članak 38.
...
(2) Vlasnici, odnosno korisnici građevina, građevinskih dijelova i drugih nekretnina te prostora, odnosno upravitelji zgrada dužni su sukladno propisima, tehničkim normativima, normama i uputama proizvođača održavati u ispravnom stanju postrojenja, uređaje i instalacije električne, plinske, ventilacijske i druge namjene, dimnjake i ložišta, kao i druge uređaje i instalacije, koji mogu prouzročiti nastajanje i širenje požara te o održavanju moraju posjedovati dokumentaciju.
|
|
|
14.12.2018., 10:47
|
|
Grička vještica
Registracija: Feb 2012.
|
Hvala ljudi!
Sto se saltera tice, to ce se rijesiti, vjerojatno je transformator ( steker ga ima ), uspjela sam uloviti frendicu koja je inz.strojarstva...ali zivi daaaaleeko preko Atlantskog oceana...kaze isto szo i vi.
A ovo s izolacijom...
U samom stanu...tj.ostatku stana, ne vidi se nista da curi, ni na kojem stekeru...ili salteru...nigdje.
Samo ponekad curi negdje ispod razvodne kutije.
A kako je majstor iz HEP-a rekao da je to po cijeloj zgradi...onako nonsalantno...kao trebalo bi promijeniti u cijeloj zgradi...ali nije sad hitno...
Inace...zgrada je takva da nema teorije da se dogovore oko tak neceg... Domena fantazije. Uspjevaju se dogovoriti oko uljepsavanja...koje uvijek ima prednost pred tehnickim pitanjima...lova se potrosi na ljepotu pa se onda ceka da se sredi ono sto treba za funkcioniranje...
Upravitelj...
Upravitelj ne uspijeva naplatiti 350 000 duga...
Ponekad pozelim da se vrati SIZ stambenog...
Hvala vam svima!
|
|
14.12.2018., 10:53
|
|
Registrirani korisnik
|
samo ja ti govorim da to nije stvar za dogovor među suvlasnicima, nego zakonom propisana obaveza.
|
|
|
14.12.2018., 11:29
|
|
Grička vještica
Registracija: Feb 2012.
|
U ovakvim zgradama sa preko 400 stanara se covjek moze na glavu postaviti... Vjerojatno je solucija tutiti... No, jednostavno to ne funkcionira... U principu se pozderes, a ne mozes nista. Neki drugi majstor je rekao da nije to nesto... Ne pada mi na pamet ( vise ) ni apelirati ni predlagati - zgaze te kao da si najgori neprijatelj...ima nas par s tim bogato iskustvo...a jos manje tuziti...
Tako propadaju i vazne stvari i dobre namjere...
Znam da zvuci i glupo i defetisticki...ali naprosto te situacija natjera na to...
Ne slazem se, u principu, s tim...takvim stavom...ali neki put nesto ne ide pa ne ide, i dodes na granicu da kazes: e sad mi je dosta.
|
|
14.12.2018., 12:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2011.
|
spajanje pecnice i iskre plinske ploce
Pozdrav, molim pomoc:
da li se ovaj dovod struje
https://i.postimg.cc/HkxgfxZc/dovod.jpg
smije/moze zamjeniti wago 221-413 spojnicama https://www.wago.com/221/en/
i tada na wago spojnice spojiti el. pecnica i struja (tj. iskra) za plinsku plocu?
hvala
Zadnje uređivanje Majstor : 14.12.2018. at 15:27.
Reason: Prevelika slika.
|
|
|
14.12.2018., 12:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2009.
|
@Carrero: dokumentacija kaže da je dozvoljeno opterećenje 32 A pa bi u teoriji bilo ok za pećnicu, ali bolje da netko s iskustvom da svoje mišljenje. Iskra za plinsku ploču je zanemarivo opterećenje.
|
|
|
14.12.2018., 18:15
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Carrero kaže:
Pozdrav, molim pomoc:
da li se ovaj dovod struje
smije/moze zamjeniti wago 221-413 spojnicama https://www.wago.com/221/en/
i tada na wago spojnice spojiti el. pecnica i struja (tj. iskra) za plinsku plocu?
hvala
|
ako išta pomaže, za pećnicu stoji - Maksimalna priključna snaga, W:2780
hvala
|
|
|
14.12.2018., 19:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2012.
|
Pa po specifikaciji može, ali zašto ne bi spojio na ovo sa slike? 
|
|
|
14.12.2018., 19:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
baustelac99 kaže:
|
Ne curi izolacija već ispuna između izolacije i vanjskog plašta. Na starim kabelima ona se radila od nekog polutekućeg materijala koji je na dodir ljepljiv i zna malo curiti. Ja sam imao isti slučaj na staroj instalaciji, na prvu je bila panika, a onda sam skužio da se isto događa na dijelu kabela koji ide na tavan i koji uopće nije spojen.
Mislim, svakako je bolje da netko to pregleda, ali ne mora biti situacija za paniku.
|
|
|
14.12.2018., 19:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Quote:
Carrero kaže:
|
Može
|
|
|
14.12.2018., 19:45
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Fitz kaže:
Pa po specifikaciji može, ali zašto ne bi spojio na ovo sa slike? 
|
zato jer poklopac kutije strši na zidu pa je nemoguće gurnuti pećnicu do kraja u element.. 
wago spojnice bi tako stavio u postojeću kutiju u zidu i koristio klasični zidni poklopac..
a uz to, u wago spojnice mogu spojiti i iskru plinske ploče, za koju na spoju sa slike "nema mjesta"
|
|
|
14.12.2018., 19:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Wanted123 kaže:
Može
|
može i smije ili samo može?
hvala 
|
|
|
14.12.2018., 19:56
|
|
tiki
Registracija: Mar 2006.
|
Quote:
MrBlc kaže:
Ne curi izolacija već ispuna između izolacije i vanjskog plašta. Na starim kabelima ona se radila od nekog polutekućeg materijala koji je na dodir ljepljiv i zna malo curiti. Ja sam imao isti slučaj na staroj instalaciji, na prvu je bila panika, a onda sam skužio da se isto događa na dijelu kabela koji ide na tavan i koji uopće nije spojen.
Mislim, svakako je bolje da netko to pregleda, ali ne mora biti situacija za paniku.
|
Istina, kod nas na poslu ista situacija - curi ta ispuna dok vanjski plašt i izolacija na svakoj žici pojedinačno je u redu.
|
|
|
14.12.2018., 20:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Quote:
Carrero kaže:
može i smije ili samo može?
hvala 
|
Može i smije i sve zajedno u dozi zatvori sa poklopcem
|
|
|
15.12.2018., 11:16
|
|
Registrirani korisnik
|
zašto bi bilo jednostavno, kad može biti komplicirano...
dakle, sve propisno spojeno, međutim, čim se na pećnici okrene/upali temperatura, osigurač u ormariću izbaci.. (i sa wago spojnicama, i sa direktnim spojem)
da li netko ovdje može pretpostaviti zašto?
|
|
|
15.12.2018., 11:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2012.
|
A koji je osigurač? Jel tu prije bilo šta spojeno? Vjerojatno je pećnica pokvarena, montiraj joj normalni utikač i probaj na utičnici na drugom osiguraču.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:11.
|
|
|
|