Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.07.2017., 18:48   #2441
Niss, bili smo malo u drugu drzavu na odmor. Zracenje nam je zakazano 12.7, CT simulacija u petak. Onkolog je spominja i opciju kemo u likvor, a bili smo danas u neurokirurga, on to nebi operacijom, nego zracenje, jer smatra da nema mikrometastaza, a ove dvi su dijametralno udaljene i bila bi teska operacija.

Ugl, pripremila sam onkologu pitanja, ovo su neka od pitanja, ako imate jos koje korisno il ako sam sta zaboravila, pisite:

-Koliko ce trajati zracenje (uk doza, dnevna doza)
-Nuspojave i kako ih tretirati/ublaziti. Koliko ce trajati i oce se odma pojavit ili ne moraju uopce?
-Cilj zracenja? Oce stopirar sirenje/smanjit/ubit mete?
-Kako znati funkcionira li zracenje?
-Edem nuzan ili ne mora nastat uopce?
-Hoce li se vidna fja poboljsat/vratit u normalu? Ostaje li mrtvo tkivo u mozgu ili ga se organizam rjesava?
-prehrana tijekom zracenja, suncanje?
-Kemo kroz likvor nakon zracenja, opcija ili ne?
-Kontrola nakon koliko i svako koliko?
-Kad ce se vidit rezultati?
-Klinicka istrazivanja za mikro?
-Imunoterapija-Keytruda
inekoj is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2017., 21:15   #2442
Quote:
tmarkulincic kaže: Pogledaj post
Evo stigao je nalaz:
Dijagnoza: Melanoma malignum (površinsko šireći tip) T1aNxMx
Primljen je isječak kože veličine 2x0.9x1 cm, na površini s nešto ograničenom, nejednako pigmentiranom tvorbom promjera do 0.6 cm. Histološki je opisana tvorba građena od gnijezda i nakupina atipičnih melanocita koje se nalaze u bazalnim slojevima epidermisa i papilarnom dermisu, ali ne dopiru do retikularnog dermisa. Opisani melanociti žarišno pokazuju znakove tzv. pagetoidnog širenja u više slojeve epidermisa. U dermalnoj komponenti tumora ne nađe se mitoza. Najveća debljina tumora iznosi 0.34 mm. Limfokapilarne invazije, mikrosatelitoze i znakova regresije se na pregledanim prerezima ne nalazi. Na bazi tumora se nađu gusti infiltrati mononukleara i pigmentofaga, dok je na površini neulcerirani epidermis. Tumor infiltrirajući limfociti su gusti. Opisani tumor ne dopire do rubova ekscizije označenih bojom za tkivo te je od najbližeg lateralnog sloja udaljen 6 mm, a od baze 9 mm. Histološki i imunohistokemijski (HMB45, melan-A, LCA) nalaz odgovaraju površinsko širećem melanomu T1aNxMx, Clark II, Breslow I.
Ima li nade?
Rekla bih da ima jer se cinise radi o pocetnom stadiju bez vidljivih meta u limfnim cvorovima i udaljenih metastaza.

Poslano sa mog SM-J510FN koristeći Tapatalk
Old 05.07.2017., 21:19   #2443
Quote:
Zubicaljubica kaže: Pogledaj post
Pozdrav, javljam se u vezi svekrve kojoj je, još prije 10+ godina, postavljena dijagnoza karcinoma mokraćnog mjehura Carcinoma papillare transition cellulare vesicae u. Uglavnom, odmah po dg. je dobivala BCG terapiju, pa je godinama bila dobro, da bi prije 5-6 godina došlo do recidiva, te je u 2 godine umala nekoliko recidiva i operacija od kojih je zadnja bila prije 1,5 godinu na kojoj su joj odstranjeni mokraćni mjehur, jajnici, jajovodi, slijepo crijevo, maternica, a već prilikom jedne prijašnje op. i jedan bubreg. Od tada je išla samo nakontrole krvi i urina, dr. je rekao da se javi u slučaju nekih problema (možda zbog godina - 80). Zadnjih mjesec-dva je sve lošije, nema apetita, pala u depresiju i odbija odlaske liječniku, sve dok je mm nije prisilio da odu na hitnu jer je bila skroz nemoćna. Uglavnom, našli su neku sjenu na jednom plućnom krilu, dali joj infuziju nakon čega je i živnula i počela jesti, ali odbija bronhoskopiju. Ona tvrdi da zna da je metastaza (zdarvstvena je djelatnica), i da je ionako preslaba za primanje bilo kakve terapije i da se ne želi dodatno iscrpljivati. Mm je ne može uvjeriti, ja je donekle shvaćam jer sam svjesna da je dosta loše i da bi je, eventualna, kemo samo dodatno oslabila i pitanje je da li bi nešto dobila njome. Opet, ako se ne proba, ne možeš znati.
Ne znam ustvari šta bi ni pitala, možda neko iskustvo, mišljenje ili sl., da li da je podržimo u tome li pokušamo uvjeriti da ide na bronhoskopiju? Moj stav je da je treba podržati, ima dosta godina, kada bolest i sporije napreduje, a ne vjerujem da bi dobila neku kvalitetu života. Samo se ja ne petljam previše u to, prepuštam mm da dogovara s njom, a ja mu želim biti samo podrška.
Potpuno se slazem s tobom. Ako i ima rak, zena je pri punoj svjesti sa svakim pravom na vlastiti integritet i sto god i kako god o tome itko mislio o tome. Njena zelja i odluka bi se trebala postovati.

Old 05.07.2017., 21:36   #2444
Quote:
inekoj kaže: Pogledaj post
Niss, bili smo malo u drugu drzavu na odmor. Zracenje nam je zakazano 12.7, CT simulacija u petak. Onkolog je spominja i opciju kemo u likvor, a bili smo danas u neurokirurga, on to nebi operacijom, nego zracenje, jer smatra da nema mikrometastaza, a ove dvi su dijametralno udaljene i bila bi teska operacija.

Ugl, pripremila sam onkologu pitanja, ovo su neka od pitanja, ako imate jos koje korisno il ako sam sta zaboravila, pisite:

-Koliko ce trajati zracenje (uk doza, dnevna doza)
Individualno je ali unutar propisanih protokola. Rec ce vam tocno.
Quote:
-Nuspojave i kako ih tretirati/ublaziti. Koliko ce trajati i oce se odma pojavit ili ne moraju uopce?
Osim umora i opekotina tipa jacih suncevih rijetke su neke izrazenije nuspojave. Kod zracenja mozga hoce se pojacati edem pa tako i ispad i glavobolje ali de terapijom stave pod kontrolu. Ozraceno mjesto se ne smije tretirati NIKAKVIM preparatima, sto ukljucuje i sapun i gelove za tusiranje i losione za tijelo i posebno baby puder. Pere se iskljucivo mlakom vodom i brise laganim tufkanjem. Ako se pojave opekotine trazite recept za gentianu violet otopinu s kojom se mjesto tufka.
Quote:
Cilj zracenja? Oce stopirar sirenje/smanjit/ubit mete?
-Kako znati funkcionira li zracenje?
-Edem nuzan ili ne mora nastat uopce?
-Hoce li se vidna fja poboljsat/vratit u normalu? Ostaje li mrtvo tkivo u mozgu ili ga se organizam rjesava?
Cilj zracenja je kao prvo zaustaviti napredovanje bolesti a u najboljem slucaju tumor unistiti.
Radit ce se nakon odradjenog zracenja kontrolni MR koji ce pokazati novo stanje.
Edem se u nekom obliku i obimu pojavi samo se ne manifestira burno kod svakog.
Hoce li se ili ne neka funkcija vratiti ovisi o tome da li je tumor direktno napao taj centar ili je kolateralno radi pritiska tkiva neki centar bio ugrozen.
Mrtvo zivcano tkivo tj.nekroze su na zalost ireverzibilne. Ostaju.
Quote:
prehrana tijekom zracenja, suncanje?
-Kemo kroz likvor nakon zracenja, opcija ili ne?
-Kontrola nakon koliko i svako koliko?
-Kad ce se vidit rezultati?
-Klinicka istrazivanja za mikro?
-Imunoterapija-Keytruda
Prehranu uguglaj na cancer help uk. Odlicno su je obradili.
Bizat ca od sunca ka blesav, ic na more rano ujutro ili navecer u suton.

Kemo kroz likvor bi svakako trebalo pogledat i razmotrit kao opciju i porazgovarat o rizicima i dobrobiti.

Rezultati ce se viditi moguce vec nakon par zracenja a konkretni nakon odradjene cijele terapije i kontrolnog MR koji se rafi nekih mj dana nakon zadnjeg zracenja. Ono ima produljeno djelovanje.

Klinicka istrazivanja vidi na linku koji sam nekidan stavila.

O imu oterapiji isto porazgovaraj s dr. i vidi malo iskustva po forumima vani.

Drzim fige. Muz ti je ljudina kako se bori i ti isto. Svaka vam cast oboje!

Old 05.07.2017., 21:39   #2445
Quote:
monami kaže: Pogledaj post
Lijep pozdrav svima,
iskreno nisam citala sve po forumu,nemam sada toliko vremena,ali voljela bih znati ima li netko iskustva s MULTIPLI MIJELOMOM?
Tati su otkrili prije 4 mjeseca,odradio je kemo,sprema se za transplataciju pa bih voljela cuti iskustva nekoga tko je to prosao.
Hvala unaprijed na svakom odgovoru
Radi se o rijetkoj i zeznutoj dijagnozi i to je otprilike sve sto znam. Nisam imala bas nekih indirektnih susreta.
Drzim fige da stvari idu u zeljenom smjeru.

Old 05.07.2017., 22:55   #2446
Quote:
Ivanicapeca kaže: Pogledaj post
Individualno je ali unutar propisanih protokola. Rec ce vam tocno.

Osim umora i opekotina tipa jacih suncevih rijetke su neke izrazenije nuspojave. Kod zracenja mozga hoce se pojacati edem pa tako i ispad i glavobolje ali de terapijom stave pod kontrolu. Ozraceno mjesto se ne smije tretirati NIKAKVIM preparatima, sto ukljucuje i sapun i gelove za tusiranje i losione za tijelo i posebno baby puder. Pere se iskljucivo mlakom vodom i brise laganim tufkanjem. Ako se pojave opekotine trazite recept za gentianu violet otopinu s kojom se mjesto tufka.

Cilj zracenja je kao prvo zaustaviti napredovanje bolesti a u najboljem slucaju tumor unistiti.
Radit ce se nakon odradjenog zracenja kontrolni MR koji ce pokazati novo stanje.
Edem se u nekom obliku i obimu pojavi samo se ne manifestira burno kod svakog.
Hoce li se ili ne neka funkcija vratiti ovisi o tome da li je tumor direktno napao taj centar ili je kolateralno radi pritiska tkiva neki centar bio ugrozen.
Mrtvo zivcano tkivo tj.nekroze su na zalost ireverzibilne. Ostaju.
Prehranu uguglaj na cancer help uk. Odlicno su je obradili.
Bizat ca od sunca ka blesav, ic na more rano ujutro ili navecer u suton.

Kemo kroz likvor bi svakako trebalo pogledat i razmotrit kao opciju i porazgovarat o rizicima i dobrobiti.

Rezultati ce se viditi moguce vec nakon par zracenja a konkretni nakon odradjene cijele terapije i kontrolnog MR koji se rafi nekih mj dana nakon zadnjeg zracenja. Ono ima produljeno djelovanje.

Klinicka istrazivanja vidi na linku koji sam nekidan stavila.

O imu oterapiji isto porazgovaraj s dr. i vidi malo iskustva po forumima vani.

Drzim fige. Muz ti je ljudina kako se bori i ti isto. Svaka vam cast oboje!

Hvala, Ivanica!

Ja toliko virujem da ce mu se bolest stavit pod kontrolu jos dugi niz godina da to ne mogu opisat, bas virujem, ne nadam se, nego virujen!

Pogledala sam bila, sluzbeno nema nijedno istrazivanje, pa ono mozda dr zna koje nesluzbeno.

Drzimo se, moramo!
inekoj is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2017., 11:13   #2447
Quote:
Radi se o rijetkoj i zeznutoj dijagnozi i to je otprilike sve sto znam. Nisam imala bas nekih indirektnih susreta.
Drzim fige da stvari idu u zeljenom smjeru.

Hvala na figama i dobrim zeljama
Old 06.07.2017., 13:25   #2448
Pas mater nalaza krvi (prva nakon odradene kemo ima mj dana):

LDH skocija sa zadnjih 248 na 382
CRP 128
Leukociti 14,7 (neutrofilni 82%, limfociti 11.2%), glukoza 10)
inekoj is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2017., 20:41   #2449
melanom

pozdrav, mami je prije desetak godina dijagnosticiran melanom u području vrata te su joj to operirali i također limfne čvorove, prošlo sve bez ikakvih terapija i sve je bilo u redu dok joj se ove godine nije vratio. Opet zahvaceni limfni čvorovi, ali ovaj puta više, no udaljenih metastaza nije bilo. Napravljena je temeljita operacija, doktor kaže da je "očistio" to područje maksimalno koliko se moglo te je zadovoljan operacijom. Nakon toga odlučuju da će ići na zračenje koje bi trebalo biti kao neka preventiva da se ne vrati, no potom, drugi konzilij odlučuje da zračenje nije potrebno. Kome ovdje vjerovati, imate li ikakvih iskustava s time? I što raditi dalje.. meni je stalno na pameti da će joj se bolest vratiti i ne prestajem razmišljati u tom smjeru. ona pazi na prehranu i pridržava se svega što bi osoba oboljela od raka i trebala..
littledreamer1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.07.2017., 10:50   #2450
Quote:
littledreamer1 kaže: Pogledaj post
pozdrav, mami je prije desetak godina dijagnosticiran melanom u području vrata te su joj to operirali i također limfne čvorove, prošlo sve bez ikakvih terapija i sve je bilo u redu dok joj se ove godine nije vratio. Opet zahvaceni limfni čvorovi, ali ovaj puta više, no udaljenih metastaza nije bilo. Napravljena je temeljita operacija, doktor kaže da je "očistio" to područje maksimalno koliko se moglo te je zadovoljan operacijom. Nakon toga odlučuju da će ići na zračenje koje bi trebalo biti kao neka preventiva da se ne vrati, no potom, drugi konzilij odlučuje da zračenje nije potrebno. Kome ovdje vjerovati, imate li ikakvih iskustava s time? I što raditi dalje.. meni je stalno na pameti da će joj se bolest vratiti i ne prestajem razmišljati u tom smjeru. ona pazi na prehranu i pridržava se svega što bi osoba oboljela od raka i trebala..
Napravite jos jedno neovisno misljenje i shodno tome onda odlucite i shodno tome djelujte. Najbolje bi bilo negdje vani. Proguglajte malo na ref.centre za melanome.

Old 14.07.2017., 09:17   #2451
Vrica suza, saka smija, zivot nije fantazija... Cemu to? Pa, vrag mi nije da mira, pa sam iscitavala sve sta sam mogla nac o promuklosti za vrime zracenja glave (javlja se, navodno kao nuspojava, i po iskustvima i po struci), i javim njegovoj pulmologinji da je poceja sa zracenjem, da je upisan za CT i spomenem joj tu promuklost i pitam cime tretirat dok je na zracenju. Da bi mi odgovorila da to ne moze bit nusica zracenja, nego da karcinom pritiska glasni zivac i da pomoci nema, osim nastavit sa kemo nakon zracenja. I sad budi pametan sta mislit.. Pa da mu stiska taj zivac, nebi li bilo logicno da je promukao non stop? Popizdit cu vise.. Toplo se nadam da je u krivu. To cu vidit sad za vikend, kad bude slobodan od zracenja..
Iskustva?

Poslano sa mog D2005 koristeći Tapatalk
inekoj is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2017., 16:27   #2452
Quote:
Vrica suza, saka smija, zivot nije fantazija... Cemu to? Pa, vrag mi nije da mira, pa sam iscitavala sve sta sam mogla nac o promuklosti za vrime zracenja glave (javlja se, navodno kao nuspojava, i po iskustvima i po struci), i javim njegovoj pulmologinji da je poceja sa zracenjem, da je upisan za CT i spomenem joj tu promuklost i pitam cime tretirat dok je na zracenju. Da bi mi odgovorila da to ne moze bit nusica zracenja, nego da karcinom pritiska glasni zivac i da pomoci nema, osim nastavit sa kemo nakon zracenja. I sad budi pametan sta mislit.. Pa da mu stiska taj zivac, nebi li bilo logicno da je promukao non stop? Popizdit cu vise.. Toplo se nadam da je u krivu. To cu vidit sad za vikend, kad bude slobodan od zracenja..
Iskustva?

vaša borba mi je nezamisliva, i molim se da se izborite... i svaka čast na pozitivi, držim vam fige
nymphadoratonks is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2017., 22:05   #2453
Quote:
nymphadoratonks kaže: Pogledaj post
vaša borba mi je nezamisliva, i molim se da se izborite... i svaka čast na pozitivi, držim vam fige
Tonks, hvala ti :-)
Nebi mogla drugacije funkcionirat da ne mislim pozitivno. Samo me snervira to sta se dva dr ne mogu slozit oko terapije i misljenja, mogu samo zamislit sta je to na konzilijima..

inekoj is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.07.2017., 12:49   #2454
Pozdrav

Mama mi se već 40 godina muči sa probavnim problemima, djelomičnom inkotinencijom na mokrenje, teškim hodanjem itd. nakon što je prebolila zloćudni tumor na kralježnici, učila ponovo hodati i sve što ide s tim.
Unazad pola godine počeli su joj bolovi u stomaku a zadnjih mjeseci je izgubila dvadesetak kg. Bila je na hitnoj kad joj je bilo loše, napravljen joj je UZV abdomena, inače za sve ostale organe piše ok ali:
Neposredno suphepatalno prikazuje se velika, inhomogena, pretežno hipoehogena tvorba dimenzija 11 x 5,6 cm koja prvenstveno odgovara tm.procesu ascendentnog dijela i hepatalne fleksure kolona.

To je nalaz od prije 2 mjeseca, dr joj je tada rekao na osnovu tog nalaza da ima zloćudni tumor na debelom crijevu ali da treba još napraviti kolonoskopiju, međutim ona je odbila daljne pretrage što je i potpisala i puštena je kući.
Inače, ima 76 godina, svaki dan sve više kopni, sve teže hoda, zadnja 2 dana osjeća sve jače bolove u trbuhu, zvali smo hitnu već dva puta, dali su joj injekciju za bolove ali nisu ju htjeli odvest jer kažu da to nije hitno.
Ona odbija ići u bolnicu, ne želi na nikakvu operaciju da to ponovo prolazi, ima suicidalne misli, hoće umrijeti kod kuće.
Bespomoćni smo, nagovaramo ju ali ništa.
castor8 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.07.2017., 08:01   #2455
Quote:
castor8 kaže: Pogledaj post
Pozdrav

Mama mi se već 40 godina muči sa probavnim problemima, djelomičnom inkotinencijom na mokrenje, teškim hodanjem itd. nakon što je prebolila zloćudni tumor na kralježnici, učila ponovo hodati i sve što ide s tim.
Unazad pola godine počeli su joj bolovi u stomaku a zadnjih mjeseci je izgubila dvadesetak kg. Bila je na hitnoj kad joj je bilo loše, napravljen joj je UZV abdomena, inače za sve ostale organe piše ok ali:
Neposredno suphepatalno prikazuje se velika, inhomogena, pretežno hipoehogena tvorba dimenzija 11 x 5,6 cm koja prvenstveno odgovara tm.procesu ascendentnog dijela i hepatalne fleksure kolona.

To je nalaz od prije 2 mjeseca, dr joj je tada rekao na osnovu tog nalaza da ima zloćudni tumor na debelom crijevu ali da treba još napraviti kolonoskopiju, međutim ona je odbila daljne pretrage što je i potpisala i puštena je kući.
Inače, ima 76 godina, svaki dan sve više kopni, sve teže hoda, zadnja 2 dana osjeća sve jače bolove u trbuhu, zvali smo hitnu već dva puta, dali su joj injekciju za bolove ali nisu ju htjeli odvest jer kažu da to nije hitno.
Ona odbija ići u bolnicu, ne želi na nikakvu operaciju da to ponovo prolazi, ima suicidalne misli, hoće umrijeti kod kuće.
Bespomoćni smo, nagovaramo ju ali ništa.
S obzirom na suicidalne misli (ocita teza depresija), moze se smatrati u stanju manje ubrojivosti i u tom smislu mogli bi vidjeti s njenom dr. mogucnost prisilne hospitalizacije. Svakako bi se trebalo konzultirati i pri centru za soc.skrb.
Probajte razgovorom postaviti stvari na nacin- nece radit nista sta ne zelis, rekla si da se ne zelis lijecit- ok neces, al daj da ti pomognu da se olaksaju simptomi, da primis infuziju, da ti daju nesto ta izmokravanje...
Bitno he da pristane na hospitalizaciju, a onda kad dodje tamo opet korak po korak...
...gledajte, to je igromna tumorcina i vrlo vjerojatno je puna metastaza, u tom smislu mi se cine stvari jasne, ali ovaj dio price oko olaksavanja se stvarno da.

Old 19.07.2017., 08:08   #2456
Quote:
Iskustva?

Ne znam zasto ne bi moglo bit od zracenja, iskreno. Zvuci mi ko edem koji se pojaca po zracenju, naotekne tkivo pa promukne.
Probajte s inhalacijama hipertonicnom otopinom.

Old 19.07.2017., 08:32   #2457
Quote:
Ne znam zasto ne bi moglo bit od zracenja, iskreno. Zvuci mi ko edem koji se pojaca po zracenju, naotekne tkivo pa promukne.
Probajte s inhalacijama hipertonicnom otopinom.

Navodno, glasnice ne upadaju u polje zracenja, a zracenje "ne moze" utjecat na centar za govor u mozgu, i "takav je tijek bolesti". Osim toga, nema okusa..

Ugl, dobija je od svoje LOP kafasol otopinu za muckanje, a sutra ide na kontrolni CT prsa i abdomena da provjerimo stanje. Jedino sta mu ne ide u prilog je NSE, koji se povisija na 101, a ima 4mj je bija 69.. Sad se samo tjesim da je skocija zbog meta u glavi

inekoj is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.07.2017., 16:27   #2458
Quote:
Navodno, glasnice ne upadaju u polje zracenja, a zracenje "ne moze" utjecat na centar za govor u mozgu, i "takav je tijek bolesti". Osim toga, nema okusa..

Ugl, dobija je od svoje LOP kafasol otopinu za muckanje, a sutra ide na kontrolni CT prsa i abdomena da provjerimo stanje. Jedino sta mu ne ide u prilog je NSE, koji se povisija na 101, a ima 4mj je bija 69.. Sad se samo tjesim da je skocija zbog meta u glavi

Me brini ni zbog gubitka okusa to ke sasvim normalna posljedica i od kemo i od zracenja, i mami mi je tak bilo, kasnije se popravilo, iako se nikad nije vratilo na staro. Od nakon prvih kemo i zracenja jos tamo 1997./1998. kad se s rakom dojke borila njuh i okus su joj oslabljeni.

Poslano sa mog SM-G925F koristeći Tapatalk
*Aria* is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2017., 15:20   #2459
Ipak progresija. U PM!!!!!!!
Koliko god MRZIN ovo prokletstvo, toliko zelim upisat med faks i rijesit ga!!!'

inekoj is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.07.2017., 18:51   #2460
Quote:
Ipak progresija. U PM!!!!!!!
Koliko god MRZIN ovo prokletstvo, toliko zelim upisat med faks i rijesit ga!!!'

Zao mi je, mi isto cekamo ( s ne previse optimizma) mamine CT nalaze abdomena i toraksa.
*Aria* is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:09.