Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
16.11.2015., 19:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
I što sad ? Naručiti se u banku na potpisivanje aneksa ?
|
|
|
16.11.2015., 19:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Quote:
MMachéte kaže:
Igrom slucaja, znam iz prakticki prve ruke za isto hipotekarni kredit, podignut u chf 2007-e, konvertiran 2008-e u kune.
Znate kolika je početna kamata na taj kredit bila ?
ajmo samo reci da je blizu dvoznamenkaste..
|
Meni je na chf-u bila 4.4%, ako misliš na chf kamatu. Koliko se sjecam, bila je 5,6% ali je umanjena za 1% zbog statusa klijenta, 0.1% zbog štednje i 0.1% zbog amex-a u PBZ-u.
|
|
|
16.11.2015., 19:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2008.
|
Meni u pbz-u stavili kontakt poslovnicu 100km daleko, bože kretena!! 
|
|
|
16.11.2015., 19:36
|
|
The Dude
Registracija: Aug 2015.
|
Quote:
davor_du kaže:
Mislim da nesmiju i bas je to poanta da opet nismo jednaki. O tome sam pisao udruzi.
|
Banci, banci treba pisati....
Ljudi što vam nije jasno ili mislite da vam nije kako treba obračunato, pitajte banke, zovite, šaljite mailove, davite ih, za svaku sitnicu i pet puta postaviti pitanje ako treba...... One dave nas, sad smo mi na redu... Bez milosti
|
|
|
16.11.2015., 20:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2014.
|
Quote:
Dex11 kaže:
U pbz-u su to pošteno odradili/odredili/zamijenili, barem meni, ima tablica sa promjenama kamata za pojedine "vrste" stambenih kredita i pojedina vremenska razdoblja i za eur i za chf kredite.
Koliko sam vidio na stranicama zabe i tamo ima takvih tablica pa pogledajte koji imate u zabi.
A vi u ostalim bankama, ako nema takvih tablica i ako ne vjerujete u njih/imate dokaze (reklame, kamate drugih dužnika u eur za isto razdoblje i istu vrstu kredita i slično) za vremenska razdoblja kad ste dizali, kontaktirajte pod hitno udrugu franak. Ako se ne slaže, ne smije im to proći (opet kukavičko jaje).
Kaj se tiće aneksa kod pbz-a: ima samo obavijest da je banka iskoristila zakonsko pravo i poslala na US prijedlog o privremenoj zabrani i na ocjenu ustavnosti, i na posebnom je papiru, a ne u aneksu.
.
|
Kao što piše Dex11 aneksa nema, ali na trećoj stranici ispod kontakt osobe, broja telefona i adrse poslovnice u koju se trebamo javiti piše:
U cilju davanja potpunih i transparentnih informacija svojim klijentima-korisnicuma kredita u CHF/valutnu klauzulu CHF, a povodom različitih medijskih natpisa glede aktivnosti Banke nakon donošenja zadnjih izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju, ovom prigodom izvješćujemo Vas da je Banka iskoristila svoje zakonsko pravo utemeljeno na Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, te je Ustavnom sudu RH podnijela prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH odredbi Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju (NN, br. 102/215), te Zakona o izmjenama i dopunama Zaona o kreditnim institucijama (NN, br. 102/215) i prijedloge za privremenu mjeru obustave izvršenja svih pojedinačnih akata ili radnji koje se poduzimaju na temelju zadnje izmjene i dopune ovih zakona. Banka će u cijelosti ispoštovati odluku Ustavnog suda donesenu povodom ovako podnesenih prijedloga."
Zanima me je li to isto kao ono što su slale ERSTE i HYPO, samo drugačije upakirano?
Inače, ja sam konverzijom također zadovoljan.
|
|
|
16.11.2015., 20:26
|
|
kruhaputramarmelade
Registracija: Jan 2003.
|
Meni još nije stigla pošta iz zabe, ali prema kalkulatoru se čini ok. Kredit je bio za mlade, a usporedni je isti takav eurski za mlade. Mala preplata od 400 eura, rata manja 50-100 kn, a glavnica manja 270 tkn. Kamata oko 5,6%.
Kredit je iz 2/2006 na 30 g.
Sad treba krenuti u sljedeću bitku da se ozakoni da moraju odrediti kamatu prema danu podizanja kredita. Dakle tadašnja fix marža + euribor. A tu onda neće biti samo 50.000 ljudi.
Upravo me čudi kako dužnici u eurima benevolentno gutaju sve što banke serviraju. Al nema veze, pobrinut ćemo se i za njih. Ona pravomoćna presuda se mora pretočiti u neki zakon.
|
|
|
16.11.2015., 20:43
|
|
jetra na mukama
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
zgubydan kaže:
Biraj valutu: http://www.hub.hr/NRS/
NRS1 je stopa po kojoj ljudi posuđuju novce (bankama), pa zašto ne bi i tebi. Jer, banke imaju 20% nenaplativih plasmana, a ti ne.
|
Super logika. 
Kakve veze za vjerovnike, u tom slučaju ljude, ima koliko banke imaju nenaplativih plasmana? Ali kad bi posuđivali fizičkim osobama s 20% nenaplativosti, itekako bi imalo.
Inače, 20% nenaplativosti i ispod 3% NRS1 mi liči na poprilično nemoguće, da ne kažem blesave početne postavke.
Zadnje uređivanje banderas : 17.11.2015. at 00:20.
|
|
|
16.11.2015., 22:02
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jan 2015.
|
SB CHF kredit
Išao sam u poslovnicu jer mi nije stiglo pisamce  Iznenađenje je da uopće nema u aneksu onih nebuloza vezano za ustavni sud a koji se ne tiču korisnika kredita...Iako, još čekam sve papire da stignu poštom...
Dakle kredit podignut 2007.g. na 20g, 113 000CHF (simpa je da piše da su to isplatili u CHF a to je bilo u kunama po tadašnjem tečaju CHF u navedenom iznosu).
Preplata 5030 EUR....nova rata 300ak kuna manja od trenutne u CHF. Preplata se razbija umanjenim ratama u idućem razdoblju. Inače je "razbijanje" max 50% od iznosa mj rate.
Kamate u EUR su "simulirali" ovako (klijent sam banke i primam tamo plaću):
2007. 5,40
2008. 5,80
2009. 6.75
2010. 6.75
2011. 6.75
2012. 6.75
2013. 6.77
2014. 6,82
2015. 6.60
Naravno da su to najveći mogući iznosi (za moj slučaj) jer ja tamo primam plaću i imam i dalje ispod 4 banke, plus što je moja firma - firma partner banci itd itd...
Buduća kamata 6,48 (fixni dio 6,43%! a klijent sam banke plus 6M EURIBOR) s tim da je max ukupna zakonom dozvoljena kamata oko 7,4 (ak se ne varam)...
Sve u svemu još sam dobro i prošao dok neki nisu....Bio sam spreman i na potpuno crni scenraij..ali i za to sam imao plan...ali NISU svi u toj poziciji...
Hvala Udruzi Franak i svima koji su se borili za naša prava da nas strane banke više (u tolikoj mjeri) ne lihvare uz pomoć "rupa" u zakonu banana državice...
|
|
|
16.11.2015., 22:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2014.
|
Quote:
Firmin kaže:
Išao sam u poslovnicu jer mi nije stiglo pisamce  Iznenađenje je da uopće nema u aneksu onih nebuloza vezano za ustavni sud a koji se ne tiču korisnika kredita...Iako, još čekam sve papire da stignu poštom...
Dakle kredit podignut 2007.g. na 20g, 113 000CHF (simpa je da piše da su to isplatili u CHF a to je bilo u kunama po tadašnjem tečaju CHF u navedenom iznosu).
Preplata 5030 EUR....nova rata 300ak kuna manja od trenutne u CHF. Preplata se razbija umanjenim ratama u idućem razdoblju. Inače je "razbijanje" max 50% od iznosa mj rate.
Kamate u EUR su "simulirali" ovako (klijent sam banke i primam tamo plaću):
2007. 5,40
2008. 5,80
2009. 6.75
2010. 6.75
2011. 6.75
2012. 6.75
2013. 6.77
2014. 6,82
2015. 6.60
Naravno da su to najveći mogući iznosi (za moj slučaj) jer ja tamo primam plaću i imam i dalje ispod 4 banke, plus što je moja firma - firma partner banci itd itd...
Buduća kamata 6,48 (fixni dio 6,43%! a klijent sam banke plus 6M EURIBOR) s tim da je max ukupna zakonom dozvoljena kamata oko 7,4 (ak se ne varam)...
Sve u svemu još sam dobro i prošao dok neki nisu....Bio sam spreman i na potpuno crni scenraij..ali i za to sam imao plan...ali NISU svi u toj poziciji...
Hvala Udruzi Franak i svima koji su se borili za naša prava da nas strane banke više (u tolikoj mjeri) ne lihvare uz pomoć "rupa" u zakonu banana državice...
|
Imam slične kte u Zabi. kredit 100.000 chf na 30 g i nemam ni kune pretplate ???
|
|
|
16.11.2015., 22:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2011.
|
IDEEEEEEEE PRIMJENA ZAKONA. USUD se i pismeno ocitovaooooooooooo
|
|
|
16.11.2015., 22:38
|
|
Übermensch, mojne srat!
Registracija: Oct 2007.
|
Di si vidio?
|
16.11.2015., 22:40
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
tj1 kaže:
Di si vidio?
|
http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.n...8?OpenDocument
U tom svjetlu, ne prejudicirajući konačnu odluku u ovim predmetima, Ustavni sud dužan je podsjetiti na učinke ustavnosudskih odluka kojima se ukidaju zakoni ili pojedine njihove odredbe. Ustavni zakon jasno propisuje da odluke Ustavnog suda vrijede pro futuro, od dana ukidanja zakona ubuduće. Drugim riječima, zakon se smatra ustavnim sve dok ga Ustavni sud ne ukine. Do tog trenutka vrijedi presumpcija njegove ustavnosti. Sukladno tome, i svi (za banke prisilni) aneksi sklopljeni po sili i za vrijeme važenja ZID-a ZPK-a/102-15 i ZID-a ZoKI-ja/102-15 također potpadaju pod presumpciju zakonitosti i ustavnosti.
Uz opetovano isticanje da ne prejudicira konačnu odluku u ovim predmetima, Ustavni sud naglašava da njegova (eventualna) odluka kojom bi se ukinuli ZID ZPK/102-15 i ZID ZoKI/102-15 odnosno pojedine njihove odredbe ne bi imala učinak na valjanost tih aneksa. Te bi anekse bilo moguće samo ponovo mijenjati ili utvrđivati da od tog dana više ne vrijede, ali nikako ne bi bilo osnovano tvrditi da su ti aneksi bili neustavni "od samog početka" (odnosno od 30. rujna 2015., kao zakonskog termina), pa da se stoga ima smatrati kao da nisu ni sklopljeni, odnosno da se u tom slučaju među njihovim potpisnicima (kreditorima i kreditnim dužnicima) primjenjuju isključivo pravila obveznog prava, uključujući i ona koja vrijede za stjecanje bez osnove
|
|
|
16.11.2015., 22:41
|
|
Otpisani
Registracija: Feb 2004.
|
bemti... citam forum, vijesti, fb...ovi stručnjaci u bankama su do prije koju godinu krojili politiku i medije kako su htjeli, a gle sad, čita se svako slovo zakona, euraši su počeli pitati nezgodna pitanja, uskoro će početi i pitanja oko privatizacije banaka ak se ovako nastavi.... a mogli su samo smanjiti kamatu u ključnom momentu .... 
|
|
|
16.11.2015., 22:44
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jan 2015.
|
Quote:
pero1910 kaže:
Imam slične kte u Zabi. kredit 100.000 chf na 30 g i nemam ni kune pretplate ???
|
To je upravo zbog 10g dužeg roka otplate. Ja sam se naplaćao kamata i sad već polako ide glavnica na red. U ratama sam dakle, većinom, zapravo plaćao kamate.
Quote:
sick.am kaže:
bemti... citam forum, vijesti, fb...ovi stručnjaci u bankama su do prije koju godinu krojili politiku i medije kako su htjeli, a gle sad, čita se svako slovo zakona, euraši su počeli pitati nezgodna pitanja, uskoro će početi i pitanja oko privatizacije banaka ak se ovako nastavi.... a mogli su samo smanjiti kamatu u ključnom momentu .... 
|
Zaradile su one i da sad svi vratimo stanove i oni ih prodaju u bezcjenje - u plusu su. Toliko su nas krali. To su riječi frenda koji je bio odvjetnik u jednoj od tuženih banaka.
Nego u aneks su mi ubacili upis založnog prava na nekretnini radi osiguranja. Jel zna netko nešto više o tome?
|
|
|
16.11.2015., 22:54
|
|
Übermensch, mojne srat!
Registracija: Oct 2007.
|
Quote:
davor_du kaže:
http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.n...8?OpenDocument
U tom svjetlu, ne prejudicirajući konačnu odluku u ovim predmetima, Ustavni sud dužan je podsjetiti na učinke ustavnosudskih odluka kojima se ukidaju zakoni ili pojedine njihove odredbe. Ustavni zakon jasno propisuje da odluke Ustavnog suda vrijede pro futuro, od dana ukidanja zakona ubuduće. Drugim riječima, zakon se smatra ustavnim sve dok ga Ustavni sud ne ukine. Do tog trenutka vrijedi presumpcija njegove ustavnosti. Sukladno tome, i svi (za banke prisilni) aneksi sklopljeni po sili i za vrijeme važenja ZID-a ZPK-a/102-15 i ZID-a ZoKI-ja/102-15 također potpadaju pod presumpciju zakonitosti i ustavnosti.
Uz opetovano isticanje da ne prejudicira konačnu odluku u ovim predmetima, Ustavni sud naglašava da njegova (eventualna) odluka kojom bi se ukinuli ZID ZPK/102-15 i ZID ZoKI/102-15 odnosno pojedine njihove odredbe ne bi imala učinak na valjanost tih aneksa. Te bi anekse bilo moguće samo ponovo mijenjati ili utvrđivati da od tog dana više ne vrijede, ali nikako ne bi bilo osnovano tvrditi da su ti aneksi bili neustavni "od samog početka" (odnosno od 30. rujna 2015., kao zakonskog termina), pa da se stoga ima smatrati kao da nisu ni sklopljeni, odnosno da se u tom slučaju među njihovim potpisnicima (kreditorima i kreditnim dužnicima) primjenjuju isključivo pravila obveznog prava, uključujući i ona koja vrijede za stjecanje bez osnove
|
He he he  stoko bankarska
|
16.11.2015., 22:55
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Firmin kaže:
To je upravo zbog 10g dužeg roka otplate. Ja sam se naplaćao kamata i sad već polako ide glavnica na red. U ratama sam dakle, većinom, zapravo plaćao kamate.
Zaradile su one i da sad svi vratimo stanove i oni ih prodaju u bezcjenje - u plusu su. Toliko su nas krali. To su riječi frenda koji je bio odvjetnik u jednoj od tuženih banaka.
Nego u aneks su mi ubacili upis založnog prava na nekretnini radi osiguranja. Jel zna netko nešto više o tome?
|
Ako ti je to bio uvjet i u prvotnom kreditu to je ok ali ako su to dodali protuzakonito je!
|
|
|
16.11.2015., 22:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2015.
|
VECERNJI NASLOVNICA
jao što me veseli naslovnica večernjeg....
evo banke pune proračun....ko bi reko, prvo za val optužnih a sad i na inicijativu novih aneksa
Ko bi rekao da će BANKE izvuć Hrvatsku iz krize...
Banke veliko HVALA!
|
|
|
16.11.2015., 23:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
HYPO
|
|
|
16.11.2015., 23:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2015.
|
BANKE ĆE MORATI IZBACITI NEZAKONITE ODREDBE IZ ANEKSA - EVO DOKAZ!!!! Ovo piše u objavi Ustavnoga suda uz odbacivanje suspenzije, pa to je genijalno: 36. U tom svjetlu, ne prejudicirajući konačnu odluku u ovim predmetima, Ustavni sud dužan je podsjetiti na učinke ustavnosudskih odluka kojima se ukidaju zakoni ili pojedine njihove odredbe. Ustavni zakon jasno propisuje da odluke Ustavnog suda vrijede pro futuro, od dana ukidanja zakona ubuduće. Drugim riječima, zakon se smatra ustavnim sve dok ga Ustavni sud ne ukine. Do tog trenutka vrijedi presumpcija njegove ustavnosti. Sukladno tome, i svi (za banke prisilni) aneksi sklopljeni po sili i za vrijeme važenja ZID-a ZPK-a/102-15 i ZID-a ZoKI-ja/102-15 također potpadaju pod presumpciju zakonitosti i ustavnosti.
27
Uz opetovano isticanje da ne prejudicira konačnu odluku u ovim predmetima, Ustavni sud naglašava da njegova (eventualna) odluka kojom bi se ukinuli ZID ZPK/102-15 i ZID ZoKI/102-15 odnosno pojedine njihove odredbe ne bi imala učinak na valjanost tih aneksa. Te bi anekse bilo moguće samo ponovo mijenjati ili utvrđivati da od tog dana više ne vrijede, ali nikako ne bi bilo osnovano tvrditi da su ti aneksi bili neustavni "od samog početka" (odnosno od 30. rujna 2015., kao zakonskog termina), pa da se stoga ima smatrati kao da nisu ni sklopljeni, odnosno da se u tom slučaju među njihovim potpisnicima (kreditorima i kreditnim dužnicima) primjenjuju isključivo pravila obveznog prava, uključujući i ona koja vrijede za stjecanje bez osnove.
SA ZIDA
GORAN ALEKSIĆ
|
|
|
16.11.2015., 23:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
|
Quote:
nixarch kaže:
|
Jel isčupao tko za zaba po istom ili sličnom principu?
Moram li napomenuti da im ništa ne vjerujem...
Kod dosta ljudi se javlja slijedeće pitanje: ukoliko se kredit zatvara ili kešom ili novom kredom može li se od glavnice odbiti preplata?
Ima netko jasan odgovor na to pitanje?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:28.
|
|
|
|