Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest

Povijest Politička, društvena, kulturna, univerzalna povijest.
Podforumi: Vojna povijest i tehnologija, Domovinski rat

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.12.2022., 20:28   #241
Quote:
Dilberth kaže: Pogledaj post
Ekipa brka vrijeme i prostor. Izbjeglice o kojima pricas su krscani katolici iz Bosne prije stvaranja nacionalnog identiteta muslimanskih Bosnjaka. Naravno da su svi bili Hrvati. Bosna je bila hrvatska zemlja, bez obzira na jezicarske manipulacije koje nastoje da to sakriju.

Ako hoces naci izbjeglice iz Bosne koji imaju taj novi muslimanski-bosnjacki identitet, pogledaj u Turskoj. Tamo neces vidjeti ni Hrvate niti Srbe, bez obzira iz kojeg juznoslavenskog podrucja su dosli.

Svi su Bosnjaci.

I tu je onda paralela s bugarskim Pomacima.
Odgovori s citatom
Old 30.12.2022., 08:50   #242
Quote:
Ekipa brka vrijeme i prostor. Izbjeglice o kojima pricas su krscani katolici iz Bosne prije stvaranja nacionalnog identiteta muslimanskih Bosnjaka. Naravno da su svi bili Hrvati. Bosna je bila hrvatska zemlja, bez obzira na jezicarske manipulacije koje nastoje da to sakriju.

Ako hoces naci izbjeglice iz Bosne koji imaju taj novi muslimanski-bosnjacki identitet, pogledaj u Turskoj. Tamo neces vidjeti ni Hrvate niti Srbe, bez obzira iz kojeg juznoslavenskog podrucja su dosli.

Svi su Bosnjaci.
Muslimani nemaju nacionalni indentitet nego vjerski.Oni su "braca" (tako oslovljavaju jedni druge), i imperativ Islama je da budu "jedno"
kiseli1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2022., 09:28   #243
Quote:
kiseli1 kaže: Pogledaj post
Muslimani nemaju nacionalni indentitet nego vjerski.Oni su "braca" (tako oslovljavaju jedni druge), i imperativ Islama je da budu "jedno"
To je nesto drugo sto ti pricas. Onda bi i Indonezani i Marokanci bili Bosnjaci, kaj ne?

Svi muslimani imaju nacionalnu svijest, tako da Indonezani, Marokanci i Bosnjaci mogu biti "braca", kako ti kazes, ali se svaki osjeca clanom zasebne nacije.
Kako stvari stoje, svi "srbo-hrvati-crnogorci" su Bosnjaci. Cujem da su Bugari, Pomaci, a mislim da su Makedonci, Gorani.

Kad malo promislim, u cijeloj Jugoslaviji je bilo skoro 4 milijuna muslimana. Ako bi još ubrojali ubijene i prognane u Tursku, “Bošnjaci” bi bili najveća nacija u Jugoslaviji.
Nije ni čudo da su jugoslavenske vlasti stalno manipulirale te brojeve, stvarajući Srbe, Hrvate, “neopredjeljene”, Muslimane s veliko M, itd.
Dilberth is online now  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2022., 10:12   #244
Quote:
Kad malo promislim, u cijeloj Jugoslaviji je bilo skoro 4 milijuna muslimana. Ako bi još ubrojali ubijene i prognane u Tursku, “Bošnjaci” bi bili najveća nacija u Jugoslaviji.
Ne bi. Pogledaj stanje iz 1918.
rustaveli is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2022., 12:18   #245
Quote:
To je nesto drugo sto ti pricas. Onda bi i Indonezani i Marokanci bili Bosnjaci, kaj ne?

Svi muslimani imaju nacionalnu svijest, tako da Indonezani, Marokanci i Bosnjaci mogu biti "braca", kako ti kazes, ali se svaki osjeca clanom zasebne nacije.
Kako stvari stoje, svi "srbo-hrvati-crnogorci" su Bosnjaci. Cujem da su Bugari, Pomaci, a mislim da su Makedonci, Gorani.
Dalo bi se pricati o tome

Quote:
As among other peoples, the dominant type of social boundary influences the identity of Muslims. With the emergence of Muslim nation-states, Muslims are confused about their identities, whether the primary loyalty belongs to the ‘ummah’ (the community of the believers) or to the nation-state. Nation-state system dominated the Islamic world
and tried to fill the political gap
. However, no dominant identity paradigm has been able to eliminate the Islamic identity of Muslim peoples. Current developments in the Islamic world are leading to the intensified revivalism of Islamic social and political movements. During such times, Muslim peoples remember their ummah identity.
izvor:Islamic Perspective on Ethnicity and Nationalism: Diversity or Uniformity? by Muhittin Ataman
kiseli1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2022., 14:10   #246
Quote:
rustaveli kaže: Pogledaj post
Ne bi. Pogledaj stanje iz 1918.
Gdje?
Dilberth is online now  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2022., 14:13   #247
Quote:
Dalo bi se pricati o tome

izvor:Islamic Perspective on Ethnicity and Nationalism: Diversity or Uniformity? by Muhittin Ataman
Nadam se da grijesis. Ako je tako kako kazes, ne pise nam se dobro.
Dilberth is online now  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2022., 14:28   #248
Quote:
Gdje?
Pa eto, izbori za ustavotvornu skupštinu 1920. - JMO i Džemijet su zajedno dobili nekih 8-9% gladova možda. Dobro, bilo je muslimana koji su glasali i za radikale i demokrate, čak i za komuniste, ali da su stvarno bili tako brojni onda bi muslimanske stranke sigurno završile dosta više na ljestvici.
rustaveli is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2022., 14:36   #249
Quote:
Nadam se da grijesis. Ako je tako kako kazes, ne pise nam se dobro.
https://laboureconomics.files.wordpr...vrope-2015.jpg
kiseli1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2022., 15:57   #250
Quote:
Jedno su ideali a realnost je drugo. Dovoljno je otići u S.Arabiju pa vidjeti kako s visoka gledaju na crne muslimane.
lavore is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2022., 18:08   #251
Quote:
Pa eto, izbori za ustavotvornu skupštinu 1920. - JMO i Džemijet su zajedno dobili nekih 8-9% gladova možda. Dobro, bilo je muslimana koji su glasali i za radikale i demokrate, čak i za komuniste, ali da su stvarno bili tako brojni onda bi muslimanske stranke sigurno završile dosta više na ljestvici.
JMO je bila na petom mjestu sa 110.895 glasova, 6,9% i 24 zastupnicka mjesta

https://hr.wikipedia.org/wiki/Izbori...evine_SHS_1920.

Na popisu stanovnistva iz 1921 godine muslimana je bilo 1.345.271, odnosno 11,22%
kiseli1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2022., 18:39   #252
Quote:
JMO je bila na petom mjestu sa 110.895 glasova,6,9% i 24 zastupnicka mjesta

https://hr.wikipedia.org/wiki/Izbori...evine_SHS_1920.

Na popisu stanovnistva iz 1921 godine muslimana je bilo 1.345.271, odnosno11,22%
Tako je. Dilberth međutim govori da bi bez iseljavanja u Tursku muslimani bili najbrojnija zajednica u KJ, a to nije točno.
rustaveli is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2022., 18:48   #253
Quote:
lavore kaže: Pogledaj post
Jedno su ideali a realnost je drugo. Dovoljno je otići u S.Arabiju pa vidjeti kako s visoka gledaju na crne muslimane.
S.Arabija je zadrzala instituciju robova.Crnci su robovi, bez obzira na vjersku pripadnost
kiseli1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2022., 19:26   #254
Quote:
Tako je. Dilberth međutim govori da bi bez iseljavanja u Tursku muslimani bili najbrojnija zajednica u KJ, a to nije točno.
Brojati stanovnistvo po glasackim listicima nije najbolja ideja. Ovo sam nasao na Internetu, pa ti sam odluci.
http://www.country-data.com/cgi-bin/query/r-14828.html
Quote:
Yugoslavia's Islamic community, the largest in any European country west of Turkey, included about 4 million people concentrated among three ethnic groups: Muslim Slavs, located in Bosnia and Hercegovina and Kosovo; ethnic Albanians, primarily in Kosovo, the town of Novi Pazar in Serbia, and Macedonia; and Turks inhabiting the same regions as the Albanians. Most of the Muslim Slavs and Albanians converted to Islam in the early stages of Ottoman occupation to gain the higher social status that Ottoman policy afforded to converts. They were the only groups in the European provinces of the Ottoman Empire to convert in large numbers.
Dakle 4 milijuna "brace" muslimana. Koliko ih je protjerano u Tursku ili pobijeno od strane Srba nakon uspostave nezavisne Srbije u 19. stoljecu mozemo nagadjati, a mozda i naci neke izvore. Ja predpostavljam da ih je bilo najmanje milijun.
Dilberth is online now  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2022., 22:45   #255
Quote:
Brojati stanovnistvo po glasackim listicima nije najbolja ideja. Ovo sam nasao na Internetu, pa ti sam odluci.
http://www.country-data.com/cgi-bin/query/r-14828.html
Dakle 4 milijuna "brace" muslimana. Koliko ih je protjerano u Tursku ili pobijeno od strane Srba nakon uspostave nezavisne Srbije u 19. stoljecu mozemo nagadjati, a mozda i naci neke izvore. Ja predpostavljam da ih je bilo najmanje milijun.
Uzmi u obzir da je broj iz 1921 pocetni broj, 1931 godine ih je bilo 1.561.166,popis 1948 daje broj "neopredeljenih muslimana" 808.921, i broj Albanaca 750 431, a popis iz 1961 daje broj "neopredeljenih" 972 940, i broj Albanaca 914 733.....

Broj od 4 milijuna mi se cini pretjeran
kiseli1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2022., 00:13   #256
Quote:
Uzmi u obzir da je broj iz 1921 pocetni broj, 1931 godine ih je bilo 1.561.166,popis 1948 daje broj "neopredeljenih muslimana" 808.921, i broj Albanaca 750 431, a popis iz 1961 daje broj "neopredeljenih" 972 940, i broj Albanaca 914 733.....

Broj od 4 milijuna mi se cini pretjeran
Kakve izvore imas o prognanim i ubijenim muslimanima?
Dilberth is online now  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2022., 10:12   #257
Quote:
Kakve izvore imas o prognanim i ubijenim muslimanima?
https://pescanik.net/iz-fnrj-u-tursku/

Ubijeni su oni koji su bili sa oruzjem, a taj broj razmjerno nije bio velik. Broj iseljenih u FNRJ ces naci u gore navedenom uradku, i razloge zasto su se iseljavali. Najveci broj iseljenih je bio za vreme Rankovica, oko 1959 godine, ali u dogovoru sa Turskom
kiseli1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2022., 17:53   #258
Quote:
https://pescanik.net/iz-fnrj-u-tursku/

Ubijeni su oni koji su bili sa oruzjem, a taj broj razmjerno nije bio velik. Broj iseljenih u FNRJ ces naci u gore navedenom uradku, i razloge zasto su se iseljavali. Najveci broj iseljenih je bio za vreme Rankovica, oko 1959 godine, ali u dogovoru sa Turskom
Link se odnosi samo na FNRJ.
Ja sam mislio na ukupan broj prognanih i ubijenih od pocetka Knezevine Srbije do danas.
Dilberth is online now  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2022., 18:01   #259
Quote:
Link se odnosi samo na FNRJ.
Ja sam mislio na ukupan broj prognanih i ubijenih od pocetka Knezevine Srbije do danas.
Imas ovde:

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9...B8%D1%98%D0%B5

broj muslimana i "arnauta je bio zanemariv
kiseli1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2022., 20:02   #260
Quote:
Imas ovde:

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9...B8%D1%98%D0%B5

broj muslimana i "arnauta je bio zanemariv
Okaci to macku o qc. Ni ti niti ja nisamo demografski statisticari pa da te, za ovaj topik besmislene cifre istrazivamo.

Probaj ovo.
Dilberth is online now  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:32.