Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Film

Film Art, cult and all that trash

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 01.10.2011., 19:31   #241
Postoji jedan izraz za slučaj kad je filmski lik svjestan da je filmski lik. U filmovima s tom pojavom lik se tu i tamo okrene prema kameri i obraća se publici. Trenutno mi padaju na pamet Funny Games od Hanekea ili Alfie s Michael Caineom. Zaboravio sam koji se izraz za to koristi, zna netko?
Tore is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.10.2011., 20:05   #242
Fourth wall je na engleskom, ako se ne varam. Ne znam koji izraz koristimo mi na ovim prostorima? Četvrti zid?
LouReeth is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.10.2011., 20:09   #243
ako se dobro sjećam mislim da je bilo nešto... awareness
Tore is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2011., 20:50   #244
Šećerno staklo - staklo koje se koristi u filmovima kroz koje skaču kaskaderi, a koje ne reže, a radi se od šećera

Video: http://www.youtube.com/watch?v=8IqFidtmbPI

Kako napraviti

Engleska wikipedija
Night_raven26 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.10.2011., 19:02   #245
osjecam se pomalo glupo sto cu postaviti ova pitanja, ali eto, ne znam, i volio bih da mi neko objasni pojmove:

-remake
-klasik film
-blekbaster (ili blokbuster) nisam siguran xD
Old 06.10.2011., 21:17   #246
Remake je prerada, nova verzija, filma koji već postoji.
Blekbaster je rasistički policajac.
Ono is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.10.2011., 23:45   #247
Quote:
Ono kaže: Pogledaj post
Remake je prerada, nova verzija, filma koji već postoji.
Blekbaster je rasistički policajac.

A klasik je film koji je odolio zubu vremena. Ili svaki film iz starog hollywooda. Zanimljiva je stvar da imamo i kultne klasike, i klasik i kult u isto vrijeme. Znači, svi filmovi iz starog hollywooda su klasici (barem po mojem mišljenju), a filmovi iz novog hollywooda nisu svi već pojedini.
Bilješka20 is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.10.2011., 11:44   #248
R.I.P., the movie camera: 1888-2011

U dubokoj boli javljamo svim rodjacima, prijateljima i znancima tuznu vijest: R.I.P., the movie camera: 1888-2011.

Originalni clanak: http://magazine.creativecow.net/arti...ading-to-black
La Familia is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.10.2011., 13:02   #249
Jel može netko odgovoriti na pitanje zašto špica filma počinje s 'A XY film' i onda na kraju uvodnih creditsa piše 'Directed by XY'.
Zašto se to ponavlja? Jel to promocija filma (ili ega ) kao što ponekad piše ime glavnog glumca prvo pa tek onda 'A XY film', zatim naziv filma?
Old 16.10.2011., 16:23   #250
Quote:
shosho kaže: Pogledaj post
Jel može netko odgovoriti na pitanje zašto špica filma počinje s 'A XY film' i onda na kraju uvodnih creditsa piše 'Directed by XY'.
Zašto se to ponavlja? Jel to promocija filma (ili ega ) kao što ponekad piše ime glavnog glumca prvo pa tek onda 'A XY film', zatim naziv filma?
pa gledajte.
Old 05.12.2011., 19:45   #251
Ne volim gledat filmove koji su snimljeni na način da slika nije mirna, nego kao da kamerman snima iz ruke a ne sa stalka. Kakva je to tehnika, volio bih malo više pročitati o tome...

Evo zadnji primjer je film Melancholia...
http://www.youtube.com/watch?v=wzD0U841LRM
Damson is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2011., 14:33   #252
Quote:
Damson kaže: Pogledaj post
Ne volim gledat filmove koji su snimljeni na način da slika nije mirna, nego kao da kamerman snima iz ruke a ne sa stalka. Kakva je to tehnika, volio bih malo više pročitati o tome...

Evo zadnji primjer je film Melancholia...
http://www.youtube.com/watch?v=wzD0U841LRM
Nema nekog naziva. "Kamera iz ruke" se kaže.

A Melancholia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Dogme_95
cloudconnected6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2011., 14:34   #253
izvoli
Ono is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2012., 00:23   #254
nakon šta smo jedno vrijeme imali spor o tome da li Mad Max spada SF žanr Star Wars serijalu se spori žanrovska pripadnost.

šta Star Wars čini SF-om, odnosno za one koji niječu, šta ga ne čini.

prema definiciji Hrvoja Turkovića serijal tu definitivno spada:

Quote:
Hrvoje Turković kaže:
znanstveno-fantastični film (kratica ZFte SF, od engl. science fiction), žanr igr. filma, podvrsta filmova fantastike. U znanstvenofantastičnim filmovima prikazuje se zamišljen, a nepostojeći svijet, ili nepostojeće stanje svijeta koji se predočava kao stvarna (znanstveno objašnjiva) mogućnost – bilo kao evolucijska budućnost današnjeg svijeta (futuristička z. f.), ili kao dodir s nepoznatim istodobnim svijetom i njegovim bićima (izvanzemaljcima i izvanzemaljskim civilizacijama, paralelnim svemirom). U znanstvenofantastičnom filmu izdvajaju se kao istaknutiji podžanrovi ili ciklusi tzv. svemirski filmovi (engl. space opera), u kojima se prati putovanje svemirom (Zvjezdane staze R. Wisea, 1979), tzv. vremeplovni filmovi (engl. time travel), o putovanju vremenom unatrag i unaprijed (→ Povratak u budućnost), tzv. postapokaliptični filmovi (→ Pobješnjeli Max). Već su se u ranom i klas. nij. filmu javljali takvi filmovi (→ Put na Mjesec, → Metropolis), u holivudskoj kinematografiji osobito su često snimani 1950-ih (npr. → Stvar, → Invazija tjelokradica, Rat svjetova B. Haskina, 1953), umj. ugled zadobili su 1960-ih filmovima J.-L. Godarda, F. Truffauta i S. Kubricka, a → Zvjezdanim ratovima započelo je suvr. razdoblje u kojemu je znanstvenofantastični film postao jedan od gl. žanrova (S. Spielberg, D. Lynch, R. Scott, J. Carpenter, L. Besson), njegovan i u tv serijama (npr. Zvjezdane staze).
Tore is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2012., 01:04   #255
Ista prica kao i s Mad Maxom...

La Familia is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2012., 00:45   #256
Možda nije potpuno on-topic, no bolje ovdje nego nova tema koja ide u lock nakon 2-3 posta...

U vezi s autorskim pravima na glazbu i produkcijom filma koji sadrži glazbu:

Npr. netko želi napraviti kratki film koji nema snimljenog zvuka, nego ima pjesmu u pozadini.

Čitam po netu o festivalskim pravima i komercijalnim pravima itd. no dosta toga mi nije jasno, odnosno fali mi nečiji savjet ili iskustvo iz prakse.

Kako to inače funkcionira? Npr. pjesma je blago rečeno nepoznata, čak ne sadrži riječi, izdana prije tridesetak godina, vlasnik prava je indie izdavačka kuća iz Velike Britanije.

Film bi bio apsolutno amaterski i neprofitan, jedino bi se možda prijavio na neki festival kratkog filma. (ajmo reć da bi se sigurno prijavio čisto zbog rasprave i vašeg odgovora)

Jel uopće isplativo slat upit preko "Contact" formulara na stranici izdavačke kuće?
Takve stvari se valjda naplaćuju, kolke su šanse da izdavačka kuća dodijeli prava samo tako jer se radi o siromašnim studentima/amaterima i nema profita?
Može li se (kao ekipa na youtube-u) na creditsima postavit: "Sva prava na pjesmu pripadaju XY itd." pa da sve bude u redu?
Ima li razlike, ako se pjesma uvelike izmijeni, izreže, prepravi?
Jel poželjno poslati toj izdavačkoj kući primjer iskorištavanja njihove pjesme pri traženju prava?

Ajd nek bar netko da neki odgovor ili link s više informacija pa ja lako odgovorim ili opišem još okolnosti vezanih baš za ovu pjesmu/film koje bi mogle ići u prilog.

Hvala.
Odgovori s citatom
Old 29.03.2012., 21:04   #257
Odlicna tema. Jel ima mozd aneka odlicna knjiga za sve profesionalne termine?
Old 29.03.2012., 21:15   #258
Quote:
Dragoljupce kaže: Pogledaj post
Odlicna tema. Jel ima mozd aneka odlicna knjiga za sve profesionalne termine?
Ako te zanima strukovna terminologija, onda bi ti vjerojatno odgovarala Midžićeva "Govor oko kamere". Nisam je čitao, ali po opisu bi to trebalo biti to: http://www.profil.hr/knjiga/govor-oko-kamere/24996/
People Can Fly is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.03.2012., 21:16   #259
onda prvo počet s ovim
Old 03.04.2012., 21:42   #260
Quote:
Gilmour2 kaže: Pogledaj post
Možda nije potpuno on-topic, no bolje ovdje nego nova tema koja ide u lock nakon 2-3 posta...

U vezi s autorskim pravima na glazbu i produkcijom filma koji sadrži glazbu:

Npr. netko želi napraviti kratki film koji nema snimljenog zvuka, nego ima pjesmu u pozadini.

Čitam po netu o festivalskim pravima i komercijalnim pravima itd. no dosta toga mi nije jasno, odnosno fali mi nečiji savjet ili iskustvo iz prakse.

Kako to inače funkcionira? Npr. pjesma je blago rečeno nepoznata, čak ne sadrži riječi, izdana prije tridesetak godina, vlasnik prava je indie izdavačka kuća iz Velike Britanije.

Film bi bio apsolutno amaterski i neprofitan, jedino bi se možda prijavio na neki festival kratkog filma. (ajmo reć da bi se sigurno prijavio čisto zbog rasprave i vašeg odgovora)

Jel uopće isplativo slat upit preko "Contact" formulara na stranici izdavačke kuće?
Takve stvari se valjda naplaćuju, kolke su šanse da izdavačka kuća dodijeli prava samo tako jer se radi o siromašnim studentima/amaterima i nema profita?
Može li se (kao ekipa na youtube-u) na creditsima postavit: "Sva prava na pjesmu pripadaju XY itd." pa da sve bude u redu?
Ima li razlike, ako se pjesma uvelike izmijeni, izreže, prepravi?
Jel poželjno poslati toj izdavačkoj kući primjer iskorištavanja njihove pjesme pri traženju prava?

Ajd nek bar netko da neki odgovor ili link s više informacija pa ja lako odgovorim ili opišem još okolnosti vezanih baš za ovu pjesmu/film koje bi mogle ići u prilog.

Hvala.
Za neke male Hrvatske festivale se ne moraš brinuti, ali ako ćeš slati igdje dalje najbolje da to riješiš. Znam da je u HR velika šansa da dobiješ besplatno... Za vani ne znam.
cloudconnected6 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:49.