Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje > Stomatologija i oralna higijena

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 14.01.2020., 08:27   #241
Quote:
quidproquo kaže: Pogledaj post
Pozdrav svima!

Evo uskoro ću i ja dobiti Simply Smile aparatić i koliko se veselim, toliko me i strah i to najviše zbog govora jer vjerujem da će mi biti prisutan 'lisp' tj frfljanje.. Zato me zanima kako je kod vas drugih bilo i prođe li to s vremenom?
Meni je bio prisutan mjesec dana, a i kasnije bi se tu i tamo pojavio. Sad je prošlo, imam Invisalign 9 mjeseci
Blue Haze is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.01.2020., 22:49   #242
Quote:
Blue Haze kaže: Pogledaj post
Meni je bio prisutan mjesec dana, a i kasnije bi se tu i tamo pojavio. Sad je prošlo, imam Invisalign 9 mjeseci

Hmm, dobro, to zvuči utješno.

A kako održavati oralnu higijenu u tom periodu? Trebam li na nešto posebno obratiti pažnju? Mislim znam da ću trebati prati zube nakon svakoga obroka, no negdje sam čitala da nije dobro ni pretjerano pranje zuba jer se tako može uništiti zubna caklina pa me to zbunilo..
quidproquo is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.01.2020., 17:54   #243
Quote:

A kako održavati oralnu higijenu u tom periodu? Trebam li na nešto posebno obratiti pažnju? Mislim znam da ću trebati prati zube nakon svakoga obroka, no negdje sam čitala da nije dobro ni pretjerano pranje zuba jer se tako može uništiti zubna caklina pa me to zbunilo..
Ja perem zube u prosjeku 5 puta dnevno + Vodica i konac. Ne z koliko je to dobro, ali takav je život s alignerima
Blue Haze is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.01.2020., 19:44   #244
Quote:

Ja ih perem oko 4-5 puta, zapravo ti higijena ostaje ista: četkanje, interdentalne ili konac (ovisi hoće li ti raditi stripping između zubi pa će ti se u taj razmak jako nabijati hrana) te vodica za ispiranje (ja je samo navečer koristim). Ono što je bitno je održavanje tih folija jer su pune neravnina i utora i to treba pažljivo čistiti ali bez agresivnih agensa. Što se tiče lispanja, imam ti ja cijeli video pa vidi ima li razlike:

https://youtu.be/uzRzdWaiYFc

Ja sam već nakon par sati normalno pričala sa Simply Smiles tako da stvarno nemaš bojazni oko toga osim ako si baš spiker na dnevniku i sl. Javi nam kako napreduješ! Ja sam sad na sedmoj foliji. 😘
Tchr is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.02.2020., 13:31   #245
Pozdrav...zanima me jedna stvar...Prije par dana pocela sam nosit clear aligner, i na dan kad su mi stavljali aparat i attachmente skuzili su da je na svim alignerima napravljena osmica koju su mi prije izvadili, tocnije prije su mi uzeli otiske,a onda isli vadit osmicu...i doktor je samo odrezao tu osmicu sa svih alignera jer ona kao ne utjece na cjelokupnu terapiju....I sad me zanima da li ce tako odrezani aligneri odradit svoje...da li se u njima moze nesto poremetit i da li je doktor bio duzan narucit nove alignere sto sam ja i trazila s obzirom da aparat nisam bas malo platila.....Hvala
noel12 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.02.2020., 17:05   #246
Mislim da su definitivno otisak trebali uzimati nakon vadjenja zuba, ali, s obzirom da se radi o osmici, vjerujem da ce aligneri odraditi sve ok i ovako.. A moguce da cete kasnije raditi i refinement pa ce onda novi aligneri biti napravljeni prema novom stanju.
Faint is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.02.2020., 19:00   #247
Quote:
noel12 kaže: Pogledaj post
Pozdrav...zanima me jedna stvar...Prije par dana pocela sam nosit clear aligner, i na dan kad su mi stavljali aparat i attachmente skuzili su da je na svim alignerima napravljena osmica koju su mi prije izvadili, tocnije prije su mi uzeli otiske,a onda isli vadit osmicu...i doktor je samo odrezao tu osmicu sa svih alignera jer ona kao ne utjece na cjelokupnu terapiju....I sad me zanima da li ce tako odrezani aligneri odradit svoje...da li se u njima moze nesto poremetit i da li je doktor bio duzan narucit nove alignere sto sam ja i trazila s obzirom da aparat nisam bas malo platila.....Hvala
Ne bi smjelo biti problema ako je otisak ostalih zuba precizan i ako aligneri dobro sjede...valjda su se žurili s otiscima da im ne pobjegnete u neku drugu ordinaciju
Odgovori s citatom
Old 15.02.2020., 10:22   #248
Mene zanima da li je istina da se s Invisalignom može postići rezultat kao i fiksnim aparatićima? Link na Invisalign: KLIK. Aparatić je dosta hvaljen, ali da li je u rangu s fiksnim?

Koja je uopće alternativa Invisalignu (bilo mobilni, bilo fiksni) ukoliko želim aparatić koji ne mijenja govor za vrijeme nošenja, po mogućnosti je manje primjetan i omogućuje potpuno poravnanje zubi (a ne samo fronte)?

Ako sam pitanje postavila na krivoj temi, molim moderatora da pitanje prebaci na prikladnu temu.
Purple one is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2020., 14:56   #249
Quote:
Purple one kaže: Pogledaj post
Mene zanima da li je istina da se s Invisalignom može postići rezultat kao i fiksnim aparatićima? Link na Invisalign: KLIK. Aparatić je dosta hvaljen, ali da li je u rangu s fiksnim?

Koja je uopće alternativa Invisalignu (bilo mobilni, bilo fiksni) ukoliko želim aparatić koji ne mijenja govor za vrijeme nošenja, po mogućnosti je manje primjetan i omogućuje potpuno poravnanje zubi (a ne samo fronte)?

Ako sam pitanje postavila na krivoj temi, molim moderatora da pitanje prebaci na prikladnu temu.
pogledaj malo ovaj link, odgovara ti na pitanje
https://global.invisaligngallery.com/treatments/
Odgovori s citatom
Old 18.02.2020., 23:27   #250
Quote:
Tchr kaže: Pogledaj post
Ja ih perem oko 4-5 puta, zapravo ti higijena ostaje ista: četkanje, interdentalne ili konac (ovisi hoće li ti raditi stripping između zubi pa će ti se u taj razmak jako nabijati hrana) te vodica za ispiranje (ja je samo navečer koristim). Ono što je bitno je održavanje tih folija jer su pune neravnina i utora i to treba pažljivo čistiti ali bez agresivnih agensa. Što se tiče lispanja, imam ti ja cijeli video pa vidi ima li razlike:

https://youtu.be/uzRzdWaiYFc

Ja sam već nakon par sati normalno pričala sa Simply Smiles tako da stvarno nemaš bojazni oko toga osim ako si baš spiker na dnevniku i sl. Javi nam kako napreduješ! Ja sam sad na sedmoj foliji. 😘

Dakle, dobih i ja svoje alignere i evo danas mi je prošao prvi dan pa se jos navikavam )

sto se tice govora, stvarno je sve okej, jako sam zadovoljna i nemam nikakav lisp niti mi je problem govorit, a vidim ni Vi nemate tih problema

Alii, mene sad zanima kako vi skidate alignere? Posebno tesko mi ide skidanje s gornje čeljusti i poprilično boli dok skidam ali boli i nakon skidanja tako da ne mogu bas ni gristi na prednje gornje zube i dugo mi treba da pojedem jedan obrok... Je li i kod vas tako i je li to samo na početku tako?
quidproquo is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2020., 09:14   #251
Boli jer se zubi pomiču. Ja svoj nosim već preko godinu i pol i još uvijek me ponekad boli. Najčešće prvih nekoliko dana nakon stavljanja nove faze.
Nekad su mi zubi bili toliko osjetljivi na dodir da nisam uopće mogla žvakati hranu pa sam vadila alignere čak i pola sata prije obroka jer bi onda manje boljelo.

Što se skidanja tiče, meni je najlakše noktom zakačiti gornji rub alignera i onda pogurati prema dolje (odnosno obrnuto na donjoj čeljusti).
U fazama kad sam imala puno attachmenta, tako sam radila i s jedne i s druge strane i tek onda ga uspjela izvaditi.
Sad kad gore imam samo jedan attachment, ide bez problema van s povlačenjem na samo jednoj strani.
Faint is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2020., 09:30   #252
Quote:
Faint kaže: Pogledaj post
Boli jer se zubi pomiču. Ja svoj nosim već preko godinu i pol i još uvijek me ponekad boli. Najčešće prvih nekoliko dana nakon stavljanja nove faze.
Nekad su mi zubi bili toliko osjetljivi na dodir da nisam uopće mogla žvakati hranu pa sam vadila alignere čak i pola sata prije obroka jer bi onda manje boljelo.

Što se skidanja tiče, meni je najlakše noktom zakačiti gornji rub alignera i onda pogurati prema dolje (odnosno obrnuto na donjoj čeljusti).
U fazama kad sam imala puno attachmenta, tako sam radila i s jedne i s druge strane i tek onda ga uspjela izvaditi.
Sad kad gore imam samo jedan attachment, ide bez problema van s povlačenjem na samo jednoj strani.

Znam da mora bolit, to znači da rade svoj posao, izdrzat cemo nekako, lakse mi je kad znam da nisam jedina da, tako i mene boli i onda kad ih vec trebam ponovno stavit na zube tek onda se bol smanji, otprilike za pola sata od skidanja..

Pa tako i ja radim ali me strah da ne bih unistila tu plastiku na tom mjestu gdje vučem jer taman tu dodiruje usnu pa bi me moglo žuljati.. Ili se to ne može dogodit? Ja isto uhvatim za rubove ali iznutra i teško ide.. A uz to, ja ni nemam attachmente na toj čeljusti pa opet teško ide, a na onoj na kojoj imam ide puno lakše..
quidproquo is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.02.2020., 12:42   #253
A nemam pojma.. možda s vremenom i praksom postane lakše.. ili eventualno provjeriti s ortodontom..?

Meni su u ordinaciji pokazali kako trebam stavljati i skidati alignere i morala sam i sama pred njima pokušati kako bi vidjeli valjda radim li to ispravno..

A mislim da je materijal od kojeg se izrađuje Invisalign dosta čvrst i da se ne bi trebao deformirati zbog vađenja..
Faint is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2020., 14:05   #254
Molila bih one koji već nose inman aligner pojašnjenje, gledam cijene i nije mi jasno je li cijena od cca 7500 (za gotovinu) cijena tog aparatica za obje čeljusti ili za jednu? Tek gledam i razmišljam pa.. pliz help
Odgovori s citatom
Old 22.02.2020., 14:05   #255
Molila bih one koji već nose inman aligner pojašnjenje, gledam cijene i nije mi jasno je li cijena od cca 7500 (za gotovinu) cijena tog aparatica za obje čeljusti ili za jednu? Tek gledam i razmišljam pa.. pliz help
Odgovori s citatom
Old 27.02.2020., 09:27   #256
Thumbs up

Quidproquo, skidanje je u početku velika muka. Mene dr nije pustio van dok nisam uspjela izvaditi oba. Imam duge nokte pa je teško primiti aligner ali s kirurškom rukavicom sam uspjela. Doma sam vježbala i doista je najlakše noktom zakvačiti odostraga s jedne strane pa s druge strane, a onda tek sredinu. Donji polako izbijem u sredini još i jezikom. Vježbaj. Mene je bilo frka da mi ne pukne folija, ali stvarno nisu krhke. Nzn koliko imaš attachmenta, što ih je više to je teže izvaditi (ja imam šest na svakoj čeljusti).

Što se tiče boli, prva dva tjedna je ogromna, kasnije sve manje osjetiš tegobe. Ja nakon 3 mj tek par sati nakon stavljanja nove folije osjetim jači pritisak, a kad žvačem bole me više jedinice nego ostali zubi. Samo hrabro! Ne odustaj i ne posustaj. Možda će te i zubno meso boljeti malo ali ispiri to, koristi interdentalne i proći će.
Tchr is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2020., 13:12   #257
Quote:
MalaLola kaže: Pogledaj post
Cijene ovise o broju folija koje ćeš trebati, paketi su podijeljeni u skupine ovisno o tom broju. Imaš na webu klinika detaljno pojašnjeno koji paket koliko košta, u svakom je uračunata izrada modela, uzimanje otisaka i po jedan refinement (dodatna korekcija na kraju tretmana ako ti se još neki položaj zuba ne sviđa u cijelosti). Mislim da za tih 7.500kn možeš neke blage deformacije jedino ispraviti. ☹️
Tchr is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2020., 14:06   #258
Pitanje je za inman aligner, a ne za clear aligner.
Što se tiče cijene, ona bi bila za jednu čeljust.
Faint is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2020., 17:30   #259
Wink

Quote:
Tchr kaže: Pogledaj post
Quidproquo, skidanje je u početku velika muka. Mene dr nije pustio van dok nisam uspjela izvaditi oba. Imam duge nokte pa je teško primiti aligner ali s kirurškom rukavicom sam uspjela. Doma sam vježbala i doista je najlakše noktom zakvačiti odostraga s jedne strane pa s druge strane, a onda tek sredinu. Donji polako izbijem u sredini još i jezikom. Vježbaj. Mene je bilo frka da mi ne pukne folija, ali stvarno nisu krhke. Nzn koliko imaš attachmenta, što ih je više to je teže izvaditi (ja imam šest na svakoj čeljusti).

Što se tiče boli, prva dva tjedna je ogromna, kasnije sve manje osjetiš tegobe. Ja nakon 3 mj tek par sati nakon stavljanja nove folije osjetim jači pritisak, a kad žvačem bole me više jedinice nego ostali zubi. Samo hrabro! Ne odustaj i ne posustaj. Možda će te i zubno meso boljeti malo ali ispiri to, koristi interdentalne i proći će.

Hvala na detaljnom pojašnjenju
Tako ih nekako i ja skidam, no stvarno lakše ide nakon par dana nošenja... I to s jezikom također primjenjujem i stvarno pomaže haha
I stvar je u tome da ja na toj čeljusti uopće nemam attachmente i opet mi teško ide, ali to je vjerojatno zbog krivog položaja zuba jer mi stvarno i jesu najkritičniji ti prednji

Eh da, ja ih nosim tek 1.tjedan pa ne znam još što me čeka sa sljedećim setom alignera, ali svakako ne odustajem!
quidproquo is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2020., 21:50   #260
Quote:
Faint kaže: Pogledaj post
Pitanje je za inman aligner, a ne za clear aligner.
Što se tiče cijene, ona bi bila za jednu čeljust.
Ajme, doista, moje isprike.😫

Da, to je cijena po čeljusti. Ja sam prvo krenula s ciljem inmana, ali obzirom na usku čeljust to nije bilo rješenje. Kaže dr.da su imali svega par slučajeva na kojima on išta može pomoći jer djeluje samo na prednje zube, a ako nema dovoljno prostora za korekciju on onda zapravo izbacuje zube na van i to nije idealno rješenje. Ali je brzo rješenje, to mu je prednost. Svega 2-3 mjeseca nošenja za te lakše korekcije. Svakako gdje god se dođe na konzultacije upućuju u sve opcije pa se lako odabere idealna.
Tchr is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 16:39.