|
|
25.03.2015., 18:10
|
|
Senior Junior
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
Kornija kaže:
Moja knjigovođa je rekla:
"U WIES bazi podataka ostaje prijavljen iznos s prijenosom porezne obveze na tvoj pdv ident. broj"
Znači, Airbnb ili Booking unese u WIES sustav da je obavila uslugu meni...
|
Poduzetnici (Airbnb/Booking/...) ništa sami ne unose u VIES sistav, nego to ide preko PU njihovih država.
|
|
|
25.03.2015., 19:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2007.
|
na airbnb sigurno nemam unešen VAT broj, a i gledam sad malo admin sučelje bookinga, nemam ga ni tamo
iako se više nit ne sjećam jesam li ga uopće unio pri registraciji (davno je bilo to, iako nisam dozvolio da objekt bude online sve do prije par dana)
dakle, ako dobro čitam situaciju, neće biti nikakve transakcije na moj devizni od strane bookinga, s obzirom da će gost sve platiti na licu mjesta?
kako onda Porezna može vidjet išta relevantno?
airbnb pak ima opciju da se novci preuzmu preko Western Uniona, u pošti direkt na ruke...isto dakle ništa preko deviznog
|
|
|
26.03.2015., 00:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Kornija kaže:
Chopa upravo kupuje brodicu, nešto rabljeno za 20tak dana po ljeti, malo da provoza starog i klince, pa mislim da mu neće ostati ništa love da mi isplati moj miliončić 
|
LOLček, sad tek snimih ovo
čemu scan, ako smijem priupitat? 
|
|
|
26.03.2015., 00:12
|
|
Registrirani korisnik
|
evo sutra je u Zadru zanimljiva konferencija u organizaciji HGK-a
volio bih da mogu stići, nadam se da će neki forumaš otić i jednom zauvijek riješit naše nedoumice
http://zadar.travel/hr/dogadanja/sku...i#.VRM9KPnF-yV
dio programa:
Uvjeti u poslovanju pravnih i fizičkih osoba koje nadzire turistička inspekcija - Ivan Klarić, viši turistički inspektor Službe inspekcijskog nadzora-Područne jedinice Split
Inspekcijski nadzor nad neregistriranim pružanjem usluga u turizmu te obračunom,naplatom i uplatom boravišne pristojbe- Ministarstvo financija-Carinska uprava- Carinski ured Zadar
„Mali porezni obveznici - Iznajmljivači paušalisti" - usluge Fine, potpora u administrativnim poslovima– Anita Pavičić, voditeljica Odjela FINA, Sektor poslovne mreže, Odjel razvoja i inovacija u poslovnoj mreži
|
|
|
26.03.2015., 11:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
ono sto meni nije jasno - npr rezervacije preko bookinga, znamo i sami da tu na kraju prakticki ima vise otkaza nego dolazaka na kraju, a pdv treba platit cim je usluga ostvarena, znaci kad je gost bukirao. pa sto cemo cijelu zimu/proljece placati pdv na svaku rezervaciju a kasnije u biti necemo ni platiti proviziju jer se gost nije pojavio?! 
|
|
|
26.03.2015., 13:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
evo ja upravo provjerila još jednom u svom računovodstvu.
mi nismo firme.tretiramo se po istoj šemi kao obrtnici. što bi značilo da se plaća pdv kada se usluga izvrši. što bi značilo da za rezervacije koje sam primila u siječnju /i račune koje sam primila u sječnju za proviziju/, a gosti dolaze u srpnju - pdv plaćam u kolovozu!!!!!
|
26.03.2015., 14:25
|
|
ki, Ča ja
Registracija: Sep 2007.
|
Quote:
Kornija kaže:
Krivo si ti to shvatila: 15 dana prije nego imaš goste moraš dati zahtjev za PDV broj, a oni ti moraju u 15 dana izvaditi broj, tako da imaš broj kada ti dođu gosti. Taj broj uglavnom bude odmah gotov ili se čeka tek dan-dva.
Nitko nije spominjao da se broj nemože koristiti 15 dana nakon što ga dobiješ.
|
... kako gdje kako gdje, ja san ga cekala 20 dana, a u ruke dobila nakon
mjesec dana, jer su ga slali postom preporuceno, nismo bili doma pa se
s poste vratilo pa pa pa 
|
|
|
26.03.2015., 15:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
think.pink34 kaže:
mi nismo firme.tretiramo se po istoj šemi kao obrtnici. što bi značilo da se plaća pdv kada se usluga izvrši. što bi značilo da za rezervacije koje sam primila u siječnju /i račune koje sam primila u sječnju za proviziju/, a gosti dolaze u srpnju - pdv plaćam u kolovozu!!!!!
|
bome ni meni ne pada na pamet to sad placat iako sam vec i trebala platit na nekoliko rezervacija. ako me netko i prozove prije ljeta cu im objasnit apsurdnost toga (sto ne vjerujem da hoce)
|
|
|
26.03.2015., 16:58
|
|
Kornija
Registracija: Feb 2014.
|
Quote:
think.pink34 kaže:
|
Koju uslugu Airbnb pruža iznajmljivaču? Uslugu pronalaska gosta. Znači, kada Airbnb tebi izvrši uslugu (znači, on može danas da ti nađe gosta za slijedeću godinu), Airbnb je napravio svoj posal - našao je gosta. I onda tu uslugu treba platiti. Meni tako objašnjeno.
|
26.03.2015., 21:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2008.
|
Quote:
Kornija kaže:
Koju uslugu Airbnb pruža iznajmljivaču?
|
Reklamu, ne nuzno i zaradu. Oglas za apartman je vidjen, to je ono sto naplacuju, to je ono za sto ih ljudi angaziraju. Od puno pogleda dogodi se i zarada.
Quote:
Uslugu pronalaska gosta. Znači, kada Airbnb tebi izvrši uslugu (znači, on može danas da ti nađe gosta za slijedeću godinu), Airbnb je napravio svoj posal - našao je gosta. I onda tu uslugu treba platiti. Meni tako objašnjeno.
|
Pa...ima smisla.
Recimo, ako to usporedimo sa Google Adwords. Reklamu moras platiti.
Lovu ti skidaju ako netko klikne na tu reklamu. Pdv na tu reklamu moras platiti.
Hoce li taj koji je kliknuo stvarno tebe angazirati, njih nije briga...oni naplacuju svoj oglas i moras platiti na to pdv.
Pitanje je sad koliko je to iznajmljivacima stvarno troska, koliko to ljudima predstavlja problem, stavku koju ne mogu izdvojiti...
Ako je smjestaj recimo 100€....provizija je koliko posto, recimo 20....ne znam mora li se i to platiti ili samo pdv od (koliko ono ...3%).....Ako je provizija 20€ i treba platiti samo 3% to je 0,6€ to je manje od 5kn.
Ili je drugacije?
Jasno...s vecim ciframa, vise dana, sve se to podebljava.
Oglas za Adwords...placas 25% pdv ...platis 100kn, pdv je 25kn ...imao koristi od njega ili ne.
|
26.03.2015., 22:09
|
|
ki, Ča ja
Registracija: Sep 2007.
|
Quote:
Kornija kaže:
Koju uslugu Airbnb pruža iznajmljivaču? Uslugu pronalaska gosta. Znači, kada Airbnb tebi izvrši uslugu (znači, on može danas da ti nađe gosta za slijedeću godinu), Airbnb je napravio svoj posal - našao je gosta. I onda tu uslugu treba platiti. Meni tako objašnjeno.
|
 ... mmmm da, ako tako postavimo, da je usluga Aira pronalazanje gosta, tj klikanje na
nase apartman na njihovoj stranci, onda neznam sto cekaju otici u Kinu-Indiju i zakupit jedno selo
koje ce cijelo, samo klikati po nasim apartmanima i evo njima lijepe zarade.
Mislim da se usluga ipak svodi na REALIZACIJU tj izvrsenje usluge, kako bi se imalo od kuda i
platiti kako agenciju tako i drzavu.
|
|
|
27.03.2015., 07:02
|
|
Kornija
Registracija: Feb 2014.
|
Quote:
rijeka53 kaže:
 ... mmmm da, ako tako postavimo, da je usluga Aira pronalazanje gosta, tj klikanje na
nase apartman na njihovoj stranci, onda neznam sto cekaju otici u Kinu-Indiju i zakupit jedno selo
Mislim da se usluga ipak svodi na REALIZACIJU tj izvrsenje usluge, kako bi se imalo od kuda i
|
Gdje sam ja to spominjala ikakvo "klikanje"? Možeš ti imati i 500 "klikanja" na oglas na Airbnb-u (to jest pregleda), ali ako niti jedan gost ne rezervira Airbnb-u tvoj smještaj niti je Airbnb išta zaraditi, niti ćeš ti išta zaradit. TJ. nema nikakve usluge na koju ti trebaš išta platiti. Jedino kad Airbnb ti nađe gosta (izvrši uslugu), onda ti to naplati i onda na to plaćaš PDV.
Druga stvar su Google oglasi koje ništa ne razumijem pa o njima ne mogu ništa ni napisati.
Rijeka53, tvoj drugi dio posta je točan 
Zadnje uređivanje Kornija : 27.03.2015. at 07:03.
Reason: dodatak P.S.
|
|
|
27.03.2015., 10:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2014.
|
Quote:
rijeka53 kaže:
|
Airbnb je svoju uslugu izvršio i već naplatio, to što ti ne vidiš te pare to je drugi problem. PDV za tu uslugu se mora platiti kad se ona izvrši. Točno je ovo što kornija kaže.
|
|
|
27.03.2015., 12:15
|
|
Registrirani korisnik
|
usluga u odnosu airbnb-gost-domaćin se drugačije izvršava u vremenskim periodima
airbnb svoj pdv treba platiti kad je izvršena usluga airbnb-gost
domaćin bi trebao svoj pdv platiti kad mu dodje gost i kad se izvrši usluga (Airbnb plati domaćinu)
e sad, da li naša država opet metastazira na malom čovjeku to je drugi par postola
ove godine su donijeli napokon zakon da i obrtnici napokon plaćaju pdv po naplaćenom računu, a ne po izdanom računu
ako su naši mudraci u turizmu i poreznoj odlučili drugačije, to je još jednom dokazuje u kakvom mi nesposobnoj i birokratiziranoj državi živimo 
|
|
|
27.03.2015., 14:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2008.
|
Quote:
chopa kaže:
ove godine su donijeli napokon zakon da i obrtnici napokon plaćaju pdv po naplaćenom računu, a ne po izdanom računu
|
Ne bas, obrtnici su i do sada placali po naplacenom racunu. (osim nekih, mislim onih koji su odabrali biti obveznici poreza na dobit)
Ali firme nisu, nego su morale platiti pdv, bez obzira je li njima placeno ili nije.
Zato su mnoge i propale...nakupi se pdv-a za platiti, a nemas cime.
|
27.03.2015., 14:19
|
|
Registrirani korisnik
|
typo, i mislih na male poduzetnike
poanta je da ako je to omogućeno obrtima i malim poduzetnicima kako bi lakše živjeli i bili likvidni, onda ne vidim smisao da se iznajmljivače tjera na nešto drugo...pogotovo paušaliste.
|
|
|
27.03.2015., 14:44
|
|
Senior Junior
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
rijeka53 kaže:
|
Ne, kako piše u terms & services, usluga AirBnb-a jest:
Airbnb makes available an online platform or marketplace with related technology for Guests and Hosts to meet online and arrange for bookings of Accommodations directly with each other.
Dakle, laički rečeno, usluga je korištenje njihove web stranice.
|
|
|
27.03.2015., 15:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2011.
|
Quote:
chopa kaže:
pitanje za milijun kuna:
Kako inspekcija može skužit goste preko čega su došli?
Drugim riječima, kako znaju da je netko sa bookinga?
|
Jedino da ih pita. Sta se mene tice, došli sami i pitali ima li free 
|
|
|
27.03.2015., 16:51
|
|
uıɐƃɐ ʇou 'ʇıɥs ɥo
Registracija: Jan 2014.
|
Quote:
hava kaže:
Jedino da ih pita. Sta se mene tice, došli sami i pitali ima li free 
|
Bookingu uplatis 15% naknade,onda booking taj prihod prijavi poreznoj upravi u svojoj drzavi (Nizozemska?) i prijavi porijeklo prihoda,od koga je. Onda Nizozemska salje Hrvatskoj papire u vezi tko je,kad i koliko uplatio... i eto kako znaju u poreznoj.
Turisticka inspekcija i tako to ne kontrolira,to je stvar porezne.
Sto se tice usluge na air bnb u slucaju otkaza,postoji vise mogucnosti (to svaki host sam bira) Ako stavis strict ili super strict,cak i u slucaju otkaza dobit ces bar 50% novca. Sad mozda takva politika otjera potencijalne goste,i izaberu drugi apartman.Vidim da je flexible ili moderate mnogo cesci,sigurno ima razlog zasto je to tako. Puno je varijabli u jednadzbi.
https://www.airbnb.com/home/cancella...olicies#strict
Reklame usporavaju učitavanje stranica,troše resurse računala koje se ubrzano zagrijava i usporava,troše internet promet,cijede bateriju mobitela/laptopa,ometaju korisnika u pregledavanju korisnog sadržaja,serviraju na računalo poruke koje ne želite ili su neprimjerne...Najgori su oglasi sa prikrivenim zlonamjernim programima! Vrlo jednostavno blokiraj reklame! - Chrome - Firefox
|
|
|
27.03.2015., 21:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
šta vi stvarno mislite da su inspektori baš toliki tukci  ????
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:39.
|
|
|
|