Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
15.01.2016., 18:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
Quote:
schu7 kaže:
Pozdrav,
Da li zna netko što se događa s preplaćenim iznosom nakon konverzije u slučaju prijevremene otplate kredita?
Naime, prodao sam stan i otišao u banku (PBZ) tražiti pismo namjere i rečeno mi je da se kod zatvaranja kredita glavnica ne umanjuje za preplaćeni iznos. Drugim riječima, ništa od tih novaca
|
Tu netko laže jer meni je osobna bankarica, i provjerila dodatno telefon, da se glavnice umanjuje za preplaćeni iznos u slučaju prijevremenog zatvaranja kredita.
Quote:
greyish kaže:
Ja sam bila u HPBu se raspitat za ovaj kredit u kn.
Nije da se ne placa nista za solemnizaciju. Placa se 1500 kn kad se refinancira kredit (ako sam dobro shvatila za zaduznicu) i jos i procjena.
|
Interesantno. Hvala na info. Baš budem otišao još jednom da provjerim i detaljno ispitam situaciju.
|
|
|
15.01.2016., 19:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Mi smo u ponedjeljak riješili konverziju u Zabi  i stvarno ih moram pohvaliti 
Sve je bilo brzo riješeno, a naravno najljepši dio priče je da smo nakon sprovedene konverzije bili u pretplati od oko pet tisuća kn  i pitam ja tetu bankaricu koliko se otprilike trebaju čekati ti novci i koja je procedura (spremna na komplikacije kako to obično kod nas ide) a ona upita na koji račun želite uplatu i evo novci stižu odmah 
Kad je rekla evo gospodo kredita više nema...gotovo je...neopisivo nešto
Nevjerovatno mi je da nema tereta koji nas je godinama mučio i povremeno škicnem na e-zabu da uživam malo u onim nulama na stanju kredita 
Sretno svima 
|
|
|
15.01.2016., 19:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2010.
|
Ustavni sud
Da li netko relevantan zna da li bilo kakva odluka ustavnog suda može djelovati retroaktvno na ovaj zakon? tj poništiti konverziju.
|
|
|
15.01.2016., 20:06
|
|
gud for reumatizam
Registracija: Apr 2012.
|
Quote:
boogiexx kaže:
Da li netko relevantan zna da li bilo kakva odluka ustavnog suda može djelovati retroaktvno na ovaj zakon? tj poništiti konverziju.
|
Ustavni sud je to pojasnio u 36. paragrafu rješenja http://sljeme.usud.hr/usud/praksaw.n...M%20i%20dr.pdf, mislim da nema nitko relevantniji.
|
|
|
15.01.2016., 20:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2010.
|
Quote:
EuroNeuro kaže:
|
s obzirom da nisam stručan pitanje vezano uz tekst iz tog paragrafa
''Te bi anekse bilo moguće samo ponovo mijenjati ili utvrđivati da od tog dana više ne vrijede, ali nikako ne bi bilo osnovano tvrditi da su ti aneksi bili neustavni "od samog početka" (odnosnood 30. Rujna 2015.,kao zakonskog termina),pa da se stoga ima smatrati kao da nisu ni sklopljeni, odnosno da se u tom slučaju među njihovim potpisnicima(kreditorimai kreditnim dužnicima) primjenjuju
isključivo pravila obveznog prava, uključujući i ona koja vrijede za stjecanje bez osnove.''
Da li banke mogu napraviti nove anekse od tog datuma koje ćemo biti dužni potpisati?
|
|
|
15.01.2016., 21:20
|
|
gud for reumatizam
Registracija: Apr 2012.
|
Quote:
boogiexx kaže:
s obzirom da nisam stručan pitanje vezano uz tekst iz tog paragrafa
''Te bi anekse bilo moguće samo ponovo mijenjati ili utvrđivati da od tog dana više ne vrijede, ali nikako ne bi bilo osnovano tvrditi da su ti aneksi bili neustavni "od samog početka" (odnosnood 30. Rujna 2015.,kao zakonskog termina),pa da se stoga ima smatrati kao da nisu ni sklopljeni, odnosno da se u tom slučaju među njihovim potpisnicima(kreditorimai kreditnim dužnicima) primjenjuju
isključivo pravila obveznog prava, uključujući i ona koja vrijede za stjecanje bez osnove.''
Da li banke mogu napraviti nove anekse od tog datuma koje ćemo biti dužni potpisati?
|
Ni ja nisam stručan i ovo moje tumačenje nema nikakvu pravnu težinu, ali taj paragraf iščitavam tako da bi u slučaju presude u korist banaka one mogle ići u sastavljanje novih aneksa za aktivne ugovore. Ali ako klijent taj eventualni novi aneks nebi želio potpisati banke bi morale ići na sud. Mislim da im je jednostavnije umjesto dizanja tisuća tužbi prema dužnicima dignuti jednu tužbu prema državi za naknadu štete prouzročene neustavnim zakonom.
Nekom logikom (što nemora imati veze sa pravom), kada bi dužnik zatvorio kredit otplatom ili refinanciranjem i tako zatvorio CHF ugovor (a time i aneks) u periodu kada je zakon ustavan, mislim da nebi mogao imati pravne posljedice u slučaju da se naknadno utvrdi neustavnost zakona.
|
|
|
16.01.2016., 11:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2013.
|
Ukoliko sam 30.11.2015. potpisao obrazac prihvata konverzije, a zakon kaže da u roku od 60 dana od datuma prihvata konverzije od strane potrošača vraćaju pretplatu (kredit mi uskoro ističe 6/2016 tako da sam 30.9. imao pretplatu veću od preostalog duga) ima li smisla tužiti banku (i kome sve) ukoliko isto ne bude realizirano do 29.01.2016. Jer koliko vidim mila mi se Sber banka ne žuri baš nešto previše...
|
|
|
16.01.2016., 12:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
|
Quote:
bluebunny kaže:
Super!
Nego, mene zanima kako će se računati rate koje su plaćene poslije 30.09. do kada je bio izračun za konverziju? Hoću reći, preplata je izračunata u odnosu na rate koje su bile plaćene do tada. Budući moja konverzija u Zabi još nije gotova (trebala bi ovih dana potpisati ankes), kako će se računati uplaćene rate za 10.11. i 12.mjesec, da li i iz toga ide izračun preplate ili ne?
|
Dobiješ veću preplatu i manju glavnicu. Drugim riječima kreditiraš sebe svojim novcima za 5.xx% kamate dok ne istopis taj iznos.
|
|
|
18.01.2016., 10:31
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
greyish kaže:
Ja sam bila u HPBu se raspitat za ovaj kredit u kn.
Nije da se ne placa nista za solemnizaciju. Placa se 1500 kn kad se refinancira kredit (ako sam dobro shvatila za zaduznicu) i jos i procjena.
|
Sad se cuo sa bankaricom kao sto sam rekao.
Ovo ispod su svi troskovi refinanciranja:
1. naknada za obradu nema - akcija do kraja mjeseca
2. solemnizacija ugovora nema - akcija takodjer
3. Procjena nekretnine - potrebno ju je prvo napraviti pa tek onda ide zahtjev za kredit. Zato treba pozuriti ako se misli iskoristiti ovu akciju pod 1. i 2. U mom slucaju je procjena 1500-1600kn za stan od 58m2
4. Ovjera zapljene i zaduznice ukupno 635kn, ne znam ovisi li o visini kredita ili ne. Ako imas bracnog suduznika i za njega placas 635 kn. Vjerojatno se placa i za jamce ako ih imas.
5. 20kn naknada za ukazak u HROK, za svakog u kreditu (koisnik, suduznik itd)
6. Za kraj, opce poznata, interkalarna kamata koja je u visini redovne kamate i koja se placa za vrijeme od isplate kredita do placanja prvog anuiteta/rate (primjer, ako ti je kredit isplacen 10.2 a prvi anuitet 15.2 placas tu kamatu za 5 dana)
To bi bilo to od troskova.
|
|
|
18.01.2016., 11:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Samo jos jednu stvar da pojasnim u svezi gornjeg posta.
Solemnizaciju vi platite biljezniku, on vam naravno izda racun a onda vam banka na osnovu racuna uplati/vrati novac na racun.
|
|
|
18.01.2016., 12:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2015.
|
Hvala ti na svim informacijama fatboy, posebno ova napomena za biljeznika!
|
18.01.2016., 16:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2007.
|
Hypo banka -danas prebaćeno u eure
Samo da napomenem za sve hipače koji misle radi bježaniju iz banke ..do 29.2 se mora kredit zatvoriti ako ne mislite dati 3 % od glavnice za zatvaranje
|
18.01.2016., 16:56
|
|
Memento vivere
Registracija: Jul 2006.
|
Quote:
djemba kaže:
Hypo banka -danas prebaćeno u eure
Samo da napomenem za sve hipače koji misle radi bježaniju iz banke ..do 29.2 se mora kredit zatvoriti ako ne mislite dati 3 % od glavnice za zatvaranje
|
Čestitam!
|
|
|
18.01.2016., 16:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2011.
|
Obavio konverziju u Hypo, obećali pretplatu uplatiti na moj tekući račun u brzom roku /kažu da neće čekati zadnji rok/,
a da će brisovnica malo potrajati
|
|
|
18.01.2016., 17:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
ninoras kaže:
Čestitam!
|
Hvala ,koliko čujem idu od sutra ostali aneksi no za prebacivanje kredita zbilja nema puno vremena
Nino -čekaš ili si i ti gotov ?
|
18.01.2016., 18:02
|
|
Memento vivere
|
Quote:
djemba kaže:
Hvala ,koliko čujem idu od sutra ostali aneksi no za prebacivanje kredita zbilja nema puno vremena
Nino -čekaš ili si i ti gotov ?
|
Čekam... i pomažem drugima koliko mogu... u nadi da zakon ne pukne prije kraja konverzije...
|
|
|
18.01.2016., 18:13
|
|
jedem luka i slanine
Registracija: Nov 2008.
|
Quote:
ninoras kaže:
Čekam... i pomažem drugima koliko mogu... u nadi da zakon ne pukne prije kraja konverzije...
|
S obzirom na moguću novu vladu i gdje je i kod koga mandatar išao po instrukcije vrlo lako moguće....od moje konverzije još ni mijau...radi se o "zabi"
|
|
|
18.01.2016., 18:17
|
|
Memento vivere
|
Quote:
dit kaže:
S obzirom na moguću novu vladu i gdje je i kod koga mandatar išao po instrukcije vrlo lako moguće....od moje konverzije još ni mijau...radi se o "zabi"
|
I ja sam to pomislio, no ipak je izvjesnije da je to kako bi se u startu blokiralo Lovrinovića i pustilo HNB da savršeno nadzire kaošto je to činio do sada.
|
|
|
18.01.2016., 18:39
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
fat_boy_slim kaže:
Sad se cuo sa bankaricom kao sto sam rekao.
Ovo ispod su svi troskovi refinanciranja:
1. naknada za obradu nema - akcija do kraja mjeseca
2. solemnizacija ugovora nema - akcija takodjer
3. Procjena nekretnine - potrebno ju je prvo napraviti pa tek onda ide zahtjev za kredit. Zato treba pozuriti ako se misli iskoristiti ovu akciju pod 1. i 2. U mom slucaju je procjena 1500-1600kn za stan od 58m2
4. Ovjera zapljene i zaduznice ukupno 635kn, ne znam ovisi li o visini kredita ili ne. Ako imas bracnog suduznika i za njega placas 635 kn. Vjerojatno se placa i za jamce ako ih imas.
5. 20kn naknada za ukazak u HROK, za svakog u kreditu (koisnik, suduznik itd)
6. Za kraj, opce poznata, interkalarna kamata koja je u visini redovne kamate i koja se placa za vrijeme od isplate kredita do placanja prvog anuiteta/rate (primjer, ako ti je kredit isplacen 10.2 a prvi anuitet 15.2 placas tu kamatu za 5 dana)
To bi bilo to od troskova.
|
Citiram sam sebe da vam je lakše usporediti troškove jer sam bio u PBZ, mojoj matičnoj banci, i raspitao se za troškove.
1. naknada za obradu nema - akcija do kraja ožujka
2. solemnizacija ugovora se plaća ...
3. Procjena nekretnine - akcija 50% popusta što znači da bi je platio 650kn (procjena je niža nego u HPB)
5. 20kn naknada za ukazak u HROK, za svakog u kreditu (koisnik, suduznik itd). Ovo mi ne plaćamo.
6. Interkalarna kamata se plaća naravno na isti način.
Dodatna pogodnosti je jeftinije police osiguranja imovine i od nezgode.
Polica imovine je 30% jeftinija cijelo razdoblje kredita dok je polica osiguranja od nezgode 10% jeftinija.
Vjerujem kako se i u HPB se moraju uzeti ove police da bi se banka osigurala.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:10.
|
|
|
|