Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Banke, osiguranja, krediti

Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu.

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 03.02.2016., 09:29   #26121
Quote:
zvonkotelefonko kaže: Pogledaj post
Mislim da jeste zakasnili, sori.
ZPK se ne odnosi na otplaćene kredite...
Znači,vrijedi samo za kredite koji su još bili u otplati nakon pravomoćnosti presude?
keine is offline  
Old 03.02.2016., 09:30   #26122
Naći ću Vam, pa postam ovdje
Old 03.02.2016., 09:33   #26123
Članak 19.a (NN 102/15)

(1) Ovom glavom uređuju se obveze vjerovnika i potrošača:

– u postupku konverzije kredita denominiranih u CHF u kredite denominirane u EUR,

– u postupku konverzije kredita denominiranih u kunama s valutnom klauzulom u CHF u kredite denominirane u kunama s valutnom klauzulom u EUR i

– u postupku konverzije tražbine nastale zbog prestanka ugovora o kreditu iz podstavaka 1. i 2. ovoga stavka iz tražbine denominirane u CHF u denominiranu u EUR odnosno iz tražbine denominirane u kunama s valutnom klauzulom u CHF u denominiranu u kunama s valutnom klauzulom u EUR.

(2) Odredbe ove glave primjenjuju se na kredite denominirane u CHF i denominirane u kunama s valutnom klauzulom u CHF, bez obzira na vrstu i namjenu, u kojima dužnikova obveza iz kredita ili obveza vraćanja primljenog nastala zbog prestanka ugovora o kreditu nije ispunjena ili prisilno ostvarena.

(3) Odredbe ove glave ne primjenjuju se na kredite iz stavka 2. ovoga članka za koje je do dana stupanja na snagu ovoga Zakona provedena konverzija kredita iz CHF u drugu valutu ili kune ili valutne klauzule u CHF u drugu valutnu klauzulu ili kune i na kredite denominirane u CHF i denominirane u kunama s valutnom klauzulom u CHF i na kredite denominirane u CHF i denominirane u kunama s valutnom klauzulom u CHF kod kojih je dužnikova obveza ispunjena ili prisilno ostvarena.
Old 03.02.2016., 09:56   #26124
(3) Odredbe ove glave ne primjenjuju se na kredite iz stavka 2. ovoga članka za koje je do dana stupanja na snagu ovoga Zakona provedena konverzija kredita iz CHF u drugu valutu ili kune ili valutne klauzule u CHF u drugu valutnu klauzulu ili kune i na kredite denominirane u CHF i denominirane u kunama s valutnom klauzulom u CHF i na kredite denominirane u CHF i denominirane u kunama s valutnom klauzulom u CHF kod kojih je dužnikova obveza ispunjena ili prisilno ostvarena.[/QUOTE]

Ok ,zakasnila sam neka 3-4 mj :-)
Hvala na informacijama !
keine is offline  
Old 03.02.2016., 09:56   #26125
Quote:
Garestin kaže: Pogledaj post
Meni je trenutno najbolja ponuda Splitske banke (4,49% fiksno za kune na 5 godina) iako sam si rekao kako bježim od njih čim napravim konverziju.
Kad skupim ponude sa svim troškovima i vidim koja je najpovoljnija, onda ću odlučiti. Mada već sad vidim da su razlike minimalne, oko 15 kuna mjesečno.
Budući da sve banke koje sada nude povoljnije kunske kredite "imaju putra na glavi" zbog konverzije, osim HPB-a, teško je biti jako pametan u tom izboru.
Točno, a treba sve uzeti u obzir. Npr, u mojoj banci je nepovoljnija kamata na fiksni kunski nego u drugoj u kojoj je bila puno povoljnija, ajmo reći na moj iznos i dužinu, rata bi bila nekih 58kn veća u mojoj banci.
No, kad uzmem paket za tekući, tj. da imam sve što imam tu (a treba mi), plaćao bi mjesečno oko 50kn više. Tako da npr. za tih 8kn mi se ne da prebacivati sve....
Maverick25 is offline  
Old 03.02.2016., 15:17   #26126
Danas i sluzbeno na stranicama HPBa akcija se produzuje do 1.5 i dodatno se ne placa procjena nekretnine (pored solemnizacije i naknade za obradu kredita)
fat_boy_slim is offline  
Old 03.02.2016., 17:09   #26127
Meni je receno u Zabi da ako hocu konv. u kune da placam samo biljeznika,procjenu ne i da cemo razgovarati o kti.Takodjer na moju konstataciju da cu otplatiti kredit dvije bankarice su skocile kao oparene i povikale to vam se ne isplati?!
Ja u Zabi imam sve od kredita ,orocenja,mastera i ostalih kartica...i ne da mi se mjenjati,bili su uglavnom korektni ali tek nakon mojih protesnih pisama za ktu na orocenje,na ktu na kredit i sl.
Jos jednom molim ako je netko ugovarao kredit u kunama da napise koju je ktu dobio.Hvala.
goldfish is offline  
Old 03.02.2016., 17:33   #26128
Quote:
fat_boy_slim kaže: Pogledaj post
Danas i sluzbeno na stranicama HPBa akcija se produzuje do 1.5 i dodatno se ne placa procjena nekretnine (pored solemnizacije i naknade za obradu kredita)
I RBA nudi nešto slično... Ne nudi samo JBa

Sent from OnePlusX
Maverick25 is offline  
Old 03.02.2016., 18:42   #26129
Quote:
goldfish kaže: Pogledaj post
Meni je receno u Zabi da ako hocu konv. u kune da placam samo biljeznika,procjenu ne i da cemo razgovarati o kti.Takodjer na moju konstataciju da cu otplatiti kredit dvije bankarice su skocile kao oparene i povikale to vam se ne isplati?!
Ja u Zabi imam sve od kredita ,orocenja,mastera i ostalih kartica...i ne da mi se mjenjati,bili su uglavnom korektni ali tek nakon mojih protesnih pisama za ktu na orocenje,na ktu na kredit i sl.
Jos jednom molim ako je netko ugovarao kredit u kunama da napise koju je ktu dobio.Hvala.
Poslao sam ti PM. Gledaj češće u sandučić
Old 03.02.2016., 20:03   #26130
Quote:
goldfish kaže: Pogledaj post
Isto tako su prije deset godina kokodakale da se kredit u CHF isplati i da je to super.
TheBigLebowski is offline  
Old 04.02.2016., 10:25   #26131
Počeo sam planirati iskoristiti ove akcije za refinanciranje kredita s obzirom da su primamljive i prebaciti svoj Euro kredit u kune.

No, nađoh informacije da su eto CHF dužnici dovedeni u bolji položaj od EUR dužnika jer oni ne moraju platiti naknadu za zatvaranje kredita jer im je narasla kamata, dok eto euraši moraju.

EDIT: sad mi je pala jedna ideja napamet - ukoliko prestanem bit klijent banke, kamata naraste za 0,5%. Da li to može biti onda iskorišten uvjet za zatvaranje bez naknade?
Maverick25 is offline  
Old 04.02.2016., 12:19   #26132
Ako u zakonu ne piše izričito temeljem čega se gleda povečanje kamate, možeš.
Surfaj po zakonu.
Dex11 is offline  
Old 04.02.2016., 12:38   #26133
Cekam OB u PBZ da vidim koliko se mozemo cjenkati za refinanciranje u kune, ako ikako mozemo, pa da to usporedim s HPB.
fat_boy_slim is offline  
Old 04.02.2016., 13:15   #26134
Evo danas objavljeno na HPB:

Za sve klijente koji podnesu zahtjev za kredit do 1. svibnja 2016. godine:

-ne naplaćujemo naknadu za obradu kreditnog zahtjeva
-snosimo trošak javnog bilježnika za solemnizaciju Sporazuma o zasnivanju založnog prava (hipoteke) na nekretnini
-podmirujemo trošak elaborata procjene nekretnine

+ Za članove UF-a daju popust 0,1 postotni bod, uz predočenje uplatnice za ovu godinu... Tako da umjesto 5,15, kta je 5,05 na deset godina fiksno...
piccola1 is offline  
Old 04.02.2016., 13:45   #26135
Quote:
Dex11 kaže: Pogledaj post
Ako u zakonu ne piše izričito temeljem čega se gleda povečanje kamate, možeš.
Surfaj po zakonu.
Piše "Ako se uslijed promjene ugovorene kamatne stope treba provesti povećanje...."
Maverick25 is offline  
Old 04.02.2016., 15:10   #26136
Quote:
Maverick25 kaže: Pogledaj post
Piše "Ako se uslijed promjene ugovorene kamatne stope treba provesti povećanje...."
Trebalo bi pitati za pravorijek pravnika sa položenim pravosudnim ispitom jer svako pravno tumačenje od nas laika je kažnjivo prema KZ kao nadripisarstvo...
Old 04.02.2016., 20:00   #26137
Quote:
piccola1 kaže: Pogledaj post
Evo danas objavljeno na HPB:

Za sve klijente koji podnesu zahtjev za kredit do 1. svibnja 2016. godine:

-ne naplaćujemo naknadu za obradu kreditnog zahtjeva
-snosimo trošak javnog bilježnika za solemnizaciju Sporazuma o zasnivanju založnog prava (hipoteke) na nekretnini
-podmirujemo trošak elaborata procjene nekretnine

+ Za članove UF-a daju popust 0,1 postotni bod, uz predočenje uplatnice za ovu godinu... Tako da umjesto 5,15, kta je 5,05 na deset godina fiksno...
Ovo za članove UF-a nigdje ne stoji na njihovim stranicama, to je info direkt iz banke ili zezancija?
nixarch is offline  
Old 04.02.2016., 20:33   #26138
To je kamata za "ciljane klijente" rečeno rječnikom banke tako da ne može biti javna informacije jer nisu svi ciljani klijetni.

Članovi UF su ciljani klijenti jer će dobiti puno korisnika , čitaj zaraditi će dosta,
Međutim, nije ciljani klijent onaj tko dolazi prvi put dići stambeni kredit.
Može biti čak i taj ali recimo mora imati visoka primanja.
fat_boy_slim is offline  
Old 04.02.2016., 21:30   #26139
Quote:
fat_boy_slim kaže: Pogledaj post
To je kamata za "ciljane klijente" rečeno rječnikom banke tako da ne može biti javna informacije jer nisu svi ciljani klijetni.

Članovi UF su ciljani klijenti jer će dobiti puno korisnika , čitaj zaraditi će dosta,
Međutim, nije ciljani klijent onaj tko dolazi prvi put dići stambeni kredit.
Može biti čak i taj ali recimo mora imati visoka primanja.
Ajde super, ja sam član UF već 3 godine, a baš sam pokrenuo postupak za refinanciranje svog kredita u HPB-u.
Bankarica me nije pitala za članstvo ništa ali odmah joj javim mailom pa neka vidi što mi to znači za moju kamatu.
U svakom slučaju vrijedi probati, hvala za info svima.
nixarch is offline  
Old 05.02.2016., 10:10   #26140
Jučer obavili konverziju u ZABI. Uff... Naš problem je bio jedini jamac koji je u međuvremenu, nažalost, umro. No, vjerovali ili ne, naš veći problem je bila osobna bankarica. Nova, prvi put je vidjeli. Jednostavno nekompetentna osoba. Da je nismo nazvali i natjerali da uzme smrtni list, ne znam kad bismo sve obavili. Naš je kredit, poslala - uooće nas ne kontaktiravši prije, u uobičajenu proceduru - dakle jamac u Ugovoru i sl. Jedva smo je natjerali na sastanak, kompletiranje dokumentacije i uputili ju što činiti dalje. Nakon toga - ništa. Na kraju smo doznali da je naš zahtjev uputila u "izvanrednu proceduru" - kao da je riječ o problematičnom kreditu koji se uredno ne vraća i sl. Reagirali smo i rečeno nam je da je "osobnjača" samo trebala pribaviti potpis za zahtjev za otpustom jamca - što je uobičajena procedura, jer Bože moj, čak i banka dopušta da je moguće umrijeti. Kad smo je utjerali da uputi zahtjev u normalnu proceduru - sve je bilo gotovo za 3 dana. No, prilikom potpisa tj. odlaska kod JB - ovaj pita - a gdje je jamac... Osobnjača Ugovoru ostavila jamca... Sreća, JB normalan lik koji koristi prednosti e-poslovanja, nazvao ju je i tražio dostavu prve stranice i sam izbrisao jamca. A kad je provjerio unos iz gruntovnog - čik pogodi: opet br. čestice krivi, opet ispravak i eto.. Po povratku u banku, ma koja isprika, nego kao eto: "ostavilo mi jamca..." Samo smo se gledali, ni pisnuli nismo - samo pobjegli glavom bez obzira. Sad se rehabilitiramo i onda dalje..kune, nego što!

Nego: VELIKA HVALA UF-u, svim supatnicima s ovih stranica, kao i svima dobronamjernima čija smo razmišljanja, savjete i informacije upijali, procesuirali - zahvaljujući čemu se nismo osjećali prepušteni sami sebima.

Čitamo se i pratimo dalje. Pozdrav i sretno svima!
Aurora 777 is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:18.