Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
08.02.2016., 12:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2015.
|
Zašto nema nikoga da je dobio novac - zato jer nema još niti jedne pravomoćne presude, a neće ih puno niti biti, jer je konverzija riješila preplatu za frankere, dok euraši ne dižu tužbe...
Malo korisnih odgovora iz udruge? Evo jedan jedini odgovor bez prethodnog pitanja. Ako imate kredit s promjenjivom ugovorenom kamatom koja se mijenja odlukom banke i ako je kredit ugovoren u jednoj od 7 osuđenih banaka u razdoblju iz pravomoćne presude - jedino što vam treba je odvjetnik - Udruga Franak uopće vam nije potrebna za to. Imate pravo dobiti na sudu razliku povećanih i početnih iznosa kamata + zatezne kamate. Tužba na dvije stranice, uz izračun... Vrlo jednostavno. Sve što treba je - odvažiti se i krenuti u proces. Međutim, napisao sam da su kunaši i euraši neosviješteni, pa će onda sve preplaćene milijarde ostati u bankama. Aferim.
Sent from OnePlusX[/QUOTE]
|
|
|
08.02.2016., 13:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2005.
|
U kojem se ono roku, nakon podizanja kamate, ima pravo zatvoriti kredit bez naknade?
I da li u našem slučaju taj rok teče od potpisa aneksa ili od potpisa prihvata konverzije?
|
|
|
08.02.2016., 14:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
bič kaže:
Zašto nema nikoga da je dobio novac - zato jer nema još niti jedne pravomoćne presude, a neće ih puno niti biti, jer je konverzija riješila preplatu za frankere, dok euraši ne dižu tužbe...
|
Mislio sam da je jednostavno.
Quote:
bič kaže:
Malo korisnih odgovora iz udruge? Evo jedan jedini odgovor bez prethodnog pitanja. Ako imate kredit s promjenjivom ugovorenom kamatom koja se mijenja odlukom banke i ako je kredit ugovoren u jednoj od 7 osuđenih banaka u razdoblju iz pravomoćne presude - jedino što vam treba je odvjetnik - Udruga Franak uopće vam nije potrebna za to. Imate pravo dobiti na sudu razliku povećanih i početnih iznosa kamata + zatezne kamate. Tužba na dvije stranice, uz izračun...
|
Na to nisam mislio. To što si napisao znam već dugo. Nisam uopće omalovažavao udrugu (kako ti pokušavaš insinuirati), već sam samo rekao da ja osobno nisam dobio pretjerano koristan odgovor.
Quote:
bič kaže:
Vrlo jednostavno. Sve što treba je - odvažiti se i krenuti u proces.
|
Da, to sve što si napisao je vrlo jednostavno s izvjesnim krajem. Da je kraj tako izvjestan, svi bi to već napravili, ne?
Quote:
bič kaže:
Međutim, napisao sam da su kunaši i euraši neosviješteni, pa će onda sve preplaćene milijarde ostati u bankama.
|
Ne bih se složio da su neosviješteni, ali da su manje osviješteni, jesu. Za sebe to ne mogu reći. No, s obzirom na rok trajanja kredita, iznos kredita, iznos previše plaćenih kamata od 2013. do danas jednostavno meni nije isplativo upuštat se u sudski proces s neizvjesnim krajem. No da mi je kredit na 30god, onda bi itekako išao u proces.
|
|
|
08.02.2016., 14:24
|
|
Registrirani korisnik
|
Evo da preformuliram prijašnji napis o HPB banci.
Danas su me zvali i ispričavaju se što su mi krivo rekli kamatnu stopu koja vrijedi samo za nove kredite koji se sad dižu za kupnju (4,95%). Za one koji dižu da refinanciraju eurski kredit (bio konvertirani ili ne), ipak je 4,8%.
Eto smatram svojom dužnošću obavjestiti svekoliko pučanstvo.
Nadalje, bio sam u banci u kojoj imam kredit te htio vidjeti kako izbjeći 4% naknade za zatvaranje. Jedino da opet kod njih dignem kredit, onda mi nude 2% te još 0,2% neki zaposlenički bla bla), dakle 1,8%. No, imam i troškove jb-a, procjene....tako da i dalje mi je HPB bolja s ukupnom ponudom.
Sutra još idem u RBA da vidim što mi tamo nude.
|
|
|
08.02.2016., 15:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2015.
|
Quote:
Maverick25 kaže:
Mislio sam da je jednostavno.
Na to nisam mislio. To što si napisao znam već dugo. Nisam uopće omalovažavao udrugu (kako ti pokušavaš insinuirati), već sam samo rekao da ja osobno nisam dobio pretjerano koristan odgovor.
Ne postoji niti jedan odgovor osim činjenice da se novac može dobiti samo i jedino na sudu. "Filozofiranja" su nepotrebna.
Da, to sve što si napisao je vrlo jednostavno s izvjesnim krajem. Da je kraj tako izvjestan, svi bi to već napravili, ne?
Kraj je vrlo izvjestan. Postoji pravomoćna presuda.
Ne bih se složio da su neosviješteni, ali da su manje osviješteni, jesu. Za sebe to ne mogu reći. No, s obzirom na rok trajanja kredita, iznos kredita, iznos previše plaćenih kamata od 2013. do danas jednostavno meni nije isplativo upuštat se u sudski proces s neizvjesnim krajem. No da mi je kredit na 30god, onda bi itekako išao u proces.
|
NEOSVIJEŠTENI SU I NEZAINTERESIRANI. Ako uzmemo u obzir da prema kuloarima postoji svega nekoliko stotina privatnih tužbi CHF dužnika, nije čudo da euro tužbi gotovo i nema. Hrvati kao i obično čekaju da se nebo otvori. Umjesto da sami nešto poduzmu. Što se troškova tiče, sudski troškovi uopće nisu veliki, treba se samo odvažiti.
|
|
|
08.02.2016., 15:29
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
bič kaže:
NEOSVIJEŠTENI SU I NEZAINTERESIRANI. Ako uzmemo u obzir da prema kuloarima postoji svega nekoliko stotina privatnih tužbi CHF dužnika, nije čudo da euro tužbi gotovo i nema. Hrvati kao i obično čekaju da se nebo otvori. Umjesto da sami nešto poduzmu. Što se troškova tiče, sudski troškovi uopće nisu veliki, treba se samo odvažiti.
|
Onda nemoj pričat kako je nešto vrlo jednostavno. Jer sud nije jednostavan.
I molim te, nauči kvotat.
|
|
|
08.02.2016., 18:56
|
|
Memento vivere
Registracija: Jul 2006.
|
Quote:
Maverick25 kaže:
Evo da preformuliram prijašnji napis o HPB banci.
Danas su me zvali i ispričavaju se što su mi krivo rekli kamatnu stopu koja vrijedi samo za nove kredite koji se sad dižu za kupnju (4,95%). Za one koji dižu da refinanciraju eurski kredit (bio konvertirani ili ne), ipak je 4,8%.
Eto smatram svojom dužnošću obavjestiti svekoliko pučanstvo. 
|
Nazovi sutra još jedanput i pitaj da li imaš pravo na popust za članove UF.
|
|
|
09.02.2016., 07:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
Razgovarajte ljudi sa bankom ako refinancirate kredit, cjenkajte se kao na trznici ako je potrebno, izgubiti ne mozete.
Meni su ponudili 5% fix na 10g umjesto sluzbenih 5,22%.
|
|
|
09.02.2016., 11:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
|
Quote:
fat_boy_slim kaže:
Razgovarajte ljudi sa bankom ako refinancirate kredit, cjenkajte se kao na trznici ako je potrebno, izgubiti ne mozete.
Meni su ponudili 5% fix na 10g umjesto sluzbenih 5,22%.
|
Koja banka je u pitanju ako nije tajna? Može i na PM...
|
|
|
09.02.2016., 12:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2012.
|
Bio u pebezeu u kojem i jesam klijent, prebacujem kratko trenutni euro kredit u kunski, njihova ponuda mi se ne čini loša, uzet ću na 10 god, prvih pet fiksna kmt 4,79, drugih pet 4,92. Nema na deset god fiksno. Rata mi je viša za 15 posto ali i 6 godina kraća otplata.
Trosak otvaranja je procjena oko 1000 kN i javni bilježnik oko 1500 kN. Uglavnom ušteda zbog manje kamate i kraćeg roka otplate je 80000 životinja hrvatskih.
Eto ukratko ako koga zanima
LP grupi
Edo
|
|
|
09.02.2016., 15:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
sky981 kaže:
Bio u pebezeu u kojem i jesam klijent, prebacujem kratko trenutni euro kredit u kunski, njihova ponuda mi se ne čini loša, uzet ću na 10 god, prvih pet fiksna kmt 4,79, drugih pet 4,92. Nema na deset god fiksno. Rata mi je viša za 15 posto ali i 6 godina kraća otplata.
Trosak otvaranja je procjena oko 1000 kN i javni bilježnik oko 1500 kN. Uglavnom ušteda zbog manje kamate i kraćeg roka otplate je 80000 životinja hrvatskih.
Eto ukratko ako koga zanima
LP grupi
Edo
|
Da ali drugih 5 god. je promjenjiva kam.stopa, zato ću ja ići u HPB
|
|
|
09.02.2016., 15:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
|
I ja, jer mi HUB sa svojom "carskom objavom NRS-ova"
ne ulijeva povjerenje
|
09.02.2016., 15:36
|
|
Memento vivere
|
Quote:
zvonkotelefonko kaže:
I ja, jer mi HUB sa svojom "carskom objavom NRS-ova"
ne ulijeva povjerenje
|
NRS može narast, euribor će narast sigurno.
Ako je kredit u kunama, samo NRS igra.
|
|
|
09.02.2016., 15:41
|
|
Registrirani korisnik
|
Znam to, Nino, nego mene muči što se
NRS-ovi objavljuju samo kvartalno.
Euribor, USD Libor itd možeš pratiti svakodnevno
(6 mo Euribor je -0,107 na jučerašnji dan).
E, sad, istina je da imamo 3 mjeseca za zatvoriti kredit
od povećanja kamate, ali kako plaćati ratu 2-3 mjeseca
ako HUB carskim ukazom stavi NRS na na pr 15%?
|
09.02.2016., 15:47
|
|
Memento vivere
|
Quote:
zvonkotelefonko kaže:
Znam to, Nino, nego mene muči što se
NRS-ovi objavljuju samo kvartalno.
Euribor, USD Libor itd možeš pratiti svakodnevno
(6 mo Euribor je -0,107 na jučerašnji dan).
E, sad, istina je da imamo 3 mjeseca za zatvoriti kredit
od povećanja kamate, ali kako plaćati ratu 2-3 mjeseca
ako HUB carskim ukazom stavi NRS na na pr 15%?
|
Ne kažem da nije moguće, ali volio bi znati scenarij da NRS ode na 15%, a i da ode, mislim da postoji plafon koji kamata smije dostić.
Uglavnom, tko će ići u kune, neće moći birati, imat će NRS.
P.S. nekako mi se čini da si u panici što nećeš svaki dan morat pratit tečaj CHF/EUR/Kn 
|
|
|
09.02.2016., 15:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ninoras kaže:
NRS može narast,
|
Može, trenutno je trend pada.
Quote:
ninoras kaže:
euribor će narast sigurno.
|
Ovo sam i ja mislio, pa eto već godinama pada tako da ništa ne možeš reći sigurno...
|
|
|
09.02.2016., 15:51
|
|
Registrirani korisnik
|
Scenarij bi mogao biti-kontrola kapitala kao u Grčkoj, ljetos.
Svaki dan možeš dignuti na pr samo 100 kn. NRS od 15%
u toj je situaciji možda i optimistična veličina (pretpostavljam da
bezgotovinsko plaćanje, tipa uplatite mi ratu s tekućeg na kredit
u toj situaciji ne bi spadalo pod kontrolu kapitala)
|
09.02.2016., 15:56
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ninoras kaže:
Ne kažem da nije moguće, ali volio bi znati scenarij da NRS ode na 15%, a i da ode, mislim da postoji plafon koji kamata smije dostić.
|
Točno:
"Maksimalna dopuštena kamatna stopa na stambene kredite s ugovorenom promjenjivom kamatnom stopom (a) u kunama bez valutne klauzule, (b) u EUR i u kunama s valutnom klauzulom u EUR, kao i (c) u CHF i u kunama s valutnom klauzulom u CHF, ne s mije biti viša o prosječne ponderirane kamatne stope na stanja takvih kredita odobrenih u Republici Hrvatskoj, određene za svaku od valuta uvećane za 1/3."
Jedino nisam siguran što znači "ponderirano".
|
|
|
09.02.2016., 16:46
|
|
Memento vivere
|
Quote:
Maverick25 kaže:
Točno:
"Maksimalna dopuštena kamatna stopa na stambene kredite s ugovorenom promjenjivom kamatnom stopom (a) u kunama bez valutne klauzule, (b) u EUR i u kunama s valutnom klauzulom u EUR, kao i (c) u CHF i u kunama s valutnom klauzulom u CHF, ne s mije biti viša o prosječne ponderirane kamatne stope na stanja takvih kredita odobrenih u Republici Hrvatskoj, određene za svaku od valuta uvećane za 1/3."
Jedino nisam siguran što znači "ponderirano".
|
https://hr.wikipedia.org/wiki/Ponder...4%8Dka_sredina
|
|
|
09.02.2016., 17:07
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ninoras kaže:
|
Zna li to netko objasniti na konkretnom primjeru rasta kamate?
Sent from OnePlusX
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 16:46.
|
|
|
|