|
|
11.06.2025., 22:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2006.
|
Quote:
dk1 kaže:
8 % manje svih stranaca u prvih 5 mjeseci...
|
I što i da bude i 8% u cijeloj godini?
Što bi se po tebi dogodilo?
|
11.06.2025., 22:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2016.
|
Quote:
Istra-Whiskey kaže:
Ni u Albaniji nije jeftino s obzirom na uslugu koja se dobije - kod nas je kao skupa kuglica 2 EUR, a tamo je 1-1.5 0EUR - ok, jeftinije, ali uspoređivat našu obalu i infrastrukturu s Albanijom je grijeh, a druga stvar kad je već netko gore spomenuo porast noćenja u Albaniji - to su avionski gosti, a oni nama čine smiješan udio noćenja.
|
Albanija biljezi strahoviti rast turizma u posljednjih nekoliko godina, po stopama od 30ak%.
Ovisno o preferencijama, mnogi ce ti reci da im Albanija actually nudi puno vise nego hrvatska. O ukusima se naravno ne raspravlja, ali ne bi podcjenjivao tu destinaciju.
Koliko god mi voljeli sebi tepati da smo jaka turisticka destinacija koja napada Spanjolsku, Grcku, Tursku, realnost je da smo usporedivi, i da se borimo za iste goste, sa Crnom Gorom, Albanijom, Tunisom.
Osobno navijam za veliki uspjeh Albanije, jer to znaci da ce se vecina developera fokusirati na albaniju, pa mozda malo nasa obala i odmori od divljanja i pohlepe.
|
|
|
11.06.2025., 22:55
|
|
⬛⬛⬛⬛⬛
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
revalkira kaže:
Osobno navijam za veliki uspjeh Albanije, jer to znaci da ce se vecina developera fokusirati na albaniju, pa mozda malo nasa obala i odmori od divljanja i pohlepe.
|
Trogir - Seget
Zgrada do mora jedva dodes do nje 8-10 tisuca eura kvadrat
Kasno Marko na Kosovo stize...
Jedna se pocela radit druga jos nije, sve prodano.
Da prevedem na hrvatski ko nije skuzija, stan od 50 kvadrata je po miljuna eura. Ko to kupuje?
Ima ih ocito, welcome to Croatia. Mala zemlja za veliki odmor, triba prominit slogan u Ako nemate para ne dolazite.
|
11.06.2025., 23:04
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Offshore kaže:
Trogir - Seget
Zgrada do mora jedva dodes do nje 8-10 tisuca eura kvadrat
Kasno Marko na Kosovo stize...
Jedna se pocela radit druga jos nije, sve prodano.
Da prevedem na hrvatski ko nije skuzija, stan od 50 kvadrata je po miljuna eura. Ko to kupuje?
Ima ih ocito, welcome to Croatia. Mala zemlja za veliki odmor, triba prominit slogan u Ako nemate para ne dolazite.
|
Pa ne bas…trziste nekretnina stagnira vec neko vrijeme. Pogotovo stocse tice objekata sa cijenama od 8-10 tisuca po kvadratu.
Realno, ne prodaje se.
Imas ih puno sto su gradili nekakve apartmane, vile sa bazenima i sl. koji lagano ulaze u 3-4 godinu, a da vise od 50% gradnje nisu prodali.
Naravno, apartmani od 200ak tisuca idu, ali cim krenes iznad 500 tisuca, broj potencijalnih kupaca znacajno opada.
Ovi iznad milion u pravilu rijetko kupuju u Hrvatskoj, osim ako nisu domacii kupci.
|
|
|
11.06.2025., 23:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
revalkira kaže:
Pa nije da nema nikoga, nego je DZS objavio da U HRVATSKOJ je svibnju ove godine bilo 1,9 milijuna turista ili pet posto manje nego u svibnju prošle godine, dok je noćenja bilo 14 posto manje ili 6,6 milijuna, podaci su HTZ-a, koji pokazuju da je u prvih pet mjeseci dolazaka turista bilo jedan posto, a noćenja šest posto manje.
|
Nije DZS nego HTZ. Nebitno, u odnosu na po nocenjima i dalje rekordnu sezonu (treci kvartal) 2019g, svibanj 2025/2019 je +30%. U svibnju 2019g takodjer nije bilo Tijelova, pa je ipak bolji za usporedbu od svibnja 2024g.
Quote:
Albanija biljezi strahoviti rast turizma u posljednjih nekoliko godina, po stopama od 30ak%
|
Niska baza.
Nakon svih tih +30% dosli su do stranih nocenja na priobalju u citavom kolovozu 2024g koliko mi imamo u jednom danu kolovoza. Od toga je 51% stranih gostiju su turisti iz Kosova, Makedonije i albanske dijaspore.
Nekih 30 puta do 60 puta smo masovniji u 2024 sto se tice spice sezone i turista nerezidenata. Sto je ipak neodrzivo, smanjivati ce se ti omjeri.
Mogu lupit neku stopu koliko ce rasti iducih godina (stotine posto)...
|
|
11.06.2025., 23:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2004.
|
Quote:
MrsGahan kaže:
I Opet ima posla. Dio njemaca evo ide negdje drugo, dio ne dolazi i to je to.
Nama koji radimo izkljucvio sa njemcima 4-5 mjeseci nije opao posao ali potražnja je, znaci puni jesmo ali evo broj upita pada ali trenutno još daleko od toga da nećemo napuniti sve njemačke školske praznike osim zimskih.
A van toga su ljudi krenuli iz svih krajeva svijeta gledati i blokirati, kao i digitalni nomadi zimi.
Cijene rastu jer ima potražnje I evo škrti njemac više ne želi a obični njemac više ne može koliko želi. Nisu njiman toliko rasli place kao cijene u turizmu a pogotovo ne kao u njemačkom turizmu.
|
OK, dakle i vi koji radite isključivo s Nijemcima i komunicirate kroz kanale direktno prema njima - vidite pad upita.
Mi koji uzimamo što dođe (preko booking, Air .. direktno nešto) pa imamo mješovito, vidimo da ove godine nema Nijemaca, ni upita, ni rezervacija, a bili su prije velik dio rezervacija. Dakle ja, susjedi, evo nek je to samo anomalija našeg malog mista, ne znam.
Mi smo puni od ovog vikenda do kraja 8. mjeseca, ali niti jedna jedina rezervacija od Nijemaca. To je zaista čudno i nije se nikada dogodilo.
|
|
|
11.06.2025., 23:43
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Offshore kaže:
Ajme druze.
Neko je opcenito misljenje da se u dalmaciji lova u turizmu kupi lopatom. Je ako ti je baba sve ostavila ti nista ne placas ni ulazes samo kupis dok ide.
Ja sam (nazalost) ulozija ozbiljne pare od vlastitog rada, jos sam radija na objektu tri godine zaredom i ove godine koja je prva puna na trzistu imam punih 42 dana rezerviranih. Da je jos 20 a mozda i bude bija bi zadovoljan. Uz vlastiti rad marketinga prodaje ciscenja i docekivanja gostiju i odrzavanja objekta u ajnc a stanju svega povrat je cca 25 godina.
|
jel povrat od 25 god racunas samo uloženi kapital ili uloženi kapital uz neku prosjecnu mjesecnu plaću za osobu koja održava objekt?
Quote:
Offshore kaže:
Prvo sta treba regulirati su taksisti, ta ekipa dere da gosti placu i nece se nikad vise vratit u HR. To ne da je divlji zapad nego je nenormalno.
Tu HR mora regulirati, jer gubimo obraz.
Kastela- Split deru po 500 eura. Jel to ikom ode normalno? U mene to je skoro 3 dana smjestaja di se i ti i cura osjecate ka prava gospoda.
|
uber/bolt tu relaciju naplati 20 eura, stvarno moraš bit tudum u 2025 i sjest u auto sa šahistima
|
|
|
12.06.2025., 00:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Quote:
milko84 kaže:
uber/bolt tu relaciju naplati 20 eura, stvarno moraš bit tudum u 2025 i sjest u auto sa šahistima
|
Da, u aplikaciji jasno piše koliko košta ta vožnja, naplati s kartice, ne postoji nikakva mogućnost da ih opljačkaju.
Nije mi na kraj pameti opravdavati taksiste (ako je istina to za 500eur jer nerijetko na kraju ispadne da ih je vozio iz Dubrovnika na splitski aerodrom), ali zaista i gosti znaju biti komodni. Npr. sjećam se kad sam prvi put išao u Švedsku (Stockholm), raspitao sam se i doznao da je taksi skup, pa sam proučio kako doći do apartmana relativno povoljno (busom i podzemnom). Forumi su u isto vrijeme bili krcati kuknjavom turista koje je "opljačkalo", s tim da neki nisu ni htjeli platiti već bi rekli "zovi policiju" i otišli na avion, a taksist im ne smije ništa jer će ovi otići, a on će najebat ako bude nasilan.
Ali ok, tamo je cijena pisala velikim slovima preko cijelih vrata (ono što sad uvode kod nas), dok u našem slučaju imamo one koji voze za 20eur, a onda kad im upadne netko bez aplikacije, traže mu 200, "ako prođe prođe". Takve treba istrijebit.
|
|
|
12.06.2025., 02:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
|
Quote:
NemremSeSjetit kaže:
OK, dakle i vi koji radite isključivo s Nijemcima i komunicirate kroz kanale direktno prema njima - vidite pad upita.
Mi koji uzimamo što dođe (preko booking, Air .. direktno nešto) pa imamo mješovito, vidimo da ove godine nema Nijemaca, ni upita, ni rezervacija, a bili su prije velik dio rezervacija. Dakle ja, susjedi, evo nek je to samo anomalija našeg malog mista, ne znam.
Mi smo puni od ovog vikenda do kraja 8. mjeseca, ali niti jedna jedina rezervacija od Nijemaca. To je zaista čudno i nije se nikada dogodilo.
|
Meni cijeli 7 misec prazan (u 3 objekta samo par rezervacija). Doduše i 5 misec mi je bio prazan, pa se u roku 3 dana napunio, kao i 6 mjesec. Ali 7 bi inače bio pun u 2 od 3 objekta - već krajem siječnja. Ali, za razliku od prije - 9 mjesec je skoro skroz rezerviran u sva 3.
|
|
|
12.06.2025., 03:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2004.
|
Ima tu puno detalja gdje je tko, ne može se anegdotalno zaključivati išta.
Možemo samo dati svoja iskustva.
Nebo i zemlja razlika je li apartman u Splitu, Rovinju, Dubrovniku, Stobreču ili u Komiži. Ili Zagrebu.
Tako će i iskustva biti posve različita.
Krajem sezone čut ćemo statistiku. I onda individualno vidjeti gdje smo u odnosu na prosjek.
Jedino mogu reći da je nama ovo najčudnija sezona ikad, i sve je van ranijih "postavki".
|
|
|
12.06.2025., 06:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2016.
|
Quote:
babarej kaže:
|
Isto kao tada.
Piše se bez da se misli i gleda ili sa ciljem da se dobiva vuae klikova. Ovisno o datumu kada padaju pomicni kršćanski blagdani moze biti veći pad ili rast u 3./4. Mjesecu kao i 5./6. Mjesec.
Ali ovakve članke ljudi kliknu I za to ih valjda i novinari baš tako pišu.
|
12.06.2025., 07:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
NemremSeSjetit kaže:
|
Da ima pad upita ali evo ima i sve više konkurencije.
Imas evo novi valamar hotel na rabu I u makarskoj za obitelji a i drugih koji su evo za obitelji sličan ili bolji izbor od nas za obitelji sa djecom a to su nama gosti. Možeš na Hvar, Zadar, Dubrovnik, makaraju o istri da ne govorim ali evo u splitu nema toga baš. I tako se punimo. Ali evo nije bilo puno toga što smje valamar napravio za obitelji ili bolje rečeno za djecu ima 9 godina. Nama su evo ti family hoteli konkurencija I vidim na određenim forumima uvijek kada šta novo otvara. Dok ovako ide ostati ćemo na tome. Jer evo nije još vrijedna za paniku ako bi mogao samo 3x prodati sve sobe umjesto 4x kao prija po. Broju ozbiljni upita.
|
12.06.2025., 07:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2020.
|
Hrvatski turizam je izrabljivanje radnika
https://www.zagreb.info/zagrebacke-p...oogle_vignette
Sjećam se jedne patetične emisije na hrt kako je ugostiteljima van sezone dosadno jer nemaju posla i kako si zimi pokušavaju osmisliti život.Znači za par mjeseci zarade za cijelu godinu i zimi ne znaju kud će sa sobom i o tome se radi emisija na državnoj televiziji
|
12.06.2025., 07:20
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Frank Knight kaže:
Da, u aplikaciji jasno piše koliko košta ta vožnja, naplati s kartice, ne postoji nikakva mogućnost da ih opljačkaju.
Nije mi na kraj pameti opravdavati taksiste (ako je istina to za 500eur jer nerijetko na kraju ispadne da ih je vozio iz Dubrovnika na splitski aerodrom), ali zaista i gosti znaju biti komodni. Npr. sjećam se kad sam prvi put išao u Švedsku (Stockholm), raspitao sam se i doznao da je taksi skup, pa sam proučio kako doći do apartmana relativno povoljno (busom i podzemnom). Forumi su u isto vrijeme bili krcati kuknjavom turista koje je "opljačkalo", s tim da neki nisu ni htjeli platiti već bi rekli "zovi policiju" i otišli na avion, a taksist im ne smije ništa jer će ovi otići, a on će najebat ako bude nasilan.
Ali ok, tamo je cijena pisala velikim slovima preko cijelih vrata (ono što sad uvode kod nas), dok u našem slučaju imamo one koji voze za 20eur, a onda kad im upadne netko bez aplikacije, traže mu 200, "ako prođe prođe". Takve treba istrijebit.
|
Naravno da treba te kazniti.
Ali evo uber I bolt Imaju Isto različite I be uvijek iste cijene. Kada su u Frankfurtu naprimjer sajmovi znaju do i od aerodroma u grad biti skuplji od regularni taksista.
Kao što sam i primijetila da je Uber skuplji nakon utakmica I koncerta. Isto u splitu kada igra hajduk zna biti skuplji.
|
12.06.2025., 07:28
|
|
Registrirani korisnik
|
A što će ti taksi na ljetovanju po ovim vrućinama?
|
12.06.2025., 07:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2021.
|
Quote:
revalkira kaže:
Albanija biljezi strahoviti rast turizma u posljednjih nekoliko godina, po stopama od 30ak%.
Ovisno o preferencijama, mnogi ce ti reci da im Albanija actually nudi puno vise nego hrvatska. O ukusima se naravno ne raspravlja, ali ne bi podcjenjivao tu destinaciju.
Koliko god mi voljeli sebi tepati da smo jaka turisticka destinacija koja napada Spanjolsku, Grcku, Tursku, realnost je da smo usporedivi, i da se borimo za iste goste, sa Crnom Gorom, Albanijom, Tunisom.
|
Nije mi namjera da ikog vrijeđam po pitanju dubine novčanika, ali koliko vidim - više manje sva hvaljenja Albanije dolaze od ljudi s manjim prihodima, a često i ogorčenim na hrvatske cijene. Tamo ljudi ne dolaze autom, broj auta sa tablicama zapadne Europe je zanemariv ako izuzmeno njihove gasterbeitere, a to su naši glavni gosti. Razumijem da se nekom sviđa taj tip plaža, meni osobno ne, ali infrastruktura je užas, trotoara nema ili služe kao parkinzi. Restorani su lošiji od naših. Hoteli također. Apartmani pogotovo
A najviše razočarava onaj južni dio kod Grčke gdje su vidjeli da Grci furaju elitni turizam, pa i oni nabili cijene, a ne nude ništa. Cijene stanova su im čak skuplje nego kod nas ako se gleda omjer plaće, i kako dolaze više gostiju, cijene ce im samo rasti. A i ovako nije baš mukte. Ali ljudi uspoređuju cijene apartmana u Splitu ili Rovinju i 5km od Vlore ili Drača.
Uglavnom, za low budget odmor ako želiš ići avionom ili si iz Dalmacije i Bosne - ok, ali niko me ne može uvjeriti da ce neki turist koji se naviknuo na Rovinj ili Zadar, tamo biti zadovoljniji. Dodajmo još da trebaš uzimat taksije ako ideš avionom, da su plaže privatne i da cijene nisu baš tako jeftine kao što se priča. Jezike ne znaju, osim nešto malo engleskog i eventualno talijanskog. Kao ljudi nisu loši, žele pomoći, ali koliko god je popularno pljuvat po svojem, mi smo stvarno daleko daleko iznad.
Imaju prostor za razvijat se, da, ali to je kao da kažem da naša industrija ima prostor za razvijat. Sve se može, ali nije realno. Oni su konkurencija Turskoj, Egiptu, Bugarskoj ali 95% "naših" Nijemaca tamo neće otići.
|
|
12.06.2025., 07:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Turska se kao destinacija razvija još od drugog svjetskog rata.Čak su i partizani išli u Tursku.Evo linka
https://youtu.be/sr7m54JDQTo?si=VNudHU-O3ln94JQr
|
12.06.2025., 09:31
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Istra-Whiskey kaže:
Nije mi namjera da ikog vrijeđam po pitanju dubine novčanika, ali koliko vidim - više manje sva hvaljenja Albanije dolaze od ljudi s manjim prihodima, a često i ogorčenim na hrvatske cijene. Tamo ljudi ne dolaze autom, broj auta sa tablicama zapadne Europe je zanemariv ako izuzmeno njihove gasterbeitere, a to su naši glavni gosti. Razumijem da se nekom sviđa taj tip plaža, meni osobno ne, ali infrastruktura je užas, trotoara nema ili služe kao parkinzi. Restorani su lošiji od naših. Hoteli također. Apartmani pogotovo
A najviše razočarava onaj južni dio kod Grčke gdje su vidjeli da Grci furaju elitni turizam, pa i oni nabili cijene, a ne nude ništa. Cijene stanova su im čak skuplje nego kod nas ako se gleda omjer plaće, i kako dolaze više gostiju, cijene ce im samo rasti. A i ovako nije baš mukte. Ali ljudi uspoređuju cijene apartmana u Splitu ili Rovinju i 5km od Vlore ili Drača.
Uglavnom, za low budget odmor ako želiš ići avionom ili si iz Dalmacije i Bosne - ok, ali niko me ne može uvjeriti da ce neki turist koji se naviknuo na Rovinj ili Zadar, tamo biti zadovoljniji. Dodajmo još da trebaš uzimat taksije ako ideš avionom, da su plaže privatne i da cijene nisu baš tako jeftine kao što se priča. Jezike ne znaju, osim nešto malo engleskog i eventualno talijanskog. Kao ljudi nisu loši, žele pomoći, ali koliko god je popularno pljuvat po svojem, mi smo stvarno daleko daleko iznad.
Imaju prostor za razvijat se, da, ali to je kao da kažem da naša industrija ima prostor za razvijat. Sve se može, ali nije realno. Oni su konkurencija Turskoj, Egiptu, Bugarskoj ali 95% "naših" Nijemaca tamo neće otići.
|
Turska je odavno prestigla i Hrvatsku i Albaniju po turistickoj ponudi.
Bodrum je mozda i najbolja destinacija na cijelom mediteranu.
Sto se tice Albanije, da…nije razvijena kao Hrvatska, ali realno, Albanija je trenutno cjenovno pozicionirana kao 50% jeftinija destinacija nego CRO.
Od ponude ima svega, od budget smjestaja do lux resorta, i uredno su cijene upola manje nego u Hrvatskoj. To je dosta jaki faktor kada se odlucuje o ljetovanju….da li ce netko potrositi 4.000 eura ili 2.000 eura igra jako veliku ulogu.
Sto se tice povezanosti, da…jedna je avionska, a druga je automobilska destinacija. Sto se tice Albanije, cak i najmanje europsko selo je povezano sa skoro dnevnim ryanair letovima sa Tiranom, sto je ogroman turisticki potencijal za tu drzavu.
Usporedivost…slazem se da se predgradje Durresa ne moze usporedjivati sa Rovinjem ili Dubrovnikom, ali svakako je na istoj razini sa Kastelima ili Podstranom.
Kada pricamo o usluzi, realnost je da u hrvatskoj placas premium, a usluga je nepal, banglades i filipini. Od ekipe koja radi u ducanima, preko konobara koji servisiraju terasu. To je sve ocito, vidljivo. Ljudi su osjetljivi na cijene, i ako vec prihvacaju da su visoke, sigurno imaju ocekivanja sto ce dobiti za tu cijenu. Ako narucis cappucino na terasi za 7-8 eura, pomalo si razocaran kad ti ga donese neka sirotinja. Ne zato stoje sirotinja, nego zato sto ti ostavi jako gorak okus u ustima. Okus prevare.
Gostiju ce u Hrvatskoj biti, kao i svake godine, ali cinjenica je da turizam ide u jako pogresnom smjeru, i to se iz godine u godinu osjeti. Manje je ljudi, turisti manje trose, a placaju vise, image destinacije je negativan, i generalno turisti traze druge opcije.
O tome kako nam obala izgleda dosta je vec receno, ali nakon sustavnog unistavanja obale gradnjom, realno svako mjesto koje je nekad i imalo kakav sarm se pretvorilo u favelu. Donekle su jos postedjeni udaljeni otoci.
A glavni grad na obali, Split, izgleda porazno. Nikad to nije bio nesto lijep grad, ali proteklih godina se doslovno pretvorio u afriku sa strujom.
Tako kad sve zbrojis i oduzmes, koliko god mi mislili o sebi da smo bogomdana drzava, realnost je da nismo. Doslovno smo usporedivi sa Albanijom. Ne zato sto smo realno usporedivi, nego zato sto smo se sami doveli u situaciju da smo usporedivi.
Ono sto cemo gledati ovo ljeto, i sljedecih nekoliko, ce biti otrijeznjenje svima.
Samo slijepac ne vidi da smo unistili nesto sto je bio veliki potencijal ove drzave. Ali donekle i nije iznenadjenje, sa obzirom koliko smo retardiran, neposten i korumpiran narod.
|
|
|
12.06.2025., 09:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Čuo sam,ne znam jel istina da u Turskoj,kad si u kompleksu koji si platio tj resortu imaš u ponudi sladoled i sokove koje ne plaćaš jer je ta ponuda uključena u cijenu koji si platio za taj resort.Ako je to istina,to je velika ušteda obzirom kolko je kod nas sladoled i sok.
|
12.06.2025., 10:00
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ku-kuruz kaže:
Čuo sam,ne znam jel istina da u Turskoj,kad si u kompleksu koji si platio tj resortu imaš u ponudi sladoled i sokove koje ne plaćaš jer je ta ponuda uključena u cijenu koji si platio za taj resort.Ako je to istina,to je velika ušteda obzirom kolko je kod nas sladoled i sok.
|
Imaš all inklusiv isto u nekim hrvatskim hotelima. Ali to je dosta rijetko u nas. Inače ovo imaš skoro svugdje gdje imaš veće hotele i resorte.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 17:17.
|
|
|
|