Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Banke, osiguranja, krediti

Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu.

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.02.2017., 01:32   #27061
Quote:
7nationarmy kaže: Pogledaj post
odlicno, dakle smatrate da milanovicev zakon mozemo ukinuti ili ipak niste niti bili, ni vidjeli a ni razumjeli o cemu pisem?

najgore je da ste s tim zakonom izgubili javnost jer vise ne mozete prodavati maglu da vas zanima pravna borba. sad slijede jos dva koraka unutar hrvatske pa ce vam medjunarodne institucije morati objasnjavati sto su ugovori i da ne pada svijetu na pamet mijenjati medjuanrodno pravo zbog jedne udruge.
Ti pišeš samo zato da pišeš. Bilo što.

Pa ako smo izgubili javnost, da vidim tog saborskog zastupnika koji će predložiti ukidanje ovog zakona.

I citiraj više taj zakon iz medjunarodnog prava na koji se pozivas.
sick.am is offline  
Old 06.02.2017., 09:43   #27062
Quote:
sick.am kaže: Pogledaj post
Ti pišeš samo zato da pišeš. Bilo što.
a onda napises ovo:

Quote:
Pa ako smo izgubili javnost, da vidim tog saborskog zastupnika koji će predložiti ukidanje ovog zakona.

I citiraj više taj zakon iz medjunarodnog prava na koji se pozivas.
dakle koliko puta moram pisati o retroaktivnoj primjeni zakona? koliko puta moram pisati da strani investitori otvoreno navode nesigurnost i nepostojanje pravne drzave kao glavnu prepreku investiranju?

mozemo mi imati druge poglede na stvarnost ali gospodo draga, zemlja koja retroaktivno mijenja zakone koji imaju medjunarodnu komponentu biva izolirana. mislite da je slucajnost da najatraktivnija turisticka destinacija ovog dijela europe nema niti jednu jedinu vaznu investiciju? nitko se ne usudi doci u zemlju gdje skupupina bukaca na ulici donosi 'pravdu'.
Old 06.02.2017., 15:04   #27063
I veliš zato nema investicija?
Ne zbog nesređenih zemljišnih knjiga, ne zbog reketa od zelenih preko premijera do općinskog službenika? Ne radi pravosuđa koje se ni osnovnih zakona nije u stanju držat?

Zanimljivo...
SwissChoco is offline  
Old 06.02.2017., 15:13   #27064
Quote:
SwissChoco kaže: Pogledaj post
I veliš zato nema investicija?
Ne zbog nesređenih zemljišnih knjiga, ne zbog reketa od zelenih preko premijera do općinskog službenika? Ne radi pravosuđa koje se ni osnovnih zakona nije u stanju držat?

Zanimljivo...
to je sve povezano, zasto zemljisne i katastar i dalje nisu ujednacene. to sto pises je potvrda mojih rijeci, sustav koji ne funkcionira a donosi odluke i propise.
Old 06.02.2017., 16:09   #27065
Quote:
to je sve povezano, zasto zemljisne i katastar i dalje nisu ujednacene. to sto pises je potvrda mojih rijeci, sustav koji ne funkcionira a donosi odluke i propise.
Točno, donose se kako kome odgovara. Do jednog su trenutka odgovarali bankama (vjerojatno i zahvaljujući akademiku kompromitiranom u MOL arbitraži).
Kad su ljudi shvatili da rupu u jednom zakonu pobija drugi (da rupe nisu "poravnate") i kad im je dogorilo do grla krenuli su kopati...

Tko zna koje su sve rupe "poravnate". Očito mnoge kad su "isparile" milijarde
SwissChoco is offline  
Old 06.02.2017., 23:28   #27066
Quote:
a onda napises ovo:

dakle koliko puta moram pisati o retroaktivnoj primjeni zakona? koliko puta moram pisati da strani investitori otvoreno navode nesigurnost i nepostojanje pravne drzave kao glavnu prepreku investiranju?

mozemo mi imati druge poglede na stvarnost ali gospodo draga, zemlja koja retroaktivno mijenja zakone koji imaju medjunarodnu komponentu biva izolirana. mislite da je slucajnost da najatraktivnija turisticka destinacija ovog dijela europe nema niti jednu jedinu vaznu investiciju? nitko se ne usudi doci u zemlju gdje skupupina bukaca na ulici donosi 'pravdu'.
"gospodo draga"..... malo previše pušiš pernara, ha?

nego ja sam privatnik pa nemoraš meni objašnjavati šta znači nesređeno pravosuđe i nedostatak odnost nemogućnost investiranja....

ali to je ta mantra, evidentno kršenje zakona u nedostaku argumenata prozvati blokiranjem investicija, to se radi jedino u zemljama trećeg svijeta koje nemaju svijesti niti savijesti. prekrši zakon negdje u uk pa ih prozovi za blokiranje investicije, da vidiš kako će te ekspresno torpedirati.
sick.am is offline  
Old 08.02.2017., 07:35   #27067
Quote:
sick.am kaže: Pogledaj post
"gospodo draga"..... malo previše pušiš pernara, ha?
uh ovo je vec opasno vrijedjanje i bas meni to napises koji prezirem i zivi zid i njihovo 'druzenje' s udrugom i novonastalom strankom.

Quote:
nego ja sam privatnik pa nemoraš meni objašnjavati šta znači nesređeno pravosuđe i nedostatak odnost nemogućnost investiranja....
izgleda da moram je si nepovezan:

Quote:
ali to je ta mantra, evidentno kršenje zakona u nedostaku argumenata prozvati blokiranjem investicija, to se radi jedino u zemljama trećeg svijeta koje nemaju svijesti niti savijesti. prekrši zakon negdje u uk pa ih prozovi za blokiranje investicije, da vidiš kako će te ekspresno torpedirati.
malo ti je pravosudje nepovezano, malo se pozivas na zakone tog istog sustava, a ne znas ni osnove - bas se u zemljama treceg svijeta zadire retroaktivno u ugovore, vidi venezuelu kako je procvjetala nakon takve ekskurzije.
Old 08.02.2017., 10:13   #27068
Quote:
vidi venezuelu kako je procvjetala nakon takve ekskurzije.

Da nisu i u Siriji mijenjali ugovore retroaktivno, a poštena oporba su sve takvi borci za investicije poput tebe?
SwissChoco is offline  
Old 08.02.2017., 10:19   #27069
Quote:
SwissChoco kaže: Pogledaj post
Da nisu i u Siriji mijenjali ugovore retroaktivno, a poštena oporba su sve takvi borci za investicije poput tebe?
ja sam naveo stvaran primjer retroaktivnog krsenja medjunarodno preuzetih obveza i rezultat istih. napisao sam odavno da ce se ista blokada dogoditi i nama i vec je par godina na djelu - nema stranih investicija. mozete ovo pisanje shvacati kao trolanje, prepucavanje ili stagod ali poduzetnicka klima je kakva je upravo zbog aparata kojim upravljaju neznalice i ulica, tako je i s ovim zakonom.
Old 08.02.2017., 17:53   #27070
U Rumunjskoj Ustavni sud srusio zakon o konverziji CHF kredita.

http://abcnews.go.com/International/...-loan-45328127
ZloPrase is offline  
Old 08.02.2017., 22:24   #27071
Goran Aleksić

Nije slično niti isto, njihov zakon zacijelo nije isti kao naš... Nije to bio jedini razlog, razlog je bio i taj da je Senat (Donji dom) usvojio prijedlog koji je kasnije promijenjen amandmanima u Parlamentu...
DrŠ2013 is offline  
Old 08.02.2017., 22:34   #27072
Quote:
DrŠ2013 kaže: Pogledaj post
Goran Aleksić

Nije slično niti isto, njihov zakon zacijelo nije isti kao naš... Nije to bio jedini razlog, razlog je bio i taj da je Senat (Donji dom) usvojio prijedlog koji je kasnije promijenjen amandmanima u Parlamentu...
Njihov zakon bi u drzavi s pet puta vise stanovnika izbio bankama duplo manje love nego nas...iliti nas manevar je per capita ugrubo deset puta veca hajducija od njihove tek predlozene, jer ju Ustavni sud nije ni dozvolio.

Da idem investirati, bas bi prije odabrao Hrvatsku nego Rumunjsku. Not.
ZloPrase is offline  
Old 08.02.2017., 22:52   #27073
Saborski zastupnik Snage Goran Aleksić osvrnuo sa nakon današnjeg izlaganja o sukobu interesa Borisa Vujčića pred polupraznom sabornicom, na izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju radi određivanja metodologije za iznalaženje početnih fiksnih kamatnih marži.

Postupak za utvrđivanje sukoba interesa “našeg” guvernera HNB-a je započeo.

Uistinu je nevjerojatno da HNB kao nadzorno tijelo, kao supervizor rada banaka, do dana današnjeg drži lojtrice bankama u manipuliranju kamatnim stopama.

Je li slučajno da je HNB sve do pravomoćne presude u slučaju Franak na mrežnim stranicama za zaštitu potrošača držao svoju obavijest potrošačima da banke smiju administrativno mijenjati kamatne stope?

Je li slučajno da HNB tvrdi da su banke smjele jednostrano i vanugovorno definirati fiksnu kamatnu maržu početkom 2014. – u prijevodu, HNB je tvrdio da banke smiju jednostrano mijenjati kamatnu stopu, a onda je nastavio tvrditi kako na temelju takvih jednostrano mijenjanih kamatnih stopa banke smiju ponovo svojom odlukom odrediti fiksni dio kamatne stope, čime nisu činile ništa drugo nego su ponovno jednostrano i samovoljno odredile visinu kamatne stope?

Je li slučajno da je guverner svake godine dragi gost na račun Unicredita na njihovim konferencijama (uglavnom na njihov račun – ponekad se nekim čudom kasnije plati trošak)?

Jesu li slučajno gosti na tim konferencijama centralni bankari istočnih zemalja, dok uopće nema npr. guvernera Austrijske nardone banke, a u Austriji se sve događa, ili guvernera bilo koje druge centralne banke iz euro-zone – što zaključujem iz odluke Povjerenstva za sukob interesa, u kojoj piše koji su centralni bankari bili nazočni na konferenciji Unicredita 2016?

Vidjet ćemo što će utvrditi Povjerenstvo.

Pozvao sam danas HNB da radi svoj posao, znam da je to samo apel u vjetar, ali ipak sam ih pozvao da počnu raditi svoj posao i zaustave manipulacije kamatnim stopama.

U međuvremenu, pokrenuo sam inicijativu za zajedničku tematsku sjednicu Odbora za financije i proračun i Odbora za pravosuđe na temu manipuliranja kamatnim stopama. Očekujem da će me članovi obaju odbora podržati.

To je uvod za zakonsku proceduru koju ću pokrenuti prije lokalnih izbora – osim ako se eventualno ministar Zdravko Marić ne probudi i ne pokrene u okviru svojeg ministarstva izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju radi određivanja metodologije za iznalaženje početnih fiksnih kamatnih marži u kreditima u kojima one nisu ugovorene. Međutim, ne vjerujem da je taj SF film moguć.., napisao je Aleksić na svom fb-u.
DrŠ2013 is offline  
Old 08.02.2017., 22:54   #27074
UDRUGA FRANAK

U sadašnjem trenutku u tijeku su sljedeći procesi i aktivnosti:
1. Prekršajni postupci protiv banaka u nekoliko stotina pojedinačnih postupaka - osobno pomažem tužiteljima u tome.
2. Postupak za utvrđivanje sukoba interesa za guvernera Vujčića.
3. Kazneno je prijavljen Rohatinski polovicom 2015. DORH-u - čekamo odluku o postupanju.
4. Kazneno je prijavljen Vujčić polovicom 2015. DORH-u - čekamo odluku o postupanju.
5. Kazneno je prijavljeno 8 banaka polovicom 2015. DORH-u - čekamo odluku o postupanju.
6. Prekršajno je prijavljeno 8 banaka polovicom 2016. DORH-u - očekujemo ovih dana odluku o pokretanju postupaka ili o odbacivanju prijave, bumo vidli...
7. Popravni ispit za Vrhovni sud - revizija vezana za valutnu klauzulu CHF za svih 8 tuženih banaka te revizija za nepoštenost promjenjive kamatne stope za Sberbank.
8. Odluka o ustavnosti konverzije na Ustavnome sudu za nekih mjesec dana.
9. Kampanja za donošenje izmjena ZPK-a u vezi s maržama - osobno to vodim, i radim na tome, i nadam se...
10. Kampanja za izmjene ZPK tako da se krediti stranih zadruga ugovoreni u Hrvatskoj s fizičkim osobama proglase ništetnima bez obzira kad su ugovoreni - osobno to vodim, i radim na tome, i nadam se...
11. Bit će organizirane tribine diljem Hrvatske, radi osvještavanja građana o njihovim pravima i mogućnostima u odnosu na banke, već prve kreću - 9.2. u Osijeku, 13.2. u Zagrebu... Bit će sve potrebne informacije o tome na stranicama Udruge Franak!
12. Tekuća problematika koja se stalno događa, nove presude, nove odluke, većinom super i u korist potrošača, a ponekad bude i neka nepovoljna, takav je život...
Sve što sam opisao djela su Udruge Franak! I ja sam tu utkao dio svojeg maloga dizajna.
Kažu neki kako se bavim ograničenim sektorom. Taj sektor je toliko ograničen da se tiče barem 200 000 obitelji, a to je najmanje 600 000 ljudi, a to je sedmina Hrvatske. Sve što sam opisao ima težinu od potencijalnih 30 milijardi kuna, što za građane, što za državu. Sve su to poslovi na kojima radim zajedno s aktivistima Udruge Franak od kojih su neki i članovi SNAGE.
Bio je to mali opis aktualne situacije u kojoj živim i radim.
I opet će netko reći kako se hvalim. Pa ljudi moji, ne hvalim se, opisujem aktualnu situaciju, i čime se bavim zajedno sa suborcima, ništa više i ništa manje...
DrŠ2013 is offline  
Old 09.02.2017., 23:17   #27075
Goran Aleksić

Da, Ustavni sud u Rumunjskoj proglasio je njihov zakon neustavnim. Ali, zašto? Glavni razlozi su, tako kaže predsjednik Rusuda (iz medija crpim podatke):
1. Zato jer imaju dva doma, pa je Senat usvojio zakon koji je kasnije u Parlamentu promijenjen amandmanima.
2. Zato jer nisu pronašli direktivu koja bi to dopuštala.

Što je tu problematično s izjavama predsjednika rumunjskoga Ustavnog suda?

Kao prvo, budući da je Vlada uputila zakon na donošenje, Vlada je tražila i ocjenu ustavnosti, jer izgleda Vlada nije bila zadovoljna amandmanima, pa vjerujem da u tome slučaju Ustavni sud ne može procjenjivati na jednak način kao u Hrvatskoj gdje su za zakon bili i Vlada i svi zastupnici, nije bilo nikakvih amandmana koje Vlada onda ne bi prihvatila, pa se može smatrati da je to bila izvorna volja naroda i suverene države. Postavlja se i pitanje, na koji način je zakon izrađen - radi li se o izjednačavanju s drugim dužnicima, ili se radi o dobvođenju konvertiranih dužnika u povoljniji položaj od drugih dužnika. Znamo da su kod nas konvertirani dužnici dovedeni u teži položaj, jer su potpisali nezakonite marže, dok euro dužnici te marže nisu potpisali, pa mogu tužbama riješiti problem. Mogu i bivši CHF dužnici, ali je to za njih puno kompliciranije...

Kao drugo, potpuno je pogrešno govoriti kako nema direktive koja bi to dopustila, jer pravilno bi bilo reći da neka konkretna direktiva to zabranjuje. A direktive koja bi to zabranila nema. Dapače, direktiva 93/13 je jasna - ugovorne odredbe o kojima se nije pregovaralo, a koje su uzrokovale neravnopravnost prava i obveza na štetu potrošača - nepoštene su... I to je glavna i najvažnija odredba iz EU direktiva, to je odredba koja ruši sve ono što su banke s nama ugovarale na našu štetu, svjesno, namjerno i bez objašnjenja kako stvar funkcionira - a jasno je da osim činjenice da CHF može rasti i padati, drugo ništa nije bilo jasno iz ugovora koje smo ugvarali s bankama.

Kao treće, retroaktivnost je dopuštena izuzetno i ako se ne odnosi na cijeli zakon. Činjenica jest da cijeli Zakon o potrošačkom kredititiranju nije retroaktivan, nego je retroaktivan samo dio Glave IV.a toga zakona. U opravdanim okolnostima to je dopušteno i moguće, i nije prvi put da se tako nešto dogodilo.

Stoga, poprilično sam sklon nadanju da će naš Ustavni sud donijeti drugačiju odluku, i da naš Ustavni sud neće proglasiti konverziju neustavnom.

Neka se drage banke ne vesele rumunjskome Ustavnome sudu. Neka pogledaju desetak zadnjih odluka Suda EU-a, možda će im neke stvari biti jasnije...

I neka strepe pred novom revizijom Vrhovnoga suda!

Ja sam malo dramatičan, ali banke ipak niti strepe, niti se plaše, jer one ne mogu biti na gubitku, one na kraju mogu samo smanjiti svoju planiranu dobit. I imati puno realniju dobit koja je usklađenija sa stanjem hrvatskoga gospodarstva. Zar nije čudno da banka majka ima gubitak, a hrvatska kćer dobit? :-)

Živi bili pa vidjeli.
DrŠ2013 is offline  
Old 13.02.2017., 16:44   #27076
Aleksić Plenkoviću predao dokumentaciju

https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater
DrŠ2013 is offline  
Old 13.02.2017., 23:45   #27077
Samo da ga anemični ne spusti na svoju razinu hemoglobina i dobije na iskustvo...
Old 14.02.2017., 11:51   #27078
Quote:
DrŠ2013 kaže: Pogledaj post
Ja sam malo dramatičan, ali banke ipak niti strepe, niti se plaše, jer one ne mogu biti na gubitku, one na kraju mogu samo smanjiti svoju planiranu dobit. I imati puno realniju dobit koja je usklađenija sa stanjem hrvatskoga gospodarstva.
How yes no.

Nema šanse da banke tek tako ispuste svoju dobit, kako je god ti nazivao. Bankarsko-menadžerski sustav ne poznaje te tvoje pojmove kao što su "realna dobit", "usklađenost sa stanjem gospodarstva". Postoje samo termini kao što su dobit banke i menadžerski bonus. Za sve drugo im se živo jebe ...
gFlores is offline  
Old 14.02.2017., 13:04   #27079
Jucer sam na kablovskoj gledao dobar dokumentarac od Russella Brandsa, "Carevo novo ruho" u kojem je spominjao banke i bankare. Već poznate stvari oko krize, bonusa i slično, ali mi je bila dobra usporedba o rastu plaće generalnim menadžerima po kojoj bi da su tako rasle plaće sljakerima od 80-ih, prosječna plaća trebala biti 400000 funti. Samo mali znak, što su banke danas.
Baines is offline  
Old 20.02.2017., 13:14   #27080
Danas (20. veljače 2016.) u Jutarnjem je izašao intervju s ministrom Marićem. Rekao je da Udruga Franak ima ljude koji su pravno i financijski dobro potkovani, koji su u temi i dobro razumiju i pravni i financijski aspekt problema s kreditima. Parafraziram - nije rekao baš 100% tako. Osim toga je spomenuo da će biti 700 milijuna kuna manje u proračunu zbog konverzije kredita. Nema povratka iz konverzije, nemojte izvlačiti zaključke koji nemaju veze s ovim što ministar govori. On samo unaprijed opravdava eventualne buduće loše rezultate svojeg ministarstva, pa će onda zbog 700 milijuna kuna manje u proračunu okriviti SDP, Lalovca i Milanovića. Pritom se zaboravlja da je država uprihodila na nezakonitim povećanjima kamata na porezima na dobit iz tih kamata dosad i do 2 milijarde kuna ukupno po svim valutama i kreditima kroz nekoliko godina - taj novac država nikada nije trebala dobiti, pa će ovo što sada "gubi" biti samo vraćanje nelegalno stečenog novca. A povratka na CHF nema. I neće biti. A ako ne bude riješena fiksna marža, što se mene tiče, mogu svi dati ostavke, jer ne poštuju pravnu državu. Gospodo ministri financija i pravosuđa, banke od 2003. naovamo u 99,99% kredita s promjenjivim kamatnim stopama ugovorenim prije 2010. uzimaju već godinama previše novca svojim dužnicima, jer su nezakonito povećavale kamate (dokaz je pravomoćna presuda) i jer su nezakonito odredile samovoljno jednostrano fiksne marže početkom 2014. godine. MOST i HDZ obećali su da će tu nezakonitost otkloniti u suradnji s Udrugom Franak. Koliko vidim, zasad nema naznaka da je ministar financija to shvatio, pa ako ne shvati i ne pokrene potrebne zakonske promjene može, što se mene tiče, dati ostavku. Ovo što sam napisao za njega je isto što i ugriz komarca, ali ja sam eto napisao. Ima komaraca koji kasnije znaju ostaviti trajne posljedice... Ah, da, moram napisati i to - zahvaljujem još jednom bivšoj vlasti na konverziji, a od nove očekujem da riješi marže, najmanje toliko... (G. Aleksić)
DrŠ2013 is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:19.