|
|
28.01.2025., 05:51
|
|
Četverotrećinaš
Registracija: Jul 2010.
|
Bah, ja sam došao do zaključka da će mi usfaliti suncokreta. Ove godine fakat imam puno više ptica nego prošle... Pred godinu dana sam se izvukao na knap s 40 kila suncokreta, sad sam uzeo 50 i to će mi potrajati još možda mjesec dana, s time da sam povrh toga uzeo sve skupa i 40-ak kila mixa sjemenki što iz Lidla, što iz Zooplusa.
Kokosove polovice nisam još stavio, budem kad opet dođe zahlađenje.
A češer se na kraju dobro ispraznio, trebalo je neko vrijeme da počnu čeprkati po njemu.
Volio bih vidjeti zelendura pred kamerom, ima ih hrpa, ali svi odbijaju doći zbog vrabaca. Sporadično se pojavi štiglić i svađa se s vrapcima, ali ne usudi se jesti. Svi se drže pletenih košarica i poda.
|
|
|
28.01.2025., 12:36
|
|
Pepi
Registracija: Aug 2007.
|
Mislim da sam miran što se tiče sjemenja za ovu sezonu. Imam ga još 20-tak kg. Ostat će mi 10 sigurno. Kikirikija u loju još svega 6 kutija. Zvona dovoljno a češer ću staviti još jedan. Dugo traje. Sve zavisi koliko će bit još hladnih dana. Još mjesec dana i skoro gotovo. Tada već pomalo smanjujem hranu.
|
|
|
29.01.2025., 13:34
|
|
Četverotrećinaš
|
Tri vrste sjenica (zadnja je na samom kraju): https://sendvid.com/b744wd0q
|
|
|
29.01.2025., 17:43
|
|
Pepi
|
E te crnoglave nisam vidio dosta dugo, od kada više nema hladnijih dana i uvijek dolazile u paru. Tada sam govorio poker sjenica i tada mi je dolazio na lim Batokljun i Batokljunka. Dani kada je bilo ujutro -18, a po danu -5°C. Bilo snijega koliko hoćeš. Dolazile Zebe na bor u snijegu pa bacao na grane sjeme i pronašle ih u snijegu, ali i dole na dnu bora. Golubi nisu išli u dubok snijeg, a koliko je Zeba teška, a sjeme na vrhu snijega.
|
|
|
30.01.2025., 16:28
|
|
Četverotrećinaš
|
Napokon i zelendur pred kamerom! Nije super snimka, ali dovoljno dobro. https://sendvid.com/hkguyti5
Nekako mi se čini da imam više vrabaca dok je kuglica pred hranilicom. Čeprkaju po njoj, vade sjemenke. Jučer u nekom periodu nije bilo kuglice pa je nastao onaj video s tri sjenice. Hm... Morat ću malo eksperimentirati, kuglica ionako ima trilijun da vise s drveća.
|
|
|
30.01.2025., 19:49
|
|
Pepi
|
A ja nakon dugo vremena napokon čuo Kosa rano ujutro. Nikad ovako rano još u siječnju. Lijepo sunčano toplije jutro i počelo.
|
|
|
05.02.2025., 11:38
|
|
Pepi
|
Quote:
Hazl kaže:
A ja nakon dugo vremena napokon čuo Kosa rano ujutro. Nikad ovako rano još u siječnju. Lijepo sunčano toplije jutro i počelo.
|
Ovo je sada postalo normalno. Crna budala je počela pjevat svaki dan pred svitanje, još je noć. Čak mislim da čujem i drugog u daljini. To je to. Vajda iz prošlogodišnjeg legla, braća reklo bi se, ili otac i sin. To nisam čuo 5-6 god. a sada nemamo više toliko mačaka u kvartu. Otišao čovjek koji ih je imao u garaži pa došli po njih ovi iz udruge životinja. Zelenila imamo dosta. Antene na zgradama još imamo, a oni vole biti na vrhu da ih se što dalje čuje. Što li će tek biti u proljeće.
A sjenice, interesantno, odjednom kikikriki u loju jedu tu i tamo. Mora da se bliži kraj zimi.
|
|
|
16.02.2025., 09:56
|
|
Pepi
|
Dakle ove su neumorne. Već se sada pitam da li ću imat hrane još za njih tako, mjesec dana. Samo neka prođe još ovaj hladni val i mislim da je gotovo. Neću otvarat pakiranje od 10kg, neka ostane za drugu sezonu. Prije ću kupit tih 3-5kg negdje drugdje, kada je zakazao Lidl. Bit će to rekord u potrošnji, oko 35kg suncokreta. 25kg mi je obično bilo dosta po sezoni i još je tu 20-tak kutija kikirikija u loju. Ostavit ću ih par komada za drugu sezonu. Zvona i češere nisam koristio previše, tako da je toga dosta ostalo. Bit će potrošene i 24 kugla.
Ma skoknut ću do Pet centra po suncokret i par kugli za ljeto kada imaju mlade. I dan je već osjetno dulji. Već vise na mrežici prije 7h i skroz do 17:45. Došli mi ponovo vrapci u malo većem broju, ali to rješavam crvenim laserom. Oni pobjegnu, a sjenice ništa. I golubi se više boje crvenog nego zelenog, a zeleni vidljivo dosta jači.
|
|
|
16.02.2025., 12:47
|
|
8
Registracija: Aug 2005.
|
Kod mene tamane u roku tri dana, pojedu citavi euti, koji inace traje tocno tjedan dana. Sad je vec do srijede bio skoro na dnu. Vise jedu, nego nedavno kad je bilo znatno hladnije. Nema problema, stavimo novu, ali bas im se jede.
Hazl, ne znam to s laserom, nisam nacisto.
Hranimo ih da im pomognemo kad je hladno, mozemo li birati koja ce doci koja nece?
Vrapci su leptiri medju pticama, zive tako kratko, mnogi ni drugu godinu ne dozive. Sjenice su mi najdraze i volio bih da ih imamo vise i da cesce dolaze, ali opet....
....
|
|
|
16.02.2025., 18:03
|
|
Pepi
|
Kada dođu vrapci, ne dolaze sjenice. Ovo nije hrana za njih. Neka dođu kada hranim Grlice na limu. Sve što je u tom pakiranju jedu, a još je pojačam sa konopljom i mješovitom hranom za Zebe. Na koncu svaki dan dole na travu bacim komadiće kruha.
|
|
|
17.02.2025., 13:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2009.
|
Par puta u zadnjih cca 40-tak dana već na praktički istom mjestu, ispod jednog jasena na raskrižju sa zgradama, naletio na kosa usred dana kako skakuće, skoro na istom mjestu kao u ljeto prije godinu i pol dana. Jednom sam prošao pored njega pločnikom na cca 70cm, pio je vodu iz barice, samo me gledao. Bit će to onaj koji se zadnjih godinu i pol glasa ujutro od 4h. (vrane su se nešto smirile u zadnje vrijeme, Zrinjevac je jako kresao krošnje sa gnijezdima). Ako netko zna što kosovi preferiraju (brašnene crve, proso?) ostavio bih mu, ali je problem što se tuda stalno vrzmaju mačke.
Ponukan vašim napisima, gledao sam malo hranu po trgovinama (opće prakse, ne pet shop), njih cca 7-8, cca 5 lanaca. Od u prosjeku 5 polica od cca 3-4 metra, 98% izložene robe su za mačke i pse, nešto sitno kunići, hrčci i zamorci, dva puta našao i za neke ribice, i u prosjeku 5 vrećica hrane za ptice, od kojih 3 za papagaje, uglavnom proso.
Pa mi palo na pamet: zamislite da je 50% te robe namijenjeno pticama (i da to ljudi kupuju, naravno), koje bi to ludilo bilo. 
|
|
|
17.02.2025., 13:50
|
|
Četverotrećinaš
|
Ja sam danas hranio ptice u 7 ujutro, u 9:30, i sad oko 13:30 (s time da su sigurno već i prije toga sve proždrle).
Kad će proljeće? 
|
|
|
17.02.2025., 15:22
|
|
Pepi
|
Ma one su postale termiti. To nije normalno koliko ih ima i kako to proždiru. Ovo do sada nikad nisam imao ni blizu. Barem ih je 30 i kada stavim hranu, eto ih odjednom 10-15. Išao sam slikat i ulovio jedan kadar sa 8 njih i još ih na štriku desno čeka na red. Više me se ne boje. Postavim jednu mrežu, drugu punim i eto ti njih. Morat ću nabavit širokokutnu kameru.  

U vezi Kosa. On ti voli meso, većinom ono što puže, gliste, crve, neke bube, ali i voće. Samo jako ga je teško dobiti da dođe na neku hranilicu, ustvari bilo gdje, kada je na zemlji dok se hrani. Jednom, ali samo jednom sam ga dobio, ili bolje rečeno došao na balkon kada je vidio još ptičica na limu. Nekako sam mu uspio dati komadiće jabuke i grožđice, pojeo malo i pobjegao. Tada su mi došle Zebe i Batokljuni. Jednom i više nikad. Samo to je bila godina sa puno snijega i jako niskih temperatura. Čak sam bacao sjeme za kanarince na bor pod snijegom i dolazile zebe na gozbu. A Kos, ne znam da li bi jeo suhe crve brašnare.
|
|
|
17.02.2025., 16:23
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Hazl kaže:
|
Ajme za ovako nešto bi ti moj pokojni pajdo dao desnicu ruku, ako ga fras ne bi ubijo.
Lovili smo gardeline na kempu i mrežu. U kempi raspjevani malac (zvali smo ga Ivo plemeniti Robić) koji zna pjesmom navuć druge i onda mreža odradi.
90% ulovljenih bi pustili, ovih 10% koji bi znali pjevati bi išli u prodaju, prodalo bi se 1% unutar mjesec dana a ostale bi morali pustiti jer ih se ne isplati hraniti, a i tog jednog bi vlasnici pustili vanka jer im bilo žal držat beštiju u kavezu koja pjeva dan i noć za slobodom.
Poslovni model katastrofa.
Quote:
U vezi osa. On ti voli meso, većinom ono što puže, gliste, crve, neke bube, ali i voće. Samo jako ga je teško dobiti da dođe na neku hranilicu, ustvari bilo gdje, kada je na zemlji dok se hrani. Jednom, ali samo jednom sam ga dobio, ili bolje rečeno došao na balkon kada je vidio još ptičica na limu. Nekako sam mu uspio dati komadiće jabuke i grožđice, pojeo malo i pobjegao. Tada su mi došle Zebe i Batokljuni. Jednom i više nikad. Samo to je bila godina sa puno snijega i jako niskih temperatura. Čak sam bacao sjeme za kanarince na bor pod snijegom i dolazile zebe na gozbu. A Kos, ne znam da li bi jeo suhe crve brašnare.
|
Kos znači moguće voli žive, gmižuće crve. Budem probao nešto sa par varijanti pa javim. Iako bacanje ptičje hrane po tlu mi se ne čini baš pametnim, viđam uokolo 4-5 vrlo debelih mačaka.
|
|
|
17.02.2025., 16:27
|
|
Četverotrećinaš
|
Trebao bi se zabrinuti za ptice u slučaju da su mačke mršave 
|
|
|
17.02.2025., 16:56
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
_MK_ kaže:
Trebao bi se zabrinuti za ptice u slučaju da su mačke mršave 
|
A, nikad mršave, vazda je bilo ribljih iznutrica.
To se danas stručno zove ekološko odlaganje organskog otpada. Mme, koji su urlici bili noćom u veljači dok su se konkurentski klanovi borili za ekološku sanaciju organskog otpada. 
|
|
|
17.02.2025., 18:41
|
|
Pepi
|
Quote:
ruka-slave kaže:
Lovili smo gardeline na kempu i mrežu. U kempi raspjevani malac (zvali smo ga Ivo plemeniti Robić) koji zna pjesmom navuć druge i onda mreža odradi.
90% ulovljenih bi pustili, ovih 10% koji bi znali pjevati bi išli u prodaju, prodalo bi se 1% unutar mjesec dana a ostale bi morali pustiti jer ih se ne isplati hraniti, a i tog jednog bi vlasnici pustili vanka jer im bilo žal držat beštiju u kavezu koja pjeva dan i noć za slobodom.
|
Lovio ih je i moj stari sa ujakom. Ja bio klinac 7-10 god.
Da, imali su jednog "vabca" koji ih je navabio na grm, a na vrhu grma stavljala se mala grančica prethodno premazana ljepilom od imele. Grdelin, Štiglić, Češljugar, uvijek sjeda na vrh grma, kao dosta malih ptica i tako se uhvatila za tu grančicu koja je pala dole, pri tom zaljepila i perje krila. Uzeli su sve. Ženke i mužjake, očistili ih od tog ljepila i imali ih u jednoj većoj krleci dok nisu narasla nova perja (oko 2 tjedna) i onda ih puštali na istom mjestu. Mužjake su ostavili i poklanjali. Mislim da sam pisao o tome. Uglavnom samo na jedan način se razlikuje ženka od mužjaka, jer su ovako posve isti. Kada se puhne perje ili bolje rečeno paperje ispod glave i na trbuhu, iznutra je malo žučkasto. Ženka je tu sivkasta.
Imela je nametnik na stablima i izgleda kao lopta. Bobice su bijele i jako ljepljive. To se kuhalo 2 sata i tada je bila još ljepljivija. Nešto nalik na Neostik i sa time su se premazivale grančice. Ali za razliku od Neostika trajno ljepljivo. Nije se moglo skrutnuti, a skidalo se običnom toplom vodom. Prirodno ljepilo za papir i karton.
A taj "vabac" se morao derat iz sve snage da ih dozove i ono najbitnije nije smio prestat dok ne sjednu na grm. Mnogi drugi prestanu dozivat u najbitnijem trenutku, kada se skupina približi i onda odlete dalje.
|
|
|
17.02.2025., 20:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Vi ste to malo bolje razradili usitno. Kod nas je bilo da staviš kempu sa raspjevanim malcem ("vabac") na livadu, i onda mrežu na preklop oko njega. Kad se skupi ekipa, ide "plop" preko par desetaka njih. Mreža je bila cca 1x20 metara pa se uhvati stotinjak ptičica.
Kod nas je ljepilo išlo sa kalofonijem, ali to nikad nisam kužio kako. Staviš "Ivu Robića" da pjeva i samo slijetaju na grane na koje se lijepe.
Praktički sve ptice bismo pustili vanka. Par njih bi netko kupio skupa sa kempom jer im je bilo zanimljivo, pa bi ih nakon nekog vremena pustili.
|
|
|
18.02.2025., 09:13
|
|
...yes I am...
Registracija: May 2009.
|
Evo i mog izvještaja pošto ste mi ovdje na temi pomogli oko odabira hrane za divlje ptice.
Uglavnom naručila sam onaj suncokret sa ZooPlus-a i od kad to stavljamo krenule dolaziti i sjenice a ne samo vrapci, i ako recimo ujutro stavim punu jednu mjericu suncokreta kad dođem s posla nema ničega više
Tako da ih u zadnja 2-3 tjedna hranimo više puta na dan i moram barem još 5 kg naručiti jer mi neće ovo što imam biti dovoljno do kraja ovog hladnog vala, barem prognozi ako gledam.
|
18.02.2025., 09:30
|
|
Četverotrećinaš
|
Ja sam dosad potrošio otprilike ovoliko:
- 50 kg suncokreta
- 40 kg mixa sjemenki
- 5 kg kikirikija
- 1 kg sušenih crva brašnara
- 250 lojnih pogača (oko 25 kg)
- sitnice tipa one polovice kokosa i kikiriki u loju i češer
Eksperimenti s hranom za ptice su zanimljivi, ali na kraju dana najbolje kod svih prolazi crni suncokret, koji mi je i najjeftiniji (pola eura kila).
Od mixa sjemenki nema puno koristi, crvi su kronično neinteresantni (doduše vidjet ću kad zatopli pa ih hidriram), kikiriki NIJE spriječio vrapce jer jedu i njega, a skup je... Tako da mislim da ću se nagodinu naprosto držati isključivo lojnih pogača i uzeti 100 kg suncokreta.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:07.
|
|
|
|