Natrag   Forum.hr > Društvo > Svijet oko nas > Poljoprivreda

Poljoprivreda Kako privređivati plodovima zemlje

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 27.12.2011., 22:58   #261
Evo da i ja doprinesem temi svojim sanjarenjem... ;D
Prvo, realno: da li je moguće držati gujavice isključivo na stajskom gnoju, dakle bez papira i kartona?
I sad ovo sanjarsko pitanje: Kad bih, teoretski, imao ogromnu površinu pogodnu za uzgoj, dakle, zaštićenu, prozračnu, vlažnu, sve na mjestu, i u jedan čošak nabacam gnoj koji krave na imanju proizvedu taj dan, slijedeći dan do toga odmah nabacam novu hrpu i tako svaki dan. Nakon 6 mjeseci ili koliko već treba da gnoj sazrije dovoljno za gujavice, na onu prvu hrpu postavim onu količinu gujavica potrebnu da za jedan dan uspiju preraditi jednu tu hrpu. Hoće li onda one same prelaziti s hrpe na hrpu kako gnoj postaje pogodan za njih? Jasno mi je da neće sve odjedanput, ali je li moguće teoretski napraviti takav kružni sustav da one stalno imaju posla, a ja stalno dovozim svježi gnoj i odvozim humus. Ja bih rado da konstruiramo ovaj sustav sa stvarnim brojkama pa tko zna što će niknuti jednog dana ovdje u Jarku... ;D Pozdrav svima!
joe19 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.12.2011., 16:29   #262
Zanimljivo. NIje ti potrebno čekati 6 mjeseci da kravlji gnoj sazrije, dovoljno je 3-4. ali sve ostalo nije jasno kako bi ti to izveja. Računaj ovako: jedno leglo guja ti je metar puta dva, visine 20 - 30 cm. Struka kaže da pojedu hrane jedan centimetar za jedan dan, optimalno leglo. A taj tvoj (začarani) krug ja sebi ne mogu predočiti. Ali iskreno zanimljiv prijedlog!!!!! A možeš ih slobodno hraniti samo stajskim gnojem, ovo sa kartonom ti nije neophodno. Ali dobro dođe jer u kartonu ima celuloze koja je dobra za strukturu humusa. Isto tako ostaci od hrane u raspadnutom stanju dobro dođu. Od tofga imaš dvije koristi, rješavaš se viška hrane i od toga dobiješ savršen proizvod.
ajajas is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2011., 17:54   #263
jel to znači da bi jedno leglo za mjesec dana preradilo 2*1*0,3= 0,6 kubika gnoja? ako je to tako tijekom godine jedno leglo preradi 7.2 kubika... što bi za neke moje planove značilo da mi treba nekih 10 legli,leglova što već... Jesam li pogodio u računanju?
joe19 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2011., 20:20   #264
Thumbs up

ajajas Imam neka pitanja u vezi kalifornijskih glista pa me zanima dali ima netko tko ima malo više iskustva u uzgoju.Pošto vidim da nema baš previše ljudi koje to zanima a posao se nečini toliko kompliciranim a ni ulaganja nemoraju biti prevelika.Bio bih zahvalan ako netko može odgovorit na upite!!!
skis is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2011., 20:48   #265
Pucaj!!!!!!!!
ili bolje na PP
ajajas is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2011., 20:54   #266
Quote:
joe19 kaže: Pogledaj post
jel to znači da bi jedno leglo za mjesec dana preradilo 2*1*0,3= 0,6 kubika gnoja? ako je to tako tijekom godine jedno leglo preradi 7.2 kubika... što bi za neke moje planove značilo da mi treba nekih 10 legli,leglova što već... Jesam li pogodio u računanju?

Tako nekako bi trebalo biti, normalno da su zadovoljeni optimalni uvjeti uzgoja. Ima tu i posla znaš................ali matematika ti nije loša
koliko krava imaš???
ajajas is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2011., 21:00   #267
Ma svjestan sam ja da tu ima posla, ovo je puko sanjarenje... ;D Blaga imam 20 komada sveukupno...
joe19 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.01.2012., 18:04   #268
Bok svima,

željela bih nabaviti kalifornijeske gliste za doma, cca 100-200 komada, za kuhinjske ljubimce žderače bio otpada. Nitko od većih proizvođača mi neće prodati tako malu količinu.. Ako je netko zainteresiran za prodaju, molim da mi se javi na pm!

Hvala
ofca1010 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2012., 23:02   #269
Quote:
skis kaže: Pogledaj post
ajajas Imam neka pitanja u vezi kalifornijskih glista pa me zanima dali ima netko tko ima malo više iskustva u uzgoju.Pošto vidim da nema baš previše ljudi koje to zanima a posao se nečini toliko kompliciranim a ni ulaganja nemoraju biti prevelika.Bio bih zahvalan ako netko može odgovorit na upite!!!
Pozdrav svima mene takodjer zanimaju detalji o ugoju .Nalazim se u dalmatinskoj zagori gdje nema puno vode .
Moje pitanje je koliko vode treba ukoliko se radi o povrsini od 200 m2 stanista koje je uredjeno kao betonski bazen sa zemljanim dnom
Idejno is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.03.2012., 20:13   #270
Quote:
ajajas kaže: Pogledaj post
Tako nekako bi trebalo biti, normalno da su zadovoljeni optimalni uvjeti uzgoja. Ima tu i posla znaš................ali matematika ti nije loša
koliko krava imaš???
ajajas pozdrav
Idejno is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.11.2012., 01:48   #271
Sada kada je postalo zanimljivo svi su pobjegli. Jeste li otišli na nekakvu novu otvorenu temu vezanu za kalifornijske gujavice?
briketi is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2012., 11:42   #272
Nešto čudno se događa, slab je interes za ovu temu.
Možda zato šta je to posao koji ne donosi profit preko noći
i treba biti uporan pa se mnogi prepadnu i odustanu.
ajajas is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.11.2012., 14:03   #273
Evo mene bi nešto zanimalo. Nemam kalifornijske gliste, mada već dvije godine planiram. Jednostavno ne može sve čovjek izfinancirati što bi htio. No svakako planiram nagodinu napraviti jedno manje uzgajalište od dvadesetak kvadrata. Standardno se gliste ( gujavice ) hrane sa stajskim gnojem ( većina kaže da je konjski gnoj najbolji, ali da su dobre i ostale vrste životinjskog gnoja odstajalog 3-6 mjeseci ). Mene zanima da li se u znatnijoj količini može dodavati pokošena trava ( mislim od rotacijske kosilice ili malčera, a ne sa strižnom kosom ), samljeveno granje, lišće, piljevina, ostaci od voća i povrća? Pod znatnijom količinom podrazumijevam nekoliko tački ( neki ih zovu kolica )
franjo7 is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.11.2012., 14:31   #274
Može, gliste će sve preraditi.
Biljka is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.11.2012., 22:23   #275
U ranijim postovima sam negdje procitao da se spominju neke knjige. Koje su to knjige? Jesu li vezane za uzgoj gujavica? Koje su to i tko im je autor? Hvala
briketi is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.11.2012., 09:51   #276
"Domaće" gliste

Premda je naslov vezan uz kalifornijske gujavice, no kako bi stvar funkcionirala sa domaćim, vukomeričkim glistama ?
Naime pri prekopavanju vrta ima ih mnoštvo pa ih mogu, uz pomoć klinca, poslati u "radni logor" na kompostnu hrpu eventualno radi ubrzavanja procesa.

Win-win, njima bolji radni i životni uvjeti u elitnom kompost naselju i bonding na koncu a cure nama kompletniju uslugu kompostiranja. Ili ih jednostavno ostaviti nakon prekopavanja da se vrate u zemlju?
Pipo is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.11.2012., 10:04   #277
I domaće gliste rade isto što i kalifornijske. Znači, možeš ih uposliti.
Biljka is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.11.2012., 12:37   #278
Domaće, vukomeričke gujavice žive u tlu, i hrane se organskom tvari i mikroorganizmima koji se nalaze u tlu. Nisu prilagođene (za razliku od "kalifornijskih") životu u velikim nakupinama raspadajuće organske tvari.

Predlažem da na mjestima gdje ih pronalaziš ostaviš "hrpice" lišća, pokošene trave i slično. One će taj materjal probaviti, usitniti i pomiješati sa tlom koje će biti plodnije. Ukoliko imaš povrtnjak, možeš ih tamo "namamiti" na opisani način ili ih čak preseliti. Ako su velike (veće od, šta ja znam, 10 cm), onda je moguće da se radi o vrsti koja obitava u "stalnim" hodnicima koji sežu duboko u tlo. Njih nije dobro seliti, jer će tražiti i pokušati vratiti se doma u svoj hodnik dok ne izginu.

Za kompostnu hrpu se koriste "kompostne gujavice" (neslužbeni naziv) koje su na takve uvjete prilagođene.

Ćao
Dirk_Diggler is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.12.2012., 22:14   #279
pazinski purani

prodajem domače pazinske purane extra kvalitete hranjeni domačom hranom uzgoj purana je u Vukovaru-Sotin,svake subote dostava za Zagreb i okolicu,očiščeni 40kn/kg purani su teški cc 9 do 14 kg.
medozg is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.12.2012., 22:17   #280
Quote:
medozg kaže: Pogledaj post
prodajem domače pazinske purane extra kvalitete hranjeni domačom hranom uzgoj purana je u Vukovaru-Sotin,svake subote dostava za Zagreb i okolicu,očiščeni 40kn/kg purani su teški cc 9 do 14 kg.
hraniš li ih kaliforniskim glistama
JoZ@ is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:21.