Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
06.12.2020., 08:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2019.
|
Quote:
branee kaže:
Točan podatak o smanjenju potrošnje drva neznam al pričalo se po forumu da se radi o 15-20% ukupne potrošnje + komocija loženja 1x dnevno
|
Branee, kakvi kotao+pufer imaš, kolko m2 griješ, kakva je izolacija kuce? Ložiš 1x dnevno? 
Lijep pozdrav
|
|
|
06.12.2020., 10:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2012.
|
Bosch Ultima 2, ( donje bočno izgaranje ) puffer 1000l, Dajc + miš ventil, + bojler sanitarne vode 150L, polaz od 38-43°C ovisno o vanjskoj temperaturi.
1 krug grijanja,termoglave na radijatorima, uključivanje grijanja preko programabilnog digitalnog termostata
Lokacija Varazdinska županija, kuća u kotlini i na vjetrometini.
Nova alu pvc stolarija, na klasičnu termo fasadu stavljeno još 10cm vune, grije se cca 190m2 na dvije etaže
Loži se od 17-22h, ručno zatvaram dimnjaču i gasim pumpe oko 23h, voda u pufferu gore na 90°C dolje na 80°C prije spavanja
|
06.12.2020., 10:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
bob4 kaže:
Schub 600 se pokazao jako dobro i povoljno ; cijena je počela s 100eura....ima samoprovjeru, ispitivanje akumulatora, automatsko prebacivanje....itd; ps. ne prodajem ja; ja sam dobio na popravak dva komada, ali bili su ispravni, a akumulatori neispravni;
|
Da sad je skoro 1200 kn al ok. I znači nek mi treba jednom-dvaput na zimu opet može akumulator nešto zakazati pa samo dobio ništa? Ili ljudi drže svakakve akumulatore stare i neispravne?
|
|
|
06.12.2020., 11:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
Quote:
branee kaže:
Bosch Ultima 2, ( donje bočno izgaranje ) puffer 1000l, Dajc + miš ventil, + bojler sanitarne vode 150L, polaz od 38-43°C ovisno o vanjskoj temperaturi.
1 krug grijanja,termoglave na radijatorima, uključivanje grijanja preko programabilnog digitalnog termostata
Lokacija Varazdinska županija, kuća u kotlini i na vjetrometini.
Nova alu pvc stolarija, na klasičnu termo fasadu stavljeno još 10cm vune, grije se cca 190m2 na dvije etaže
Loži se od 17-22h, ručno zatvaram dimnjaču i gasim pumpe oko 23h, voda u pufferu gore na 90°C dolje na 80°C prije spavanja
|
Koliko potrošiš drva?
|
06.12.2020., 12:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2013.
|
Quote:
Elcabron kaže:
Koja pec, kolika snaga,koliko radijatora(kakvih) ovako od oka bi rekao da je pec preslaba pa se gasi pumpa ali cim vise informacija daš to prije ti netko odgovori 
|
Pec je Senko C20, 9 radijatora Lipovica (s time da ih je par zatvoreno jer se ne koriste sve prostorije).
|
|
|
06.12.2020., 12:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2020.
|
Pitanje za znalce... Radim novu kotlovnicu, peć centrometal ckb 25kw i cas spremnik 1000l... s kojim profilom bakra spojiti peć i cas? u projektnoj dokumentaciji vidim piše cu fi 42, jel to previše? eventualno fi35?
|
|
|
06.12.2020., 18:10
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Beco kaže:
Koliko potrošiš drva?
|
U kotlovnicu mi stane 4m3, napunio drvima na početku sezone grijanja, valjda negdje sredinom 10mj. i do sad potrošio nešto preko 2,5m3 ( iskreno nemam pojma kad sam počeo sezonu)
Ložim agacijom 3 godine suhom i bukvom 4g sušenom.
Da, zajj...sam se što nisam uzeo pirolizu al u to vrijeme nisam ni znao gdje ću živjet a i drva mokra bila....jbga
|
06.12.2020., 19:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
@summermorning nemam ti neko iskistvo sa etaznim pecima ali koliko sam skuzio njih treba dobro lozit da bi grijalo kucu centralno a prostorija di je pec je onda prevruca mozda tu netko vise pomogne ako se zainteresira 
|
|
|
06.12.2020., 20:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2017.
|
Obećao sam slike izgleda kotla Bosch Solid 2000 b nakon 6-7 loženja sa ruclima (klasinje ako se ne varam) i zelene boje (možda je to plava) naslaga (potrošeno cca 70-80 vreća od umjetnog gnojiva ruclof) te izgled peći nakon čćišćenja naslaga
https://imgur.com/a/FmjwiNz
Pitanje
mislim da je netko pitao za šamotnu ploču iznad oduzimača topline za više spomenuto kotao, moja je isto načeta, ima kakva konkretna ideja 
|
|
|
06.12.2020., 20:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Elcabron kaže:
@summermorning nemam ti neko iskistvo sa etaznim pecima ali koliko sam skuzio njih treba dobro lozit da bi grijalo kucu centralno a prostorija di je pec je onda prevruca mozda tu netko vise pomogne ako se zainteresira 
|
Svejedno hvala! 
|
|
|
06.12.2020., 22:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2018.
|
Šta mi se događa sa tim forumom. Prekjučer 3 puta sam pisao isti post i svaki put me odlogiralo te kad sam se ponovo logirao sve šta sam napisao je nestalo. Danas je to isto treći put.
Quote:
cajtraga kaže:
E dobar si , još jedan hiperaktivan to volim , ajmo redom ;
Može se taj tip kotla uz male preinake dovest na jako blizu hdg eura ili ovog sa slike pyromat eco , koncept je jako sličan , javi se gorantu da ti pošalje skice detalja možda ti pomognu , ususni ventilator pod obavezno na izlazu iz kotla , malo šamota u zoni žara i samo slušaj Jurca za druge detalje i bit će to zvijer .
Što se tiče slika mustanga dobio sam lagano upozorenje da ih je malo previše pa sam ih onda maknuo sve , koga budu zanimale nek se slobodno javi na pp .
moj ti je savjet da ideš korak po korak , prvo kotal i akumulacije a onda modularno po prioritetima što god hoćeš... 
|
Dobar ti je ovaj 
Svakako da ću Vas pitat o svemu što mogu napravit da poboljšam kotao, ali to još čeka bolje dane, prije kotlovnica. Jurc, javit ću ti se čim rasčistim prolaz do kotla.
Ovako navečer razmišljam o tom kotlu, da budem spreman za akciju kad za to dođe vrijeme. Pa vas molim par općih informacija za novog pećikurca. Za sad sam samo pećokurčić sobne peći.
Quote:
goranto kaže:
Pomoć svakako,koliko imam iskustva.Prvo daj skicu poprečnog preseka.
|
Bit će skica sa kotiranim elementima.
Šta se dešava sa tvojim kotlom? Jesi zadovoljan sa preinakama i kako se kotao ponaša?
Evo, poziv Majstoru da me uputi gdje nastaviti temu o prepravcima kotla. Ovdje ili na samogradnji?
Presjek kotla kao Gorantov
- kako je prostor za loženje dosta uzak, tlocrt cca 35 x 43 cm. I ako ga šamotiram, a najvjerojatniće će se to tražit, mogu li se duže cjepanice poslagat vertikalno, onako da se naslaže jedna do druge i popuni bunker? Šta se dešava sa izgaranjem ako cjepanice stoje vertikalno?
- ako se zašamotira kompletna komora za izgaranje, kako je to lijepo napravio Goranto (stvarno na slici izgleda super i skinuo sam si slike te ih povremeno proučavam). Ne gubi li se dosta velika površina za predaju topline iz dimnih plinova ka vodi? Uspiju li u tom slučaju tu toplinu preuzeti zadnja 2 izmjenjivača? Bi li bilo dobro ugraditi neke turbolatore?
A sad poduka iz instalacija
- Kako pravilno montirati filter. Prema slici, pozicija 1,2 ili 3. Treba li kakav ventil montirati prije filtera da prilikom čišćenja ne teče van voda? Strelica označava smijer vode.

|
|
|
06.12.2020., 23:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2007.
|
Ispravno je na poz. 1.
|
|
|
06.12.2020., 23:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2006.
|
@summermorning
U kojoj je brzini pumpa? Zašto je termostat na 40? Jesi pročitao upute koje dolaze s kotlom? Jel ima neka poluga na kotlu s kojom se prebacuje između kuhanja i grijanja?
|
|
|
07.12.2020., 09:13
|
|
Registrirani korisnik
|
@ summermorning
Termostat mora paliti pumpu na 60°C, sve niže je pogrešno i kotao je pothlađen i kondenzira, dugoročno loša situacija.
Bio sam u tvojoj situaciji, pošto starci žive u kući - kupio 35 kw kotao poput tvojega, spalio sva drva do Božića i nije bilo toplo u kući, na prvoj etaži još kak tak al na katu bili mlaki radijatori, gutala je drva nevjerovatno.
Kotao je bio rabljeni u super stanju i za smiješne novce ga kupio ( čovjek imao isti problem kao i ja, zato ga je i prodao ) i još istu zimu sam ga prodao dalje isto tak za smiješne novce.
Tražeći uzroke velike potrošnje naletio na ovaj podforum i do slijedeće jeseni već je bila prava kotlovnica sa pufferom u podrumu.
Dok isto tako, situacija kod obiteljskih prijatelja na isti sistem potpuno drukčija, kod njih je toplo da je toplo, malo potrošnja, zašto nije funkcioniralo kod mene - ne znam.
Nit nam je radila pećnica kak spada a bome i tabla je bila spora...
|
07.12.2020., 15:28
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
GreatJumbo kaže:
@summermorning
U kojoj je brzini pumpa? Zašto je termostat na 40? Jesi pročitao upute koje dolaze s kotlom? Jel ima neka poluga na kotlu s kojom se prebacuje između kuhanja i grijanja?
|
1. od njih 3, pumpa je sada u 2. brzini.
2. termostat je na 40 ocito iz mog nepotpunog neznanja o centralnom grijanju. Tako sam namjestila misleci ako se pumpa bude cesce palila da ce tako sto prije procirkulirati voda kroz cijevi i biti toplije.
3. izlaz peci u dimnjak je sada zatvoren, a otvorim ga jedino kad zalozim vatru da bolje povuce. Loziste je sada skroz dolje (to je valjda taj zimski nacin), a možda bi se jos dao spustiti.
|
|
|
07.12.2020., 15:35
|
|
Registrirani korisnik
|
@brane@ Iskreno se nadam da cu pronaci uzrok problema, tjeseci se da nije do peci, ipak je nova i po odredjenom broju kW sukladno kvadraturi koju grije. A, uz ovako dobre decke koji su spremni priskociti dami u nevolji, bit ce nadam se lakse jer kako si i sam rekao - sve gledam jel bude drva dovoljno.
|
|
|
07.12.2020., 15:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Summer
Termostat stavi na 60 a pumpu u 1. brzinu i poprati sto se događa. Jel ima neka poluga pored vratiju za nalaganje?
|
|
|
07.12.2020., 17:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2015.
|
Quote:
Benquki kaže:
Presjek kotla kao Gorantov
|
Ako pišeš duži post piši ga u Word-u,spremi slike ako imaš i copi-paste na forum.Kratke možeš direktno ali se duži nekako “zaborave”.Majstor bi to objasnio zašto je logovanje kratko vremenski ograničeno.
https://postimg.cc/ZBPvQwS1
Moj Kotao za sada funkcioniše polovično,grejem se i dosta eksperimentišem(ne izlazim iz Kotlarnice dok gori).Imam problem sa mokrim drvima(od Maja meseca i još cer).Vodena pregrada (1) je dosta stesnila donji deo te se tu drva zaglavljuju,na poziciji (2) je kod mene lim a tu bi trebalo da je voda a da je nema pregrada (1).Zato sam i tražio da skiciraš kotao.
Bunker ne treba da se šamotira samo pod a i tu isprobavam jer je put primarnog vazduha dug do dizne pa na kraju na šamotu ostane dosta nesagorelog ugljena.
Šamotirana plamena komora nije problem jer kad se šamot zagreje-usija toplota prolazi kroz njega.Turbulatori,da,ako budeš imao previsoke TDP.
Da pitam sve,na šamotu se nahvatao sivi prah a nije zgodno da se to stalno četkicom očisti ili je mnogo bolje da se potrudim i čistim redovno.
|
|
|
07.12.2020., 18:12
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
GreatJumbo kaže:
Summer
Termostat stavi na 60 a pumpu u 1. brzinu i poprati sto se događa. Jel ima neka poluga pored vratiju za nalaganje?
|
OK.
Da, ima poluga - to ti je ta za koju sam pricala kojom se otvara ili zatvara izlaz iz spareta u dimnjak.
A, na ovom modelu postoje i 2 kotačića. Jedan je za primarni zrak, a drugi je sekundarni. Oba su postavljena kao na minimum.
|
|
|
07.12.2020., 19:12
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
summermorning kaže:
OK.
Da, ima poluga - to ti je ta za koju sam pricala kojom se otvara ili zatvara izlaz iz spareta u dimnjak.
A, na ovom modelu postoje i 2 kotačića. Jedan je za primarni zrak, a drugi je sekundarni. Oba su postavljena kao na minimum.
|
Da. Ta poluga je valjda usmjerivač dima. Ona mora biti u pravom položaju. Referiraj se na uputstva. Ako nemaš uputstva pogledaj online. Obavezno pročitati. A što se tiče primarnog i sekundarnog zraka probaj ovako: Primarni otvori oko 80%, a kod potpale sekundarni skroz zatvori. Nakon što vatra uhvati primarni ne diraj, a sekundarni otvori na 100%. Probaj pa javi kako bude.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:53.
|
|
|
|