Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.12.2020., 08:31   #2781
Quote:
branee kaže: Pogledaj post
Točan podatak o smanjenju potrošnje drva neznam al pričalo se po forumu da se radi o 15-20% ukupne potrošnje + komocija loženja 1x dnevno
Branee, kakvi kotao+pufer imaš, kolko m2 griješ, kakva je izolacija kuce? Ložiš 1x dnevno?
Lijep pozdrav
Canek is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2020., 10:04   #2782
Bosch Ultima 2, ( donje bočno izgaranje ) puffer 1000l, Dajc + miš ventil, + bojler sanitarne vode 150L, polaz od 38-43°C ovisno o vanjskoj temperaturi.
1 krug grijanja,termoglave na radijatorima, uključivanje grijanja preko programabilnog digitalnog termostata
Lokacija Varazdinska županija, kuća u kotlini i na vjetrometini.
Nova alu pvc stolarija, na klasičnu termo fasadu stavljeno još 10cm vune, grije se cca 190m2 na dvije etaže
Loži se od 17-22h, ručno zatvaram dimnjaču i gasim pumpe oko 23h, voda u pufferu gore na 90°C dolje na 80°C prije spavanja
Old 06.12.2020., 10:47   #2783
Quote:
bob4 kaže: Pogledaj post
Schub 600 se pokazao jako dobro i povoljno ; cijena je počela s 100eura....ima samoprovjeru, ispitivanje akumulatora, automatsko prebacivanje....itd; ps. ne prodajem ja; ja sam dobio na popravak dva komada, ali bili su ispravni, a akumulatori neispravni;
Da sad je skoro 1200 kn al ok. I znači nek mi treba jednom-dvaput na zimu opet može akumulator nešto zakazati pa samo dobio ništa? Ili ljudi drže svakakve akumulatore stare i neispravne?
olympya is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2020., 11:57   #2784
Quote:
branee kaže: Pogledaj post
Bosch Ultima 2, ( donje bočno izgaranje ) puffer 1000l, Dajc + miš ventil, + bojler sanitarne vode 150L, polaz od 38-43°C ovisno o vanjskoj temperaturi.
1 krug grijanja,termoglave na radijatorima, uključivanje grijanja preko programabilnog digitalnog termostata
Lokacija Varazdinska županija, kuća u kotlini i na vjetrometini.
Nova alu pvc stolarija, na klasičnu termo fasadu stavljeno još 10cm vune, grije se cca 190m2 na dvije etaže
Loži se od 17-22h, ručno zatvaram dimnjaču i gasim pumpe oko 23h, voda u pufferu gore na 90°C dolje na 80°C prije spavanja
Koliko potrošiš drva?
Old 06.12.2020., 12:12   #2785
Quote:
Elcabron kaže: Pogledaj post
Koja pec, kolika snaga,koliko radijatora(kakvih) ovako od oka bi rekao da je pec preslaba pa se gasi pumpa ali cim vise informacija daš to prije ti netko odgovori
Pec je Senko C20, 9 radijatora Lipovica (s time da ih je par zatvoreno jer se ne koriste sve prostorije).
summermorning is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2020., 12:26   #2786
Pitanje za znalce... Radim novu kotlovnicu, peć centrometal ckb 25kw i cas spremnik 1000l... s kojim profilom bakra spojiti peć i cas? u projektnoj dokumentaciji vidim piše cu fi 42, jel to previše? eventualno fi35?
djka25 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2020., 18:10   #2787
Quote:
Beco kaže: Pogledaj post
Koliko potrošiš drva?
U kotlovnicu mi stane 4m3, napunio drvima na početku sezone grijanja, valjda negdje sredinom 10mj. i do sad potrošio nešto preko 2,5m3 ( iskreno nemam pojma kad sam počeo sezonu)
Ložim agacijom 3 godine suhom i bukvom 4g sušenom.
Da, zajj...sam se što nisam uzeo pirolizu al u to vrijeme nisam ni znao gdje ću živjet a i drva mokra bila....jbga
Old 06.12.2020., 19:43   #2788
@summermorning nemam ti neko iskistvo sa etaznim pecima ali koliko sam skuzio njih treba dobro lozit da bi grijalo kucu centralno a prostorija di je pec je onda prevruca mozda tu netko vise pomogne ako se zainteresira
Elcabron is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2020., 20:48   #2789
Obećao sam slike izgleda kotla Bosch Solid 2000 b nakon 6-7 loženja sa ruclima (klasinje ako se ne varam) i zelene boje (možda je to plava) naslaga (potrošeno cca 70-80 vreća od umjetnog gnojiva ruclof) te izgled peći nakon čćišćenja naslaga

https://imgur.com/a/FmjwiNz

Pitanje
mislim da je netko pitao za šamotnu ploču iznad oduzimača topline za više spomenuto kotao, moja je isto načeta, ima kakva konkretna ideja
Toma pustinjak is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2020., 20:59   #2790
Quote:
Elcabron kaže: Pogledaj post
@summermorning nemam ti neko iskistvo sa etaznim pecima ali koliko sam skuzio njih treba dobro lozit da bi grijalo kucu centralno a prostorija di je pec je onda prevruca mozda tu netko vise pomogne ako se zainteresira

Svejedno hvala!
summermorning is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2020., 22:23   #2791
Šta mi se događa sa tim forumom. Prekjučer 3 puta sam pisao isti post i svaki put me odlogiralo te kad sam se ponovo logirao sve šta sam napisao je nestalo. Danas je to isto treći put.

Quote:
cajtraga kaže: Pogledaj post
E dobar si , još jedan hiperaktivan to volim , ajmo redom ;
Može se taj tip kotla uz male preinake dovest na jako blizu hdg eura ili ovog sa slike pyromat eco , koncept je jako sličan , javi se gorantu da ti pošalje skice detalja možda ti pomognu , ususni ventilator pod obavezno na izlazu iz kotla , malo šamota u zoni žara i samo slušaj Jurca za druge detalje i bit će to zvijer .
Što se tiče slika mustanga dobio sam lagano upozorenje da ih je malo previše pa sam ih onda maknuo sve , koga budu zanimale nek se slobodno javi na pp .
moj ti je savjet da ideš korak po korak , prvo kotal i akumulacije a onda modularno po prioritetima što god hoćeš...
Dobar ti je ovaj
Svakako da ću Vas pitat o svemu što mogu napravit da poboljšam kotao, ali to još čeka bolje dane, prije kotlovnica. Jurc, javit ću ti se čim rasčistim prolaz do kotla.
Ovako navečer razmišljam o tom kotlu, da budem spreman za akciju kad za to dođe vrijeme. Pa vas molim par općih informacija za novog pećikurca. Za sad sam samo pećokurčić sobne peći.

Quote:
goranto kaže: Pogledaj post
Pomoć svakako,koliko imam iskustva.Prvo daj skicu poprečnog preseka.
Bit će skica sa kotiranim elementima.
Šta se dešava sa tvojim kotlom? Jesi zadovoljan sa preinakama i kako se kotao ponaša?

Evo, poziv Majstoru da me uputi gdje nastaviti temu o prepravcima kotla. Ovdje ili na samogradnji?

Presjek kotla kao Gorantov

- kako je prostor za loženje dosta uzak, tlocrt cca 35 x 43 cm. I ako ga šamotiram, a najvjerojatniće će se to tražit, mogu li se duže cjepanice poslagat vertikalno, onako da se naslaže jedna do druge i popuni bunker? Šta se dešava sa izgaranjem ako cjepanice stoje vertikalno?

- ako se zašamotira kompletna komora za izgaranje, kako je to lijepo napravio Goranto (stvarno na slici izgleda super i skinuo sam si slike te ih povremeno proučavam). Ne gubi li se dosta velika površina za predaju topline iz dimnih plinova ka vodi? Uspiju li u tom slučaju tu toplinu preuzeti zadnja 2 izmjenjivača? Bi li bilo dobro ugraditi neke turbolatore?

A sad poduka iz instalacija

- Kako pravilno montirati filter. Prema slici, pozicija 1,2 ili 3. Treba li kakav ventil montirati prije filtera da prilikom čišćenja ne teče van voda? Strelica označava smijer vode.
Benquki is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2020., 23:05   #2792
Ispravno je na poz. 1.
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.12.2020., 23:23   #2793
@summermorning
U kojoj je brzini pumpa? Zašto je termostat na 40? Jesi pročitao upute koje dolaze s kotlom? Jel ima neka poluga na kotlu s kojom se prebacuje između kuhanja i grijanja?
GreatJumbo is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2020., 09:13   #2794
@ summermorning
Termostat mora paliti pumpu na 60°C, sve niže je pogrešno i kotao je pothlađen i kondenzira, dugoročno loša situacija.
Bio sam u tvojoj situaciji, pošto starci žive u kući - kupio 35 kw kotao poput tvojega, spalio sva drva do Božića i nije bilo toplo u kući, na prvoj etaži još kak tak al na katu bili mlaki radijatori, gutala je drva nevjerovatno.
Kotao je bio rabljeni u super stanju i za smiješne novce ga kupio ( čovjek imao isti problem kao i ja, zato ga je i prodao ) i još istu zimu sam ga prodao dalje isto tak za smiješne novce.
Tražeći uzroke velike potrošnje naletio na ovaj podforum i do slijedeće jeseni već je bila prava kotlovnica sa pufferom u podrumu.
Dok isto tako, situacija kod obiteljskih prijatelja na isti sistem potpuno drukčija, kod njih je toplo da je toplo, malo potrošnja, zašto nije funkcioniralo kod mene - ne znam.
Nit nam je radila pećnica kak spada a bome i tabla je bila spora...
Old 07.12.2020., 15:28   #2795
Quote:
GreatJumbo kaže: Pogledaj post
@summermorning
U kojoj je brzini pumpa? Zašto je termostat na 40? Jesi pročitao upute koje dolaze s kotlom? Jel ima neka poluga na kotlu s kojom se prebacuje između kuhanja i grijanja?
1. od njih 3, pumpa je sada u 2. brzini.
2. termostat je na 40 ocito iz mog nepotpunog neznanja o centralnom grijanju. Tako sam namjestila misleci ako se pumpa bude cesce palila da ce tako sto prije procirkulirati voda kroz cijevi i biti toplije.
3. izlaz peci u dimnjak je sada zatvoren, a otvorim ga jedino kad zalozim vatru da bolje povuce. Loziste je sada skroz dolje (to je valjda taj zimski nacin), a možda bi se jos dao spustiti.
summermorning is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2020., 15:35   #2796
@brane@ Iskreno se nadam da cu pronaci uzrok problema, tjeseci se da nije do peci, ipak je nova i po odredjenom broju kW sukladno kvadraturi koju grije. A, uz ovako dobre decke koji su spremni priskociti dami u nevolji, bit ce nadam se lakse jer kako si i sam rekao - sve gledam jel bude drva dovoljno.
summermorning is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2020., 15:59   #2797
Summer

Termostat stavi na 60 a pumpu u 1. brzinu i poprati sto se događa. Jel ima neka poluga pored vratiju za nalaganje?
GreatJumbo is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2020., 17:58   #2798
Quote:
Benquki kaže: Pogledaj post
Presjek kotla kao Gorantov
Ako pišeš duži post piši ga u Word-u,spremi slike ako imaš i copi-paste na forum.Kratke možeš direktno ali se duži nekako “zaborave”.Majstor bi to objasnio zašto je logovanje kratko vremenski ograničeno.
https://postimg.cc/ZBPvQwS1
Moj Kotao za sada funkcioniše polovično,grejem se i dosta eksperimentišem(ne izlazim iz Kotlarnice dok gori).Imam problem sa mokrim drvima(od Maja meseca i još cer).Vodena pregrada (1) je dosta stesnila donji deo te se tu drva zaglavljuju,na poziciji (2) je kod mene lim a tu bi trebalo da je voda a da je nema pregrada (1).Zato sam i tražio da skiciraš kotao.
Bunker ne treba da se šamotira samo pod a i tu isprobavam jer je put primarnog vazduha dug do dizne pa na kraju na šamotu ostane dosta nesagorelog ugljena.
Šamotirana plamena komora nije problem jer kad se šamot zagreje-usija toplota prolazi kroz njega.Turbulatori,da,ako budeš imao previsoke TDP.
Da pitam sve,na šamotu se nahvatao sivi prah a nije zgodno da se to stalno četkicom očisti ili je mnogo bolje da se potrudim i čistim redovno.
goranto is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2020., 18:12   #2799
Quote:
GreatJumbo kaže: Pogledaj post
Summer

Termostat stavi na 60 a pumpu u 1. brzinu i poprati sto se događa. Jel ima neka poluga pored vratiju za nalaganje?
OK.

Da, ima poluga - to ti je ta za koju sam pricala kojom se otvara ili zatvara izlaz iz spareta u dimnjak.
A, na ovom modelu postoje i 2 kotačića. Jedan je za primarni zrak, a drugi je sekundarni. Oba su postavljena kao na minimum.
summermorning is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.12.2020., 19:12   #2800
Quote:
summermorning kaže: Pogledaj post
OK.

Da, ima poluga - to ti je ta za koju sam pricala kojom se otvara ili zatvara izlaz iz spareta u dimnjak.
A, na ovom modelu postoje i 2 kotačića. Jedan je za primarni zrak, a drugi je sekundarni. Oba su postavljena kao na minimum.
Da. Ta poluga je valjda usmjerivač dima. Ona mora biti u pravom položaju. Referiraj se na uputstva. Ako nemaš uputstva pogledaj online. Obavezno pročitati. A što se tiče primarnog i sekundarnog zraka probaj ovako: Primarni otvori oko 80%, a kod potpale sekundarni skroz zatvori. Nakon što vatra uhvati primarni ne diraj, a sekundarni otvori na 100%. Probaj pa javi kako bude.
GreatJumbo is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:53.