Interijeri Unutrašnja ljepota. |
|
|
07.04.2012., 11:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2010.
|
Quote:
almador kaže:
....
Znas da se radi o PUR pjeni i HR pjeni, i da u njima ima razlike pa je besmislena recenica " sve su PU a neke su i HR. ...
|
flexibilni poliuretani ili kraće PU pjene
nigdje u označavnju ili terminologiji se ne upotrebljava naziv PUR, jer su koliko znam PUR pjene one koje dolaze u tubama i služe za zaptivanje rupa u građevini - kod postavljanja stolarije recimo
PU pjene su:
obična ili češće standard
HR - high resiliance ili češće hladna pjena (tehničari i stručno osoblje se dosta ježe na ovaj drugi naziv)
VISCO ili memory pjena
postoje još i rektikulirane pjene, čudo od pjena ali za specijalne namjene
znači svi flexibilni poliuretani ili ono što bi se narodski reklo spužve su PU pjene, naravno različitih karakteristika i polja upotrebe.
|
|
|
07.04.2012., 11:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2008.
|
haha, ti zasluzujes tog kozela sa slike, evo obecavam, kolega dolazi u Cesku oko 18.4.i kad se vrati u Zgb ceka te kod njega paket Kozela za savjet.Pokusati cu nauciti.
A podnicu, suzavas ju, znaci gledano sprijeda prema njoj, suzavas prednju i zadnju stranu jedne lamele, zacrtas od pocetka, recimo to s lijeve na desnu stranu jednu krivulju koja ce na sredini biti malo sira od polovine sirine lamele na tom dijelu i onda ju tako pobrusis, takve su se radile tvornicki, pa su unda mekse, ima posla no ako se nema love za promjenu a rame boli kad spavas to je najjeftiniji nacin.na zalost nemam fotke, jer su danas promijenili sistem pa se stavlja mekasa lemela, ili tanja od ostalih.uglavnom to radi, i biti ce mekse
|
|
|
07.04.2012., 12:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
almador kaže:
Kako mi bas i ne ide oznacavanje pasusa to cu nastojati ovako odgovoriti na neke Afojeve primjedbe,
Znas da se radi o PUR pjeni i HR pjeni, i da u njima ima razlike pa je besmislena recenica " sve su PU a neke su i HR.
|
rečenica nije besmislena, već je apsolutno točna.
Quote:
almador kaže:
Ako sam rekao da je jedino 85kg/m3 u visini 3-4 cm u nadmadracu ono sto vrijedi a da je to isto sa 40 ili manje lose, i ti se s tim slozis onda ne vidim u cemu sam ja to pogrijesio.
|
opet si pogriješio, jer ja mislim da je nadmadrac od 4cm s 85kg pjenom skoro jednako beskoristan kao i onaj od 4cm s pjenom od 40kg. Nema ergonomije bez 7-8cm. 4 cm jednostavno nije dovoljno da popuni nepravilnosti na tijelu i dovede kralježnicu u ravan položaj, osim u slučaju da je ispod tih 4cm višezonska jezgra (ali ona koja to stvarno i je).
Quote:
almador kaže:
priča o crvenkapici i ergochecku
|
ovo ponavljaš svakih par stranica na forumu i još nije krenula prodaja xsenzora? madrac nije samo stvar pritiska i točkaste elastičnosti. Onaj tko ostavlja kupcu da donese konačnu odluku je još uvijek u pravu.
Što se tiče cijene i ulaganja u ergocheck, to je cifra koja je je većini proizvođača kikiriki, ali su zaključili da im nije potrebna.
tebi je možda komp rekao da je pametno staviti pu pjenu na latex, ali zdrav razum ti kaže da je to suludo.
meni moj komp svako malo veli da je pametno instalirati IE 9, pa mi nije ni na kraj pameti da to i napravim.
Quote:
almador kaže:
e, da i zaboravio sam podnicu, ne ne ubodnom pilom, nego brusnim papirom za drvo, zalosno je ako nikada nisi vidio lamele koje su u utanjene u sredisnjem dijelu , utanjenje pocinje od 1/3 ide prema polovici lamele vise i na pola je lamela siroka nesto malo vise od pola sirine na krajevima , te tako isto prema drugom dijelu, drugom dijelu podnice.
Tim utanjenjem , suzavanjem lamele dobiti ces manji otpor lamele u ramenom dijelu te time smanjiti pritisak na rame. Potrebno je vidjeti gdje ti tocno rame dolazi na podnicu i jedno 3 -4 lamele utanjiti. Nekad je to bio i nacin kako se radilo u proizvodnji, no danas se to zamjenjuje meksim lamelama i meksim gumenim nosacima lamela, ali ako je podnica standardna to bi pomoglo
|
LOL nagledao sam se ja svakakvih lamela, ali preporučiti čovjeku da ide šmirglati lamele da bi postale mekše je  i to pod madracom koji je vjerojatno tvrd ko kamen i nema šanse da prenese pritisak ramena ciljano na 4 lamele.
|
|
|
07.04.2012., 12:19
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ivanmi kaže:
flexibilni poliuretani ili kraće PU pjene
nigdje u označavnju ili terminologiji se ne upotrebljava naziv PUR, jer su koliko znam PUR pjene one koje dolaze u tubama i služe za zaptivanje rupa u građevini - kod postavljanja stolarije recimo
PU pjene su:
obična ili češće standard
HR - high resiliance ili češće hladna pjena (tehničari i stručno osoblje se dosta ježe na ovaj drugi naziv)
VISCO ili memory pjena
postoje još i rektikulirane pjene, čudo od pjena ali za specijalne namjene
znači svi flexibilni poliuretani ili ono što bi se narodski reklo spužve su PU pjene, naravno različitih karakteristika i polja upotrebe.
|
što bi reko onaj s OTV-a "haleluja! haleluja!"
almadore upiši tečaj kod ivan mi!
|
|
|
07.04.2012., 12:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2008.
|
U pravi si , PU pjena je tocan naziv, cesky sleng koji upotrebljavamo je Pur, pa se pomjesa, a ni razlika nije drasticna, par molekula kako mi je jednom uz pivo obkjasnjavao jedan kemicar..mislim da je..ili je to pivo pospjesili, ma svedno jel il nije , pu ili pur, nes ti vazne razlike  ))
|
|
|
07.04.2012., 13:20
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
almador kaže:
haha, ti zasluzujes tog kozela sa slike, evo obecavam, kolega dolazi u Cesku oko 18.4.i kad se vrati u Zgb ceka te kod njega paket Kozela za savjet.Pokusati cu nauciti.
A podnicu, suzavas ju, znaci gledano sprijeda prema njoj, suzavas prednju i zadnju stranu jedne lamele, zacrtas od pocetka, recimo to s lijeve na desnu stranu jednu krivulju koja ce na sredini biti malo sira od polovine sirine lamele na tom dijelu i onda ju tako pobrusis, takve su se radile tvornicki, pa su unda mekse, ima posla no ako se nema love za promjenu a rame boli kad spavas to je najjeftiniji nacin.na zalost nemam fotke, jer su danas promijenili sistem pa se stavlja mekasa lemela, ili tanja od ostalih.uglavnom to radi, i biti ce mekse
|
kako se radi mekša lamela? za tanje mi je jasno da su mekše, ali ih obično onda ima više, pa ti dodje na isto.
Što je s kliznim ramenim zonama? To hilding nema, pa ne spominješ?
Kad si se već uhvatio podnica, objasni ljudima koje su osnovne razlike među podnicama, ali ne na način da objasniš kakve ima hilding (a ima brezu s gumenim kapama što baš i nije nešto).
|
|
|
07.04.2012., 13:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
almador kaže:
U pravi si , PU pjena je tocan naziv, cesky sleng koji upotrebljavamo je Pur, pa se pomjesa, a ni razlika nije drasticna, par molekula kako mi je jednom uz pivo obkjasnjavao jedan kemicar..mislim da je..ili je to pivo pospjesili, ma svedno jel il nije , pu ili pur, nes ti vazne razlike  ))
|
tih "par molekula" čini jako veliku razliku. ako je svejedno da li je pu ili pur, zašto se uopće trudiš oko ergochecka?
|
|
|
07.04.2012., 13:26
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ivanmi kaže:
|
zašto se ježe na Hladne pjene? Jasno mi je da se ježe na "vodene" i "pjene na bazi vode" , ali naziv hladne pjene ima neki smisao (ne baš veliki) iz procesa nastanka koji se vrši na nešto nižim temperaturama u odnosu na obične PU pjene.
|
|
|
08.04.2012., 16:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2006.
|
pozdrav,dakle supruga i ja silom prilika spavamo na kutnoj garnituri i pomalo nam već leđa otpadaju  pa smo u potrazi za nekakvim nadmadracem u nekoj normalnoj cijeni...što mislite o dormeo roll up-u?nekako oni on memo pjena nam previše "potonu" jer smo malo teži  pa i dalje osjetimo te neke prijelaze na kutnoj...a ovaj roll up navodno je stvoren za takve stvari a i cijenom nam odgovara(999kuna za 160 x 190)
|
|
|
08.04.2012., 22:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2011.
|
trla baba lan
Na to ponekad sliče rasprave koje se ovdje vode. Poneke donesu i korist zainteresiranima , neke umaraju a tu i tamo neke i dave. Čini to i moj frend Almador i još par njih.
Vidim na tapeti su nazivi pjena, podnice,osjećaji i rezultati dijagnostike.
Kako ne bi želio sebe reklamirati ovako, jer će uskoro na banneru pored biti reklama za trgovinu, pa zainteresirani mogu sve što ih zanima tu naći želio bi samo neke stvari iz dosadašnjih rasprava , iz mog kuta malo podrobnije objasniti.
Zastupam Xsensor za veliki dio Eu i Skandinaviju i prodao sam ih dosta u zadnjih par godina jer su korisnici, od tvornica( koji kupuju drugačiju verziju od trgovaca) zaključili da im je to dobra pomoć u razvoju proizvoda te im olakšava konstruiranje novih madraca i podnica a proizvođačima žičanih i džepičastih jezgra omogućava lakšu prezentaciju i pokazivanje razlika između raznih oblika i debljina jezgri.
Trgovcima prvenstveno pomaže u stvaranju povjerenja kod kupaca i definiciji što je najbolje u onome cijenovnom razredu koji je kupac odredio kao svoje mogućnosti u kupovini.
Pravilnim korištenjem može se pomoći i u odabiru podnice i jastuka što je posebno važno kod bočnih spavača.
Iz vlastitog iskustva ne samo prodaje nego i rada pokazalo se je da objektivnost uređaja takva da se ne jednom desilo da je skuplji madrac bio lošiji od jeftinijeg.
Zašto ovo sve navodim, zato što oni koji ga nisu koristili i nepoznaju rad s njim ostaju tvrdoglavo kod svojih stajalištima koja nisu uvjek točna.
Npr. ja nisam mjerio Toper od 85kg/m3 u visini 4 cm da bih tvrdio da je dobar ili loš, no na prezentaciji jednoj poznatoj firmi koja se reklamira na TV utvrdili smo da je Toper od 3 cm 45kg/m3 loš i da ne vrijedi, a to vrijedi i za Hildingove Topere od 3-4 cm memoryfoama u 45kg/m3, to jednostavno ne drži ništa. 8 cm 85kg/m3 memoryfoama ima smisla no opet za taj novac možete kupiti i madrac srednje kvalitete. Upitno je da li to ima smisla prodavati ili ne.
Podnice se isto tako daju mjeriti i pokazuje se razlika kad ista osoba na istom madracu proba različite podnice.
Kolega Afoj piše o Hildingovim podnicama,ima ih od low do high kvalitete a takve su im i cijene. Ono što ja ne preporučavam svojim kupcima su 13 i 16 lamelne podnice jer uništavaju madrac, no npr. u kombinaciji sa jednim od Hildingovih teških madraca, koji ima skoro 40kg u dim 90x200 se najbolje pokazala podnica d.klasik ili family klasik ili kako je u perfecti i hespu zovu vec, uglavnom osnovna najjeftinija podnica sa 28 lamela, dok stepenicu bolja podnica je premekana i dobivamo prejake pritiske kod mjerenja.
Zašto kod nas nije prodan niti jedna uređaj , iskreno neznam, nuđen je Perfecti i Hespu , i dok su svi drugi Hildinzi kud i njih dvoje spadaju, počevši od Baltika, Poljske, Norveške, Švedske , Češke,kupilo po par uređaja za svoje prezentere, pa eto kao kuriozitet i jedan je u Sarajevu, do tada ova dva člana iste grupacije to ne žele.
Naravo, ja bi volio da ih prodam jer je tu i provizija u igri  , no u isto vrijeme bi me to radovalo i zato jer bi Vi koji kupujete sa više sigurnosti odabirali svoj madrac i ne bi kupovali možda mačka u vreći, ili nakon kupovine zaključili da je odabir bio loš.
Iskreno , nema šanse da u onih par minuta na osnovu osjećaja odaberete najbolje. Nema zato jer nitko ili malo Vas provjerava da li je ispod madraca koji probavate ista ili slična podnica kao ona koju imate doma, jer većina legne na leđa a možda tako i ne spava, zato jer memory pjena ne postiže svoju pravu "radnu" temperaturu na cca 20C koliko je u trgovinama, i najvažnije zato jer nakon dva-tri probana više nepamtite točno onaj prvi madrac.
Točno ni dijagnostički uređaj neće pokazivati točan rezltat za memory no iz iskustva, mjerenjem znamo za ta odstupanja pa ih uračunavamo a rezultati mjerenja do 6 madraca su u kompjuteru te se radi usporedba i dobiva rezultat, što mozak još ne uspijeva odraditi tako dobro.
To što sam jedini koji trenutno s njim radim osjećam više kao teret nego prednost, jer je to kupcima novost i osjećaju se prikraćeni za informaciju kako bi se na madracima koje ja ne mogu mjeriti osjećali i da li bi ti rezultati bili bolji.
Svim kolegama iz branše ću rado biti na raspolaganju sa svim pitanjma na PM.
Mozda mi administrator ne zamjeri na ovom dužem postu jer me dosad rijetko ima a i biti će me još rijeđe.
Zadnje uređivanje madraci : 08.04.2012. at 22:43.
|
|
|
10.04.2012., 17:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2008.
|
Quote:
almador kaže:
Pokusati cu nauciti.
|
Evo onda jos nesto sto ce pomoci da stvarno i pokusas.
Kad pises odgovor na post, tamo dolje gdje je polje "posalji" imas jos jedno koje se zove "pogledaj post".
Ako pokusas kvotati vise odlomaka, mozes tu kliknuti da vidis kako ce izgledati i jesi li dobro napravio. Ako je ok - kliknes na posalji, ako nije -popravis, pa ponovo.
Ako kliknes na posalji, pa poslije vidis da se ipak potkrala greska, jos uvijek nije kasno za ispraviti ju. Kliknes na "edit" (to je uz post, dole desno, tamo gdje i "quote") i ispravis gresku.
Quote:
A podnicu, suzavas ju, znaci gledano sprijeda prema njoj, suzavas prednju i zadnju stranu jedne lamele,
|
Inace nisam bas tehnicki tudum, ali ja ovo i dalje ne razumijem...tj. pretpostavljam da si se malo krivo izrazio.
Ako gledam prema podnici ...i ako govorimo o prednjoj i zadnjoj strani...onda ne govorimo o suzavanju, vec o stanjivanju.  
Da razjasnimo:
Lamela je dugacka cca 90cm, siroka cca3cm i debela cca0,5cm.
Ako lezi u krevetu vidim njenu sirunu (3cm) i duzinu (90cm). Da bih vidjela debljinu (0,5cm) moram ju pogledati sa strane.
Ne shvacam kako to mislis da ju suzavas...tako da suzavas prednju i straznju stranu lamele...
Ako ju idem suzavati onda to nece vise biti 3cm, nego manje, a suziti cu ju tako da zasmirglam bocne stranice (lijevu i desnu) po sirini.
Ako ju idem stanjivati onda to nece biti vise 0,5 nego manje. Stanjujem ju tako da prednju i/ili zadnju stranu lamele zasmirglam.
Quote:
zacrtas od pocetka, recimo to s lijeve na desnu stranu jednu krivulju koja ce
|
Pretpostavljam da ipak mislis na suzavanje i lijevu i desnu stranu, a ne na gornju i doljnju, kako si napisao.
Quote:
na sredini biti malo sira od polovine sirine lamele na tom dijelu i onda ju tako pobrusis, takve su se radile tvornicki, pa su unda mekse, ima posla no ako se nema love za promjenu a rame boli kad spavas to je najjeftiniji nacin.na zalost nemam fotke, jer su danas promijenili sistem pa se stavlja mekasa lemela, ili tanja od ostalih.uglavnom to radi, i biti ce mekse
|
Sluze li istoj stvari i rupe na lamelama...i takve sam vidjela?
|
|
|
10.04.2012., 21:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2007.
|
pitanje, kupujem madrace za apartmane..zanima me cijena i kvaliteta da su u nekom realnom omjeru? znači ima li madraca ispod 300 kn po komadu?
|
|
|
10.04.2012., 22:44
|
|
curica
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
os24a kaže:
pitanje, kupujem madrace za apartmane..zanima me cijena i kvaliteta da su u nekom realnom omjeru? znači ima li madraca ispod 300 kn po komadu?
|
reci mi gdje su ti apartmani da nikad ne dodjem 
pretpostavljam da ce cijena nocenja u apartmanu za dvoje biti visa od cijene madraca. fuj.
|
|
|
11.04.2012., 01:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2008.
|
Quote:
Lola kaže:
|
Od ovih bih ja odabrala prvi, ipak je HR pjena. Naravno, ako su svi na prvi dojam podjednako ugodni i podjednako kostaju. Ako ne...onda odabrati prema afinitetu tj. koliko dati novaca...
Quote:
volim tvrde madrace, kupujem 180X200, jednog od spavaca znaju boljeti leda od meksih madraca, ne znam sto jos da kazem.
|
Hm...spavala je na puno mekanih madraca pa je do toga dosla? Ili na madracu koji se previse udubljuje jer ne valja?
Mene bole ledja (uvijek i svuda) ...ne valja za te probleme tvrdi madrac, ne valja ni premekani, valja onaj koji ce se udubiti tamo gdje treba, pratiti liniju tijela...ni mekan ni tvrd...
Ako su 2 spavaca razlicita imo treba ici ili na partnerski madrac ili na dva madraca.
|
|
|
11.04.2012., 09:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
os24a kaže:
|
Za te novce možete dobiti najveći šrot od bonell jezgre. = tanka opruga , malo filca i neka jadna presvlaka.
Gosti to sigurno neće cijeniti, a i vi ćete za dvije godine opet kupovati madrace za 300kn.
|
|
|
11.04.2012., 09:50
|
|
curica
|
Quote:
kajperinja kaže:
Od ovih bih ja odabrala prvi, ipak je HR pjena. Naravno, ako su svi na prvi dojam podjednako ugodni i podjednako kostaju. Ako ne...onda odabrati prema afinitetu tj. koliko dati novaca...
Hm...spavala je na puno mekanih madraca pa je do toga dosla? Ili na madracu koji se previse udubljuje jer ne valja?
Mene bole ledja (uvijek i svuda) ...ne valja za te probleme tvrdi madrac, ne valja ni premekani, valja onaj koji ce se udubiti tamo gdje treba, pratiti liniju tijela...ni mekan ni tvrd...
Ako su 2 spavaca razlicita imo treba ici ili na partnerski madrac ili na dva madraca.
|
hvala kajperinja, ma kad god negdje spavamo na meksem madracu, bole ga leda. i oboje volimo tvrde, navikli smo na tvrdi i ne zelimo meksi 
dakle, ti kazes prvi. tom se jedinom da prati dio, to mi se svida. hvala 
|
|
|
11.04.2012., 09:54
|
|
curica
|
Quote:
afoj kaže:
|
hvala, idem istrazivati, puno ste mi pomogli 
|
|
|
11.04.2012., 10:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
kajperinja kaže:
Inace nisam bas tehnicki tudum, ali ja ovo i dalje ne razumijem...tj. pretpostavljam da si se malo krivo izrazio.
Ako gledam prema podnici ...i ako govorimo o prednjoj i zadnjoj strani...onda ne govorimo o suzavanju, vec o stanjivanju.  
Da razjasnimo:
Lamela je dugacka cca 90cm, siroka cca3cm i debela cca0,5cm.
Ako lezi u krevetu vidim njenu sirunu (3cm) i duzinu (90cm). Da bih vidjela debljinu (0,5cm) moram ju pogledati sa strane.
Ne shvacam kako to mislis da ju suzavas...tako da suzavas prednju i straznju stranu lamele...
Ako ju idem suzavati onda to nece vise biti 3cm, nego manje, a suziti cu ju tako da zasmirglam bocne stranice (lijevu i desnu) po sirini.
Ako ju idem stanjivati onda to nece biti vise 0,5 nego manje. Stanjujem ju tako da prednju i/ili zadnju stranu lamele zasmirglam.
Pretpostavljam da ipak mislis na suzavanje i lijevu i desnu stranu, a ne na gornju i doljnju, kako si napisao.
|
Jel vi stvarno mislite šmirglati letvice!?
ono što almador preporuča je da od letvice širine 38mm napravite letvicu 20mm. Kad bi ju debljinski stanjili s 8mm na 4mm, ostala bi u letvici samo dva sloja špere i pukla bi iste sekunde kad bi ju grdo pogledali.
Quote:
kajperinja kaže:
Sluze li istoj stvari i rupe na lamelama...i takve sam vidjela?
|
Jap, ali služe i za ukras 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 07:57.
|
|
|
|