Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 14.12.2020., 06:18   #2901
kada sam bil zainteresiran za tog boskeca dakon dora junkersa prekopal sam sve kaj se dalo nac o njemu najvise ga koriste poljaci i cehi djelomicno rusi punjo njih je kritikovalo kotel radi brzog kvarenja kotla za par godina, tako da nije to nist neobicno ocito covjek nema srece sta se tice otorenog sistema da bi bio krivac ne vjerujem znam za bar stotinjak otvorenih sistema koji rade po 10,15 i vise godina
Old 14.12.2020., 07:54   #2902
A zašto bih ja ugradio miš ventil između kotla i spremnika? Samo cirkulacijska sa termostatom ili ručnim uključivanjem!
Cajtraga, kak je kod g. bana?
Old 14.12.2020., 08:02   #2903
Quote:
sasase kaže: Pogledaj post
kada sam bil zainteresiran za tog boskeca dakon dora junkersa prekopal sam sve kaj se dalo nac o njemu najvise ga koriste poljaci i cehi djelomicno rusi punjo njih je kritikovalo kotel radi brzog kvarenja kotla za par godina, tako da nije to nist neobicno ocito covjek nema srece sta se tice otorenog sistema da bi bio krivac ne vjerujem znam za bar stotinjak otvorenih sistema koji rade po 10,15 i vise godina
Kod mog cace, plamen tirolia mislim 24 kw. Limeni stednjak sa rernom
20 i neka godina radi na otvorenom sistemu, sa prije opisanim bojlerom kao eks posudom.
Mis zapekao prije desetak godina
A pec radi u rezimu od oko 40tak stupnjeva, jer je vec destak godina stavita pvx stolarija i fasada, plus to sto sad zive sami i griju 2 sobe i wc

To jw nekad bila kvaliteta...
Bosch raketa is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2020., 08:27   #2904
Prije posla sam uspio snimiti još jednom sistem, nadam se da se malo bolje sada vidi. Evo sad vidim i ja da je sistem sa 4 cijevi, pokušao sam miješajući snimiti malo bolje, a vidi se i smjer pumpe.
Mogu se zakleti da poslije ove pumpe na povratnom da je ovaj termometar pokazivao 40-50°C, znači to je voda što ulazi u kotao...

Na dopišem poslije, evo sve nek mi povratni nije uredu, te ako ne mogu popraviti peć, koju peć da gledam, kad se bude peć ugrađivala staviti taj VTC umjesto ovog ručnog miš ventila.

Jedno pitanje - evo nek nije miš ventil dobar, ali ako je pumpa koja je poslije njega i koja vuče od njega prema sebi - kontrolirana uronskim termostatom na peći a on namješten između 45° i 60°C (vidi se na slikama), opet nije mogla hladna voda ići u peć, e jedino što je uronski malo više na peći, nije na dnu.
Ne pravim se pametan , ok da nema uronskog, ali sa njim opet je možda ublažen efekt loše postavljenog miješajućeg ventila...

Netko je pitao oko pozicije miješajućeg ventila, ovo kako sam ga ja snimio tako je on stajao od same ugradnje, izgleda mi isto fiksiran. Ove klasične crvene ventile smo sve zatvorili kad je peć pustila vodu, da možemo isprazniti sistem do ventila i peć od vode.

Video:
https://streamable.com/nrgqua

Edit:

Gledam sad ovu shemu što je danbara spomenuo i ispade da je u mene ovaj ESBE mješajući što imam trebao biti na donjoj cijevi, a ne gornjoj, to je ono što mi govorite?

Ovdje sam pokušao to na slici označiti, a označio sam i trenutni smjer pumpe:

Edit: evo na Centrometalovoj stranici, gdje je zaštita povratnog voda, primjer spajanja, u mene izgleda kao sa slike 1 ako ne griješim - 4 cijevi, s tim da nemam ovaj drugi mješač na odlaznom vodu što je pisano da bi bilo bolje, za bolju iskoristivost kotla. Ovdje isto izgleda miš ventil da je drugačije spojen, jedino da ovaj ESBE ima više pozicija, pokušat cu prepisati oznake izlaza uživo pa napraviti crtež, al eto kad više ljudi kaže da je pogrešno spojen - vjerovatno jeste.

Opie is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2020., 09:12   #2905
Quote:
Opie kaže: Pogledaj post

Ovdje sam pokušao to na slici označiti, a označio sam i trenutni smjer pumpe:

Edit: evo na Centrometalovoj stranici, gdje je zaštita povratnog voda, primjer spajanja, u mene izgleda kao sa slike 1 ako ne griješim - 4 cijevi, s tim da nemam ovaj drugi mješač na odlaznom vodu što je pisano da bi bilo bolje, za bolju iskoristivost kotla. Ovdje isto izgleda miš ventil da je drugačije spojen, jedino da ovaj ESBE ima više pozicija, pokušat cu prepisati oznake izlaza uživo pa napraviti crtež, al eto kad više ljudi kaže da je pogrešno spojen - vjerovatno jeste.

Odlično si skontao o čemu smo mi palamudili tu. Ja nisam kadar kao mnogi znalci ovde, ali skoro da sam siguran da taj mix ventil tako ne može da meša.
Strana koja daje mix vodu je po meni okrenuta ka spremniku topline , znači ceo ventil je naopako. I iz kod razloga je pumpa na 3. brzini? To je kod fiksnih mix ventila bitno. Kod mene kada je kotao u radu i povratna voda 60°c, čim prebacim na drugi brzinu sa prve, temperatura povratne vode odmah pada na 50°c. Mnogo veliki protok za dobro meštanje.
Reši kotao prvo vidi dal je to mala rupa ili je stanjeno u većem obimu. Lepo bi bilo da slikaš komoru sagorevanja da vidimo kakva je cela.
Duramax is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2020., 09:16   #2906
Opie,
Ja budem sad iskren. Ovo tvoje snimanje je za mene kao mahanje kamerom po kotlovnici i lako bi od gledanja dobio vrtoglavicu. Obzirom da je vidljivo da si sasvim dobar kakvih nas ima, daj uzmi u ruke olovku i papir pa "skiciraj" to tvoje centralno. Tek tada mi možemo znati što ti fotografiraš. Nacrtaj jednu kantu to je spremnik, pa povuci na nju crte tako kako to imaš cijevi. Nacrtaj drugu kantu i napiši to je kotao, pa potegni crte kud i kamo idu. Ne moraž znati sheme i simbole. Napiši tu je pumpa i stavi strelicu smjera kako je na toj pumpi. Tamo gdje imaš ventil stavi nekakvu kosu crtu preko crte koja je cijev i napiši ventil. Nacrtaj iznad toga kantu i napiši otvorena ekspanziona, mi budemo znali.
Ovdje se lome koplja da li je tvoj troputni miješajuči ventil ispravno, ili neispravno postavljen.
Slažem se samo s tvrdnjom da svaki element, tako i tvoj troputni miješajuči ventil mora uvijek biti ispravno postavljen, da se izbjegne crni scenarij razvoja događaja. Zaista je ZVON u pravu, ja sam to primijetio dok je pzec okrenuo sliku, ali nisam htio reagirati da se forumaš pzec ne bi ljutio na mene, zašto ga komentiram. Ne smije se niti u ludilu ostaviti mogućnost da netko okrene taj ventil u položaj koji sprječava ulaz hladnoj vodi u kotao.

Ovo bude razljutilo neke kolege forumaše: ali zašto ne ugraditi jednostavan troputni miješajuči ventil s termostatom i velika briga manje?
Da i uvijek onaj koji ga montira mora to znati napraviti, kako ga ispravno orjentirati. Nisu svi za montere, niti za slastičare. (Imam i ja poznanike, centralaše koji su blijedo gledali neke moje zahtjeve, ali smo se dogovorili nakon mojih dokaznih postupaka, skužili su i sada znaju da su neke stvari moguće i funkcionalne.)
Old 14.12.2020., 09:22   #2907
Quote:
Opie kaže: Pogledaj post
Evo sad vidim i ja da je sistem sa 4 cijevi, pokušao sam miješajući snimiti malo bolje, a vidi se i smjer pumpe.
Mogu se zakleti da poslije ove pumpe na povratnom da je ovaj termometar pokazivao 40-50°C, znači to je voda što ulazi u kotao...
Imao si hladnu vodu iz donje zone spremnika plus neku količinu tople vode iz VRG 3-putnog ventila, ovisi na koliko je bio podešen ventil. Crpka gura vodu u kotao, ventil treba biti ispred crpke tako da uvlači u nekom omjeru toplu i hladnu vodu. Taj ventil može biti VTC 512 od 5/4 cola i crpka 32-60-180.
VTC je automatika za koju ne treba dodatnih elemenata.

Quote:
Jedno pitanje - evo nek nije miš ventil dobar, ali ako je pumpa koja je poslije njega i koja vuče od njega prema sebi - kontrolirana uronskim termostatom na peći a on namješten između 45° i 60°C (vidi se na slikama), opet nije mogla hladna voda ići u peć, e jedino što je uronski malo više na peći, nije na dnu.
To je samo podatak kada će se crpka kotla uključiti. Mogao si i ručno uključiti, tako svejedno.

Ako želiš učiniti neka poboljšanja svoga stanja, možeš spojiti kako je prikazano na shemi, mjesto A je cijev koja ide u spremnik, topla voda, mjesto B je povrat hladne vode iz spremnika. Oko spojeva bojlera i vremena pogodnog za uključenje bojlera, ako se odlučiš na takav spoj, budem dodatno pojasnio.
Ekspanzijsku posudu možeš zadržati kako je bilo do sad ili montirati novu posudu za zatvoreni sustav, odabir posude po zapremini treba izračunati na osnovu podataka ukupne količine vode u sustavu i oznaci tlaka zaštitnog ventila kotla.

https://i.postimg.cc/C1fKLpWh/OPIE.jpg

Quote:
plus kaže: Pogledaj post
Opie,
Slažem se samo s tvrdnjom da svaki element, tako i tvoj troputni miješajuči ventil mora uvijek biti ispravno postavljen, da se izbjegne crni scenarij razvoja događaja. Zaista je ZVON u pravu, ja sam to primijetio dok je pzec okrenuo sliku, ali nisam htio reagirati da se forumaš pzec ne bi ljutio na mene, zašto ga komentiram. Ne smije se niti u ludilu ostaviti mogućnost da netko okrene taj ventil u položaj koji sprječava ulaz hladnoj vodi u kotao.
Detalj kako će biti postavljen ventil je nebitan, slikovito sam pokazao način ispravnog miješanja tople i hladne vode za zaštitu kotla. Umjesto kritika detalja koji će se raspraviti u postupku, bilo bi bolje pomoći drugom, savjetom i iskustvom.
pzec is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2020., 09:32   #2908
Talking

Quote:
Lee Champa kaže: Pogledaj post
A zašto bih ja ugradio miš ventil između kotla i spremnika? Samo cirkulacijska sa termostatom ili ručnim uključivanjem!
Cajtraga, kak je kod g. bana?
Pa kod g.bana je slično tome kaj veliš , pumpa nepovratni i pametna elektronika , sve drugo je za mene relikt prošlosti isto kao golf dvojka ili drveni zahod u vrtu...
cajtraga is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2020., 10:05   #2909
Ventil jeste okrenut pogresno pa neka kaze ko sta hoce.
A pored toga, nema nikakve kontrole ni regulacije polaznog voda prema potrosacima tj kuci i PTV-u. Sve sto taj kotao proizvede, istom kolicinom i temperaturom ide na radijatore i na PTV.

Rodjeni, tebe je majstor uzeo lopatom, pravo da ti kazem.

Sto se kotla tice, poslusaj ono sto je Cajtraga rekao, nadji dobrog varioca i nek ga zafleka.
danbara is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2020., 10:13   #2910
Quote:
cajtraga kaže: Pogledaj post
Pa kod g.bana je slično tome kaj veliš , pumpa nepovratni i pametna elektronika , sve drugo je za mene relikt prošlosti isto kao golf dvojka ili drveni zahod u vrtu...
Zapremina vode u kotlu 200 litara, topla voda na vrhu je od 85°C, donja zona vode u kotlu se dodaje potrebi, iz spremnika koliko se izvlači tople vode.
Sad možemo to prikazati matematički da potvrdimo ispravnost takvog rada kotla.
200 * ( 85°C - 30°C ) = ( 200 * 50 ) / 860 = 11,63 kWh/min * 60 = 698 kWh.
Pošto je tvoj kotao 40-50 kWh, to znači da samo u gornjoj zoni od 50 litara vode imaš razliku temperature vode od 12°C ili 50 * 12 = 600 / 860 = 0,7 kWh/min * 60 = 42 kWh
Tih 42 kWh je proizvodnja kojom za 3 sata napuniš spremnik od 2000 litara vodom od 80°C.
Sad ti napiši svoju matematiku koja je jedino mjerodavna za ispravnost tvojih ili mojih objašnjenja.
Da se na mjestu spajanja te dvije različite temperature vode ne dešavaju neke promjene po pitanju materijala u kojem je voda je priča koja je samo priča.
Usklađen je odnos proizvodnje i potrošnje, zaštita kotla od dugotrajne kondenzacije dimnih plinova nije.

I taj golf dvojka koji spominješ je imao zaštitni ventil u krugu hladnjak, motor i grijanje kabine. Bez te regulacije motor se pati isto kao i tvoj kotao.

Sad usporedimo tvoj kotao s modernim kotlovima koji mogu isporučiti 5-10 kWh toplinske energije za potrebe grijanja koje je uključeno 24 sata.
Mala količina vode, izmjenjivač bez gubitaka, proizvodnja proizvodi samo toliko koliko potražuje potrošač, regulacija kruga proizvodnje se podešava u radu i zadržava ravnotežu između proizvodnje i potrošnje, prije svega osigurava zaštitu kotla.
To je moderno, ti imaš najveći kotao po uzoru na još veće koji ne koriste cjepanice za svoj rad i koji mogu raditi tako kako radi tvoj kotao.
Da je tvoje i moje pravo odabrati po potrebama ili drugačije proizvodnju, to nije upitno, stalno napominjati da zaštita ne treba, je problematično, rezultat se vidi i u primjeru o kojem smo jučer i danas raspravljali.
pzec is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2020., 10:41   #2911
Quote:
pzec kaže: Pogledaj post
Zapremina vode u kotlu 200 litara, topla voda na vrhu je od 85°C, donja zona vode u kotlu se dodaje potrebi, iz spremnika koliko se izvlači tople vode.
Sad možemo to prikazati matematički da potvrdimo ispravnost takvog rada kotla.
200 * ( 85°C - 30°C ) = ( 200 * 50 ) / 860 = 11,63 kWh/min * 60 = 698 kWh.
Pošto je tvoj kotao 40-50 kWh, to znači da samo u gornjoj zoni od 50 litara vode imaš.......
Mozda si samo naveo kao primer, ali kotao sa 200l vode je bar 150kw. Taj ceo oko 70l reklo bi se da ima, znači gornja zona oko 30l. Mozda sam se zeznuo.
Duramax is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2020., 11:28   #2912
Quote:
Duramax kaže: Pogledaj post
Odlično si skontao o čemu smo mi palamudili tu. Ja nisam kadar kao mnogi znalci ovde, ali skoro da sam siguran da taj mix ventil tako ne može da meša.
Strana koja daje mix vodu je po meni okrenuta ka spremniku topline , znači ceo ventil je naopako. I iz kod razloga je pumpa na 3. brzini? To je kod fiksnih mix ventila bitno. Kod mene kada je kotao u radu i povratna voda 60°c, čim prebacim na drugi brzinu sa prve, temperatura povratne vode odmah pada na 50°c. Mnogo veliki protok za dobro meštanje.
Reši kotao prvo vidi dal je to mala rupa ili je stanjeno u većem obimu. Lepo bi bilo da slikaš komoru sagorevanja da vidimo kakva je cela.
Ma taj ventil moze da mjesa, ni na dobrom mjestu ali moze, i dobro je postavita skala( a ne kao p zec) , ali nije bio sigurno bio u ovom polozaju, jer sad je zatvoren protok prema spremniku.
To je ok, ali taj ventil nikad nece i nemoze napravit sto moze vtc, akg ili mis s pogonom( jedino babu da stavis u kotlovnicunda vrti)
Dakle mjesto ugradnje misa nije spalilo peč ,ali mozda je polozaj na tom ventilu
Bosch raketa is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2020., 11:30   #2913
Quote:
Duramax kaže: Pogledaj post
Mozda si samo naveo kao primer, ali kotao sa 200l vode je bar 150kw. Taj ceo oko 70l reklo bi se da ima, znači gornja zona oko 30l. Mozda sam se zeznuo.
To je primjer, njegova količina vode je blizu tom primjeru.
Kod kotla na drva koji koristim kao proizvodnju je 40 litara vode, razlika gornje i donje zone je 8°C, za 1 sat isporučena toplinska energija je 22 kWh. Pošto je potrošnja 5 puta manja, proizvedeno troše potrošači, višak se pohrani u akumulacijski spremnik topline od 740 litara.
pzec is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2020., 11:36   #2914
Jel to povrat iz bojlera ptv ,ide u povrat prem apeci?
Aha sad vidim i nepovratni iza....
Znaci ptv grije samo kad gori vatra?
Bosch raketa is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2020., 12:32   #2915
Quote:
Bosch raketa kaže: Pogledaj post
Ma taj ventil moze da mjesa, ni na dobrom mjestu ali moze, i dobro je postavita skala( a ne kao p zec) , ali nije bio sigurno bio u ovom polozaju, jer sad je zatvoren protok prema spremniku.
To je ok, ali taj ventil nikad nece i nemoze napravit sto moze vtc, akg ili mis s pogonom( jedino babu da stavis u kotlovnicunda vrti)
Dakle mjesto ugradnje misa nije spalilo peč ,ali mozda je polozaj na tom ventilu
Kako bi mogli opisati tvoju sliku iz primjera spajanja ventila za koji sam dao odgovor. Po meni samo kao podvalu i provokaciju koju budeš napisao u svakom upisu do kraja godine, možda i dalje, okrenuo si namjerno i položaj crpke, to sam ispravio, o položaju ventila nisam ni razmišljao, to nije bitno za slučaj o kojem smo raspravljali, samo pokazati da je miješanje u krugu kotla s 3-putnim ventilom, moguće samo na način kako sam ispravio tvoj nacrt. Pošto imaš nekoliko upisa i služiš se podmetanjima, drugi zaključak je da si otvorio profil s drugim imenom, to će se brzo otkriti po tvom načinu pisanju. Molim da komentiraš temu, ne mene, ja tebe sad moram i ispričavam se na upisu koji odudara od mog načina rasprave.
pzec is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2020., 12:43   #2916
Quote:
A što ekspanziona ne mora biti na usisu pumpe????????
Old 14.12.2020., 13:13   #2917
Koliko se na videu može vidjeti, ovo bi bila shema od kolege Opie.

Iako 3-p ventilu nije mjesto u krugu kotla bez motora i automatike, u ovom slučaju njegov položaj je ispravan. Ovaj je ventil moguće postaviti u više položaja, a da se miješanje i dalje događa. Miješanje vode je moguće obavljati u samom ventilu (2 ulaza i 1 izlaz), ali i pomoću razdvajanja vode (1 ulaz i 2 izlaza), pa se tada miješanje događa na slijedećem čvorištu. Ovdje se radi o razdvajanju (diverting).

Gornja slika s lijeve strane prikazuje jedan od načina spajanja (iz orig. dokumantacije) 3p ventila za regulaciju kruga grijanja pomoću razdvajanja protoka. Tamna linija je vruća voda, bijela-hladna, a iscrtkana-izmiješana.

Desna strana gornje slike prikazuje istu situaciju, samo zarotirano za 180°. Položaj ventila i pumpe je identičan kao u prethodnom slučaju, samo što su radijatori postali kotao, a kotao je sada spremnik. Situacija je identična onoj koju ima kolega Opie. Dakle, nije problem položaj ventila, već njegovo upravljanje.
dajc is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2020., 13:15   #2918
Quote:
Lee Champa kaže: Pogledaj post
A što ekspanziona ne mora biti na usisu pumpe????????
I na jednoj i drugoj crpki, na usisnoj strani crpke, to što ti vidiš meni nije poznato, možeš nacrtati put vode, moguće da ćeš shvatiti da si pogrešno vidio bez nacrta.

@dajc
Primjer koji si pokazao je proizvodnja kojoj ne treba hlađenje kao što treba kotlu na drva.
Taj ventil služi samo uspostavljanju ravnoteže između proizvodnje i potrošnje i njegova uloga je u tom primjeru u redu.
Pošto koristiš VTC u regulaciji kotla, možeš probati tako kako tvrdiš da je moguće pa napiši što si dobio, možeš umjesto VTC postaviti i 2 obična kuglasta ventila ili 3-putni za ručno upravljanje.
Moramo uvažavati podatke o vrsti crpke, količini vode, protoku i ulozi ventila u konkretnom spoju.
pzec is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2020., 14:26   #2919
Quote:
Kako bi mogli opisati tvoju sliku iz primjera spajanja ventila za koji sam dao odgovor. Po meni samo kao podvalu i provokaciju koju budeš napisao u svakom upisu do kraja godine, možda i dalje, okrenuo si namjerno i položaj crpke, to sam ispravio, o položaju ventila nisam ni razmišljao, to nije bitno za slučaj o kojem smo raspravljali, samo pokazati da je miješanje u krugu kotla s 3-putnim ventilom, moguće samo na način kako sam ispravio tvoj nacrt. .
Oprostite kolega pzec, nije mi namjera ni podvaljivat ni provocirat, ali ako mislim nesto nije u redu ja cu reci.

Dakle spominjete sliku
Pretpostavljam ovu
https://i.postimg.cc/5HGK64RR/1607890919450.jpg

Ja sam je nacrtao kako sam ja vidio po slikama
I tocno sam naveo polozaj osovine 3p ventila i još napisao 50/50% ili polozaj 5.
Ovo sa pumpom sam nabrzinu nacrtao,bezveze trokutic stavio a ispod strelice smjera, nevidim problem

Vi ste djelomicno promjenili moju sliku,i pumpu, ali kriva oznka osovine ventila,( a to je bas bitno), i ako neko bas spoji tako moze nastati veliki problem( i na to vas je neko upozorio)

Sad poslije sam komentirao i vasu shemu( ne Vas)
gdje ste polaz bojlera ptv stavili prije nepovratnog,znaci nema vatre ne radi ni ptv
Povrat ptv bojlera na povrat peci, a znamo da kolegin bojler ima kratki izmjenjivac...
Oprostite ako sam bio nepristojan
Bosch raketa is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2020., 14:58   #2920
Quote:
Bosch raketa kaže: Pogledaj post
Meni to nekako crvenkasto, kao hrdja?

Ja sam pitao za ploču na 32D boschu.

Zvao servis nekoliko dana( korona,izolacija) napokon dobio...
Serviser nema pojma,ali provjerit ce mi...
Kaze mozda bolje da se snadjem jer moglo bi kostati...

Javim vam novosti,kad mi se serviser javi
Javio mi se serviser,i obradovao me....
340+pdv + ugradnja.... Cca 500kn
Bosch raketa is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:55.