Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 10.01.2025., 20:09   #2921
Quote:
Ghouls kaže: Pogledaj post
Imam ovakav ventil za perilicu rublja.

https://pipaplus.com/proizvod/ventil...udericu-12x34/

Krepala mašina, ja odspojio, prije toga zatvorio ventil. Ova ručica okomito za cijev ventila.
Stavio novu mašinu, spojio, ventil jako teško otvorio (kontra kazaljke na satu za 90 stupnjeva), paralelno na cijev.

Vode nema, ne teče nikako. Netko mi je rekao da je vjerovatno ručica preskočila i da ju moram skinuti pa ću onda direktno moći na ventilu otvoriti.

No nekako te teško ide, kao da je zalijepljena?! Stavljena prije 3 godine, pomaknuta točno jednom ….. ima ko savjet? Muški raskopat tu ručicu? Mislim ispod mora biti onaj žuti vijak da ga jebes?

Slobodno slomite ručkicu, ispod nje bi se trebao nalaziti mesingani komad kojeg bi onda trebali zakrenuti kliještima i pustiti vodu.

Ako ste vješti, zatvorite glavni dovod vode i zamjenite kompletan ventil. Treba vam ventil i kudelja ili konac.
Antiqe is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2025., 20:25   #2922
Quote:
Antiqe kaže: Pogledaj post
Slobodno slomite ručkicu, ispod nje bi se trebao nalaziti mesingani komad kojeg bi onda trebali zakrenuti kliještima i pustiti vodu.

Ako ste vješti, zatvorite glavni dovod vode i zamjenite kompletan ventil. Treba vam ventil i kudelja ili konac.
U stanu sam - a i postavljeno pitanje govori o mojoj vještini
Hvala - pokušavam sad al drži se kao zaljepljen, Morat ću ga valjda komad po komad lomiti
Ghouls is online now  
Odgovori s citatom
Old 10.01.2025., 22:03   #2923
Wink

Quote:
U stanu sam - a i postavljeno pitanje govori o mojoj vještini
Hvala - pokušavam sad al drži se kao zaljepljen, Morat ću ga valjda komad po komad lomiti

Ako je identičan kao sa slike, mogao bi biti mali šaraf odozgo. Možda je sakriven plastičnim čepićem.

Sretno svakako
Antiqe is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2025., 07:43   #2924
Uzmi bilo kakva kliješta i slomi tu plastičnu ručicu. Ostane ti vreteno koje možeš okretati. Oprezno, to je kuglasti ventil i vrti se u krug.
Odgovori s citatom
Old 11.01.2025., 15:51   #2925
Hvala Antiqe, Majstor - tako je i bilo. Iščupao poklopac, skinuo vijak i onda otišao u potragu za istim takvim ventilom da dobijem tu ručkicu.

5 top dućana, nigdje takva - na kraju prek Google slike našao mali dućan na Trešnjevci kaj ih drži neki srpski proizvođač

Trebalo je malo pokrenuti vreteno sa papagajkama - al eto jesam, stavio ruckicu i sad sve radi opran veš napokon top ste.
Ghouls is online now  
Odgovori s citatom
Old 11.01.2025., 16:15   #2926
Quote:
Hvala Antiqe, Majstor - tako je i bilo. Iščupao poklopac, skinuo vijak i onda otišao u potragu za istim takvim ventilom da dobijem tu ručkicu.

5 top dućana, nigdje takva - na kraju prek Google slike našao mali dućan na Trešnjevci kaj ih drži neki srpski proizvođač

Trebalo je malo pokrenuti vreteno sa papagajkama - al eto jesam, stavio ruckicu i sad sve radi opran veš napokon top ste.

Dobro je s vremena na vrijeme zakrenuti ventile jer dugim ne korištenjem znaju zablokirati pa kad ih trebate nastanu problemi. Doduše štede na materijalima pa stavljaju plastične ručkice koje se polome iznutra i postaju beskorisne.

Nema na čemu i drugi put
Antiqe is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.01.2025., 08:54   #2927
Helou! Imam pitanje.

Moram promijeniti sve cijevi u kupaonici i ponovno instalirat ventile, pipe, a vjerojatno i odvode. Nakon toga treba promijenit pločice na zidu i ugradit kadu, lavabo i wc školjku.

Ovo mijenjanje cijevi i ugradnja ventila, koliko to košta? Kupaona je cca 3x3 metra? Ima cijev za kadu, vešmašinu, umivaonik, bojler. To je staro i trulo i mora van...

Nikad nisam imala posla s vodoinstalaterima, ali sam naišla na nevjerojatne lopove u mjestu gdje živim, njihov sat posla košta kao moj tjedan itsl.

Eh, i možete li mi reći koliko bi to mijenjanje cijevi trajalo?
Old 28.01.2025., 09:45   #2928
Quote:
darius-britt kaže: Pogledaj post
Helou! Imam pitanje.
hy

Quote:
Moram promijeniti sve cijevi u kupaonici i ponovno instalirat ventile, pipe, a vjerojatno i odvode. Nakon toga treba promijenit pločice na zidu i ugradit kadu, lavabo i wc školjku.
nađi 2-3 firme/obrta pojedinaca za koje čuješ da su časni i dobro rade, traži ponude i to je to.

Quote:
Ovo mijenjanje cijevi i ugradnja ventila, koliko to košta? Kupaona je cca 3x3 metra? Ima cijev za kadu, vešmašinu, umivaonik, bojler. To je staro i trulo i mora van...
jel stan ili kuća .. koji kat?

Quote:
Iskreno - sve bi trebalo biti gotovo za tjedan dana ne računaj prije. Iako, netko može sve napravit za dan, ali nikad ne znaš na što se može naići. Obično su tu i odvodi i dovodi od kuhinje ako su u toj zoni (većinom jesu). Tlačne probe traju minimalno 48 sati ...
mr.ivek is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.01.2025., 12:11   #2929
Quote:
Helou! Imam pitanje.

Nikad nisam imala posla s vodoinstalaterima, ali sam naišla na nevjerojatne lopove u mjestu gdje živim, njihov sat posla košta kao moj tjedan itsl.

Za slučaj da si u zg računaj ponude i od oko 15 000€ sa materijalom, a bez namještaja.
črni is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.01.2025., 20:23   #2930
Nije u Zagrebu, obiteljska kuća, prvi kat.

Petnaest tisuća eura?!

Haha, rađe nikad neću imat kupaonu. Ili ću je pravit sama, uz YouTube. Ili po sistemu pokušaj-pogreška. Neki gad da za tjedan dana rada dobije skoro moju godišnju plaću?
Ne.
Nek ide u Njemačku, tam su bogati.
Mudonje su se osilili u zadnje vrijeme. Točno mi dođe da sve stvarno sama radim.

Quote:
mr.ivek kaže: Pogledaj post
hIskreno - sve bi trebalo biti gotovo za tjedan dana ne računaj prije. Iako, netko može sve napravit za dan, ali nikad ne znaš na što se može naići. Obično su tu i odvodi i dovodi od kuhinje ako su u toj zoni (većinom jesu). Tlačne probe traju minimalno 48 sati ...
I mislila sam da će bit oko tjedan dana. Kadu i pločice mogu i sama izbacit iz kuće, ali to namještanje cijevi nisam nikad ni vidjela kako se radi pa se ne usuđujem. Pločice sam već lijepila, a znam sve više ljudi koji to rade sami. Što zbog toga što nema majstora, što zbog ove gamadi od 15 K eura.

Nije kuhinja u istom bloku, ona je u drugom dijelu kuće.

Hvala ti, Ivek.
Old 29.01.2025., 07:57   #2931
Koji su standardi za fleksibilnu cijev za vodokotlić?

Na jednoj strani mi je definitivno 3/8, to je ok. Al na drugoj strani, na ventilu, imam maticu 24mm. Nisam htio skidati pa mjeriti, jer znam da će se sve razj Htio bih prvo pribaviti što mi treba.

Dosta je stara instalacija čini mi se. Je se štogod mijenjalo u standardima zadnjih 20-30 godina?
Old 29.01.2025., 08:00   #2932
Quote:
črni kaže: Pogledaj post
Za slučaj da si u zg računaj ponude i od oko 15 000€ sa materijalom, a bez namještaja.
kak si došao do te cifre?
kompletne renovacije kupaonica sa svime nisu baš toliko (bar koliko sam računao unazad par mjeseci), osim ako nije riječ o najskupljim sanitarijama i sl.
Odgovori s citatom
Old 29.01.2025., 09:44   #2933
Quote:
Helou! Imam pitanje.

Pretpostavljam da bi majstori od vode za ruke mogli tražiti cca 800 € (demontaža , ugradnja nove instalacije, montaža sanitarije) ,materijal od oka ,ovisno o vrsti materijala do 500 - 600 €. Za keramičara 30 € po kvadratu pločica, a tu imaš i odvoz šute (pogodba s jednim od majstora?). Električar ima svoj dio posla i na kraju materija za struju, to mi nije ni malo poznato. Računaj pločice, ljepilo, sanitariju, pogledaš ponude po trgovinama i dobiješ nekakav okvir . Na sve to uzmi prijedlog od mr.iveka u vezi ponuda da lakše doneseš odluku.

Ne daje se i nije moguće dati ni približno ponudu na ovaj način, jer je sve to nerealno , toga treba biti svjestan. Ali da danas sve više lupaju cijene koliko tko želi, to je istina i treba biti oprezan i biti strpljiv.
Odgovori s citatom
Old 29.01.2025., 15:56   #2934
Quote:
60nine kaže: Pogledaj post
kak si došao do te cifre?
kompletne renovacije kupaonica sa svime nisu baš toliko (bar koliko sam računao unazad par mjeseci), osim ako nije riječ o najskupljim sanitarijama i sl.
Poznanici su imali hitnu sanaciju pa su se odlučili za komplet renovaciju. I ispalo ih je toliko na kraju. Stan je u pitanju, ne znam koji kat i ne znam kvadraturu i opremu osim komentara da nisu uzimali najskuplje, nije da je baš tjedan dana, produžilo im se to dosta međuostalim i jer su čekali namještaj. Živci im otišli s majstorima i sa prašinom koju su trpili duže od dogovorenog. Klasika.
črni is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.01.2025., 20:42   #2935
Quote:
Majstor kaže: Pogledaj post
Pretpostavljam da bi majstori od vode za ruke mogli tražiti cca 800 € (demontaža , ugradnja nove instalacije, montaža sanitarije) ,materijal od oka ,ovisno o vrsti materijala do 500 - 600 €. Za keramičara 30 € po kvadratu pločica, a tu imaš i odvoz šute (pogodba s jednim od majstora?). Električar ima svoj dio posla i na kraju materija za struju, to mi nije ni malo poznato. Računaj pločice, ljepilo, sanitariju, pogledaš ponude po trgovinama i dobiješ nekakav okvir . Na sve to uzmi prijedlog od mr.iveka u vezi ponuda da lakše doneseš odluku.

Ne daje se i nije moguće dati ni približno ponudu na ovaj način, jer je sve to nerealno , toga treba biti svjestan. Ali da danas sve više lupaju cijene koliko tko želi, to je istina i treba biti oprezan i biti strpljiv.
Puno toga mogu i sama, odvoz šute, izbacivanje kade, montiranje prekidača i te lakše stvari. Ali mi je trebao neki okvir cijene za ruke tako da znam da me ne varaju. Ne znam postavit cijevi i ugradit ih u zid. Ne znam postavit ventile i slavine, ne znam stavit kadu i izolirat pod. (WC i lavabo znam, to sam već radila.)

Hvala na ovim informacijama, mislim da je to prihvatljivo.
Ni ja ne bih radila badave, sto eura za dan je skroz u redu, još skuham i ručak majstoru.
Old 29.01.2025., 21:30   #2936
Hidroizolacija ti je najmanji problem. Vjerojatno će ti trebati poravnati zidove i podove nakon obijanja pločica pa računaj i to. Em se treba neko vrijeme sušiti em je i to dodatni trošak.
A za hidroizolaciju imaš dvokomponentne od Mapei ili Sika i nanose se valjkom. Ja sam si sama radila i evo, pet godina poslije, još nisam procurila u stan ispod :kucaodrvo:
Cranesbill is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2025., 00:44   #2937
Quote:
Helou! Imam pitanje.

Moras pronaci netkoga odgovornog da sve lijepo pogleda i predlozi rjesenje.
Bez izlaska na teren i snimanja situacije u prostoru je grubo predvidjanje.
S obzirom da si spremna sama se baviti modernizacijom, onda mozes na internetu pogledati cijene materijala, cijevi, slavine, rozete, sanitarije, plocice itd. Stavi sve na papir i dodaj jos toliko rad. Otprilike bi bila postena cijena.
Naravno, recimo ako se odlucis za wc skoljku od 2.000 eura, njena ugradnja ne kosta toliko.
Moras biti oprezna, lopova ima kao i postenih ljudi.
I jedni i drugi dolaze takvi na ovaj svijet. Nitko nas ne uci da budemo lopovi, nego casni i posteni ljudi.

I jedna bitna stavka, nikome ne daji avans. Ne primas ni ti placu unaprijed nego kad je zaradis.
Ako majstor nema novce za materijal, onda on nije majstor nego prevarant koji ce ti drugi dan traziti jos i jos.

Kad kaze s mojim materijalom, pitaj ga kojim i neka ti stavi na papir sav materijal koji mu treba s cijenom, naravno.

Poduzmi sve mjere da ne budes prevarena.

Ne bih predlozila da sama radis hidroizolaciju. Hidroizolacijski materijali mogu biti opasni, a kvalitetna hidroizolacija je vrlo bitna.
Mozes ti porazbijati plocice i odvuci sutu. Prepusti strucnoj osobi kojoj treba manje vremena i truda da napravi kvalitetnu hidroizolaciju i niveliranje podova.
Dinka_777 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2025., 06:44   #2938
Quote:
Nije u Zagrebu, obiteljska kuća, prvi kat.

Petnaest tisuća eura?!

Haha, rađe nikad neću imat kupaonu. Ili ću je pravit sama, uz YouTube. Ili po sistemu pokušaj-pogreška. Neki gad da za tjedan dana rada dobije skoro moju godišnju plaću?
Ne.
Nek ide u Njemačku, tam su bogati.
Mudonje su se osilili u zadnje vrijeme. Točno mi dođe da sve stvarno sama radim.

I mislila sam da će bit oko tjedan dana. Kadu i pločice mogu i sama izbacit iz kuće, ali to namještanje cijevi nisam nikad ni vidjela kako se radi pa se ne usuđujem. Pločice sam već lijepila, a znam sve više ljudi koji to rade sami. Što zbog toga što nema majstora, što zbog ove gamadi od 15 K eura.

Nije kuhinja u istom bloku, ona je u drugom dijelu kuće.

Hvala ti, Ivek.

Kako sam napisao kreni skupljati ponude (informativne) i to na način da se RASPITAŠ preko prijateljica, njihovih muževa, poznanika tko se u tvom području bavi sa vodoinstalaterskim radovima čut ćeš koje kakve priče i preporuke...

Sama definiraj segmente:

1. Radovi koje možete izvesti sami:

- razbijanje pločica, skidanje sanitarije - to možete i sami uz prijatelje i poznanike - jedan dan radna akcija - u konačnici ne košta ništa, (napravite ručak) sve to deponirate negdje iza kuće - poslije će te odvesti na otpad ...

2. Radovi koje će izvesti majstor na sam dan dolaska:

- zatvaranje vode u kući na glavnom ventilu (šahta od vodomjera ili hidrafor) neće biti taj dan/dva/tri - pripremite se za to.
- definiranje ulaznu cijev u kuću (kupaonu) mjesto odakle se kreće sa postavljanjem novih dovodnih cijevi
- vađenje glazure i čupanje cijevi (štemanje) dovodnih i odvodnih (pod i zid), najprljaviji posao (možda i to možete sami - sa nekim kumovima, prijateljima ...) koji su to do sada radili.

3. definiranje nove trase cijevi odvodnih i dovodnih prema novim željama i rasporedu u kupaoni - zapamtite da je izmještanje wc školjke na drugu stranu kupaone (najteži/možda i najskuplji dio posla) ukopavanje nove fi 110 cijevi u AB ploču ...
- definirajte novi ozračnik za kupaonu (obično je to fi75 cijev) koju treba podići vertikalno uz zid i izvesti van ili na tavan ili bočno na fasadu - vrlo bitno da se riješi ozračivanje odvodnih cijevi i smrad u kupaoni.

4. postavljanje novih dovodnih i odvodnih cijevi, tu je prisutna nova varijanta (skuplja), recimo bolja - PEX cijevi - npr: https://www.ikoma.hr/hr/cijene/pex-cijevi-2676)

ili PPR cijevi, malo starija (prethodna) jeftinija varijanata - https://www.ikoma.hr/hr/vodovodni-ma...i-za-vodu-107/

To će vam majstor definirati ne znaju svi sa pex cijevima raditi ...

5. nova glazura, naravno ispod ljepenka V3 na armaturnu ploču, krpanje rupa u zidu i ravnanje (izravnavanje) zidova.
To je najteži posao, jer ako se dobro zid ne poravna pločice će biti grbave. Ako u sttartu procjenite da će biti jako grbavo (zaostalo puno ljepila od prošlih pločica, puno kopanja i štemanja, brušenja zidova) onda vam predlažem knauf (zeleni) na zidove i naravno strop - npr: to sam ja radio 2019. kod adaptacije svoje kupaone, nisam požalio ni sekunde, iako sam bio skreptičan ( ono zatucano razmišljanje "koji knauf" ). Knauf se lijepi na zid da ne gubite na prostoru ... Izgubi se cca max 2,5 cm po zidu, u plafon sam ugradio led, pločice idelano ravne - to vam u konačnici pojeftinjuje ljepljenje pločica i keramičar bi trebao (MORA) biti jeftiniji jer je sve idelano ravno..

Predvidite si nove strujne instalacije, utičnice, ventilator u kupaoni (danas strandard fi 125) odvod za veš mašinu (obavezno ga ukopajte dublje u zid) jer poslije nećete moći do zida gurnuti vešmašinu.

Ima tu još hidroizolacija 1k ili 2k poda i zidova te ćoškova (spoj zida i poda npr: https://www.bauhaus.hr/izolacijske-t...ch=hidroizolac) kupaone (to možete npr. sami pogledajte si na youtubeu) 1 kantica od 5 kg vam je dovoljna, npr: https://www.ikoma.hr/hr/gradjevinski...ab-description za tu vašu kvadraturu sa 2 premaza.

eto sretno !!
mr.ivek is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2025., 07:58   #2939
Quote:
črni kaže: Pogledaj post
Poznanici su imali hitnu sanaciju pa su se odlučili za komplet renovaciju. I ispalo ih je toliko na kraju. Stan je u pitanju, ne znam koji kat i ne znam kvadraturu i opremu osim komentara da nisu uzimali najskuplje, nije da je baš tjedan dana, produžilo im se to dosta međuostalim i jer su čekali namještaj. Živci im otišli s majstorima i sa prašinom koju su trpili duže od dogovorenog. Klasika.
meni ovo sve izgleda kao da su ih dobrano zavaljali, osim ako nisu radili više od same kupaonice i ako ista nije bila puno veće kvadrature nego je kolegica gore napisala (3x3) - i naravno, ako nisu kompletno izmještali instalacije (kao što je kolega napisao recimo za wc školjku na kontra strani i sl.)
Odgovori s citatom
Old 17.02.2025., 13:05   #2940
U prizemlju imam dva manja stana i sad mi se dešava da mi se u jednom pojavila mrlja uska na zidu na vini od 100cm.To se podudara sa krajem kupatilom koje je u drugom stanu. A u tom kupatilu imam problema sa odvodom stalno se zaštopava sifon a i ispod kade se nekako uvjek nalazi masu vode pretpostavljam od kondenzacije jer su cjevi i spojevi suhi ali sav zid je vlažan mokar koliko uspijem vidjeti kroz usku rupu ispod kade.
Sad da li je zbog toga moguće da se pojavila fleka u susjednom stanu ?
Mada mi se visine ne podudaraju ? Nez šta da radim moracu na kraju štemati.
leli35 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:15.