Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Posao i karijera

Posao i karijera Od vratara do direktora u tri tjedna
Podforum: Informacije o poslodavcima, Iza katedre

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.11.2022., 22:46   #2941
Ćao ljudi. Zanima me izrada umjetnih cvijetnih vijenaca pa ako netko zna dali to spada pod kućnu radinost? Dali tu treba kakva prekvalifikacija? Kako to "ozakoniti"?
CreaticFlowers is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 10:14   #2942
Zar to ne spada pod "klasično" cvjećarstvo?
Metal is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.11.2022., 22:55   #2943
Ne. To je umjetno cvijeće kojeg kupiš preko ebaya ili gdje god...imaš pun Instagram takvih prodavača...nisu svi završili za cvjećara.
CreaticFlowers is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.11.2022., 20:48   #2944
evo, i upwork će nam početi uzimati još 30% od prihoda.
upravo dobila mail.

čak i da se postigne sporazum o ukidanju dvostrukog oporezivanja, ja nemam vat broj.
Carmen 5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.11.2022., 21:22   #2945
Dobio sam i ja mail, ali nemam blage šta piše- u biti, nisam ni čitao... Opet neko orobljavanje, a?

Edit: Pročitah.
Ima li tko od ekipe sa nekim pametnim savjetom?
Za nas koji nemamo VAT.

Ja sam nedavno počeo raditi full time za neke engleze, direktno- pa me UW ne cima, ali svejedno, valjalo bi to riješiti.
Uzgred, mislim otvarati obrt preko u BiH (zajedno sa prebacivanjem prebivališta)- pa bih možda mogao tamo naganjati VAT, rješenje ili šta god...
Metal is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.11.2022., 22:44   #2946
Takodjer sam dobio obavijest od Upworka, izgleda da im fali para pa sad pokusavaju ovakve fore. Imam osjecaj da ce im se to obit od glavu.
jošua dvoruki is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.11.2022., 22:59   #2947
ni ja nemam puno toga od UW, ali ipak ću pratit kak to riješit.
ma, ja sam to očekivala od upworka čim sam se registrirala, ali nisu tad ništ oduzimali, pa rekoh, ajde dobro, valjda to ne kači freelancere. ali kači sve, jesu jadni.

mislim da nije do upworka. njima ni u dzep, ni iz dzepa. lova valjda ide u proračun sad-a, gdje bi drugdje išao prikupljeni porez. dobili su takav nalog od us porezne. čak im je i više pasalo da se ljudima više isplati radit, pa su to i vukli puno duže od recimo youtube-a. ili im je porezna kasnije poslala nalog nego jubitu.

naišla sam na neku temu na bug forumu da se može dobit povrat tog poreza od amera, pa ću pratit temu.

https://m.bug.hr/forum/topic/opcenit...-hr-usa/288039

ona nenci pelosi je čini mi se nedavno kad je bila kod nas, obećala ukidanje dvostrukog oporezivanja, ali ne vjerujem joj ništa. nema ona više pojma što je rekla. i kao što rekoh, čak da se i ukine, ne znam što sa pdv brojem. možda su detaljnije stvari objašnjene na bug forumu, ali nisam detaljno čitala.

i ono što mi se ne sviđa od upworka, mislim da su zatajili jednu stvar. to bi trebali oduzimati samo kad je kupac iz sad-a, a ja na uw čak dosad nisam ni imala kupca iz usa. po ovome što su napisali, nisu se detaljno izrazili, ali čini se da će oduzimati 30% od sve zarade. a brijem da to ne bi smijeli. vjerojatno ću im i pisati.

Quote:
Metal kaže: Pogledaj post
Uzgred, mislim otvarati obrt preko u BiH (zajedno sa prebacivanjem prebivališta)- pa bih možda mogao tamo naganjati VAT, rješenje ili šta god...
ma, vat ti ništa ne vrijedi ako država nema sa sad-om sklopljen porez o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.
Carmen 5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.11.2022., 23:00   #2948
Quote:
jošua dvoruki kaže: Pogledaj post
Takodjer sam dobio obavijest od Upworka, izgleda da im fali para pa sad pokusavaju ovakve fore. Imam osjecaj da ce im se to obit od glavu.
A gledaj, ja sam tamo već desetak godina... i uvijek je bilo svega i svačega- no smećari i dalje žive.
Tako da, vjerujem da im ni sada neće biti ništa.

@Carmen: Pratim te.
Metal is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.11.2022., 23:17   #2949
I ja sam dobio danas takav mail. Hvala @Carmen za Bug temu. Svaka nova informacija ovdje je dobrodošla.
Old 30.11.2022., 13:18   #2950
Nije li samo dovoljno unjeti svoj JMBG/OIB (ovisno odakle si) i to je to?
snake1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.11.2022., 16:00   #2951
"Without these forms as proof that you are a non-U.S. person, we’ll be required to withhold 30% of your future earnings on Upwork and send them to the IRS. As long as a new W-8BEN/W-8BEN-E form is filled out completely, we are not required to withhold at this rate."

Ak sam ja dobro skužio, potrebno je popuniti W-8BEN/W-8BEN-E kao dokaz da nismo iz US-a, nije potreban nikakav PDV-ID/VAT.
darQ is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2022., 10:26   #2952
Mislila sam da mi se nakon 12 g frilensanja ne može dogoditi da me neki low baller zezne, i opet...
Hopinka is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2022., 11:45   #2953
Moj savjet je da ohrabrite svoje klijente da radite direktno za njih. Do sad vjerojatno imate kontakt podatke.
Old 03.12.2022., 23:23   #2954
Da, to i jeste najbolja opcija- pogotovo za nešto dugoročnije.
Ja obično sve klijente prvo uputim na svoju stranicu naravno, a onda im diskretno skrenem pažnju da neke stvari...
Metal is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.12.2022., 10:58   #2955
Tko se bavi tko web dizajnom ovdje ? Nek se javi na PM sa portfoliom i cijenom sata, čisto da vas imam kao backup, imam nekakav projekt u najavi pa sabirem kontakte...
turboCRO is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2022., 17:05   #2956
Drage kolege slobodnjaci, želim vam sretnu i berićetnu novu godinu!
Metal is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2022., 17:24   #2957
Quote:
Metal kaže: Pogledaj post
Drage kolege slobodnjaci, želim vam sretnu i berićetnu novu godinu!
Hvala, i ja sebi želim više frilens poslića sa strane a vama da vam se ostvare sve ambicije.
Old 02.01.2023., 09:31   #2958
Pridružujem se čestitkama
turboCRO is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2023., 11:54   #2959
Kako krenuti i koliko se može zaraditi putem freelancinga?
Koji poslovi se mogu raditi tako?
Molio bi da mi netko malo pobliže to objasni, ako nije problem.
Old 03.01.2023., 13:03   #2960
Preporučujem pogledati temu od početka.
Znam je da je gradivo opširno i da ima toga, ali tako je kako je.

Kad to malo prostudiraš i upratiš kako i šta, onda se vratiš ovde sa nečim konkretnim.
Metal is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:32.