Natrag   Forum.hr > Društvo > Svijet oko nas > Poljoprivreda

Poljoprivreda Kako privređivati plodovima zemlje

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 01.12.2012., 22:32   #281
Quote:
Pipo kaže: Pogledaj post
Premda je naslov vezan uz kalifornijske gujavice, no kako bi stvar funkcionirala sa domaćim, vukomeričkim glistama ?
Naime pri prekopavanju vrta ima ih mnoštvo pa ih mogu, uz pomoć klinca, poslati u "radni logor" na kompostnu hrpu eventualno radi ubrzavanja procesa.

Win-win, njima bolji radni i životni uvjeti u elitnom kompost naselju i bonding na koncu a cure nama kompletniju uslugu kompostiranja. Ili ih jednostavno ostaviti nakon prekopavanja da se vrate u zemlju?
"Kalifornijske" gliste su isto domaće nemaju nikakve veze sa Kalifornijom.
mau123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.12.2012., 07:18   #282
Ima li netko iskustva kako se najlakše riješiti krtica koje su se (moja greška) uvukle u zaštićeno ograđeno leglo ?
felixx is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.12.2012., 10:51   #283
žičana mreža na dno bazena!!!
ajajas is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.05.2013., 14:50   #284
Molim mišljenje onih koji imaju iskustava.
Moj poznanik je prošle godine kupio jedno leglo kalifornijskih glista. Za njih je napravio drveni sanduk 2x2 i to mu je služilo za razgradnju sveg organskog otpada koje je skupio u vrtu. Gliste su lijepo prezimile. U ožujku je maknuo površinski sloj i vidio da se lijepo razvijaju. No kad je pogledao prije neka tri tjedna glistama ni traga ni glasa. Ja mu nisam znao odgovoriti kud su gliste nestale. Nigdje nije primijetio da je ušla neka krtica ili voluharica. Da li netko zna što se moglo dogoditi. Hranilište je redovito zalijevano i nisu mogle nestati zbog suše
franjo7 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2013., 10:25   #285
Zanimljivo. Jedna djevojka iz Solina je kod mene uzela gliste i unatoč mom upozorenju davala im je SVJEŽI STAJSKI GNOJ. NAravno to gliste nisu mogle podnijeti i jednostavno su nestale. E sad šta se tu moglo dogoditi stvarno neznam, da je miš primjetila bi se njegova nazočnost. Leli prijatelj samo razgrnuo površ. sloj ili ga je kako ste rekli MAKNUO? Jer one su obično u površinskom sloju a dolje ostane čisti humus. Stvarno nemogu zaključiti šta se moglo dogoditi.
ajajas is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2013., 13:04   #286
Nije maknuo, samo je podignuo da vidi je su li preživjele zimu i kaže da je bilo sve u redu. Koliko znam nije koristio svježi stajski gnoj, ali ga nisam eksplicitno pitao, pa ne mogu tvrditi. Osobno nisam išao gledati leglo jer je 40km od moje kuće, pa mi se nije dalo.
franjo7 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.05.2013., 16:01   #287
Quote:
franjo7 kaže: Pogledaj post
Molim mišljenje onih koji imaju iskustava.
Moj poznanik je prošle godine kupio jedno leglo kalifornijskih glista. Za njih je napravio drveni sanduk 2x2 i to mu je služilo za razgradnju sveg organskog otpada koje je skupio u vrtu. Gliste su lijepo prezimile. U ožujku je maknuo površinski sloj i vidio da se lijepo razvijaju. No kad je pogledao prije neka tri tjedna glistama ni traga ni glasa. Ja mu nisam znao odgovoriti kud su gliste nestale. Nigdje nije primijetio da je ušla neka krtica ili voluharica. Da li netko zna što se moglo dogoditi. Hranilište je redovito zalijevano i nisu mogle nestati zbog suše
Najvjerojatnije se glistama nije svidjela ponuđema 'hrana', pa su izišle i potražile bolje.
felixx is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.05.2013., 09:57   #288
Mislim da je to pravi odgovor.
ajajas is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.05.2013., 12:53   #289
ožujak je još bio hladan, 24 - 26 je još uvijek padao snijeg 10 cm, malo im je zašljivilo i zapalile su dublje, tamo nisu male što za jesti i uginule su.
Nek pričeka još mjesec dana, konjski gnoj i vidjeti će da li su žive i koliko ih ima.
Ajajas s tim nema problema, njegovim beštijicama je copacabana cijele sezone....;O)
Old 20.05.2013., 22:55   #290
Quote:
diabolica kaže: Pogledaj post
ožujak je još bio hladan, 24 - 26 je još uvijek padao snijeg 10 cm, malo im je zašljivilo i zapalile su dublje, tamo nisu male što za jesti i uginule su.
Nek pričeka još mjesec dana, konjski gnoj i vidjeti će da li su žive i koliko ih ima.
Ajajas s tim nema problema, njegovim beštijicama je copacabana cijele sezone....;O)
Hahahahahahahahahaha. Da se i na ovim stranicama malo nasmijem. Skoro si u pravu, ova im je godina bila plodna ali ću im morati praviti nadstrešnicu jer se ovako na otvorenom teško može raditi.
ajajas is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.09.2013., 20:59   #291
Evo moram iznijeti jedno iskustvo koje govori u prilog da kalifornijske gliste nisu uopće osjetljive kako se smatra.
Prije dvije godine sam kupio tonu i pol humusa od kalifornijskih glista u plastičnim vrećama od 10 i 20 litara. Većinu sam potrošio odmah, no ostalo mi je nekoliko vreća koje sam pomalo koristio u vrtu prošle i ove godine. Prije par dana sam uzeo zadnju vreću i nemalo se iznenadio kad sam unutra našao žive gliste! Znači kroz dvije godine od kokuna su nastale gliste, pa kokuni i opet gliste i to u vreći i u humusu koji su one davno preradile i koji više njima ne bi trebao biti hranjiv. I ne samo to- vreće su stajale na betonu, po ljeti na +30 i zimi na -15°C! bez ikakve zaštite. Ne znam kako je to moguće, ali je tako. I nisam vidio jednu nego nekih 20-30 glista u vreći.
franjo7 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.09.2013., 11:11   #292
Quote:
franjo7 kaže: Pogledaj post
Evo moram iznijeti jedno iskustvo koje govori u prilog da kalifornijske gliste nisu uopće osjetljive kako se smatra.
Prije dvije godine sam kupio tonu i pol humusa od kalifornijskih glista u plastičnim vrećama od 10 i 20 litara. Većinu sam potrošio odmah, no ostalo mi je nekoliko vreća koje sam pomalo koristio u vrtu prošle i ove godine. Prije par dana sam uzeo zadnju vreću i nemalo se iznenadio kad sam unutra našao žive gliste! Znači kroz dvije godine od kokuna su nastale gliste, pa kokuni i opet gliste i to u vreći i u humusu koji su one davno preradile i koji više njima ne bi trebao biti hranjiv. I ne samo to- vreće su stajale na betonu, po ljeti na +30 i zimi na -15°C! bez ikakve zaštite. Ne znam kako je to moguće, ali je tako. I nisam vidio jednu nego nekih 20-30 glista u vreći.
Gliste žive i do 15 godina. Pogotovo u okruženju u kojem je malo hrane. Vjerojatno su ostali kokuni iz kojih su se razvile gliste. Sumnjam da su se u takvim uvjetima razmnožavale.
felixx is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2013., 09:59   #293
Svim posjetiteljima Foruma ČESTIT I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ!!!!!
ajajas is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2013., 10:09   #294
Sretan i Tebi, i tvojim 2milionasedamsto32četristodevedesetosam prijatelja, ili prijateljica ( da ne uvrijedim dr. Markić i njenu udrugu).
Old 07.02.2014., 11:43   #295
Pozdrav svima ... ima li još zainteresiranih za uzgoj glista i proizvodnju humusa, kako napreduje???
Alen5555 is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.02.2014., 11:47   #296
Pozdrav svima ... kako napreduje proizvodnja humusa?
Alen5555 is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.03.2014., 22:12   #297
Humus glista je nešto najbolje za eko uzgoj hrane. I sam već godinama uzgajam gliste, prodajem humus i koristimo ga u vrtu i nema niš bolje. fućkaš umjetna gnojiva, samo EKO !!!!!!!!!!
HelixA is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2014., 17:23   #298
jel prodaš za 90,000 kn godišnje ?
Old 26.03.2014., 22:12   #299
Quote:
HelixA kaže: Pogledaj post
Humus glista je nešto najbolje za eko uzgoj hrane. I sam već godinama uzgajam gliste, prodajem humus i koristimo ga u vrtu i nema niš bolje. fućkaš umjetna gnojiva, samo EKO !!!!!!!!!!
Ja imam jedno leglo u koje bacam otpatke. Koristim humus. Ali ipak kupim i par vreća stajskog gnoja kao i vreću suhih organskih granula.
Nije se taj humus baš pokazao toliko ekstra koliko se priča.
krena is online now  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2014., 22:30   #300
Quote:
krena kaže: Pogledaj post
Ja imam jedno leglo u koje bacam otpatke. Koristim humus. Ali ipak kupim i par vreća stajskog gnoja kao i vreću suhih organskih granula.
Nije se taj humus baš pokazao toliko ekstra koliko se priča.
kvaliteta finalnog proizvoda ovisi o sirovini, stavi gliste u gnoj da ga prerade pa ćeš dobiti odličan humus.
U kanti kravljih govana gliste narastu 3puta veće od onih uzgojenih u kuhinjskom i vrtnom otpadu, mislim da i to govori nešto o sirovini.
Torrio888 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:15.