Nekretnine Vlasništvo, posjed, gruntovnica, porezi i dr. |
|
|
04.02.2021., 23:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
Ne moraš. u postupku je.
|
|
|
05.02.2021., 15:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2015.
|
Hvala na odgovoru.
Ono što me još muči, ako sudac prihvati Prijedlog znači da postajem knjižni vlasnik?
Odnosno ako odbije Prijedlog da vlasnik postaje netko drugi ( RH...) i što mi je onda činiti ?
|
|
|
30.05.2021., 22:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2007.
|
Radi se o poljoprivrednom zemljistu u vlasnistvu mog tate (dobio nasljedstvom od svoje mame, tj.moje bake) koji vec minimalno15 godina koristi (obraduje) jedan opg
Do tog opg-a dosli smo uvidom u onaj program za poljoprivrednike gdje se vide i poticaji
Uglavnom pretpostavljamo da je pokojna baka njima (bili su susjedi) usmeno odobrila koristenje te zemlje (papira nikakvoga nema, to su i oni potvrdili) pa su je oni koristili toliko godina, bez ikakve naknade bilo kome od vlasnika, niti baki nekada, a niti sada mom tati koji je nasljednik.
Baka je umrla pred 15 godina inace
Danas ja zovem vlasnika opg-a, da se dogovorimo sta cemo s time napokon, i kaze on meni da posto on koristi tu zemlju vise od 10 godina da je ona sad njegova.
I u gruntovnici i na katastru je kao vlasnik naveden moj tata
Da li on stvarno moze njemu samo tako oduzeti zemlju? Cak da ga nitko niti ne obavijesti o tome?
Ocito da taj postupak jos nije pokrenuo jer je vlasnistvo jos na mom tati, ali buduci smo ga zvali i pitali za to, za ocekivati je da ce nesto sada pokrenuti.
Znaci mi apsolutno s njim nemamo nikakav papir o koristenju zemljista, nikakav ugovor, bas nista.
Cak mi je to malo i cudno kako su oni mogli dobivati poticaje bez ikakvog potpisa vlasnika, ali eto ocito sve prolazi.
|
|
|
31.05.2021., 10:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
To je ipak tvoja zemlja. Slučaj je rješiv uz pomoć odvjetnika a treba se i naplatiti korištenje. Pravo na zemlju je tvoje pravo
|
|
|
17.06.2021., 12:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2018.
|
pojedinacni ispravni postupak
Da li se pojedinačnim ispravnim postupkom može izvlastiti, tj "očistiti" svoj suvlasnički udio zemljišta, tako da se nemora uzimati odvjetnik po skupim tarifama? (npr. parcela od 5000 m2 a ja sam suvlasnik 1/5 odnosno 1000 m2). Kao prilog prijedloga za pokretanje poj. ispr. postupka priložio bi se posjedovni list, dosudnice, ostavinske rasprave te izrada skice za tih 1000 m2 od strane ovlaštenog geometra! Hvala.
|
|
|
25.02.2022., 06:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2022.
|
Pitanje dosjelosti
Dakle prije 20 godina kupio sam stan u prizemlju okrenut od ulice. Oko stana je bilo zemljište - pojas širine 3 mt. Kako je poslije useljenja zgrade to zemljište bilo zakrčeno građevinskim otpadom, šutom i korovom osobno sam iznio 10 m3 (dva kamiona) te šute i odvezao na deponiju. Nakon toga nabavio sam i razprostro 10 m3 humusa da to uredim i posadio travu, cvijeće i ukrasno grmlje. Napominjem da s obzirom na konfiguraciju tog zemljišnog pojasa moguće je više manje pristup samo kroz balkonska vrata iz mog stana. tako da taj pojas nitko od ostalih 8 stanara u ulazu nikad nije koristio niti je u tih 20 godina izarzio namjeru da koristi.
Po logici stvari i postoječoj situaciji smatrao sam da taj zemljišni pojas pripada na korištenje stanu tim više što nitko od ostalih stanara nije u proteklih 20 godina bilo čime prigovarao na moje korištenje istog, a svih tih 20 godina taj sam zemljiišni pojas sam uređivao i održavao.
Sad moje pitanje bi bilo kako to regulirati vezano uz dosjelost.
|
|
|
25.02.2022., 06:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2011.
|
nikako. jer je vlasnik zemljišta grad, a ne privatna osoba.
|
|
|
25.02.2022., 07:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2022.
|
Quote:
pikuli kaže:
nikako. jer je vlasnik zemljišta grad, a ne privatna osoba.
|
Netočno. Vlasnik zemljišta nije grad već pripada zgradi (izvod iz zemljišne knige)
|
|
|
25.02.2022., 16:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2011.
|
https://www.zakon.hr/z/241/Zakon-o-v...varnim-pravima
samo vidi kako ćeš taj posjed prikazati kao zakonit, istinit i pošten.
zakonit još ajde. ako se netko od stanara pobuni, tj. ne pristane, dokaži da nisi znao da taj dio nije tvoj i da ga nisi koristio kako bi kasnije mogao tražiti vlasništvo.
|
|
|
26.02.2022., 05:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2015.
|
Quote:
Zdenko-ZG kaže:
Napominjem da s obzirom na konfiguraciju tog zemljišnog pojasa moguće je više manje pristup samo kroz balkonska vrata iz mog stana. tako da taj pojas nitko od ostalih 8 stanara u ulazu nikad nije koristio niti je u tih 20 godina izarzio namjeru da koristi.
Po logici stvari i postoječoj situaciji smatrao sam da taj zemljišni pojas pripada na korištenje stanu tim više što nitko od ostalih stanara nije u proteklih 20 godina bilo čime prigovarao na moje korištenje istog, a svih tih 20 godina taj sam zemljiišni pojas sam uređivao i održavao.
|
ZVDSP regulira da građevina i zemljište na kojoj je sagrađena čine neodvojivu cjelinu. Ti već jesi suvlasnik na cijeloj nekretnini, jednako kao i svi drugi suvlasnici.
Stoga je besmisleno uopće raspravljati o nekom stjecanju dosjelošću po pitanju vlasništva.
Kada je u pitanju posjed, ti već odavno imaš miran posjed tog djela dvorišta. Koliko sam razumio , drugi suvlasnici zapravo i nemaju neki pristup u to dvorište osim kroz tvoj etažni dio (stan). Tko god bi htio tebi osporiti taj posjed, zapravo bi to mogao jedino tužbom.
U praksi, može se u međuvlasničkom ugovoru definirati da uz tvoj etažni dio (stan) ide i isključivo pravo korištenja tog djela čestice. To bi se moglo upisati i u etažni elaborat, ali opet uz suglasnost svih suvlasnika.
|
|
|
26.02.2022., 05:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2015.
|
Quote:
pikuli kaže:
|
Nije stanar, nego suvlasnik.
Taj drugi suvlasnik bi trebao u tužbi osporavati da mu posjed (ne) pripada.
Nakon što je on taj dio čestice uredio i samostalno ga koristi 20 godina.
|
|
|
26.02.2022., 11:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2019.
|
Quote:
Zdenko-ZG kaže:
|
Nikako. Trebali bi te priznati ostali suvlasnici.
|
|
|
06.11.2022., 01:41
|
|
U stvaranju...
Registracija: Nov 2005.
|
Imam neke livade i šume u Zagorju u suvlasništvu s rođacima koji su umrli. Sad se javila jedna od susjeda koja smatra da ima pravo na jednu od tih čestica na temelju dosjelosti jer da je ona obrađivala njivu. Ona ne živi isto tamo, nego povremeno dođe u vikendicu. Najprije me pitala da joj to poklonim, pa pokrenula PIP u kojem sam se usprotivio pa je povukla, pa me sad tuži.
U Zk i u katastru sam upisan ja. Kakve su mi šanse u sporu? Sve dokumente sam priložio, a i par svjedoka jer povremeno dolazim tamo, ali zašto bih ja morao obrađivati ili išta raditi na svojoj zemlji. Ona kaže da će njoj potvrditi neki drugi susjedi.
Po meni, ona je nepošteni posjednik jer je znala da nije njeno, zato me i pitala. Pogotovo jer se prekinuo rok od tih 20 godina kako piše u zakonu jer je od PIPa do tužbe prošlo par godina.
|
|
|
12.11.2022., 11:09
|
|
Na čelu kolone
Registracija: Aug 2022.
|
Osoba A, predstavite se!
Pozdrav svima!
Situacija:
Baba B1 kupuje 1970-neke od Posjednika P0 komad zemlje s kucom u drustvenom vlasnistvu koji je Posjedniku dat na upravljanje 1960-neke godine. Sklapaju ugovor na komadu papira. Originalno rjesenje o upravljanju/koristenju se gubi. To su godine u kojima je sve drustveno vlasnistvo.
Sedamdesetih i osamdesetih gdji B1 uredno dolaze racuni za struju i komunalno na tu adresu, na neku foru biva upisana u katastar kao posjednik cestice. Kasniji zahtjevi za otkup su joj odbijani.
Krajem devedesetih Baba B1 umire i zemlju nasljedjuje njen Sin S2 i upisuje se u katastar. On to nasljedstvo stavlja na prodaju kao jedno od brojnih za koje se ceka uknjizenje - sto je upitan navod.
Kupac K3 kupuje tu zemlju popusivsi pri tome tu pricu o cekanju uknjizenja, upisuje se uredno u katastru. 10 godina kasnije i Kupac K3 umire a zemlju nasljedjuje Nasljednica N4, koja se takodjer uspjesno upisuje u katastru.
Koja je tocno tumacenje situacije:
1) Nasljednica N4 je samo posten posjednik, ali ne i kvalificiran. Fali joj zakonitost. Treba joj 40 godina za dosjelost, tj jos 30. K3 se ne broji. Bio je se duzan informirati na Gruntovnici.
2) Nasljednica N4 je kvalificiran posjednik jer je rjesenje o nasljedjivanju zakonito. Treba joj 20 godina za dosjelost. K3 se ne broji. Bio je se duzan informirati na Gruntovnici.
3) Sin S2 je bio kvalificiran posjednik a kupac K3 se pretpostavlja za postenog jer je tada mnogo zemljista bilo neuknjizeno, ili jer se postenje pretpostavlja. Iz bilo kojeg razloga, proslo je 20 godina od kvalificiranog posjeda i doselost je moguca vec sada.
4) Sve kao i 3 ali posjed je samo posten, dosjelost je moguca tek za 40 godina od smrti Babe B1.
Hvala unaprijed na tumacenjima!
|
07.02.2023., 09:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2015.
|
Iza smrti roditelja polubrat i ja smo nasljedili obiteljski stan svaki po 1/2. Polubrat je konfliktna osoba i prepustila sam mu bez natezanja da se useli u stan. Otkad je uselio obišla sam stan par puta godišnje da vidim u kakvom je stanju, nisam ulazila. Već duže tamo nemam ni prebivalište ni boravište. Uglavnom, ne koristim i ne održavam stan ali sam i dalje vlasnik 1/2.
1) Smije li polubrat nakon dovoljno godina upotrebe stana na temelju dosjelosti tražiti da se moja polovica vlasništva prenese na njega? Ne pristajem na to, zanima me samo je li to zakonski moguće?
2) Polubrat nema djece, nije u braku, ali je u izvanbračnoj zajednici. Dosta je stariji od mene. Ako umre, na koliki dio njegove 1/2 stana imam pravo ja, a na koliki dio njegova partnerica?
Hvala unaprijed
|
|
|
07.02.2023., 11:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2008.
|
Quote:
BYurek kaže:
Iza smrti roditelja polubrat i ja smo nasljedili obiteljski stan svaki po 1/2. Polubrat je konfliktna osoba i prepustila sam mu bez natezanja da se useli u stan. Otkad je uselio obišla sam stan par puta godišnje da vidim u kakvom je stanju, nisam ulazila. Već duže tamo nemam ni prebivalište ni boravište. Uglavnom, ne koristim i ne održavam stan ali sam i dalje vlasnik 1/2.
1) Smije li polubrat nakon dovoljno godina upotrebe stana na temelju dosjelosti tražiti da se moja polovica vlasništva prenese na njega? Ne pristajem na to, zanima me samo je li to zakonski moguće?
2) Polubrat nema djece, nije u braku, ali je u izvanbračnoj zajednici. Dosta je stariji od mene. Ako umre, na koliki dio njegove 1/2 stana imam pravo ja, a na koliki dio njegova partnerica?
Hvala unaprijed
|
1) NE. Vlasništvo je neotuđivo
2) Ne znam. Mislim da se između braće ne dijeli. Da ćeš opet imati 1/2 stana
|
07.02.2023., 12:09
|
|
u prolazu
Registracija: Mar 2011.
|
ne bi li se trebalo djeliti na roditelje pa na braću ukoliko roditelji nisu živi?
|
|
|
07.02.2023., 12:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2021.
|
Quote:
nidi kaže:
2) Ne znam. Mislim da se između braće ne dijeli. Da ćeš opet imati 1/2 stana
|
Prvi nasljedni red čine potomci, posvojenici te bračni partner pri čemu svi nasljednici prvoga nasljednog reda dijele imovinu na jednake dijelove.
Pritom treba naglasiti da je u pravima nasljeđivanja izvanbračni partner (zajednica osoba istoga spola) izjednačen s bračnim drugom.
Iza njih su u drugom nasljednom redu ostaviteljevi roditelji, braća i sestre te njihovi potomci. Ako ostavitelj nije imao potomke ostaviteljevi roditelji nasljeđuju jednu polovicu ostavine podijeljenu na jednake dijelove, a drugu polovicu nasljeđuje bračni dug (izvanbračni partner).
Ako je jedan ostaviteljev roditelj umro prije ostavitelja koji nije ostavio bračnog druga i potomke, dio ostavine koji bi mu pripao da je nadživio ostavitelja nasljeđuju njegova djeca (ostaviteljeva braća i sestre), njegovi unuci i praunuci i njegovi daljnji potomci, po istim pravilima za slučaj kad ostavitelja nasljeđuju njegova djeca i ostali potomci.
Ako su oba ostaviteljeva roditelja umrla prije ostavitelja koji nije ostavio bračnog druga i potomke, dio ostavine koji bi svakome od njih pripao da je nadživio ostavitelja nasljeđuju potomci po istim principu koji bi vrijedio za ostaviteljeve potomke da ih je imao.
|
|
|
07.02.2023., 14:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2015.
|
Quote:
nidi kaže:
|
Šta se onda vlasništvo temeljem dosjelosti može stjecati samo ako je vlasnik na papiru umro ili nije poznat?
Quote:
grummer kaže:
Prvi nasljedni red čine potomci, posvojenici te bračni partner pri čemu svi nasljednici prvoga nasljednog reda dijele imovinu na jednake dijelove.
Pritom treba naglasiti da je u pravima nasljeđivanja izvanbračni partner (zajednica osoba istoga spola) izjednačen s bračnim drugom.
Iza njih su u drugom nasljednom redu ostaviteljevi roditelji, braća i sestre te njihovi potomci. Ako ostavitelj nije imao potomke ostaviteljevi roditelji nasljeđuju jednu polovicu ostavine podijeljenu na jednake dijelove, a drugu polovicu nasljeđuje bračni dug (izvanbračni partner).
...
|
Roditelji više nisu živi, dvoje djece je dobilo svako po 1/2 stana. Drugo dijete nema potomaka, ima izvanbračnu partnericu. Ovo što ste spomenuli nasljedne redove, to znači da ako partnerica prihvati cijelu 1/2 pokojnog partnera, da brat pokojnog nema pravo na ništa od toga? Jer mi nije jasno, po citiranom iznad ako ostavitelj nije imao potomke, roditelji nasljeđuju pola a partner pola, ali što ako roditelji nisu živi? Partner nasljeđuje sve a braća ništa? A braća i roditelji su u istom nasljednom redu?
|
|
|
07.02.2023., 17:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2019.
|
Quote:
BYurek kaže:
Hvala unaprijed
|
1) Ne može.
2) Njegovu polovicu će naslijediti nevjenčana supruga.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 16:24.
|
|
|
|