|
|
14.09.2017., 17:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2015.
|
Quote:
europe2seoul kaže:
Zasto bi se uopce vozio u leru????
Ja to nikad ne radim i nije preporucljivo uopce.
Prije nego sto se auto komplet zaustavi stisnem kuplung da se motor ne ugasi i onda stavim u ler ili u prvu pa krenem opet.
|
A šta će mu bit ako zadnjih 5-10 metara pređe u leru? 
|
|
|
14.09.2017., 19:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Quote:
europe2seoul kaže:
Zasto bi se uopce vozio u leru????
Ja to nikad ne radim i nije preporucljivo uopce.
Prije nego sto se auto komplet zaustavi stisnem kuplung da se motor ne ugasi i onda stavim u ler ili u prvu pa krenem opet.
|
što veća "brzina" 3. 4.5ta , auto će prije počet cukat...dakle...vozit u brzini do samog zaustavljanja je moguće u 1.
kod tebe vidim da motor ima velika gušenja i stresove dok ne odlučiš skisnut kvačilo...
|
|
|
14.09.2017., 19:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2008.
|
Quote:
ex conn kaže:
što veća "brzina" 3. 4.5ta , auto će prije počet cukat...dakle...vozit u brzini do samog zaustavljanja je moguće u 1.
kod tebe vidim da motor ima velika gušenja i stresove dok ne odlučiš skisnut kvačilo...
|
velika gusenja ? gusenja cega? dovod goriva se prekida kada pustis gas i auto ide po inerciji kod iole modernih motora. a i nisam napisao da ides od 90 kmh u petoj do 0 kmh nego da presaltas u nizu ali ne moras kao automatik religiozno jednu po jednu sve do prve. mozes se dofuravati sa 20-30 na sat do zadnjeg na semaforu i zakociti i stati sa kuplungom u trecoj i motoru nis nece biti ili to napraviti kada si nesto prije presaltao u drugu.
|
|
|
15.09.2017., 10:32
|
|
Bike rider
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
Linpus kaže:
Pa nije mi jasno kako odvesti zadnji dio, npr. zadnjih 10 metara, ja sam u drugoj, ako nastavim usporavati, auto ce se ili ugasiti ili cu ostaviti 10 metara razmaka između mene i vozila ispred. Druga opcija je da kasnije pocnem kociti, ali tada moram jace kociti. I treca opcija je da kad osjetim da se auto gusi u drugoj da stisnem kvacilo i tako prođem još tih par metara...
|
Ma samo stisni kvačilo. Čim broj okretaja pada ispod 1000 slobodno stisni kvačilo, par metara klizanja u leru nije nikakav problem. Gore mu je ostaviti ga u brzini i gušiti ga kočnicom. Na 800 okretaja je već ler gas, samo mučiš auto.
|
15.09.2017., 12:15
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jun 2017.
|
Quote:
Linpus kaže:
Znaci u biti je najbolje iz druge prebaciti u ler i lagano se zaustaviti (kada govorimo o kontroliranoj situaciji s jasnim zaustavnim putem), što manje vožnje s kvačilom...
|
da..prva brzina je samo za kretanje
|
|
|
11.09.2018., 21:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2017.
|
Dakle, nedavno položila i nakon dizela u autoškoli sad vozim benzinca.
I majko mila koja razlika  Uz to živim u Rijeci, dakle di god krenem uzbrdica.
E sad, u aš smo sve uzbrdice rješavali na vagi, klasična priča kako uče, digneš kvačilo do "vage" lagano prebaciš nogu s kočnice na gas i fino kreneš bez da odeš centimetar iza.
Na ovom autu nema šanse jer se bez gasa odmah gasi, dakle držanje auta na samo na "vagi" nemoguće! Uz to je fuuul nisko taj bitting point, doslovno 2 centimetra od poda.
Sad kako da izvodim kretanja. Trenutno koristim ručnu koja je ok za veće uzbrdice samo što sam jebeno spora tako, dok ja to sve namjetim i pustim već mi trube iza  S tim da mi je sam instruktor rekao da na benzincu najbolje da krećem uvijek s ručnom na uzbrdici.
Ali blesavo mi za ove male uzbrice dizat ručnu, pa eto da li mi netko može objasniti kako krenuti bez da odem iza, ili ako već odem da nije previše?
Šta bi trebala naglo pustit kočnicu i u isto vrijeme ulovit malo gasa i kvačilo di lovi? Dal da to vježbam ili da ispraksiram ručnu pa samo nju koristim?
|
|
|
11.09.2018., 21:28
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Nov 2002.
|
samo ti koristi rucnu
s vremenom ces dobiti osjecaj za to kad ti treba i kad mozes samo prebaciti nogu na gas i koliko gasa dati
vagu pokusaj izbjegavati, ako govorimo o tome da drzis auto na kuplungu, to je recept za ceste izmjene kosare
|
|
|
11.09.2018., 21:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2009.
|
Kako si naucio na dizelasu, moguce je nauciti i na benzincu. 12 godina benzinaca, vaganje, i prije pola godine kupio prvog dizelasa. Znaci filing nula bodova, ali da je lakse kretati na ravnom i uzbrdo - puno je lakse na dizelu. Svakako vjezbaj s rucnom jer ti to u Rijeci zbilja treba. Ili brzo prebacivanje kocnica-gas. Barem imas gdje vjezbati 
|
11.09.2018., 22:02
|
|
Pila žaga testera
Registracija: May 2008.
|
Imaš obrtomjer? Nauči dati gas do točno određenog broja okretaja i zadržati nogu na točno tim okretajima. Recimo, 1.500 ili 2.000, ne znamo koji je auto, pa ne znamo niti kako kreće uzbrdo.
Kada to naučiš, samo trebaš dodati uz davanje gasa do tih okretaja i puštanje kvačila do baš one točke gdje počinje hvatati.
Znači - prvo u leru, auto topal i stoji. Vježbaš maknuti nogu s kočnice i brzo dodati gas do tig obrtaja. Kada to usavršiš (a sigurno će ti trebati samo nekoliko pokušaja), dodaš i kvačilo, negdje na ravnom. Pazi da se ne zabiješ u nekoga, najbolje uvježbati na pustom mjestu.
Nije ništa komplicirano, ide to! 
|
11.09.2018., 22:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2014.
|
Kretanje i nožnom i ručnom zahtijeva vježbu. Kad rabiš ručnu imaš jedan ud više za koordinirati, ali nemaš brzog prebacivanja s kočnice na gas - ja tvrdim da je s ručnom lakše. Slažem se sa Sashom da vagu ne koristiš.
Svaki ispravan auto će krenuti na uzbrdici bez gasa. Samo je pitanje koliko će mu vremena za to trebati. Vježbanje bez gasa je korisno za steći osjećaj za kuplung i za precizne manevre, ali u normalnom prometu uvijek koristiš (i) gas.
|
|
|
11.09.2018., 22:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Svaki ispravan auto će krenuti na uzbrdici bez gasa? Od kud ti to? Pa meni je peugeot jedva na ravnom htio krenut bez gasa, i to sam hebeno sporo moral pustit kvačilo, iako je bio dizel. Sad imam benzinca i ista stvar kao s peugeotom, jedino je kvačilo puno mekše.
|
|
|
11.09.2018., 22:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2014.
|
Svi moderniji auti (čitaj: većina njih u zadnjih 25 godina) su u stanju sami održavati uvijek isti broj okretaja dok je gas pušten, samo treba malo nježnosti s kuplungom. A neki ovdje su dokazali da ide i na benzincu iz 80ih s nula elektronike (googlaj: toyota kreće bez gasa, ima filmića).
|
|
|
12.09.2018., 00:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2017.
|
Dakle, osim ručne koja je solidna solucija ali nepraktična u situacijama gdje treba brzo izreagirati ili recimo da sam u koloni na uzbrdici gdje mi je puno lakše nožnim komandama dozirati.
Kako točno izmanevrirati a da ne odem iza? Dakle stisnuta mi je kočnica i kvačilo. Trebam istovremeno kako dignem nogu sa kočnice pritisnuti gas do tih idealnih obrtaja i u isto vrijeme dignuti kvačilo do kud lovi? Dakle cap-cap objema nogama istovremeno? Ako je tako onda mi nema druge nego na neko napušteno brdo i ponavljat dok mi ne sjedne u mišićnu memoriju.
I da, moj auto je iz 2010, Mazda i nema šanse ga samo na kvačilu krenuti. Kao što kaže blackeagle1, ni na ravnom, kamoli na uzbrdici. Tj može na ravnom ako ga u milimetar pogodim ali i ići će toliko, milimetarski sporo. Na uzbrdici da idem to pogađat već bi se zabila u nekog iza  il bi se ugasio.
|
|
|
12.09.2018., 00:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2015.
|
Ma vjezbaj s rucnom i to je to. Osobno mi je tako lakse i brze nego vaga, a i stedis kvacilo. Takoder vozim benzinca samo jos starijeg i vjerojatno slabijeg od tvog i moze se i s vagom, ali kazem, ja sam brzi i lakse mi je s rucnom. Inace ja krecem ovako, dodam gasa nesto vise nego na ravnom i krenem otpustat kvacilo, kada osjetim da je auto "legnuo" spustam rucnu, dodam jos malo gasa i to je to. Nakon malo vjezbe, tako ces biti brza nego s vagom.
|
|
|
12.09.2018., 05:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Samo vjezbaj i budes naucila s vremenom...al nemoj u prometu nego nađi neko sigurno mjesto di sve to možeš bez problema napraviti.
I za manje uzbrdice je vaga ok al za jače ručnu koristi.
Nema smisla spalit kuplung ak netreba...
|
12.09.2018., 07:15
|
|
uz čašu ja provodim dane
Registracija: May 2007.
|
Nije sramota kretati pod rucnom.
Bolje nego da ti se auto ugasi a vec si izasla jednim dijelom na cestu ili da ti ja auto na vagi 5-6 sekundi na svakoj uzbrdici. U Rijeci bi to znacilo brzu smrt kvacila.
|
12.09.2018., 07:30
|
|
In 5th gear
Registracija: Nov 2007.
|
sa svakim benzincem i dizelasem mozes normalno krenit bez imalo gasa, vec je u vise navrata dokazano, cak i na uzbrdici (osim bas nekih ekstrema).
ovdje jedino moras stec praksu, a to jedino ide uz vjezbu. moja preporuka, ako si medju prvima na semaforu je da pratis svitla na pjesackom prijelazu, pa kad ona otidju u crveno, vec sve pomalo pripremis za polazak. kuplung namisti blago tek toliko da pocme vatat, a onda brzi prijelaz desnom s kocnice na gas, a koji za pocetak mozes lagano pulsirat, das vise nego triba, pa popustis, prakticki se malo igrat s gasom dok ne skuzis najbolji omjer, a istovremeno relativno brzo pustis kuplung.
|
|
|
12.09.2018., 09:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2007.
|
Jebale vas te današnje autoškole, što vam automatika ne daju da na njemu učite. Kad položiš na Skali 55 sa plinom na flanđu (a naučiš vozit na ćuniranoj Peglici sa 27+ ks) nema majci da ti i jedan auto bude problem.
BTW - vaga je recept za zajebat se i skurit kuplung, ručna je zakon. Jel hill-holder djeluje na kuplung ili na kočnice?
|
|
12.09.2018., 09:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2008.
|
Pa i nije baš, ak znaš kak. Meni treba točno sekunda da krenem. I još možda jedna da pustim kuplung do kraja. Ta druga bi bila i nepotrebna da mi bivši meho zna složit kuplung.... Nov, ima 40-ak tisuća, od prvog dana lovi gore. Al auto je tak i onak na odlasku, a na ravnici i kod ostalih šaltanjai ne smeta.
Poslano sa mog HUAWEI VNS-L21 koristeći Tapatalk
|
12.09.2018., 09:43
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Nov 2002.
|
Quote:
Most likely kaže:
Dakle, osim ručne koja je solidna solucija ali nepraktična u situacijama gdje treba brzo izreagirati ili recimo da sam u koloni na uzbrdici gdje mi je puno lakše nožnim komandama dozirati.
Kako točno izmanevrirati a da ne odem iza? Dakle stisnuta mi je kočnica i kvačilo. Trebam istovremeno kako dignem nogu sa kočnice pritisnuti gas do tih idealnih obrtaja i u isto vrijeme dignuti kvačilo do kud lovi? Dakle cap-cap objema nogama istovremeno? Ako je tako onda mi nema druge nego na neko napušteno brdo i ponavljat dok mi ne sjedne u mišićnu memoriju.
I da, moj auto je iz 2010, Mazda i nema šanse ga samo na kvačilu krenuti. Kao što kaže blackeagle1, ni na ravnom, kamoli na uzbrdici. Tj može na ravnom ako ga u milimetar pogodim ali i ići će toliko, milimetarski sporo. Na uzbrdici da idem to pogađat već bi se zabila u nekog iza  il bi se ugasio.
|
nije do auta, do tebe je
nazalost su te propustili nauciti u autoskoli i sad to moras nadoknaditi
ali moze se i nije bauk, samo stvar osjecaja
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:19.
|
|
|
|