Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo

Gospodarstvo Novac, profit, blagostanje. Kako doći do toga?
Podforumi: Kriptovalute, Dionice, Ostali oblici investiranja, Banke, osiguranja, krediti, Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 27.03.2025., 22:29   #3021
Quote:
johndunbar kaže: Pogledaj post
Jos 4 dana do prezentacije robotaksija sa petom razinom autonomije.
Pa kaj su tak blesavi da su si opet dali neki rok kojeg nemogu odraditi?
il se misli na prvi april?
Old 27.03.2025., 22:42   #3022
Ovo je nešto stvarno bizarno

https://autonet.bug.hr/video/verne-o...u-voznji-48598

Ne kužim jel se to netko zajebava ili šta?
Old 28.03.2025., 00:13   #3023
Ne kužim što izvode, prije 10+ godina su imali ono pilarsko vozilo na daljinski pogon i još je bilo sklopivo. Ispada da su nazadovali za cijelo ovo vrijeme.
Fitz is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2025., 08:34   #3024
Quote:
vamvam kaže: Pogledaj post

Ovo je stvarno za divljenje, ovak nekaj se ne viđa cesto - samo tako naprijed
misterNo80 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2025., 08:38   #3025
Quote:
vamvam kaže: Pogledaj post
Cisti Level 5.
As promised.
(And signed!)
NOT!

Drastične situacije, zahtijevaju drastične mjere!
freelancer is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2025., 08:53   #3026
Quote:
werdas kaže: Pogledaj post
Pa kaj su tak blesavi da su si opet dali neki rok kojeg nemogu odraditi?
il se misli na prvi april?
https://www.index.hr/mobile/vijesti/...raga__ostalo_m

Quote:
Naime, za nešto manje od dva mjeseca ova tvrtka morat će pokazati 60 prototipova robotaksija, uključujući razvoj platforme za autonomna vozila i baterijskih sustava te moraju biti obavljena testiranje prototipova i sustava za autonomnu vožnju.

Pokušali smo doznati hoće li u tome uspjeti na vrijeme. U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kažu nam kako je "u tijeku proces izrade i odobravanja verifikacijskih prototipova koji se koriste za testiranje specifičnih tehnologija i sustava vozila".

No, zanimljivo je da u Ministarstvu koje vodi ministar Oleg Butković ne znaju koje tijelo uopće odobrava verifikacijske prototipove, no očekuju ih sa zadnjim danom ožujka ove godine, kada je i krajnji rok.
Old 28.03.2025., 10:20   #3027
taj video je ipak vjerojatno navlakusa, da kroz koji dan pokazu kako imaju puno vise (ali ne dovoljno)...
gmit is online now  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2025., 10:58   #3028
Oni puno energije troše na svađanje sa ljudima koji ukazuju na njihove gluposti. Baš su neozbiljni.
Old 28.03.2025., 12:49   #3029
Rimac pokazao robotaksi Verne: "Unutra više prostora nego u velikom Mercedesu"

Quote:
Izvršni direktor Vernea Marko Pejković ističe da je kompanija pokrenula proces odobrenja prototipova, ali da je dio vozila još uvijek u izradi te se prototipovi postupno u serijama šalju na verifikaciju.

"Trenutačno je u procesu odobrenja prva serija vozila. Važno je naglasiti kako će svih 60 prototipova verificirati RH do trenutka slanja zahtjeva za isplatu Europskoj komisiji. Prototipovi nisu namijenjeni krajnjim korisnicima, već isključivo za tehničku evaluaciju i demonstraciju određenih komponenti uz prisustvo sigurnosnih vozača“, naveo je Pejković.

Navodi se kako Verne, u suradnji s tehnološkim partnerom Mobileyem, od lipnja prošle godine provodi testiranja i demonstraciju sustava autonomne vožnje na zagrebačkim prometnicama, kao i da su testna autonomna vozila sa sigurnosnim vozačima već prošla frekventna područja, uključujući centar Zagreba, Novi Zagreb i zagrebačku zračnu luku, pokrivajući ukupno područje od oko 90 kilometara četvornih.

Uz to, mapiran je cijeli Zagreb, za što je trebalo preko 500 sati vožnje i više od 11.700 prijeđenih kilometara po svim vremenskim uvjetima kako bi se pokrilo cijelo područje buduće Verne usluge. Početkom ove godine, testiranja su proširena na korisničku aplikaciju za naručivanje vožnje te admin portal - sustav preko kojeg će se pratiti cijela flota vozila.

Završena temeljna konstrukcija Verne tvornice
Na jesen će se, ističe se u priopćenju, značajno povećati opseg testiranja, a povećat će se i flota testnih autonomnih vozila. Pejković navodi i da brzim tempom napreduje izgradnja proizvodnog pogona za autonomna električna vozila u Lučkom, koja je započela početkom godine.

Na lokaciji novog poslovnog parka od 10 hektara - VGP Parka Zagreb, već je završena temeljna konstrukcija Verne tvornice od 28.500 metara kvadratnih. Ugrađeni su svi nosivi stupovi i 95 posto krovnih greda, a početkom travnja započinje ugradnja krovnog pokrova.

Po završetku radova, tvornica će biti opremljena najmodernijom tehnologijom za proizvodnju, sklapanje i testiranje autonomnih vozila te će otvoriti do 400 novih radnih mjesta. Plan je da se Verne vozila proizvode u zagrebačkoj tvornici i da se ta vozila izvoze na globalna tržišta.
dotur tonci is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2025., 14:25   #3030
Znaci k**cina, opet sve kasni, "bit ce", "slijedece godine" itd. Svejedno je kad ce bit kad nikad nece biti ono sto su napisali u NPOO-u.
Old 28.03.2025., 14:51   #3031
Ja sam malo priglup čovjek, pa molim nekog pametnijeg da mi pojasni sljedeće:

Ako je sistem automatske vožnje kupljen u Izraelu, a završni radovi se rade u UK, kog su nježnika EU i Hrvatska davali novac za ovaj projekat?
OutOfOffice is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2025., 15:12   #3032
Quote:
OutOfOffice kaže: Pogledaj post
Ja sam malo priglup čovjek, pa molim nekog pametnijeg da mi pojasni sljedeće:

Ako je sistem automatske vožnje kupljen u Izraelu, a završni radovi se rade u UK, kog su nježnika EU i Hrvatska davali novac za ovaj projekat?
Svima je to čudno samo je Plenkiju to u redu.
I ostatku vladajuće koalicije naravno.

Meni je ovaj detalj zapeo u teksu gore:
Važno je naglasiti kako će svih 60 prototipova verificirati RH do trenutka slanja zahtjeva za isplatu Europskoj komisiji.
Kaj nije ta lova već isplaćena?
Nije da sumnjam u HR verificiranje to bude prošlo bez problema ali da je EU isplatila samo dio love a ne sve to mi je čudno.
Old 28.03.2025., 15:20   #3033
Quote:

Važno je naglasiti kako će svih 60 prototipova verificirati RH do trenutka slanja zahtjeva za isplatu Europskoj komisiji.
Nije da sumnjam u HR verificiranje to bude prošlo bez problema ali da je EU isplatila samo dio love a ne sve to mi je čudno.
Garantirano ovaj prevarant Rimac neće ni centa vratiti. Pomoć će mu HDZ-ovi birokrati da zavaraju EU birokrate. Nitko tu nema pojma o autonomnoj vožnji.
Old 28.03.2025., 15:55   #3034
Quote:

Mislim da je isplatila samo dio love jer je cijeli NPOO isao u etapama ovisno o realizaciji. Ako su ispunjeni odredjeni ciljevi onda se odobrava slijedeca isplata itd.
Old 28.03.2025., 16:05   #3035
Skužio sam da RH već ima tu lovu i da ju prosljeđuje Rimcu a ne da je sve to još na EU računu. Al opet ak RH validira onda nema strahova nikakvih.
Old 28.03.2025., 16:29   #3036
Ali mjesta za noge, ima.
Plusic.
Autonomne voznje, nema.
Minusic.

Drastične situacije, zahtijevaju drastične mjere!
freelancer is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2025., 18:46   #3037
Quote:
Skužio sam da RH već ima tu lovu i da ju prosljeđuje Rimcu a ne da je sve to još na EU računu. Al opet ak RH validira onda nema strahova nikakvih.
To bi ministar Butković trebao odobriti. Prošli put su isto tražili neke pare prije nego su zadovoljili uvjete pa im nije potpisao.
Old 29.03.2025., 11:31   #3038
Quote:
freelancer kaže: Pogledaj post
Ali mjesta za noge, ima.
Plusic.
Autonomne voznje, nema.
Minusic.
A ti sad isto cjepidlacis. Najvaznija je u svemu tome "mothership" praonica, AI je tu sekundaran.
Old 29.03.2025., 22:47   #3039
Quote:
dotur tonci kaže: Pogledaj post
Rimac pokazao robotaksi Verne: "Unutra više prostora nego u velikom Mercedesu"

Mati Rimcu: Pakiraj kofere.

P.s. Reci i 'frendovima'.
Old 29.03.2025., 23:33   #3040
Rimac probio još jedan rok, obećava nešto što ne postoji. Hoće li vratiti EU novac?
Piše: Ilko Ćimić

Quote:
"SPECIFIKACIJE su usklađene s ciljevima projekta i uvjetima odobrene državne potpore", stoji u današnjem priopćenju Rimčevog startupa Verne, koji je korisnik bespovratne potpore vrijedne 179.4 milijuna eura. No, je li to baš tako?

Naime, glavni cilj projekta iza kojeg stoji tvrtka Mate Rimca i za koji je dobila proračunski novac je "potpuno autonomno električno vozilo pete razine autonomije".

Problem je u tome što nitko u svijetu nema vozilo pete razine autonomije, kao i da ga najoptimističniji inženjeri i najnaprednije tvrtke predviđaju tek krajem desetljeća, a Rimac u isto vrijeme tvrdi da ima i specifikaciju za takvo vozilo.

Dodatni problem je što je Rimac probio još jedan rok, no o tome više nešto kasnije.
dotur tonci is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:10.