Natrag   Forum.hr > Društvo > Filozofija

Filozofija Misaone teme lišene dogme

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 23.05.2025., 11:53   #3041
Quote:
Leteća kaže: Pogledaj post
Hm, jedino njih još nisam probala. Koje preporučuješ?
Svejedno. Nikotin je nikotin.
Old 23.05.2025., 13:21   #3042
Quote:
Sigmund kaže: Pogledaj post
Svejedno. Nikotin je nikotin.
Kako je moguće da je priroda stvorila drogu koja je korisna za ljudski mozak i štetna za sve ostalo? To ne može biti slučajno.
Old 23.05.2025., 20:42   #3043
Quote:
Hm, jedino njih još nisam probala. Koje preporučuješ?
Bilo koje ljepljive , samo zaljepiš na usta.
Orah is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.05.2025., 20:46   #3044
Quote:
Kako je moguće da je priroda stvorila drogu koja je korisna za ljudski mozak i štetna za sve ostalo? To ne može biti slučajno.
Naravno da nije slučajno. Npr. Hegel je slučajnost izbacio iz svog sistema i filozofije.
( To pominje u uvodu Istorije filozofije ,I knjiga, kad se obraća svojim studentima koji su revno hvatali bilješke i koji su pobjegli od Šopenhauera )
Orah is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2025., 16:22   #3045
Quote:
Jednostavko kaže: Pogledaj post
Ja ih ne bacam, nego malo popalim s cigaretom. Tako se rupa dalje ne proširuje.
vidiš, slična učinkovita tehnička ideja se aplicira i na pukotinama rezne ‘cirkularne’ pile. Ne širi se, a naprezanja su tisuće puta intenzivnija.
Thorh is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.05.2025., 16:33   #3046
Quote:
Orah kaže: Pogledaj post
Bilo koje ljepljive , samo zaljepiš na usta.
Thorh is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2025., 08:44   #3047
Etičko pitanje.

Ako smo nešto trebali učiniti, a nismo, da li je s moralnog gledišta svejedno jesmo li to propustili zbog neodlučnosti ili zbog odluke da to ne učinimo?
Jednostavko is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2025., 09:21   #3048
Quote:
Etičko pitanje.

Ako smo nešto trebali učiniti, a nismo, da li je s moralnog gledišta svejedno jesmo li to propustili zbog neodlučnosti ili zbog odluke da to ne učinimo?
Kako ja to sam sebi tumačim, nije svejedno. Iz ispravnog mišljenja proizlazi ispravno ponašanje, sve je to jedan krug odgovornosti i cjelina. Opet, iz mog gledišta na etiku i moral nisu jedino posljedice bitne.
Old 28.05.2025., 09:23   #3049
Quote:
Etičko pitanje.

Nije svejedno. Odluka je izraz naše volje, a iza 'neodlučnosti' može stajati svašta.
Old 28.05.2025., 09:30   #3050
Slažem se s oboje od vas.

Samo bih dodao da i neodlučnost može biti izraz volje da se ispravno odluči, ali se u tome ne uspijeva.
Jednostavko is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2025., 09:41   #3051
Quote:
Slažem se s oboje od vas.

Samo bih dodao da i neodlučnost može biti izraz volje da se ispravno odluči, ali se u tome ne uspijeva.
Itekako.
Old 28.05.2025., 17:27   #3052
Da li je to točno? Zašto je ili nije?!

“Povjesni zapisi su često fragmentirani, oblikovani biasima onih koji su ih dokumentirali.”
Thorh is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2025., 18:10   #3053
Quote:
Weekend Warrior kaže: Pogledaj post
Opet, iz mog gledišta na etiku i moral nisu jedino posljedice bitne.
Vidim da kažeš etika "i" moral. To znači da razlikuješ ta dva pojma. Ovdje se često ti pojmovi koriste kao sinonimi. Etika je zapravo filozofska disciplina čiji je predmet moral. Filozof koji se bavi moralom je etičar, a ne moralist. Međutim, kod Hegela se razlikuje "Moralität" (moralnost) i "Sittlichkeit" (etičnost), premda se ova druga riječ ponekad prevodi kao "običajnost".
Jednostavko is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2025., 18:15   #3054
Quote:
Thorh kaže: Pogledaj post
“Povjesni zapisi su često fragmentirani, oblikovani biasima onih koji su ih dokumentirali.”
Ne "često" nego uvijek, nužno su "fragmentirani, oblikovani biasima onih koji su ih dokumentirali". Jer je nemoguće učiniti ono što se traži na američkim sudovima, reći "istinu [to je moguće], cijelu istinu [to je nemoguće] i ništa osim istine [to je moguće]". Uzmi bilo koju situaciju i pokušaj je cijelu opisati - nemoguće, uvijek ćeš beskonačno mnogo toga izostaviti što bi se moglo reći o toj situaciji. Opisat ćeš, i ako si najdobronamjerniji i odlučan biti najnepristraniji, ono što ti smatraš da je relevantno, a izostaviti ono što smatraš da nije relevantno. A to što smatraš relevantnim izravno slijedi iz tvojih "biasa". Dakle to je neizbježno.
nitko drugi is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2025., 18:21   #3055
Quote:
nitko drugi kaže: Pogledaj post
Ne "često" nego uvijek, nužno su "fragmentirani, oblikovani biasima onih koji su ih dokumentirali". Jer je nemoguće učiniti ono što se traži na američkim sudovima, reći "istinu [to je moguće], cijelu istinu [to je nemoguće] i ništa osim istine [to je moguće]". Uzmi bilo koju situaciju i pokušaj je cijelu opisati - nemoguće, uvijek ćeš beskonačno mnogo toga izostaviti što bi se moglo reći o toj situaciji. Opisat ćeš, i ako si najdobronamjerniji i odlučan biti najnepristraniji, ono što ti smatraš da je relevantno, a izostaviti ono što smatraš da nije relevantno. A to što smatraš relevantnim izravno slijedi iz tvojih "biasa". Dakle to je neizbježno.
thx. na preciziranju.
Thorh is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2025., 18:42   #3056
U hrvatskom rječniku nisam našao riječ "bias". Iz konteksta bih zaključio da je to nešto gdje nema objektivnosti.
Jednostavko is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2025., 18:47   #3057
Quote:
U hrvatskom rječniku nisam našao riječ "bias". Iz konteksta bih zaključio da je to nešto gdje nema objektivnosti.
Predrasuda.

Edit: 'Pristranost' bi ipak bila bolji prijevod.
Old 28.05.2025., 19:24   #3058
Quote:
Predrasuda.
Da , tvoj bias je da sam ja trol pa onda sve moje upise tako vidiš.
Orah is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2025., 19:32   #3059
Quote:
nemoj se ovdje ograničavati na: “crno na bijelo.”
Thorh is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.05.2025., 19:56   #3060
Quote:
Predrasuda.

Edit: 'Pristranost' bi ipak bila bolji prijevod.
Hvala. Znači bio sam blizu, jer pristran je onaj tko nije objektivan.

Quote:
nitko drugi kaže: Pogledaj post
Podsjetio si me na jednu rečenicu iz Hegelove Znanosti logike. Da sad ne tražim, on kaže da "filozofija nije priča o onome što se događa, nego govor o onome što je istinito u onome što se događa". Ovdje je vidljivo da točan opis događaja, po Hegelu, nije isto što i istina. On bi vjerojatno rekao da nije problem što se beskonačno mnogo toga izostavlja kad se govori o prošlim događajima, jer to ipak ne znači da se izostavlja istina. Što se tiče pristranosti (biasa), to je nedostatak volje ili sposobnosti da se govori objektivno.
Jednostavko is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:19.