Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo

Gospodarstvo Novac, profit, blagostanje. Kako doći do toga?
Podforumi: Kriptovalute, Dionice, Ostali oblici investiranja, Banke, osiguranja, krediti, Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 14.03.2025., 20:47   #3041
Quote:
mr_dark kaže: Pogledaj post
Sam si si odgovorio, nema netiranja tj. vrijeme netiranja je 200µsec.
Brojilo ima interval usrednjavanja 15 minuta, kakvih 200 mikrosekundi pobogu?
karlek_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2025., 21:10   #3042
U tih 15 minuta posebno računa uzetu a posebno predanu energiju. Ne netira ih ..
MaliMravac is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2025., 22:55   #3043
Quote:
Neće biti netiranja.
Brojilo će mjeriti koliko si potrošio i koliko si poslao u mrežu.
dali to znači da sad za svu struju koju kao višak preko dana gurnemo u mrežu hep će odmah pretvorit u eure i da ćemo dobit 80% cijene- cca. 0,067eur,
i onda ćemo po danu i naveče vući svoje kilovate od hepa nazad u punoj cijeni + mrežarina + naknade + porez po cca. 0,15eur
Old 14.03.2025., 23:04   #3044
Quote:
tomy2010 kaže: Pogledaj post
dali to znači da sad za svu struju koju kao višak preko dana gurnemo u mrežu hep će odmah pretvorit u eure i da ćemo dobit 80% cijene- cca. 0,067eur,
i onda ćemo po danu i naveče vući svoje kilovate od hepa nazad u punoj cijeni + mrežarina + naknade + porez po cca. 0,15eur
Tako je
blacky7 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2025., 23:13   #3045
A za 10 godina ce ti taj visak dodatno umanjiti za omjer prezeto/predano pa ce ti ljetni visak teziti 0 i zimske rate ces plscati ko da nemas fne

Ako ta itmjena sad ne prode proci ce za godinu dvije tri....
Edgar The Titanodur Master i Titanodur su zaštičena imena Edgar Investa. Edgar Consulting OPG za proizvodnju krastavaca, distribuciju toplote i optimizaciju duvanja dio je Edgar Investa. Edgar invest je podružnica Edgar Solar Power Inc. Sva prava pridržana
Edgar is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2025., 23:52   #3046
Pa nije baš tak crno.
Možeš li potkrijepiti tu svoju izjavu konkretnim primjerom?
Probaj si staviti računicu na papir pa ćeš vidjeti da će biti lošije nego sad ali ne baš tako loše.
Niti će ljetni iznosi težiti prema nuli, niti će zimske rate biti kao da nemaš FNE.

Poslano sa mog SM-G991B koristeći Tapatalk
laguna808 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2025., 23:58   #3047
Quote:
karlek_ kaže: Pogledaj post
Brojilo ima interval usrednjavanja 15 minuta, kakvih 200 mikrosekundi pobogu?
Brojilo šalje podatke svakih 15 minuta a snagu mjeri svakih 200 mikrosekundi. I nije mi jasno čemu rasprava o simetriji među fazama kad brojilo u tom istom intervalu od 200 mikrosekundi zbraja snagu na sve tri faze i dalje vrši izračun.
mr_dark is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2025., 07:13   #3048
Quote:
laguna808 kaže: Pogledaj post
Pa nije baš tak crno.
Možeš li potkrijepiti tu svoju izjavu konkretnim primjerom?
Probaj si staviti računicu na papir pa ćeš vidjeti da će biti lošije nego sad ali ne baš tako loše.
Niti će ljetni iznosi težiti prema nuli, niti će zimske rate biti kao da nemaš FNE.

Plan proizvodnje za kolovoz: 1071 kwh
Stvarna potrošnja kolovoz 2024, VT (fne nije bila aktivna) 231 kwh

Formula nakon 10te godine: 1071*0,067*(231/1071)=1071*0,067*0,22=15,78

Trenutno: 1071*0,067=71,7

dakle, umjesto da imam višak od 70 eura u najboljem mjesecu imat ću 15 eura
šta ću s time? pa to je jedva dosta za plaćanje NT, ostat će možda za zvakače
kakav višak za anuliranje zimskih računa....

ok, ja neznam koliko bi od ovih 1071 bio predao u mrežu a koliko potrošio, ali to su sad nijanse, hoće li višak biti 15 eura ili 22 recimo ali 70 neće sigurno biti

ja sam u priču ušao, karikirano, da u penziji nemam troška, skoro pa nikakvogr, pogotovo onog najvećeg, za grijanje. bio sam spreman sad uložiti i dodatno 3000 eura na upgrade, da stvarno bude 0, a sad ništa od te priče

volio bi da griješim
Edgar The Titanodur Master i Titanodur su zaštičena imena Edgar Investa. Edgar Consulting OPG za proizvodnju krastavaca, distribuciju toplote i optimizaciju duvanja dio je Edgar Investa. Edgar invest je podružnica Edgar Solar Power Inc. Sva prava pridržana
Edgar is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2025., 07:21   #3049
Quote:
Brojilo šalje podatke svakih 15 minuta a snagu mjeri svakih 200 mikrosekundi. I nije mi jasno čemu rasprava o simetriji među fazama kad brojilo u tom istom intervalu od 200 mikrosekundi zbraja snagu na sve tri faze i dalje vrši izračun.
kako onda tumačiš situaciju da od u danu proizvedenih 3kwh, 1,5 uspijem predati a paralelno u danu potrošim 20kwh?

zašto sva 3 kwh nisu ostala u kući?
po novom obračunu ću za ovih predanih 1,5 dobiti doslovce ništa, a na ovih 20 povučenih će me oderati ko sansku kozu
Edgar is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2025., 08:28   #3050
Postoji rješenje.Sve skinuti sa krovova pa nek se jebu
pilif12 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2025., 08:43   #3051
Quote:
Ova tvoja izjava se poklapa sa stavom @Zvon u jednom od prijašnjih postova. Kasnije sam stekel dojam da je @Zvon promijenil stav, ali možda je moj dojam krivi.

Meni ovo ima logike, ali nisam siguran je li to baš tako. Kak je onda kod onih koji imaju zakupljenu asimetričnu snagu po fazama? Odnosi li se ta zakupljena asimetrija samo na limitiranu snagu po fazama, ili se i obračunava po fazama?

Prekontroliral sam kod sebe za poslednjih 5 mjeseci preuzetu energiju. Prema podacima iz registara brojila HEP-a iz mreže je preuzeto cca 10% više nego prema podacima FS-a. Za predanu energiju su podaci gotovo identični, samo mrvicu više prema registrima brojila. Razlog za tu razliku mi je nepoznat.
iwanho is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2025., 08:46   #3052
Quote:
Edgar kaže: Pogledaj post
Plan proizvodnje za kolovoz: 1071 kwh
Stvarna potrošnja kolovoz 2024, VT (fne nije bila aktivna) 231 kwh

Formula nakon 10te godine: 1071*0,067*(231/1071)=1071*0,067*0,22=15,78

Trenutno: 1071*0,067=71,7

dakle, umjesto da imam višak od 70 eura u najboljem mjesecu imat ću 15 eura
šta ću s time? pa to je jedva dosta za plaćanje NT, ostat će možda za zvakače
kakav višak za anuliranje zimskih računa....

ok, ja neznam koliko bi od ovih 1071 bio predao u mrežu a koliko potrošio, ali to su sad nijanse, hoće li višak biti 15 eura ili 22 recimo ali 70 neće sigurno biti

ja sam u priču ušao, karikirano, da u penziji nemam troška, skoro pa nikakvogr, pogotovo onog najvećeg, za grijanje. bio sam spreman sad uložiti i dodatno 3000 eura na upgrade, da stvarno bude 0, a sad ništa od te priče

volio bi da griješim
Opet kažem, nije sve tak crno.
"Zarada" će ti biti manja, to je istina, ali sad to usporedi s istim tvojim podacima da uopće nemaš FNE pa vidi kolika je ušteda.
Osim toga, pričekajmo da se donese zakon, možda se ipak još neka sitnica promijeni.
A ni struja kod nas neće vječno biti subvencionirana.

laguna808 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2025., 08:50   #3053
Pročitam vas tu i tamo i padobranac sam na temi, ali ja sam sve stavio na papir i moj rezime je: u rujnu sigurno skidam /prodajem dizalicu topline i vraćam se na plin, a nakon toga vjerojatno demontiram i panele. Pregrmim i preživim jednokratni gubitak ugradnje/početne investicije koja se... eto... nije isplatila, ali daljnje guljenje na mjesečnim računima i enormne gubitke na dizalici tijekom zime... hvala, ne bih.
brian is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2025., 09:08   #3054
@iwanho, nisam promijenil stav, i dalje tvrdim da je to nepošteno, već sam išel analizirati podatke s Mjerenja, pa sam se uvjeril da sam u krivu.
Nisam jednostavno mogel vjerovati da je istina da se 3f priključak gleda ko 3 1f priključka, kaj je diskriminacija prema 1f potrošačima, koji unose velike nesimetrije.
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2025., 09:48   #3055
Quote:
brian kaže: Pogledaj post
Pročitam vas tu i tamo i padobranac sam na temi, ali ja sam sve stavio na papir i moj rezime je: u rujnu sigurno skidam /prodajem dizalicu topline i vraćam se na plin, a nakon toga vjerojatno demontiram i panele. Pregrmim i preživim jednokratni gubitak ugradnje/početne investicije koja se... eto... nije isplatila, ali daljnje guljenje na mjesečnim računima i enormne gubitke na dizalici tijekom zime... hvala, ne bih.
nema racunice u demontazi opreme, tko je to sve ranije instalirao ima malo bolji povrat, tko je u zadnjih 12 mjeseci...realno banana

ja sam prije godinu dana prošao kpl renovaciju kuće i ostavio pripremu za FNE i dizalicu topline, ali uložio u top plinski bojler. čak sam ostavio i pripremu za električni bojler ako bude problema s plinom. mjesečni prosjek računa za struju je 30 EUR, a plina 45 EUR (s novim višim cijenama). Vi ste se šlepali na sufinanciranje investicije, a ja se šlepam na sufinanciranje cijena struje i plina, odnosno reguliranje tih cijena.

računao sam da mi se isplati FNE, ako imam dizalicu topline i pređem na el. auto. Ali bez netiranja priča nema smisla, i po meni je to očekivano.

morate biti svjesni da bez baterijskih sustava pohrane, udio proizvodnje iz FNE je značajno limitiran, a naročito u HR gdje imamo jako nepovoljnu krivulju vršnog opterećenja EES tijekom dana. I ovo nije priča da se vas zajebe, nego se radi o spašavanju EES jer u vremenima kada FNE proizvodi nije moguće svu energiju potrošiti, a poslije 18h kada je kod nas najveća potrošnja, nema više proizvodnje iz FNE, a nema drugih izvora koji se mogu brzo upaliti.
bmw007 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2025., 11:05   #3056
Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
@iwanho, nisam promijenil stav, i dalje tvrdim da je to nepošteno, već sam išel analizirati podatke s Mjerenja, pa sam se uvjeril da sam u krivu.
Nisam jednostavno mogel vjerovati da je istina da se 3f priključak gleda ko 3 1f priključka, kaj je diskriminacija prema 1f potrošačima, koji unose velike nesimetrije.
Krivo sam se izrazil. Pod stav sam mislil tvrdnju da se gleda zbirno, a ne po fazama. Imamo jednak stav o nepravednosti/nepoštenju.

Dakle, kolega @mr_dark, nažalost nije u pravu što se tiče funkcioniranja brojila.

Izgleda da je 10% razlike kod mene, ipak posljedica načina rada brojila. To je značajan problem, ali ipak manji od predložene formule izračuna cijene otkupa viškova.
iwanho is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2025., 11:44   #3057
Ne vidm kako je to nepošteno?

Tako doslovno funkcionira nesimetrično opterećen 3f priključak, normalno je da se svaka faza pojedinačno mjeri.
Nesimetrije u EES unose 3f i 1f jer rijetko koji 3f priključak je opterećen simetrično.

Druga stvar je što su instalateri taj dio kao uvijek zaboravili objasniti (Ili jednostavno neznaju sami) pa da preporuče invertere koji mogu asimetrično raditi.
robimarko is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2025., 11:47   #3058
Pitanje:

Da li u postojećem članku 51, stavak 8, formulacija koja stoji izričito definira netiranje?

(8) Ako je na kraju obračunskog razdoblja količina radne energije isporučena u mrežu u pojedinoj tarifi veća od preuzete, taj višak proizvedene električne energije opskrbljivač preuzima po cijeni:
CiVT = 0,8*CpVT
CiNT= 0,8*CpN

Ili, još bolje, u kojem članku i stavku postojećeg zakona je baš definirano netiranje?
laguna808 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2025., 12:31   #3059
Doslovno stavak 7. istog članka 51.

(7) Prilikom obračuna potrošnje električne energije koji uključuju dio cijene koji se regulira za potrebe prijenosa i distribucije električne energije, sve naknade te porezna i ostala davanja propisana posebnim propisom, korisniku postrojenja za samoopskrbu iz stavka 1. ovoga članka, uzima se u obzir količina električne energije koja predstavlja razliku između preuzete i isporučene električne energije u pojedinoj tarifi.

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/...7_83_1298.html
robimarko is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2025., 13:03   #3060
Quote:
laguna808 kaže: Pogledaj post
A ni struja kod nas neće vječno biti subvencionirana.
točno. znači biti će još gore. preuzeto ćeš plaćati još skuplje a za predano ćeš pored žvake dobiti i kutiju šibica.
Edgar is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:15.