Natrag   Forum.hr > Društvo > Filozofija

Filozofija Misaone teme lišene dogme

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.05.2025., 00:19   #3081
Quote:
Atria kaže: Pogledaj post
Tipično proizvoljno tumačenje. Postoje sistemske i slučajne pogreške, a ne pristranost koja se ubraja u slučajne. Redovito pogreška paralakse pa se neki pozivaju na nečije definicije koje nemaju veze sa stvarnosti.
Ti si savršen primjer tih 'nekih'. Ajd prestani više naskakivati na sve i svakoga.
Old 29.05.2025., 00:24   #3082
Quote:
Jednostavko kaže: Pogledaj post
Kakve veze ima tehnika s mudrošću ili pravim stanjem stvari, a pogotovo s filozofskim pojmom biće?
Stvarno neobično da ti jednostavne stvari nisu jasne kao niti bit bića. Da probam jednostavnije. Tko je entitet zamijenio bićem. Sistemska pogreška. Mjesecima čekam odgovor. Kao i besmislicu bitka kojom je zamijenjena riječ postojanje. Neš ti filozofije ....
Old 29.05.2025., 00:28   #3083
Quote:
Leteća kaže: Pogledaj post
Ti si savršen primjer tih 'nekih'. Ajd prestani više naskakivati na sve i svakoga.
Nemoj biti zavidna. Pišete besmislice i hvastate se "mudrošću". Probaj odgovoriti tko je kamen proglasio bićem. Što nedostaje entitetu? Stvari i pojave treba nazivati pravim ili adekvatnim riječima da je pojam zorno opisan. U čemu je tvoj problem? Jung i sjene? Nismo teme ..budi Prometeja i donesi vatru bogova u ovu močvaru.
Zorno si prikazala pogrešku paralakse-kut očitanja. Visus.
Old 29.05.2025., 00:31   #3084

Ode ti opet na ignore.
Old 29.05.2025., 00:36   #3085
Quote:
Stvarno neobično da ti jednostavne stvari nisu jasne kao niti bit bića. Da probam jednostavnije. Tko je entitet zamijenio bićem. Sistemska pogreške.
Sve je jasno. Bit bića je bitak, a može i obrnuto jer se radi o definiciji - bitak je bit bića. Riječ "biće" možeš zamijeniti rječju "entitet" jer je to jedno te isto.
Jednostavko is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2025., 00:37   #3086
Quote:
Leteća kaže: Pogledaj post

Ode ti opet na ignore.
Opet ćeš se probuditi. Ili da citiram Hegela?
Old 29.05.2025., 00:40   #3087
Quote:
Sve je jasno. Bit bića je bitak, a može i obrnuto jer se radi o definiciji - bitak je bit bića. Riječ "biće" možeš zamijeniti rječju "entitet" jer je to jedno te isto.
Nije Jednostavko, nije isto. Napisala sam da ta pogreška kreće iz XII ili XIII stoljeća kada se netko neuk upustio u metafiziku. Misli. Bitak je postojanje. A bit je opis tog postojanja. I nagradno pitanje. Bitak plave boje
Možeš li odgovoriti što je bitak bića plava boja. Znači plava boja je biće filozofske opservacije.
Dodatak : bit se mijenja s vremenom u što mogu biti uključeni i dodatni parametri. Zbog toga je apsolt kada je potpuna praznina.
Old 29.05.2025., 00:42   #3088
Quote:
Probaj odgovoriti tko je kamen proglasio bićem.
Kamen je biće, ali biće nije kamen, jer se ne radi o definiciji, nego o sudu.
Jednostavko is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2025., 00:47   #3089
Quote:
Kamen je biće, ali biće nije kamen, jer se ne radi o definiciji, nego o sudu.
Skocentriraj se ..saugaro svog malog zove Hegel. Nepristojni dio tijela da ti bude jasnije. Nikakve koristi od njega. Eto to ti je opis ovog što si demagoški napisao. Kamen je bićem proglasio tko? Filozofski biće je i kamen i biće. Kako samo ni to ne znaš ? Shvaćaš li sada besmislicu definicije bića?
Old 29.05.2025., 00:56   #3090
Quote:
Kako samo ni to ne znaš ?
Ne mogu svi biti pametni, netko mora biti i glup.
Jednostavko is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2025., 00:58   #3091
Quote:
Ne mogu svi biti pametni, netko mora biti i glup.
Nema veze s glupošću nego logikom. Budi pristojan jer nisi odgovorio na pitanje tko je kamen proglasio bićem. Misli pobogu. Čitao si krive knjige. Tipičan primjer kako subliminalno želiš uvrijediti osobu koja ima drugačiji stav nego ti i koja će ti svaku put odgovoriti za razliku od tebe koji se uvućeš u puževu kućicu.
Old 29.05.2025., 01:03   #3092
Quote:
Nema veze s glupošću nego logikom. Budi pristojan jer nisi odgovorio na pitanje tko je kamen proglasio bićem. Misli pobogu. Čitao si krive knjige.
Nije ga nitko "proglasio" bićem, nego to ima veze s logikom. Biće je ono što jest. Kamen jest. Zaključak: kamen je biće.
Jednostavko is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2025., 01:08   #3093
Quote:
Nije ga nitko "proglasio" bićem, nego to ima veze s logikom. Biće je ono što jest. Kamen jest. Zaključak: kamen je biće.
Opet nisi odgovorio! Logika ti je nepoznata jer je znanost bit logike. Znači ne znaš da je netko rekao kamen i biće su bića ?
Koncentriraj se na upit, a ne na ovo dolje.

Da te ispravim

Ono što jest je bitak. Svaki entitet kad postoji ima bitak.Onologija kao i analogija terminologije.
Old 29.05.2025., 01:10   #3094
Quote:
Opet nisi odgovorio!
Na što nisam odgovorio?
Jednostavko is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2025., 01:17   #3095
Quote:
Na što nisam odgovorio?
Sve ti piše gore.#3088 #3089 etc. Klasični sofizmi kada ne znaš odgovoriti. Kamen i biće su entiteti.
Old 29.05.2025., 01:23   #3096
Quote:
Klasični sofizmi kada ne znaš odgovoriti.
Ne mogu odgovoriti na pogrešna pitanja.
Jednostavko is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2025., 01:29   #3097
Quote:
Ne mogu odgovoriti na pogrešna pitanja.
Pogrešna pitanja jednostavno ne postoje. Postoje samo bića koja nisu u stanju odgovoriti na pitanja. Sofisti i religiozni fanatici se redovito služe tom taktikom.

Ne može biti jednostavnije

Kamen i biće su bića.To je tvoja tvrdnja koju si negdje pročitao ili si donio sud!? Što od toga dvoje jest stajalište tvog bitka.
Old 29.05.2025., 01:40   #3098
Quote:
Pogrešna pitanja jednostavno ne postoje.
Postoje. Pitanje sadrži pretpostavku. Ako je pretpostavka pogrešna onda je i pitanje pogrešno.

Quote:
Kamen i biće su bića.To je tvoja tvrdnja koju si negdje pročitao ili si donio sud!?
Nikad nisam rekao da "biće je biće". To nema ni smisla zvati tvrdnjom.
Jednostavko is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.05.2025., 08:03   #3099
Quote:
Vidim da kažeš etika "i" moral. To znači da razlikuješ ta dva pojma. Ovdje se često ti pojmovi koriste kao sinonimi. Etika je zapravo filozofska disciplina čiji je predmet moral. Filozof koji se bavi moralom je etičar, a ne moralist. Međutim, kod Hegela se razlikuje "Moralität" (moralnost) i "Sittlichkeit" (etičnost), premda se ova druga riječ ponekad prevodi kao "običajnost".
Točno.
Old 29.05.2025., 08:10   #3100
Svašta ću ja ovdje naučit. Meni je etika osobna, a moral društven.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:31.