Zagreb Dan i noć u metropoli |
|
|
02.09.2022., 12:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2020.
|
I preporuke i mjere i kazne ...
kakav je ovo ciruks...
Cistoca postaje novi stozer 
Cinkanje zbog brnjica ce zamjenit cinkanje zbog vrecica.
|
|
|
02.09.2022., 12:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
krekre kaže:
Došli smo do toga da više plaćamo za ambalažu i njezino zbrinjavanje nego za sam proizvod koji koristimo.
|
Cijeli smisao ove proliferacije smeća s kojom se borimo je uvećanje profita posrednika (trgovačkih lanaca koji pakiraju robu) na račun proizvođača i krajnjeg korisnika.
Ko biva, dobivamo jeftiniju hranu.
U stvarnosti:
- plaćamo subvencije poljoprivrednicima
- trujemo se pesticidima i raznim aditivima, pa plaćamo liječnike
- trošimo ogromne pare na sanaciju tako stvorenog smeća, koje svejedno opet zagađuje sve oko sebe.
- uništili smo željeznički promet na račun kamionskog kao povoljnijeg za opskrbne lance, i time sebi poskupili život
- o utrošku energije na sve to da ne pričamo
Kad sve zbrojiš, vidiš da nas ta "jeftina" hrana danas dođe puno skuplje nego prije 50 godina dok su još bile u uporabi povratne boce mlijeka (danas samo na mljekomatima).
Ali zato trgovački lanci bubre kao kvasac.
Jako pametna strategija.
|
|
|
02.09.2022., 12:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
NickoNije kaže:
kakav je ovo ciruks...
Cistoca postaje novi stozer 
|
Tek kad počnu obračuni po zgradama i oko kontejnera/kanti pred kućama.
|
|
|
02.09.2022., 13:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2005.
|
Quote:
ruka-slave kaže:
Cijeli smisao ove proliferacije smeća s kojom se borimo je uvećanje profita posrednika (trgovačkih lanaca koji pakiraju robu) na račun proizvođača i krajnjeg korisnika.
Ko biva, dobivamo jeftiniju hranu.
U stvarnosti:
- plaćamo subvencije poljoprivrednicima
- trujemo se pesticidima i raznim aditivima, pa plaćamo liječnike
- trošimo ogromne pare na sanaciju tako stvorenog smeća, koje svejedno opet zagađuje sve oko sebe.
- uništili smo željeznički promet na račun kamionskog kao povoljnijeg za opskrbne lance, i time sebi poskupili život
- o utrošku energije na sve to da ne pričamo
Kad sve zbrojiš, vidiš da nas ta "jeftina" hrana danas dođe puno skuplje nego prije 50 godina dok su još bile u uporabi povratne boce mlijeka (danas samo na mljekomatima).
Ali zato trgovački lanci bubre kao kvasac.
Jako pametna strategija.
|
Koliko koštala da koštala ova hrana danas, ali je po kvaliteti smeće u odnosu na onu hranu. Meso, mlijeko, kruh, mesne prerađevine, pa i voće i povrće je bilo kvalitetnije.
Nekada sam se najeo golog paradajza sa malo soli, a ovo danas je smeće bez okusa i mirisa. A tako je i sa kruhom ima 100 vrsta kruha no ne može se mjeriti sa nekada okruglim parenim kruhom i paštetom u crijevu kupljenom kod lokalnog mesara u Novoj Vesi ili dole na Medveščaku kod mesara Ive. Također za viršle od teletine (tzv. današnje hrenovke) kod Ive se čekalo u redu i sve se rasprodalo za pola sata, a ne ove plastične hrenovke koje nam danas prodaju upakirane u staklenu bocu ili plastičnu vreću.
Nije bilo otpada. A ispred dućana prije otvaranja su stajale metalne gajbe od žice sa mlijekom u staklenim bocama i mnogi su znali uzeti bocu mlijeka i na njezino mjesto staviti praznu i unutra ostaviti novac za mlijeko. Dakle nije se kralo. Danas ne bi našao ni prazne boce niti mlijeko.
Ovo kada pogledaš danas, proizvođač hrane sudjeluje često puta u cijeni proizvoda koliko i proizvođač ambalaže što je suludo.
No OK to se zove napredak. No di ćeš ljepše nego ljeti, pa i zimi otići na plac, porazgovarati sa kumicom i onda na burek a zna se gdje je to, pa poslije kod Ive po meso i na kraju u dučan po ostalo i kada dođeš kući nema smeća, nema ambalaže sve što si donio je jestivo i upotrebljivo i nema otpada. Na dvorištu imaš jednu okruglu metalnu kantu s poklopcem, a bile su u dve veličine, i u njih je pretežno išao pepeo iz ložišta, dakle ostaci od gorenja i dijelom današnji tzv. bio otpad i pokoji komad papira, jer smo i u to vrijeme već skupljali papir za recikliranje.
Dva odvoza tjedno su bila dovoljna, a grad nije bio zatrpan šarenim kantama i tonama smeća.
No sve se je promjenilo negdje 67' kada su ukinuli staklenu ambalažu i krenuli s plastičnim vrečicama, a kasnije je to eskaliralo do danšnjih razmjera s time da ovo nije zadnja riječ ambalaže. U međuvremenu je izumitelj tertrapaka postao milijarder, pa onda kada su vidjeli njega navalili i drugi i tako je to krenulo.
Kako je krenulo uskoro očekujem da se svako zrno riže i graha pakira posebno. A na svakom zrnu graha da se naljepi oznaka tvrtke koja ga je proizvela. Nismo daleko od toga.  Kod jabuka i krušaka smo već na tragu tako nečega. Paradajz je već gotova priča.
Što tu može lokalna zajednica? Može jako puno i može donijeti propise o naćinu pakiranja, prodaje i obilježavanja robe, no to sve ovisi o nama samima.
Sjetimo se poznate firme s brzom hranom i kako su je pakirali i kako su im nametnuli poreze na ambalažu. Kod njih je bilo a i danas je više ambalaže nego onoga što pojedeš. Zato sam kod njih bio samo jednom i to ne kod nas nego u Australiji i to na nagovor prijatelja koji tamo živi. Što se mene tiče sutra bi zatvorili butigu.
|
|
|
02.09.2022., 13:20
|
|
star, ali bedast
Registracija: Jan 2007.
|
Vidim da je desnica aktivna kao i inače. Histeriziraju oko ove normalne, jednostavne i razumne mjere, koju bi u nekoj normalnoj zemlji mogla uvesti i desnica jer se redi o komunalnom redu i nema veze s lijevo-desno podjelom. E, ali ali, ovo su pederi, lezbe, soroševci i komunjare i mora ih se napasti što god radili!!!
Također je mentalitet da se za svaku promjenu histerično unaprijed traže svi mogući problemi i proglašavaju se unaprijed nerješivim, pa da je zato bolje nikad ništa ne mijenjati. (Kao u diskusiji o obnovljivim izvorima energije, što sam vidio sto puta u posljednjih skoro 40 godina da se time bavim (stvari koje su danas normalne dapače i prevaziđene, nekad su bile proglašavane nemogućim).
Još jedan element je da ONI tju vlast, država i lokalna samouprava, moraju sami rješavati sve problem i ništa ne tražiti od građana da se malo potrude.
Nadalje, argument "svi su ljudi stoka (osim mene naravno), namjerno će sabotirati, namjerno će ići okolo i pogrešno ubacivati otpad, samo da zajebu drugog; dakle, ne treba ništa nikad ni pokušati". Takvi ljudi zapravo najavljuju da su sami spremni to raditi. Mada, većina neće. Lakše je pričati nego činiti.
Jasno vam je da ovakav sustav postoji i funkcionira u niz gradaova u Europi?
Ah da, pogrešan argument: mi nismo Europa, a nismo čak ni Azija; mi smo Balkan.
|
02.09.2022., 13:22
|
|
Vegetiram
Registracija: Aug 2005.
|
Quote:
krekre kaže:
Koliko koštala da koštala ova hrana danas, ali je po kvaliteti smeće u odnosu na onu hranu. Meso, mlijeko, kruh, mesne prerađevine, pa i voće i povrće je bilo kvalitetnije.
Nekada sam se najeo golog paradajza sa malo soli, a ovo danas je smeće bez okusa i mirisa. A tako je i sa kruhom ima 100 vrsta kruha no ne može se mjeriti sa nekada okruglim parenim kruhom i paštetom u crijevu kupljenom kod lokalnog mesara u Novoj Vesi ili dole na Medveščaku kod mesara Ive. Također za viršle od teletine (tzv. današnje hrenovke) kod Ive se čekalo u redu i sve se rasprodalo za pola sata, a ne ove plastične hrenovke koje nam danas prodaju upakirane u staklenu bocu ili plastičnu vreću.
Nije bilo otpada. A ispred dućana prije otvaranja su stajale metalne gajbe od žice sa mlijekom u staklenim bocama i mnogi su znali uzeti bocu mlijeka i na njezino mjesto staviti praznu i unutra ostaviti novac za mlijeko. Dakle nije se kralo. Danas ne bi našao ni prazne boce niti mlijeko.
Ovo kada pogledaš danas, proizvođač hrane sudjeluje često puta u cijeni proizvoda koliko i proizvođač ambalaže što je suludo.
No OK to se zove napredak. No di ćeš ljepše nego ljeti, pa i zimi otići na plac, porazgovarati sa kumicom i onda na burek a zna se gdje je to, pa poslije kod Ive po meso i na kraju u dučan po ostalo i kada dođeš kući nema smeća, nema ambalaže sve što si donio je jestivo i upotrebljivo i nema otpada. Na dvorištu imaš jednu okruglu metalnu kantu s poklopcem, a bile su u dve veličine, i u njih je pretežno išao pepeo iz ložišta, dakle ostaci od gorenja i dijelom današnji tzv. bio otpad i pokoji komad papira, jer smo i u to vrijeme već skupljali papir za recikliranje.
Dva odvoza tjedno su bila dovoljna, a grad nije bio zatrpan šarenim kantama i tonama smeća.
No sve se je promjenilo negdje 67' kada su ukinuli staklenu ambalažu i krenuli s plastičnim vrečicama, a kasnije je to eskaliralo do danšnjih razmjera s time da ovo nije zadnja riječ ambalaže. U međuvremenu je izumitelj tertrapaka postao milijarder, pa onda kada su vidjeli njega navalili i drugi i tako je to krenulo.
Kako je krenulo uskoro očekujem da se svako zrno riže i graha pakira posebno. A na svakom zrnu graha da se naljepi oznaka tvrtke koja ga je proizvela. Nismo daleko od toga.  Kod jabuka i krušaka smo već na tragu tako nečega. Paradajz je već gotova priča.
Što tu može lokalna zajednica? Može jako puno i može donijeti propise o naćinu pakiranja, prodaje i obilježavanja robe, no to sve ovisi o nama samima.
Sjetimo se poznate firme s brzom hranom i kako su je pakirali i kako su im nametnuli poreze na ambalažu. Kod njih je bilo a i danas je više ambalaže nego onoga što pojedeš.
|
slazem se s vecinom sto pises.
mi sami mozemo jako puno.
za pocetak, mozemo izbjegavat kupovat amabalazu.
mesnice, ribarnice-sjecam se da mi je bilo cudo vidit zensku da dodje sa svojom posudom kupit meso/ribu, sada to radim pod normalno.
ista stvar s vocem i povrcem-ne uzimam nis s ambalazom, ne kupujem u velikim lancima.
ukljucuje vise vremena, kompliciranije je, skuplje je, al nekak zelim vjerovat da cuvam planet, ne poticem proizvodnju ambalaze i ne gomilam sebi doma smeca.
zutu vrecu plastike ne napunim u dva tjedna (ok, nemam kucne ljubimce i ne trosim na njihovu hranu, neko povrce i voce mi starci proizvedu, ostalo kupim od raznih lokalaca i nemam potrebu za konzervama. prakticki ju punim ambalazom detergenata i konzervama tune, koju povremeno kupim ili kojim slatkim vrhnjem za kolace).
to su navike koje covijek mora kod sebe promijenit.
opce to s otpadom i reciklazom ide u krivom smjeru, svede se na raspravu kolko cemo placati i kak cemo kontrolirati tko kolko ubacuje u koju kantu
ja sam inace prestala u nasu kantu za papir ubacivat papri jer dva susjeda, malo starija i slabijeg vida, povremeno znaju (vjerujem da je slucajno) ubacit svoj mjesani u tu kantu. cak sam predstavnika zicala da ju otkazemo jer imamo u ulici plavi otok, al nisu drugi bili za to.
a po meni se treba i plastika nosit u reciklazna dvorista i papir (to smo ko klinci skupljali), a za bio otpad treba neke dobre podzemne tunele napravit u koje se ubaci ko "napoj"
mjesani otpad, ako zazivi ovo s kolektivnim kaznama, onda jbg, umjesto tih vrecica, ipak treba obracunavat po tezini odvezeog podijeljeno po broju stanovnika u zgradi.
|
|
|
02.09.2022., 13:25
|
|
Grička vještica
Registracija: Feb 2012.
|
Quote:
SummerNight kaže:
znaci, jucer kaj sam se porezala na konzervu od pelata, trebala je u mko?  
|
Ma u infektivni otpad
Skoro da najviše mrzim to pranje smeća 
Negdje u rangu smeđe raspala-sam-se-za-vrijeme-proizvodnje vreće.
|
|
02.09.2022., 13:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Zoran Oštrić kaže:
Vidim da je desnica aktivna kao i inače. Histeriziraju oko ove normalne, jednostavne i razumne mjere, koju bi u nekoj normalnoj zemlji mogla uvesti i desnica jer se redi o komunalnom redu i nema veze s lijevo-desno podjelom. E, ali ali, ovo su pederi, lezbe, soroševci i komunjare i mora ih se napasti što god radili!!!
Također je mentalitet da se za svaku promjenu histerično unaprijed traže svi mogući problemi i proglašavaju se unaprijed nerješivim, pa da je zato bolje nikad ništa ne mijenjati. (Kao u diskusiji o obnovljivim izvorima energije, što sam vidio sto puta u posljednjih skoro 40 godina da se time bavim (stvari koje su danas normalne dapače i prevaziđene, nekad su bile proglašavane nemogućim).
Još jedan element je da ONI tju vlast, država i lokalna samouprava, moraju sami rješavati sve problem i ništa ne tražiti od građana da se malo potrude.
Nadalje, argument "svi su ljudi stoka (osim mene naravno), namjerno će sabotirati, namjerno će ići okolo i pogrešno ubacivati otpad, samo da zajebu drugog; dakle, ne treba ništa nikad ni pokušati". Takvi ljudi zapravo najavljuju da su sami spremni to raditi. Mada, većina neće. Lakše je pričati nego činiti.
Jasno vam je da ovakav sustav postoji i funkcionira u niz gradaova u Europi?
Ah da, pogrešan argument: mi nismo Europa, a nismo čak ni Azija; mi smo Balkan.
|
Nema ovo veze s desnica i ljevica, nego da kao društvo u cjelini prihvaćamo ovaj trend koji je došao sa naprednog zapada, a to je prodaja ambalaže umjesto proizvoda.
Imam dovoljno godina da znam da smo živjeli i bez silne ambalaže, nor. bonboni 505 sa crtom kao i ostale marke su bile u staklenim flašama na pultu i onda si kupovao na deke i trpalo se u malu bijelu papirnatu vrećicu i nisu bili zato manje ukusni, ali je bilo manje otpada.
Neće se problem riješiti sortiranjem i recikliranjem jer se niti ne može sve reciklirati i tako po n-ti puta jer i tu postoje granice. Nije stvar da se danas upakira 1 jabuka u ambalažu a to se već radi, kao i glavica salate. Već da se promjeni ova filozofija stvaranja otpada. Nije ništa skuplje niti kompliciranije kada se je ta ista roba prodavala prije 50 i više godina. Zar nije suludo 10 dkg salame upakirati u onu tvrdu plastiku i kada to pojedeš imaš veliki problem s tim otpadom od ambalaže u daljnjoj preradi i recikliranju. Meni je daleko racionalnije da se salama nareže u trgovini, upakira u papir i kada pojedeš imaš znatno manje otpada. Dokaz da neke naćine pakiranja i prodaje robe treba zabraniti i to je posao političara lijevih i desnih. Drugi primjer suludosti su ona mala pakiranja maslca i meda ili džema u malim plastičnim vrećicama. Nekada ti je konobar u restoranu nagrabio iz velike posude malo putra, meda ili džema na tanjurić i nije bilo otpada. Gdje je problem? Sada nakon doručka iza tebe ostane gomila otpada. Isto je i sa šečerom za kavu, koji je problem da i dalje imaš staklenu posudu sa šečerom i nasipaš u kavu koliko želiš, nema otpada. Ovo nije pitanje lijevice ili desnice niti je to pitanje sortiranja i recikliranja već naprosto zdrave pameti i shvaćanja da ovako dalje više ne ide.
Dakle nije to pitanje lijevi ili desni, nego filozofije života i pristupa prema osnovnim stvarima. A po ovom pitanju i lijevi i desni imaju pogrešan pristup jer sortiranje, razvrstavanje i recikliranje neće riješiti problem. Da je tome tako su i oni kontinenti od plastike koji plutaju po svjetskim oceanima.
Evo to je moj odgovor kada već uplečeš politiku. Jer niti lijevi a niti desni ne vide i ne shvaćaju u kojem grmu leži zec, odnosno problem.
A kako ćeš to najbolje uvidjeti? Ako samo svaki puta kada nešto pojedeš pogledaš kolio si smeća proizveo, a uopće toga nije trebalo biti, jer si te iste jabuke, krumpir, salatu, bobičasto voće mogao kupiti u rinfuzi i nakon obrade imati vrlo malu količinu bio otpada koja uopće nije problem kao takav za razliku od one skoro jednake količine otpada od raznih materijala u kojima nam danas prodaju svu tu silnu robu. Također treba zabraniti pakiranja ispod određene količine robe jer samo pakiranje košta više od same robe i na njega se utroši više sirovine i energije za proizvodnju te ambalaže nego za sam proizvod koji je zapakiran u tu ambalažu.
Dakle lijevi ili desni jednako griješe i ne vide pravi problem. Nije riješenje sortiranje i reciklaža jer i dalje ćemo trošit bespotrebno ogromne količine sirovina i energije na bespotrebnu ambalažu, već u promjeni naćina pakiranja i prodaje proizvoda koje kupujemo na tržištu. Meni ne treba ambalaža već mi treba proizvod kao ono što koristim. Ambalaža je nužno zlo ako je mora biti.
Ovo lijevo desno ostavi kao priče za malu djecu. A ovi u EU nisu ništa pametniji. Možeš posložiti bilo koji sistem da uredno funkcionira, samo da li je racionalan i logičan je nešto sasvim drugo. Mi inženjeri imamo jednu vrlo dobru izreku, nije stvar da riješiš problem, već da ga zaobiđeš, a to je ovdje da uopće ne stvaraš otpad, a ne da ga skupljaš, razvrstavaš i recikliraš.
Otiđi u bilo koji supermarket, pogledaj police i kako je pakirana roba i razmisli da li bi se puno toga moglo prodavati na drugi naćin i izbjeći tone i tone ambalaže, a društvo bi jednako funkcioniralo i ušparali bi tone i tone sirovina i energije. Ljudi su živjeli i prije 60' godina prošlog stoljeća i sve je funkcioniralo i bez ovoliko bespotrebne ambalaže. I nije uopće problem u plastičnim vrečicama kao što nas se ubjeđivalo, nego u naćinu pakiranja cjelokupne robe koja nam se prodaje, a plastične vrećice su jako mali dio toga sustava ambalaže i nisu nerješiv problem, one su samo vrh sante lededenog brijega.
|
|
|
02.09.2022., 14:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2021.
|
Quote:
Zoran Oštrić kaže:
.
|
Kod mene najmanji stanovi(garsonjerice od 20ak kvadrata sa samcima razlicitih profila od studosa do penzionera udovaca) trenutno placaju smece 30ak kn mjesecno. To ce poskupiti na 45kn, plus svako bacanje smeca 2kn. Ti stanovi nemaju balkone, tako da po ljeti smece bacaju u mini vrecicama od 1,2l i po 2x dnevno.
Gdje da ti ljudi drze vrece od 10 litara na plus 35 dok cekaju da ih ne napune?
Dakle 45kn + 2x15(neka bacaju svaka 2 dana smece u mjesecu u polupraznoj preskupoj vrecici od 10 litara)=75kn.
S 30kn na 75kn. I vi tu ne vidite problem?
|
|
|
02.09.2022., 14:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2015.
|
Quote:
ashala2202 kaže:
Kad će doći novi paketi vrećica za odvajanje? Ja žutih nemam već duže vrijeme.
|
Prije par stranica sam napisala da ih sam možeš preuzeti u Čistoći u Radničkoj.
|
|
|
02.09.2022., 14:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Cepin40 kaže:
Prije par stranica sam napisala da ih sam možeš preuzeti u Čistoći u Radničkoj.
|
Ja još imam dva paketa vreća, što samo pokazuje da ne stvaram puno smeća. No ostaje i pitanje što sa nekim vrstama otpada koji ne može stajati danima a da proizvedeš 10l takvog otpada treba ti dosta vremena. Dakle fale vrećice od 2l za takav otpad koje neće koštati više od 10 lipa po komadu.
|
|
|
02.09.2022., 14:47
|
|
Grička vještica
|
Quote:
ki.wi kaže:
Kod mene najmanji stanovi(garsonjerice od 20ak kvadrata sa samcima razlicitih profila od studosa do penzionera udovaca) trenutno placaju smece 30ak kn mjesecno. To ce poskupiti na 45kn, plus svako bacanje smeca 2kn. Ti stanovi nemaju balkone, tako da po ljeti smece bacaju u mini vrecicama od 1,2l i po 2x dnevno.
Dakle 45kn + 2x15(neka bacaju svaka 2 dana smece u mjesecu u polupraznoj preskupoj vrecici od 10 litara)=75kn.
|
Kod mene svi plaćamo isto.
Moj prijedlog da se dijeli i naplaćuje po osobi odbijen je od ps-a s obrazloženjem koje bilo nekakvo mumljanje, a stanari ne reagiraju.
Otprilike 30% zgrade su oni 3-5 , 30% su 2, 20% je 1, 10% 5+.
Onih 40 3+ ovo paše. Jefan dip od 50% je toliko glup ili nezaintetesiran i ne možeš ništa.
Ako ikad opale prvu kaznu zgradi, nadam se da će se naći na sudu.
|
|
02.09.2022., 14:55
|
|
Grička vještica
|
Mogućnost raspodjele računa, još od 2015.
Čistoća
http://www1.zagreb.hr/slglasnik/m.in...257E070030A31A
Quote:
Opći uvjeti poslovanja s korisnicima
Članak 7.
- pored vrste i broja spremnika Korisnici ugovorom određuju i raspodjelu ukupnih troškova po pripadajućim korisnicima (zajednica korisnika), i to prema vlastitom odabiru,
...
|
S obzirom da većina zgrada to nije odlučila i poslala dopis Čistoći, Čistoća je sama to raspodjelila po stanu.
|
|
02.09.2022., 14:56
|
|
Neregistrirani korisnik
Registracija: Apr 2007.
|
Quote:
ki.wi kaže:
|
Jooooj!
Da,cijele godine je +35 i svi bacaju dva puta dnevno
Iskreno,ne znam tko baca dva puta dnevno otpad.Studenti?Penzioneri udovci?Daj me nemoj zezati…
Jedni su najmanje u stanu a drugi najmanje proizvode otpad.
Samo ce vise reciklirati…
|
|
|
02.09.2022., 15:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Sophsy kaže:
Kod mene svi plaćamo isto.
Moj prijedlog da se dijeli i naplaćuje po osobi odbijen je od ps-a s obrazloženjem koje bilo nekakvo mumljanje, a stanari ne reagiraju.
Otprilike 30% zgrade su oni 3-5 , 30% su 2, 20% je 1, 10% 5+.
Onih 40 3+ ovo paše. Jefan dip od 50% je toliko glup ili nezaintetesiran i ne možeš ništa.
Ako ikad opale prvu kaznu zgradi, nadam se da će se naći na sudu.
|
Ovo bi bilo jedino posteno. Jer sad imamo apsurd da garsonjere od 20m2 s 1 osobom placaju fiksni dio 45kn isto kao i ovi u najvecim stanovima sa 4,5 osoba. Da ne govorimo da ti imaju ogromne balkone gdje fino mogu sortirat otpad i pustit da se sve to kiseli bez da im smrdi u stanu, dok ne napune velike vrece.
Nemoguce da sama penzionerka prouzvodi isto otpada kao i obitelj s 3 klinaca od kojih 2 nosi pelene.
Kao i uvijek na kraju ce se sve prebit prek ovih sirotana koji su solo, vec sad sortiraju otpad i jos ce placati i tude kazne.
|
|
|
02.09.2022., 15:09
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
NickoNije kaže:
kakav je ovo ciruks...
|
Quote:
ruka-slave kaže:
Tek kad počnu obračuni po zgradama i oko kontejnera/kanti pred kućama.
|
Pocet ce se to s vremenom(zlo)upotrebljavati i za neke druge stvari...
|
|
|
02.09.2022., 15:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2021.
|
Quote:
Sophsy kaže:
|
Mrtvo slovo na papiru, pokušao sam isposlovati naplatu odvoza na osnovu broja članova, koji žive u zgradi, nije prošlo, odbijeno, Čistoća ZG to voli dijeliti na stanove, ne zanima ih čak niti kvadratura prostora 😒
|
|
|
02.09.2022., 15:15
|
|
Grička vještica
|
Kako su te odbili,na temelju čega?
I jeste se žalili?
Mislim, sad je to gotova priča, ali zanima me.
|
|
02.09.2022., 15:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2021.
|
Quote:
Sophsy kaže:
Kako su te odbili,na temelju čega?
I jeste se žalili?
Mislim, sad je to gotova priča, ali zanima me.
|
Ovo je odgovor sa službenog maila na koji sam poslao upit:
"Poštovani,
javna usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada obračunava se prema volumenu spremnika za miješani komunalni otpad te broju pražnjenja spremnika u vremenskom razdoblju od jednog mjeseca. Napominjemo da se javna usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada ne obračunava temeljem broja članova."
Nakon toga sam odustao od borbe sa vjetrenjačama, jer samo citiraju umobolne zakone i pravilnike.
I sada im treba para, pa mudruju sa vrećicama, jel toliki problem bio reći : dragi svi, povećavamo naknadu za odvoz 100,200,300%, i ćao bao, žali se kome god hoćeš.
Ionako automatski moraš plaćati odvoz ako si vlasnik prostora, ne možeš izbjeći taj harač, stvarao 0 ili 500 litara smeća.
|
|
|
02.09.2022., 17:33
|
|
Grička vještica
|
Ok, ja bi ih tupila clankom njihovog pravilnika 
Sad je to gotovo, ali uvijek ima neka slicna prica.
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:43.
|
|
|
|