Pogledaj rezultate ankete: Treba li uvesti obvezni vojni rok?
|
Da
|

|
243 |
31.11% |
Ne
|

|
507 |
64.92% |
Ne znam
|

|
31 |
3.97% |
|
|
09.02.2024., 19:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2008.
|
Moj stariji bi po ovim najavama bio prva generacija koju bi to hvatalo. Danas im je razrednik rekao za taj plan, pričali o civilnom služenju, prizivu savjesti, u svakom slučaju od njih 16 u razredu, jedan bi služio, jedan bi razmislio, 14 bi se pozvali na priziv.
Ako do ovoga dođe preko 85% će tražiti civilno, di će s njima, jedino da ih rasporede kao poštare
|
|
|
09.02.2024., 19:48
|
|
Skeptik
Registracija: Feb 2011.
|
Quote:
Luyindula kaže:
Nisam čuo taj dio Anusiceve izjave. Danas sam gledao prilog u kojem je novinar rekao da bi maturanti iduće godine bili prvi obveznici pa mi palo na pamet upravo ovo o čemu ti govoriš. Sto s ljudima koji su u “rupi” od 2008. do sada? Malo mi je neozbiljno da nekoliko generacija izostavljaju kompletno iz ovoga, čudno mi je da nitko nije spomenuo barem nekakav model sličan tvom prijedlogu.
|
Da, ja sam u toj rupi. Moja generacija ima obitelj, kredite, poslove, stare roditelje kojima pomazu itd itd… potpuno je suludo poslati nas 3 mjeseca u neku vojarnu lol… ili ajde sluzi civilni rok za djaba i kuhaj kave uhljebcinama Totalna glupost i to im nece proci…
S druge strane u ovom cudnom vremenu uopce nije zgorega znati baratati oruzjem, ne sa svrhom da te iskrcaju negdje u Ukrajinu pa se bori za americke, ruske ili cije god interese, nego da si u stanju pruziti ikakav otpor i pokusati odbraniti svoju obitelj, kucu, kvart, grad… Sve se to moze nauciti na tecaju bez potrebe da ostavljas obaveze na 3 mjeseca i marsiras 30km pod full opremom…
No, apropo “tiktok” klinaca, nece im ni to proci, opet ce biti 70%+ priziva savjesti, razlog zasto se i ukinulo obavezno sluzenje vojnog roka.
|
|
|
09.02.2024., 19:56
|
|
Skeptik
|
Quote:
Garf kaže:
Moj stariji bi po ovim najavama bio prva generacija koju bi to hvatalo. Danas im je razrednik rekao za taj plan, pričali o civilnom služenju, prizivu savjesti, u svakom slučaju od njih 16 u razredu, jedan bi služio, jedan bi razmislio, 14 bi se pozvali na priziv.
Ako do ovoga dođe preko 85% će tražiti civilno, di će s njima, jedino da ih rasporede kao poštare
|
Upravo tako, ocekivano. Sa ovom generacijom koja ne moze 10 sekundi bez TikTok-a, a rang paznje im je 5 sekundi, da sad idu 3 mjeseca u neku vojarnu bez mobitela hahaahhahaha da mi je to vidjeti. Mi koji se sjecamo vremena bez ekrana tesko mozemo shvatiti koja je to ovisnost i bolest kod danasnjih klinaca.
No i tome se moze doskociti, tipa stavis civilno sluzenje godinu, dvije dana, a vojni rok 3 mjeseca ili tako nesto pa bi sigurno bilo gomila onih koji bi odlucili “pregrmiti” ta 3 mj.
U svakom slucaju jos jedna od glupih HdZnjarskih ideja koja im nece proci. Umjesto da su to isli na neki nacin modernizirati sa tecajevima ili cim vec…
|
|
|
09.02.2024., 20:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Ma nema od ovoga ništa. Običan HDZ predizborni spin i hvatanje glasača desnice. Maturanti polažu državnu maturu do polovice sedmog. u desetom već počinju fakulteti. Šta ostavit jednu godinu fakultete bez pola brucoša? Pa i u JNA si mogao služiti rok nakon faksa. Moj otac je išao na odsluženje nakon diplome. Znači dogodine bi dolazili u obzir samo muški maturanti koji ne idu na faks. To je stvarno velik broj.
A služenje civilno godinu,, dvije...jer imamo viška radne snage pa neka nam ekipa od 18 do 20 baulja neplaćena po uredima.
Moja generacija je već imala mogućnost civilnog, pa to je bio sprd, doslovno nisu znali šta bi s njima. Neki su išli sa gradskom firmom za uređivanje parkova na teren i kako nisu imali položenu zaštitu na radu nisu smili ništa raditi, nego su bili zaduženi da sjede na klupi i u slučaju da ovi šta režu grane padnu da nazovu pomoć
|
|
|
09.02.2024., 20:05
|
|
Ⓡ
Registracija: May 2015.
|
Neka studiraju.
U naše vrijeme je obveza za rok bila do (čini mi se) 28 god.
Da i bilo je starijih "gušera".
|
|
|
09.02.2024., 20:08
|
|
Registrirani korisnik
|
Je, u JNA je tako bilo. Moj otac je sa 26 išao. Čak se tad umanjivalo za 2 mjeseca ako si imao diplomu.
Znači ako otpadaju svi koji studiraju, trebati će im par godina da skupe dovoljan broj
|
|
|
09.02.2024., 20:11
|
|
Skeptik
|
Quote:
Fantasist kaže:
Neka studiraju.
U naše vrijeme je obveza za rok bila do (čini mi se) 28 god.
Da i bilo je starijih "gušera".
|
Tek to je u danasnje vrijeme gubitak vremena osim fakulteta kao medicinski i slicni…
|
|
|
09.02.2024., 20:15
|
|
Ⓡ
Registracija: May 2015.
|
Quote:
Strepite kaže:
Tek to je u danasnje vrijeme gubitak vremena osim fakulteta kao medicinski i slicni…
|
Tema za sebe i u pravilu (govorimo o većini) bolje je imati diplomu.
Kod nas nedostaje i interes za zanate, i općenito rad rukama, kako to objašnjavaš?
Uostalom i vojni čin traži školovanje.
|
|
|
09.02.2024., 21:32
|
|
čik,pikavac,dogorak,čepac
Registracija: Dec 2004.
|
Quote:
seskal kaže:
pa nije to rekao. rekao je da su svi od 18 nadalje vojni obveznici u slučaju rata, što si i znao. pod 17k mladića koje bi eventualno obuhvatila obuka sigurno nije mislio na današnje četrdesetogodišnjake i pedesetogodišnjake.
ionako je naglasio da postoji i priziv savjesti i da osoba koja se na njega pozove ne mora služiti vojni rok. kao da svima nije jasno čijoj se djeci prvoj ne bi išlo, lol.
|
Evo ima par njih doma koje bi ovo kačilo. Priziv savjesti isto znači truljenje nekoliko mjeseci.
Hoću li pričekati ili ih odma špedit negdje van?
Prolazi li možda još anemija, kao rezervna opcija? 
|
09.02.2024., 21:33
|
|
čik,pikavac,dogorak,čepac
Registracija: Dec 2004.
|
Quote:
Strepite kaže:
1. Priziv savjesti podrazumjeva civilno sluzenje sto mi u ovoj fazi zivota ne pada na pamet. Tko si sa 40 godina može priuštiti da 3 mjeseca ne privređuje za obitelj? Malo sutra…
|
Pa dobio bi plaću. Ja sam imao 100-200 kuna tu negdje oko milenija. 
|
09.02.2024., 21:46
|
|
Skeptik
|
Quote:
2livenoge kaže:
Pa dobio bi plaću. Ja sam imao 100-200 kuna tu negdje oko milenija. 
|
A onda moze… 
|
|
|
09.02.2024., 21:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2005.
|
domaći izdajnici su svojim gazdama obećali glave vaših sinova.
|
|
|
09.02.2024., 21:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2021.
|
Quote:
Strepite kaže:
Zapravo mogu, ako se uvede opca mobilizacija kazneno djelo je ne odazvati se istoj. A onda je u opcem kaosu pitanje da li ce ti neki krkan u vojnom zatvoru sprasiti metak u celo ili ce te samo iskrcati na front pa se snadji druze. Ili se skrivas i nadas sa te nitko nece pronaci…
|
To ti je sigurno pametan potez. Taj bi mogao potegnuti rafal i po svojem vodu, a ne po suprotnom taboru. Ne možeš ti natjerat nikoga nigdje.
|
|
|
09.02.2024., 21:51
|
|
Skeptik
|
Quote:
Fantasist kaže:
Tema za sebe i u pravilu (govorimo o većini) bolje je imati diplomu.
Kod nas nedostaje i interes za zanate, i općenito rad rukama, kako to objašnjavaš?
Uostalom i vojni čin traži školovanje.
|
U drzavi di je preko pola milijuna ljudi otislo u zadnjih X godina besmisleno je razgovarati o icemu slicnom…
U pravilu nema puno fakulteta koji se danas jako isplate, osim ako se ne zelis uhljebiti u drzavnu sluzbu. Cak i IT je pod ogromnom prijetnjom radi umjetne inteligencije, ono vrijeme kada su nam roditelji govorili (bavi se kompjuterima to je buducnost) pred nasim ocima rapidno prolazi…
|
|
|
09.02.2024., 21:55
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Feb 2010.
|
ma danas nemaju gdje vise trpati civilce a vecina bi to izabrala, nije to kao nekada da je vojska i po selima neki smisao postojanja. danas i po zabitima bi izabrali civilno.
s time da je problem danas sto nemamo kao nekada viska radne snage, nego nam nedostaje, i sto bi onda po sudovima trpali klince... nekako nije realno.
|
|
|
09.02.2024., 22:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Quote:
Garf kaže:
|
Hm, možda ima nešto u tome.
Znamo da državi fali jeftinih robova koji bi radili slabo plaćene poslove za državu, sjetimo se ekipe koja radi po sudovima slabo plaćene poslove.
Uvođenjem vojnog roka dobivaju jeftinu radnu snagu, ako će vojni rok trajati 3 mjeseca, civilna bi bila barem 6 mjeseci za gotovo nikakvu plaću. E sad s obzirom da bi ih 90% išlo u civilnu, evo jeftine radne snage za popuniti sva ona mjesta gdje se nitko ne želi javiti.
Znači biti će i poštara i svačega nečega i to za džabe.
|
|
|
10.02.2024., 00:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2014.
|
Ma dajte molim vas...ništa od toga...obična predizborna lupetanja.  Slične stvari viđamo svake 4 godine.  Čim prođu izbori, prestat će pričat o vojnom roku, a kad ih novinari budu pitali...reći će..detaljna analiza je pokazala da u ovom trenutku nije isplativ plan vraćanja vojnog roka već itd..itd
Isto je i sa ovim mega projektima tipa novi Krčki most sa željeznicom  a Istru još nisu spojili sa ostatkom Hrvatske želj. mreže  Živi smjeh 
Jednog dana će se napraviti...al ne prije 2035-2040 
|
|
|
10.02.2024., 00:56
|
|
Liberal i nacionalist
|
Quote:
blase kaže:
Ma dajte molim vas...ništa od toga...obična predizborna lupetanja.  Slične stvari viđamo svake 4 godine.  Čim prođu izbori, prestat će pričat o vojnom roku, a kad ih novinari budu pitali...reći će..detaljna analiza je pokazala da u ovom trenutku nije isplativ plan vraćanja vojnog roka već itd..itd
Isto je i sa ovim mega projektima tipa novi Krčki most sa željeznicom  a Istru još nisu spojili sa ostatkom Hrvatske želj. mreže  Živi smjeh 
Jednog dana će se napraviti...al ne prije 2035-2040 
|
Ali ono što meni nije jasno, svi ovi tu, koji zagovaraju vojni rok, pa mogli ste se prijaviti i do sada u vojsku. Ekipa, što ste radili 25 godina? Ono, išao bi vam staž, bili biste plaćeni, stjecali biste iskustvo, malo biste švrljali po Afganistanu...Zašto sada kenjate toliko o potrebi za time? Imate dobrovoljno, nitko neće, pa uvodite prisilu?
Ono, čitam gluposti u Večernjem listu, da 75% Hrvata želi uvođenje vojnog roka. Što ste čekali do sada? U vojsci je bilo mjesta, mogao se prijaviti tko je htio, a nije htio nitko i sada je 75% vas ZA uvođenje obaveze? A pola milijuna vas, obične su kukavice, koje bježe iz Hrvatske i kada je mirno. Ne kužim tu logiku pa nek mi netko to pojasni, ja sam očito glup. Bojite se vlasti u Hrvatskoj, ne bi vas se skupilo ni 500 na prosvjedima, a išli biste rado u vojnike. U skladištima nema radnika jer smatraju taj posao preteškim, a nikome nije teško biti vojnik. 
|
|
|
10.02.2024., 01:19
|
|
Liberal i nacionalist
|
Quote:
GemsBond kaže:
Hm, možda ima nešto u tome.
Znamo da državi fali jeftinih robova koji bi radili slabo plaćene poslove za državu, sjetimo se ekipe koja radi po sudovima slabo plaćene poslove.
Uvođenjem vojnog roka dobivaju jeftinu radnu snagu, ako će vojni rok trajati 3 mjeseca, civilna bi bila barem 6 mjeseci za gotovo nikakvu plaću. E sad s obzirom da bi ih 90% išlo u civilnu, evo jeftine radne snage za popuniti sva ona mjesta gdje se nitko ne želi javiti.
Znači biti će i poštara i svačega nečega i to za džabe.
|
A lipi moji....
Bi li ti ikada radio u Overseas Expressu? Loši uvjeti, visoko opterećenje teretima, prljavo skladište, prosječna plaća, prekovremeni...I još smršaviš 12 kila. Traka šteka non - stop, a po ljeti ti gore puše i topli zrak. Dobiješ i odoru sa logotipom. Ko u vojsci, samo kaj nije... 
|
|
|
10.02.2024., 01:48
|
|
Kršćanski komunist
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
Strepite kaže:
No i tome se moze doskociti, tipa stavis civilno sluzenje godinu, dvije dana, a vojni rok 3 mjeseca ili tako nesto pa bi sigurno bilo gomila onih koji bi odlucili “pregrmiti” ta 3 mj.
|
A može se i tome doskočiti - crta preko grane. Pa ćeš isto možda brezovom metlom mesti ulice, ali za tri soma evra. A u struci ćeš se zaposliti u roku odmah.
Ako doista ozbiljno krenu s tim vojnim nebulozama, očekujem stampedo iseljavanja mladih. Demografsko samoubojstvo.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:52.
|
|
|
|