|
|
14.02.2025., 06:46
|
|
Cosa Vostra
Registracija: May 2019.
|
Fala
|
|
|
14.02.2025., 12:32
|
|
Pila žaga testera
Registracija: May 2008.
|
Evo na prvu, obzirom na "konfiguraciju" vozila, pomislilo bi se da je ovako bolji "balon" efekt guma, jer je kompromis između boljeg ležanja i prihvatljivosti osobina za štogod makadama i kakva - takva zaštita felge. Pa i za kakav rubnik / rizol / bankinu.
|
14.02.2025., 12:39
|
|
Cosa Vostra
|
Kužim, suzukijevi inženjeri preferiraju gumu malo širu od felge.
Inače je to dosta rijetka dimenzija felge, ide još na Toyotu i Lexusa i još poneki automobil drugih brendova.
Tablica za preporučene širine gume (mm) prema "zadanoj" felgi (inč):
https://www.suzukiclub.cz/graphics/m...ntes-pneus.jpg
|
|
|
14.02.2025., 12:44
|
|
Pila žaga testera
|
Ta jedna te ista tablica se vrti kao opće prihvaćena desetljećima, za sve.
BMW je recimo nekoć uglavnom za 195 gumu koristio 6,5", Mercedes uglavnom 6".
EDIT: vrlo moguće da taj isti Suzuki za neka "niža" nepovišena vozila ima sasvim druge poglede, a ne gornju maksimalnu širinu gume za felgu.
|
14.02.2025., 13:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2020.
|
Quote:
Pokušao sam shvatiti zašto kad u konfiguratore felgi većine proizvođača i veletrgovaca unesem podatke za svoje vozilo (guma 215/55 R17) dobijem najviše ponuda za 7x17" felge, umjesto tvorničke 6,5x17".
Neobično, jelda.
|
Nema tu ništa neobičnog, proizvođači fegi proizvode one felge koje se najviše traže.Potražnja digtira proizvodnju.
Quote:
Onda opet naletim na tablice koje prikazuju idealne odnose širine gume i pripadajuće joj felge pa i tamo opet na gumu širine 215mm idealno ide 7" ili čak 7,5" felga.
|
Ne ugrađuje se ono što je idealno po kvaliteti i performansama već ono sto se idealno može prodati.
Quote:
Isto je i s centralnom rupom od 60,1mm gdje je opet slabašna ponuda takvih felgi a dosta ljudi komentira da šira rupa i prsten nije najsretnije rješenje za sigurnu vožnju.
|
Prstenovi za centralnu rupu odnosno prstenovi za centriranje felge na centralnu rupu nemaju apsolutno nikakvog utjecaja na sigurnost jer felgu na drže ti plastični (alu) prstenovi već šarafi.
Quote:
Tu je i pitanje certifikata za felge koje nisu istovjetne originalnima.
To mi je potpuno nejasno područje.
|
Na tehničkom ti mogu upisati točkove koji nisu original ako bitno ne odstupaju od original dimenzija ili ako tu dimenziju imaju upisanu u svom sistemu ali certifikat bi uvijek trebao dobiti kod kupnje novih felgi pošto felge mogu pasati na više različitih auta.
|
|
|
14.02.2025., 14:22
|
|
Cosa Vostra
|
Quote:
antisax kaže:
....
...
Prstenovi za centralnu rupu odnosno prstenovi za centriranje felge na centralnu rupu nemaju apsolutno nikakvog utjecaja na sigurnost jer felgu na drže ti plastični (alu) prstenovi već šarafi.
...
|
Mislim da ovo nije baš točno. Što je s radijalnim opterećenjem na vijke?
|
|
|
14.02.2025., 15:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2020.
|
Quote:
manjinjorgo kaže:
Mislim da ovo nije baš točno. Što je s radijalnim opterećenjem na vijke?
|
Samo ime "zentrierring" (prsten za centriranje) ti kaže da je to nešto što centrira. Ti prstenovi centriraju rupe na felgi sa rupama na glavčini točka tako da šarafi sjedaju točno u sredinu rupe. Prilikom priteženja šarafa bi trebao najprije šaraf ručno pritegnuti a tek onda križno sa moment ključem. Prilikom kočenja kod velikih brzina ili prilikom spuštanja sa velikih prevoja kočnice se jako ugriju i tu vrućinu prenose na felge i prstenove za centriranje koji na vrućini postanu mekani kao žvakaća guma, zar stvarno "mislis" da u takvom stanju ti prstenovi imaju bilo kakvog utjecaja na radijalno opterećenje? Živimo u demokraciji, možeš misliti što te volja.
|
|
|
14.02.2025., 20:30
|
|
Cosa Vostra
|
Bio u jednog većeg vulkanizera nekidan i pitam imaju li prstene za centriranje. Kaže da nemaju ali šalju kod nekog lika koji ih tokari.
Vjerojatno nema certifikat
Tako da nema problema, felga je sigurno u centru
Ako se pojavi bilo kakva vrsta vibracije zbog malog pomaka u središtu felge, ona može uzrokovati postupno labavljenje matica. A ako se matice olabave, dodatna naprezanja mogu uzrokovati savijanje i/ili lomljenje vijaka.
|
|
|
15.02.2025., 14:20
|
|
Pila žaga testera
|
Prije koju godinu sam čitao o nekom oldtimeru i tema su upravo bile felge i vijci.
Pa do neke modelske godine na felgama nije baš rupa bila 100% nego malo većeg promjera, nakon toga se povelo računa i o tome.
I rezultat je bio da su zahtjevi za vijke s idealnim promjerom rupe bili znatno manji, i promjer i čvrstoća i sila dotezanja....
Ako kome što znači, jel. 
|
16.02.2025., 13:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2005.
|
Quote:
manjinjorgo kaže:
Bio u jednog većeg vulkanizera nekidan i pitam imaju li prstene za centriranje. Kaže da nemaju ali šalju kod nekog lika koji ih tokari.
Vjerojatno nema certifikat 
|
Kakav bi ti certifikat?
Quote:
Tako da nema problema, felga je sigurno u centru
|
Stavi bilo koju felgu koja je odradila 2-3 godine gradnske vožnje na stroj za balans pa gledaj kakva je.
Quote:
Ako se pojavi bilo kakva vrsta vibracije zbog malog pomaka u središtu felge, ona može uzrokovati postupno labavljenje matica. A ako se matice olabave, dodatna naprezanja mogu uzrokovati savijanje i/ili lomljenje vijaka.
|
Jesi se nametal.....
|
|
|
16.02.2025., 15:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2011.
|
Pozdrav,
Planiram kupiti alu felge 17ice za Superb Combi 2019.g
Najradje bih neke orginal polovne, ali ponuda nije nikakva
Imate li kakvih prijedloga? Gdje i kakve kupiti?
Iako bi 18ice ljepse izgledale, posto su nam ceste lose kakve jesu, kontam da je mekse/udobnije na 17.
|
|
|
16.02.2025., 15:44
|
|
Neregistrirani korisnik
Registracija: Jan 2007.
|
Pašu ti sa većine auti iz VAG koncerna, a Škodine čepove lako naručiš.
|
|
|
16.02.2025., 16:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
ne zaboravi na različite dosjede rupa za vijke u slučaju neoriginalnih felgi:
ako kupis original, onda ti pašu postojeći vijci, imaju strmi konus
ako kupuješ zamjenske čak i odgovarajuće centralne rupe, trebaš kupiti i dodatni komplet vijaka, blagog konusa
https://www.alufelge.hr/wp-content/u...na_vijcima.png
|
|
|
16.02.2025., 17:30
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
gadze kaže:
ne zaboravi na različite dosjede rupa za vijke u slučaju neoriginalnih felgi:
ako kupis original, onda ti pašu postojeći vijci, imaju strmi konus
ako kupuješ zamjenske čak i odgovarajuće centralne rupe, trebaš kupiti i dodatni komplet vijaka, blagog konusa
https://www.alufelge.hr/wp-content/u...na_vijcima.png
|
Hvala.
Link ne radi.
|
|
|
16.02.2025., 20:26
|
|
Registrirani korisnik
|
Mogu li se u ovlastenom kupiti felge?
Ili imate preporuku za negdje drugdje?
|
|
|
16.02.2025., 21:35
|
|
Neregistrirani korisnik
Registracija: Jan 2007.
|
Naravno da se mogu, ali ćeš pasti na guzicu kad čuješ cijenu kod ovlaštenog.
Ako nećeš oem rabljene ili dovlačiti nešto izvana, najbolje uzmi nešto novo od provjerenih marki i trgovca, tipa ovi:
https://www.alufelge.hr/
Od jeftinijeg, a da je solidno, imaju MSW, OZova podmarka…
|
|
|
16.02.2025., 22:50
|
|
Registrirani korisnik
|
ma njuskalo i ebay gledaj, ima felgi ko novih, ima ih čak i s računom, a nekih i s pdvom.
bitno je da nisu lakirane i da nije usijana kočiona prašina ušla u površinu boje.
ponavljam link vijci
|
|
|
13.03.2025., 14:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2025.
|
Molim za savjet.....
Tražim alu felge za drugi komplet felgi ljeto-zima. Moje original felge su dimenzija 17", 5x114,3, ET 60, širina 7", rupa 67,1. Radi se o autu Mazda 6, 2008 godište, motor 2,0 dizel. Uspio sam naći 2 kompleta felgi koje bi išao pogledati i eventualno kupiti, ali postoji problem. Sve dimenzije odgovaraju mojim originalnim felgama osim ET. Na jednom kompletu felgi ET je 40, a na drugom 48..........a moje original su 60. Znam što je ET, ali ne znam koliko odstupanje može biti od original felge. 20 mm mi izgleda puno, pa i 12 nije baš nebitna razlika. Oni koji prodaju felge uvijek će tvrditi kako je to zanemarivo jer žele prodati felge. Zato i pitam ovdje ako netko ima iskustva i zna stvarno stanje, da mi da savjet. Hoće li patiti ovjes ili hoće li se pojaviti neki drugi problemi.
Hvala na savjetima.
|
|
|
13.03.2025., 19:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2004.
|
Quote:
MikiRika kaže:
Molim za savjet.....
Tražim alu felge za drugi komplet felgi ljeto-zima. Moje original felge su dimenzija 17", 5x114,3, ET 60, širina 7", rupa 67,1. Radi se o autu Mazda 6, 2008 godište, motor 2,0 dizel. Uspio sam naći 2 kompleta felgi koje bi išao pogledati i eventualno kupiti, ali postoji problem. Sve dimenzije odgovaraju mojim originalnim felgama osim ET. Na jednom kompletu felgi ET je 40, a na drugom 48..........a moje original su 60. Znam što je ET, ali ne znam koliko odstupanje može biti od original felge. 20 mm mi izgleda puno, pa i 12 nije baš nebitna razlika. Oni koji prodaju felge uvijek će tvrditi kako je to zanemarivo jer žele prodati felge. Zato i pitam ovdje ako netko ima iskustva i zna stvarno stanje, da mi da savjet. Hoće li patiti ovjes ili hoće li se pojaviti neki drugi problemi.
Hvala na savjetima.
|
ako je ET manji od 60 felga će ti viriti više vani, ako je ET veči od 60 onda će ti felga biti više uvučena i moguće je struganje po amortizeru i po unutrašnjosti gdje se kotač nalazi. koliko je odstupanje dopušteno pa otiđi do tog čovjeka sa autom skini prvi kotač i stavi ovu felgu 48, prema broju to bi moglo biti da ova felga viri van 12 mm od tvoje, stavi neku ravnu dasku i vidi da li će ti rub felge viriti izvan blatobrana ako viri onda zaboravi ako je unutar blatobrana jako je moguće da bu ok ili najgore da bu guma na toj felgi strugala po rubu blatobrana u vožnji. ako guma struže to bi ti značilo da ne uzimaš felge ispod ET52 ili 50. i da morašš na atest sa tim felgama da ti ih upišu u prometnu jer bi na tehničkom mogao imati problema.
|
13.03.2025., 20:01
|
|
Registrirani korisnik
|
nađi mazdine felge i odgovarat će ti i ET.
mozda ford ima odgovarajuce, oni dijele nešto..
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:56.
|
|
|
|