|
|
19.06.2019., 21:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Imaš totalno krivu logiku,što je veča diferencija grijanog prostora veči su gubitci i veča potrošnja za održavanje konstante,sto je grijanje sporije (niskotemperaturno) to se gubitci povečavaju, što je brže zagrijavanje tj. brže smanjenje diferencije temperature gubitci se smanjuju  ,ne pričamo o onima koji griju pri -8 vanjskih na cca.od +15 do maksimalno +18 u objektu i nose lajbeke i veste po kuči te ih nije briga da im treba 5 sati da im dnevni boravak sa 15 dođe do 19 
|
|
|
10.10.2019., 17:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
|
Čitam ovu temu jer sam i sam ponekad razmišljao o tome...
Zasto na svaki upit o negativnosti takvog grijanja svi ignoriraju..
Na primjer odavno znam za teorijiu da podno grijanje diže čestice prašine sa poda u zrak gdje je onda isti nezdraviji..elektromagnetsko zračenje mora također postojati i na neki način utjecati na raspoloženje..
Shodno gore navedenom,shvaćam gdje ljudi to imaju u kupaonama jer žele topli pod,ali zašto nitko ne spominje zidno ili stropno grijanje..
Mene zanima zidno pa sam razmatrajući razne sisteme naletio i na CALEO grijući film...može ispod gips ploče ,može ispod laminata... ima neko iskustva?
https://www.grijaci-film.com.hr/cale...o-premium-line
https://www.podnogrijanje.com/set_-_..._sobu_od_12_m2
Zadnje uređivanje Zeleno333 : 10.10.2019. at 17:57.
Reason: link
|
|
|
11.10.2019., 12:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2011.
|
Quote:
Zeleno333 kaže:
Na primjer odavno znam za teorijiu da podno grijanje diže čestice prašine sa poda u zrak gdje je onda isti nezdraviji..
|
Izvrstan uvod

|
|
|
11.10.2019., 17:59
|
|
Najpoznatiji vorum deda
Registracija: Nov 2003.
|
Znaš, mi koji imamo podno, zakurimo, prašina se digne i onda fatamo čestice pincetom, dok oni bez podnog gaze u prašini!
A sa tim električnim.....kad je uključeno, jedva dižem noge jer elektromagnetska sila.....znaš!
|
30.10.2019., 17:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Na godinu sebi ugradim u kupaonu i kuhinju a možda i u dnevnu,nebitno koliko košta.Ugođaj ima svoju vrijednost.
|
|
|
07.01.2020., 01:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
Molim pomoc i savjet oko koristenja elektricnog podnog grijanja.
Nedavmo smo uselili u stan u kojem je isto u kupaonici i kuhinji ugradjeno ispod plocica. Ostatak stana (a i kupaonica) ima provedeno plinsko etazno centralno grijanje = radijatori, tako da bi se ovo trebalo koristiti samo za grijanje poda, ne i prostora.
Nismo dobili nikakve upute ni manual, no po termostatu “Terma” pretpostavljam da je to ona kombinacija iz Feroterma.
E sad, ajmo na primjeru kupaonice - tamo je walk-in tus te je pod stvarno hladan pod bosim nogama. Do sada smo ga palili povremeno, “po potrebi”, na 23-24 stupnja, pod bi bio super topli ali je potrosnja struje - ogromna
Koliko vidim na termostatu su valjda spojena dva ‘osjetnika’ jer ima “room” i “outside” prikaz trenutne temperature. Pretpostavljam da je “room” u podu, jer ta prikazana temperatura je redovno niza.
Obzirom da nam u stanu danju odgovara temperatura zraka od cca 21.5-22 stupnja, koju postizemo putem radijatora, kako koristiti podno grijanje u kupaonici da bi pod bio konstantno topao (odnosno, mlak = ne hladan) a da ne financiram HEP preko svake mjere?
Odnosno, onako zdravoseljacki, bilo bi super kad bi mi netko mogao objasniti a u idealnom slucaju i argumentirati npr “stavi podno na 21 i ne diraj, ne gasi ga nikad do proljeca” ili “upali podno na 24, sat vremena prije tusiranja, a poslije ga ugasi” itd.
Unaprijed hvala 
|
|
|
07.01.2020., 08:06
|
|
Registrirani korisnik
|
Zadnjom rečenicom si sebi odgovorio.
Što se tiče potrošnje,po kvadratnom metru je max 160W a u kupatlu ti nemaš puno kvadrata.Jedan ili dva,to je to.
|
|
|
07.01.2020., 09:09
|
|
Registrirani korisnik
|
Kupaonica je provuceno cca 6m2 jer je veliki walk-in tus (koliko vidim po toplini plocica kad je upaljeno); u zadnjoj recenici sam kao primjer navela dva dijametralno suprotna savjeta pa i dalje ne kuzim
|
|
|
07.01.2020., 13:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
ryell kaže:
Kupaonica je provuceno cca 6m2 jer je veliki walk-in tus (koliko vidim po toplini plocica kad je upaljeno); u zadnjoj recenici sam kao primjer navela dva dijametralno suprotna savjeta pa i dalje ne kuzim
|
Ako staviš temperaturu poda ispod temperature zraka, onda podno ne bi trebalo grijati zrak, već samo održavati pod toplim. Kako je temperatura zraka uz pod u pravilu nešto niža, ipak će malo grijati, ali ne previše. Ostali gubici su kroz beton, a oni ovise o tome kakav je pod (izolacija, glazura, estrih...).
Kad se ideš tuširati, ipak je ugodnije da je pod malo topliji, pa možeš podignuti temperaturu, a koliko će te to doći ovisi također o karakteristikama poda - ako je masa između izolacije i pločica veća ili pločice deblje, pod može akumulirati više topline, pa ćeš morati ranije podignuti temperaturu i više energije će trebati za dignuti temperaturu poda, ali će i dulje ostati topliji kad smanjih temperaturu.
Dakle, ova dva primjera nisu dijametralno suprotna, već se mogu koristiti i komplementarno. Točne temperature i vrijeme potrebno da se pod ugrije ćeš najlakše odrediti eksperimentalno i tu ti tuđa iskustva ne moraju značiti previše.
Što se termostata tiče, nađi manual. Model koji dolazi uz jeftinije komplete ima potenciometar za temperaturu i nema ekran. Kod njega imaš nekoliko načina rada koje biraš kratkospojnicima:
- samo unutarnji senzor
- samo vanjski senzor
- unutarnji senzor regulira temperaturu, a vanjski gasi na nekoj fiksnoj temperaturi poda
- intervalno paljenje (failsafe ako je podešen na vanjski senzor, a on nije spojen ili je neispravan)
Vanjski senzor je senzor u podu i mjeri temperaturu poda blizu grijača, dok je unutarnji senzor u samom termostatu i mjeri temperaturu zraka.
|
|
|
07.01.2020., 13:18
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ryell kaže:
|
Ne kontam,6m2 čega?
Ako je kupaonica 6m2 to razumijem,električno talno grijanje je pravljeno 50 cm širine i da imate 4 metra dužine je to 2 kvadrata i to je vrh.Čemu više od toga?
|
|
|
07.01.2020., 15:18
|
|
Registrirani korisnik
|
@MrBlc, hvala, eksperimentirat cu onda tako uz pracenje potrosnje struje. Plocice su deblje, sto je ispod tj kako je pod izveden - nemam pojma, gradnja je novija i jos je jedan stan ispod nas a iz vidjenog vanjska izolacija je dosta dobro napravljena (74m3 plina za mjesec dana grijanja 80m2 prostora na 21.5 stupanj). Pa mogu samo pretpostaviti da su propisno izveli i podnu izolaciju.
Pronasla sam manual na nekoj kineskoj stranici, taj Terma digitalni termostat koji imamo je koliko vidim samo brendirani Kinez
Quote:
Wanted123 kaže:
Ne kontam,6m2 čega?
Ako je kupaonica 6m2 to razumijem,električno talno grijanje je pravljeno 50 cm širine i da imate 4 metra dužine je to 2 kvadrata i to je vrh.Čemu više od toga?
|
Sad sam pazljivije izmjerila, povrsina keramickog poda kupaonice koja je zagrijana je cca 4m2 (od toga je 1.3m2 walk-in tus). Ne mogu odgovoriti na pitanje “čemu” jer ga nisam ja projektirala ni postavljala, nego nas je takvo docekalo u stanu. Drugi odvojeni sistem je kuhinja s dodatnih cca 6m2 grijanog poda, no to zasad ne osjecam potrebu ukljucivati.
|
|
|
07.01.2020., 16:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Onda bi vam bilo najbolje da vam neki električar postavi mjerač struje i pustite čitav mjesec da održava temperaturu,nešto ovako http://www.gradimo.hr/clanak/mjerac-...energije/78197
To se postavi u ormarić sa osiguračima i onda na kraju mjeseca lijepo zbrojiš sve kilovate (KW) puta toliko po kilovatu i to ti dođe XY kuna.
Sve ostalo je nagađanje.
Mislim da se ugođaj isplati jer to te neće ne znam koliko koštati.
Probaj čitav mjesec,jer termostat radi svoj posao,kad zagrije,onda se ne troši struja i ako je dobra izolacija,uklapa se sa zakašnjenjem jer nema kuda toplota da ide i najugodnije grijenje je kada se održaje temperatura.
Najgore je kada se sve ohladi i želi se postići neka želena temperatura,onda troši li troši.
|
|
|
07.01.2020., 22:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Evo danas sam cijeli dan ostavila u kupaonici na 21 stupanj (u stanu je 22, bilo je dosta sunca danas pa je i to zagrijalo).
Nakon cca 1.5-2h je pod bio ugodno mlak, sad nakon 10h rada je bome stvarno topli.
Hvala za ideju za mjerilo, probat cu vidjeti sto je spojeno zajedno s podnim pa mozemo probati.
|
|
|
13.02.2020., 18:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
Pozdrav,
Planiram ugraditi električno podno grijanje. Imam pitanje u vezi većih površina na koje bi trebao staviti grijanje. Radi se o površini dnevnog boravka i blagovaonice cca 30m2, potrebno mi je oko 20 m2 električnog podnog. Htio bi da cijela površina bude na jednom termostatu. Prvo sam gledao u Keraterma ali oni imaju samo neku svoju marku Idealterm i imaju najveću površinu 20m2. Međutim nepoznata mi je njihova kvaliteta. U Petrokova imaju Danfoss međutim najveća površina je 10 m2. Jeli moguće spojiti dvije mrežice u jednu. Dali se gubi na kvaliteti i efikasnosti grijanja.
Ima li itko iskustva i što preporučate. Hvala
|
|
|
13.02.2020., 20:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Možeš spojiti više mrežica na jedan termostat pod uvjetom da je ukupna struja manja od dopuštene za termostat. Ako je veća, onda ti treba još sklopnik (relej) preko kojeg će se grijanje uključivati.
Mrežice se spajaju paralelno, a vjerojatno će ti trebati i dodatne kutije za to sve skupa pospajati jer, prvo, mala je šansa da ćeš to moći sve dovesti do termostata, a drugo, u kutiji od termostata će ti biti takva gužva da nećeš moći montirati termostat.
|
|
|
30.07.2020., 17:19
|
|
Registrirani korisnik
|
Ljudi treba mi informacija koliko se ruke naplacuju za postavu elektricne mrezice na glazuru s pripremom za termostat. Pa nije to toliko nova stvar da nigdje ne mozes naci cijene . Thx
|
|
|
24.05.2021., 23:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2007.
|
danfoss
postavio bi u kupaonu danfoss podno grijanje pa me interesiraju dvije stvari od ljudi koje imaju iskustva .. koliko treba vremenski od paljenja da se osjeti tolina plocica .. imam lojtru za grijanje pa bi palio podno po potrebi vise radi tusiranja ..!! i drugo dali je to paljenje po potrebi stetno za same grijace..dosta ljudi to uopce ne gasi samo je smanjeno na neku minimalu..ugodnije se tusirat kad je topli pod...
hvala na odgovorima..
|
25.05.2021., 06:34
|
|
Najpoznatiji vorum deda
|
Što bi grijao?:
- pod tuš kade
- pod kupaonice
|
25.05.2021., 08:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Podno ne pališ/gasiš zimi jer je tromo već upališ i pustiš.
Sad kad ne radi temperatura poda je 22 u ovo doba godine.
Da ga sad upalim na 32 od max 35 trebalo bi 2-3 sata.
Malo sam "kasno" preselio pa mi je teško prenijeti zimsko iskustvo, a i još čekam sat pa sam na 2.5mm od susjeda pa pazim.
Ispod 30 se ne osjeti previše toplina poda.
|
25.05.2021., 11:12
|
|
Najpoznatiji vorum deda
|
Quote:
VDCOTO kaže:
................
Ispod 30 se ne osjeti previše toplina poda.
|
Pa preko 27°C nije zdravo!
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:12.
|
|
|
|