Natrag   Forum.hr > Društvo > Aktualno

Aktualno
Podforumi: AI - Umjetna inteligencija

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.06.2025., 17:24   #301
Quote:
mravac8 kaže: Pogledaj post
Pa vi tvrdite da je odlazak na neko mjesto puno važnije nego sudjelovanje na izborima.
Možeš citirati gdje sam ja to napisala?

Svatko ima pravo odlučiti što mu je važnije. Ti imaš pravo imati o tome svoje mišljenje. Ono što nemaš pravo je kažnjavati ljude koji ne misle kao ti.

Quote:

30 posto građana biralo je vlast u općinama, gradovima i županijama koja će vladati gradovima i upravljati životom građana četiri godine.

Smatrate da je potpuno ok da 30 posto građana bira vlast?
Smatram da je potpuno ok da građani sami odluče koliki postotak želi sudjelovati u pojedinim izborima.

I neizlazak je nečije mišljenje. O izborima, kandidatima, krojenju jedinica, popisima...
Old 05.06.2025., 17:42   #302
Quote:
ElRey1 kaže: Pogledaj post
upravo to, zasto imas tako veliku zelju nametati svoje misljenje i stav svima
Nametati?!

Čemu služi forum? Da osoba kaže svoje mišljenje i da ga brani, ako je vrijedno branjenja, svim mogućim argumetnima.

Ti ne namećeš, ali, eto, ja namećem.

Ok, neću više.
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
mravac8 is online now  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2025., 17:49   #303
Quote:
Nametati?!

Čemu služi forum? Da osoba kaže svoje mišljenje i da ga brani, ako je vrijedno branjenja, svim mogućim argumetnima.

Ti ne namećeš, ali, eto, ja namećem.

Ok, neću više.
Ne u diskusiji, nego u zelji da ucinis izbore obvezom, to je nametanje o kojem govorim, mozda nisi shvatila

dakle ti u diskusiji imas misljenje, da je nametanje svima tvog misljanja ispravno jer je dobro za drustvo(da izbor bude obveza)

sad jasnije o cemu sam govorio .

Vi koji zastupate izbore kao obveznu kategoriju, ne pravo , mislite da je ispravno da vase misljenje bude nametnuto svima i da se sankcionira one koji ne izađu na izbore, smatram to apsolutno krivim, i rekao sam vec vise puta zasto.
ElRey1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2025., 20:16   #304
Quote:
Činjenica je da 70 posto birača nije izašlo na izbore. Dakle, vlast nam je izabralo 30 posto građana. Za 70 posto ne znamo koga bi birali.
Ne vje ro jatno.

Nemam drugu riječ za višednevno zlostavljanje logike - a sve, kao, uime upravo logike

Po tko zna koji put: vlast su izabrali svi građani koji su željeli birati vlast. Ne samo da mi ne znamo koga bi biralo preostalih 70% građana - ne znaju ni oni sami. Da znaju, izišli bi i birali.

Teorija po kojoj Hinko sjedi doma i kaže "Joj, tak bih rad' zaokružil onu malu Selakicu, tak mi je nekak hercik, baš je feš puca - ali, moram k Žnidaršiću porazgovarati o Abesiniji z Šafranekom...", temeljita je floskula. Ne, ljudi nisu lijeni napraviti tih 100 metara i odvojiti tih deset minuta - ljudima se živo fućka.

Ti baš nikad nisi dogovarala s društvom kamo za vikend? Baš nikad nitko nije rekao "meni je svejedno, paše mi sve što se vi dogovorite"? Ili si takve zlostavljala dok ne ispuhnu svoju vinekd-želju?
Quote:
Sada zamisli da se donese zakon koji bi zabranio da 70 posto građana izađe na izbore. Što bi mislio o takvoj demokraciji?
O demokraciji koja zabranjuje izlazak na izbore zainteresiranima mislio bih isto što i o demokraciji koja prisiljava (da, prijetnja novčanom kaznom je prisila) izlazak na izbore nezainteresiranima.
Quote:
Demokracija ima neprijatelje i demokraciju treba graditi i braniti svaki dan.
Ma to te ja pitam!!!! Neprijatelji demokracije!!!! Drugovi, neprikjatelj nikad ne spava !!!!

Daj mi samo reci, kako će to "graditi", a pogotovo kako će to i od koga "braniti revol... ups, demokraciju od neprijatelja" ljudi koje prisiliš iziću na izbore?
Odgovori s citatom
Old 05.06.2025., 20:31   #305
Quote:
Mi smo kao društvo došli tu gdje smo danas jer se nismo slagali. Jer smo raspravljali o različitim stajalištima, uvažavali tuđa mišljenja i poglede iako se nismo slagali s istima. Ja sam prvi masu puta promijenio mišljenje o nekoj temi za koju sam imao zacementirano i tvrdo mišljenje zato jer mi je druga strana otvorila neke druge vidike na lucidan, inteligentan i argumentiran način. Zato vrlo često znam u raspravama namjerno biti provokativan i potpirivati raspravu jer želim od te iste druge strane čuti koju pametnu. Imam osjećaj da tako najviše mogu izvući, a kome su osjećaji povrijeđeni - ljudi ovo je samo forum na kojem anonimusi tipkaju, totalno nebitna stvar u životu. Ali sorry, na ovoj temi je sprovod inteligencije onih koji zastupaju obvezno glasovanje. I ne samo to, često ignorirate i namjerno preskačete postavljena pitanja na koje očito nemate odgovore, a bilo ih je od barem četiri-pet forumaša koji zastupaju da glasovanje bude i dalje pravo, a ne obveza. Intelektualno vrlo nepošteno.
Grimble Gromble is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2025., 22:24   #306
Quote:
shtefy kaže: Pogledaj post
Smatram da je potpuno ok da građani sami odluče koliki postotak želi sudjelovati u pojedinim izborima.

I neizlazak je nečije mišljenje. O izborima, kandidatima, krojenju jedinica, popisima...
mislim da se ne može reći da je 30% ljudi biralo jer ne ostane uvijek istih 70% doma

ja nisam bio na baš svakim izborima otkad sam navršio osamnaestu, na puno njih namjerno. HDZ bi lošije prošao 2020 da je glasanje bilo obavezno jer bi svi moji izašli i zaokružili što misle o potresu i koroni, ali i dalje ne bi imao mišljanje za Bandića protiv Josipovića recimo
deadmau5oman is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2025., 23:52   #307
Quote:
Grimble Gromble kaže: Pogledaj post
I ne samo to, često ignorirate i namjerno preskačete postavljena pitanja na koje očito nemate odgovore (...)
A to nije ni najgore. Najgore je što se ni sami među sobom ne mogu složiti kako bi tu eventualnu obvezu provodili u praksi.
Sve nešto okolo kere i uvijeno, uz caveate.

Jedan je prvo za kazne, ali ne rigorozne. Onda ipak ne - da se njega pita, kazni ne bi ni bilo jer je on protiv njih.
Tek možda tu i tamo koja. Zanemariva. Ali svakako da bude obveza.

Pa onda imaš jedno dvoje njih koji predlažu podmić... khm, pardon, financijske stimulacije.

Ti se - osim ako griješim - još nisu ni izjasnili što misle o naslovu teme, odnosno novčanom kažnjavanju.
Istinabog, jedna je rekla kako nema potrebe za kažnjavanjem ako se izvršavaju obveze prema državi (s čime se svi slažemo, dakako),
ali ništa o tome što u slučaju kada se ne prakticiraju Ustavom zajamčena prava u državi.

I tako... summa summarum, sve skupa možda dvije suvisle od cijele te ekipe.
Majke mi, došlo je do toga da kad bi se sad pojavio netko i rekao jasno i glasno 'ma oderi stoku', stisnuo bih mu ruku.

Čisto zbog integriteta i kičme.
Old Jučer, 00:43   #308
Quote:
fra Martin kaže: Pogledaj post
Poboljšanje koje tražiš, mora ići zaobilaznim, uskim, trnovitim putem. Mora se ponuditi smisao. A ovaj pak nije odvojiv od kvalitete ljudi koji se nude. To su ti ključni parametri i moj predstavnik mora biti takav da se ja mogu identificirati s njegovom ponudom smisla. Ako takvog nema, ja ne glasam ni za koga = jednostavno neću da nitko bude moj predstavnik... a budući da će se sustav odvijati i bez mene, s figom u džepu prihvaćam te koje su drugi ljudi izabrali. Ionako ne utječu presudno na moj život, tj. i u takvim nepovoljnim okolnostima, sam stvaram svoje krugove. Imam za to snage i volje, pa ta okolnost poništava loše izbore drugih ljudi, koji nisu moji bližnji.
ne gledaš širu sliku, kompliciraš. jer ako ćeš čekati idealnog kandidata najvjeroajtnije ga nikada nećeš dočekati. stvari treba maksimalno pojednostaviti, ili si lijevo ili si desno, ili si demokrata/liberal ili si republikanac, ili si za jednoumlje ili si za demokraciju.

npr. ja sad da osnujem stranku "neopredjeljenih" ja bi premoćno pobjedio na izborima. i šta bi se dogodilo kad bi pobjedio? koju bi politiku zagovarao?
neopredjeljenu?

drugim riječima biraš platformu koja će biti najbliža nekakvim tvojim općim razmišljanjima. pa nije vrag da niti jedna stranka nema baš ništa u čemu se slažeš s njom?

evo recimo samo jedan primjer, recimo pitanje vjere i crkve. da li ćeš kao vjernik ili simpatizer glasati za stranku koja vjeru podržava i ima za nju razumjevanja ili ćeš glasati za stranku koja ju prezire i sušta joj je suprotnost?

ja mislim da je već samo to sasvim dovoljan motiv za izlazak na izbore

a ima i masu drugih važnijih stvari koje su na stolu.
Ajutokintumi is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 00:45   #309
Sprovod inteligencije je odličan opis. Neki to ovdje eklatantno pokazuju, dokazuju i cementiraju.
Headbanger is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 00:59   #310

Diktaturu uvesti pod hitno. Ova demokracija postaje sve neizdržljivija i nesnosija, sve gadljivija i mizernija, sve komičnija i grotesknija....
Old Jučer, 01:49   #311
Quote:
Headbanger kaže: Pogledaj post
Sprovod inteligencije je odličan opis. Neki to ovdje eklatantno pokazuju, dokazuju i cementiraju.
gotovo isto kao što se zgražanje prikazuje kao festival inteligencije

enciklopedija.hr/demokracija

Quote:
demokracija (grč. δημοϰρατία: vladavina naroda), politička ideja o vladavini u kojoj sudjeluju svi članovi zajednice (narod), izravnim odlučivanjem ili posredno putem izabranih predstavnika. Demokracija je politički poredak u kojem vlada većina, uz osiguranje prava manjine, te individualnih prava svakoga građanina i time je protivna onim oblicima vladavine u kojima narod nema vrhovnu vlast, nego njime upravlja neki pojedinac ili skupina (monarhija, tiranija, despocija, aristokracija, oligarhija).
sve lijepo piše, "svi članovi" kao i na ono šta se misli pod famoznim "pravom"
Ajutokintumi is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 01:56   #312
Ta definicija podrazumijeva vladavinu svih dobrovoljno i slobodno a ne obavezno i uz kažnjavanja ... Jeste li vi neki od ovih novih generacija kojima doslovno sve treba crtati ?

Kako možeš natjerati svih da vladaju ?
Old Jučer, 01:57   #313
Znači, boktejebo, eto. To je sve što više imam za reći.

Pazi, lik još podcrta individualna prava svakog građanina kao da je to argument koji cijelo vrijeme govori u prilog njegovoj verziji demokracije.

Bog. Te. Jebo.
Old Jučer, 02:00   #314
Zato je ono što se danas naziva diktatura veća demokracija odnosno nosi u sebi više istinske slobode nego ono što se danas (i sutra i preksutra...) zove demokracija.

Koga zanima kako neka pojava može postati svoja vlastita suprotnost, neka čita Gurđijeva. A koga zanima kako lijevo može postat desno a desno lijevo, neka sluša Čubija.
Old Jučer, 02:03   #315
Quote:
Wotan kaže: Pogledaj post
Znači, boktejebo, eto. To je sve što više imam za reći.

Pazi, lik još podcrta individualna prava svakog građanina kao da je to argument koji cijelo vrijeme govori u prilog njegovoj verziji demokracije.

Bog. Te. Jebo.
a jebiga tebi treba podcrtati baš sve.

to je definicija kao individualno pravo svakog građanina U ODNOSU na autokratu, despota, tiranina, dakle protiv svakog drugog oblika vladavine. gdje građani nemaju to pravo.

i zato su tu brojke bitne, poželjno je da svi iskažu svoju volju, to svoje pravo

to nije jebeno pravo da ne izađeš na te iste izbore, pa daj shvatite više

onaj tko ga tako shvaća požurio je, prije reda ga konzumira,
oportunista je
Ajutokintumi is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 02:23   #316
Quote:
Ajutokintumi kaže: Pogledaj post
to nije jebeno pravo da ne izađeš na te iste izbore, pa daj shvatite više
Da, mamlaze jedan tvrdoglavi, to je upravo to pravo, ako tako izaberem. Upravo to.

Jer da nije, postojao bi u najmanju ruku već odavno neki oblik sankcija,
i ne bi bilo potrebe tebi u dva ujutro pokušavati utuviti u glavu nešto što je i desetogodišnjaku jasno.

Kao što postoji kazna ako ne platiš porez. Što je obveza. Ili ne registriraš vozilo. Što je isto obveza.
Ili ne očistiš led ispred kuće u zimi. Obveze. Podložne sankcijama.

Izlazak na izbore je pravo, jebote leš! Pravo, razumiješ? Ne imperativ. Jel' tebi jasna definicija te riječi?
Old Jučer, 02:53   #317
Quote:
Wotan kaže: Pogledaj post
Izlazak na izbore je pravo, jebote leš! Pravo, razumiješ? Ne imperativ. Jel' tebi jasna definicija te riječi?
ok, dobro. i sad zamisli situaciju, ti nisi izašao a na izborima pobjedi opcija koja ti ukine to pravo. znači nemaš više pravo glasati. a slijedom toga nemaš više niti individualna prava.

znači jel uviđaš sad razliku?
između prava na glasovanje i individualnih prava.
jesu to dva različita pojma? jesu

znači ne možeš nešto konzumirati (pravo da ne izađeš na izbore) dok to još nisi odabrao/izborio se za, mislim možeš, ali onda se nemoj čuditi ako ga/ih izgubiš.

kod izbora se kreće od nule
Ajutokintumi is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 02:54   #318
Quote:

Ja se ne zgražam, više komentiram sa sažaljenjem i susramljem...
Headbanger is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 03:22   #319
Quote:
denijama kaže: Pogledaj post

ali meni i dodatna stvar nije jasna. Mahom ovi koji zagovaraju obvezu glasanja -nisu zadovoljni trenutnim odabirom (ili mi se tako čini) i imaju neku fiks ideju da bi rezultati izbora bili drugačiji ako bi više ljudi izašlo na izbore...

a doslovno ne postoji niti jedan pokazatelj da bi bilo tako..jednostavno ne postoji. jer onda bi i ankete bile uvijek jako krive i sl.

Može biti nekih pomaka negdje...možda...ali neke velike promjene -ne.
Ja sam uvjerena da bi ovi koji bi uveli obavezno glasanje na veliko popušili na sljedećim izborima ili na prvim sa obaveznim glasanjem.

Logika mi je tu ovakva...

Svi koji moraju ići glasati a ne žele, nisu išli do sada jer ne znaju za koga ili jer ih se ne jebe. Evo da sam takva na sljedećim izborima ne bi isto znala kome dati glas. Ali bi znala da, ću ga dati prija svakome nego onima koji su me presilili da moram uopće izlaziti na izbore.
Old Jučer, 07:10   #320
Quote:

Koliko puta vama čovjek mora ponoviti jedno te istu stvar? Evo ovo je moj zadnji pokušaj jer si izvukao definiciju demokracije, a istovremeno ju uopće ne razumiješ.

Neizlazak na izbore nije nužno pasivnost ili apatija, štoviše može biti svjestan politički čin. U demokraciji, pravo na izbor znači i pravo da se ništa ne izabere, ako to izražava tvoju volju ili neslaganje. U tom smislu, neizlazak je oblik sudjelovanja u demokraciji, jer je i on dio političkog dijaloga i javne poruke.

DA PONOVIMO STOTI PUT: u demokratskim društvima temeljna vrijednost je sloboda, uključujući i slobodu da ne sudjeluješ u izbornom procesu. Pravo glasa nije obveza, nego pravo koje uključuje i mogućnost da ga ne iskoristiš ako nijedna ponuđena opcija ne predstavlja tvoje stavove. Doslovno festival demokracije.

Neizlazak može biti oblik pasivnog otpora, odnosno političkog stava protiv sustava, kandidata ili procesa. Svojesvrstan bojkot kada građani svjesno odluče ne podržati izbore jer ih smatraju nepravednima, korumpiranima ili besmislenima.

Ideja s kojom podržavaš novčano kažnjavanje za neizlazak na izbore uz uvjet da se na listiću može upisati "suzdržan" je dodatni administrativni i financijski izdatak koji se neće platiti sam, u suštini je nepotreban, da ne kažem debilan, jer apsolutno ništa ne mijenja na stvari.

Isto tako postoje oni koji su apatični, "lijeni" i koje apsolutno boli kuki za politiku. Guess what, također njihovo pravo.

Hoćete li sada prestati više vrtiti mantru da neizlazak na izbor znači nedemokratsko ponašanje?

Quote:
ok, dobro. i sad zamisli situaciju, ti nisi izašao a na izborima pobjedi opcija koja ti ukine to pravo. znači nemaš više pravo glasati. a slijedom toga nemaš više niti individualna prava.

znači jel uviđaš sad razliku?
između prava na glasovanje i individualnih prava.
jesu to dva različita pojma? jesu

znači ne možeš nešto konzumirati (pravo da ne izađeš na izbore) dok to još nisi odabrao/izborio se za, mislim možeš, ali onda se nemoj čuditi ako ga/ih izgubiš.

kod izbora se kreće od nule
Ukine ti to pravo u smislu pretvorimo se u diktaturu ili ukine ti to pravo i pretvori ga u obvezu? Pretpostavit ću da je potonje, jer ovo prvo navedeno je smiješan argument u duhu ove teme. Možemo reći da će i Sunce umrijeti za 5 milijardi godina, pa što ćemo onda s našim pravom glasovanja.

Izaći ćeš na iduće izbore i zaokružiti opciju koja će se zalagati da vrati stvari kako su bile prije, ako ti je do toga stalo.

Ako nije, platit ćeš kaznu.

Crtat ćeš kurce na listić.

Opcija je tisuću.

Bit će opet kako želi većina. A većina ne želi da ih se kažnjava radi neizlaska na izbore o čemu govore podaci svake četiri godine vrlo jasno.

Btw, pravo na glasanje je individualno pravo, ali individualno pravo nije samo pravo glasa. Tako da ti ova nova mentalna vratolomija ne drži vodu.
Grimble Gromble is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:01.