Fotoaparati i oprema Tvornica fotografija |
|
|
19.05.2024., 23:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
Quote:
Marinjo kaže:
|
To je 11 godina star fotoaparat sa malim MFT senzorom. Bolje onda kupiti Sony A6000 s 2 objektiva za 60 EUR više.
|
|
|
20.05.2024., 07:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
Pozdrav
Planiram si kupiti aparat za amatersko slikanje (priroda i obiteljske fotografije).
Dvoumim se izmedu dva Canona pa molim preporuku za jedan od ova dva dolje navedena.
Bugdet mi je do nekih 500€ i ne očekujem previše za te novce, ali prema mom skromnom znanju mislim da bi mi nešto od ova dva aparata bila sasvim dovoljna za moje zelje i potrebe.
Hvala.
https://www.aviteh.hr/canon-eos-2000...b130-16gb.html
https://www.aviteh.hr/canon-eos-4000...b130-16gb.html
|
20.05.2024., 08:10
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
krimtim33 kaže:
|
2000D je bolji, ali današnji mobiteli rade bolje fotografije od ovih Canona s kit objektivima.
|
|
|
20.05.2024., 11:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2011.
|
Quote:
DrDexter kaže:
To je 11 godina star fotoaparat sa malim MFT senzorom. Bolje onda kupiti Sony A6000 s 2 objektiva za 60 EUR više.
|
Pogledah..
Za Sony sa oglasa donekle sumnjam (ne bih raspravu jer ne vidim koji je drugi objektiv i nema niti jednu extru).
Tako sam i ja nekad krenuo sa Fotoaparatom + stockom 14-42 pa se nabralo drugih kupnji jer mi je sve falilo. Tek sa promjenom na fix 25 i 14-140 je ispao perfect fit za amaterizam, no nisam aktivan neko vrijeme pa me zanima ima li koji drugi perfect fit.
Stoga hajdmo direkt u glavu -koliko vrijedi moj komplet da barem znam taj pogled iz foruma (budem si realniji).
lp
|
|
|
20.05.2024., 18:10
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
marinjo1 kaže:
Pogledah..
Za Sony sa oglasa donekle sumnjam (ne bih raspravu jer ne vidim koji je drugi objektiv i nema niti jednu extru).
Tako sam i ja nekad krenuo sa Fotoaparatom + stockom 14-42 pa se nabralo drugih kupnji jer mi je sve falilo. Tek sa promjenom na fix 25 i 14-140 je ispao perfect fit za amaterizam, no nisam aktivan neko vrijeme pa me zanima ima li koji drugi perfect fit.
Stoga hajdmo direkt u glavu -koliko vrijedi moj komplet da barem znam taj pogled iz foruma (budem si realniji).
lp
|
Realno 300 EUR. Stavi ga na Facebook Marketplace preko neke foto grupe.
Ja sam prije 2 godine prodao Canon 600d sa jako traženim Sigma 17-50 f/2.8 objektivom za 330 EUR i to nakon otprilike 2 tjedna.
|
|
|
21.05.2024., 22:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2024.
|
Prodan je.... panasonic micro 4/3 su u pocecima bili cool 100 gradi. Moj zlatni tj oker je bio prica sam za sebe tako da je ostao u divnom sjecanju..
Samo da.malo komentiram- ako je objektiv skuplji od aparata, cemu oboje cijeniti manje od cijene samog objektiva.
Reklo bi se ili si pro pa ima smisla ili se trose novci bez veze.
|
|
|
21.05.2024., 22:29
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Marinjo kaže:
Prodan je.... panasonic micro 4/3 su u pocecima bili cool 100 gradi. Moj zlatni tj oker je bio prica sam za sebe tako da je ostao u divnom sjecanju..
Samo da.malo komentiram- ako je objektiv skuplji od aparata, cemu oboje cijeniti manje od cijene samog objektiva.
Reklo bi se ili si pro pa ima smisla ili se trose novci bez veze.
|
To je jako star i za današnje pojmove jako slab aparat. Dobro da si prodao.
|
|
|
09.07.2024., 10:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2022.
|
Pozdrav svima!
Trebam preporuku za fotoaparat za sebe. Napokon sam si odlučila ispuniti cjeloživotnu želju.
Željela bih slikati ljude, manje proslave i slično, te bih željela ići u profesionalnom smjeru kroz neko vrijeme.
Trenutni budžet mi je 1500€, moooožda bi se mogla rastegnuti još 300 €.
|
|
|
09.07.2024., 11:15
|
|
Sve je Dobro
Registracija: Feb 2006.
|
Ako ne želiš ulaziti u igru s objektivima, koja je vrlo skupa, uzmi RX100 VII.
|
|
|
09.07.2024., 19:26
|
|
Jednoborg
Registracija: Oct 2006.
|
Quote:
Anonimna. kaže:
Pozdrav svima!
Trebam preporuku za fotoaparat za sebe. Napokon sam si odlučila ispuniti cjeloživotnu želju.
Željela bih slikati ljude, manje proslave i slično, te bih željela ići u profesionalnom smjeru kroz neko vrijeme.
|
Mislis na kameru za gust i stjecanje iskustva sada pa eventualno kasnije dodatnu investiciju ako stvari postanu profesionalne ili zelis odmah nesto sa cime kasnije ocekujes hobi profesionalizirati?
Ako zelis ici u profi smjeru na djelu trzista gdje je najvise sanse da zaista i mozes raditi profesionalno te ako isti aparat zelis i tada nastaviti koristiti, makar samo kao beckup, trazi nesto sa dvostrukim memorijskim karticama (u slucaju da se nesto desi kartici ili fotoaparatu ne zelis da klijenti ostanu bez fotki sa eventa + dva aparata ne gube vrijeme na ceste promjene objektiva) i kakav objektiv koji funkcionira u tim okolnostima. I tu ces kasnije vjerojatno morati prosiriti izbor ali vjerojatno kakav zum unutar 20-80 raspona nije los izbor, moguce i nesto u kitu sa prvom kupnjom. Makar je za iskustvo mozda bolja prime leca za pocetak.
Takodjer je tu korisno drzati se istog "ekosustava", tj istog proizvodjaca sa istim prihvatom leca, pa onda nije lose imati buduce sirenje aparature odmah u vidu ako ne zelis u nekom trenutku sve rasprodati i krenuti od 0 sa novim "ekosustavom".
Npr unutar sonijeva ekosustava a7 III sa kit objektivom 20-70 mozes naci za 1700
Tijelo iste sa kakvim jeftinim primeom poput FE 50mm f/1.8 za 1600 ukupno. To bi vjerojatno bio moj izbor u opisanoj situaciji.
Kasnije onda mozes uzeti noviju skuplju generaciju iste linije (trenutno je vrh a7r V, 2 i nesto x skuplje, no muguce overkill) ili flagshipove poput a1 (4x skuplje) ako treba upgreadati za posao, ali su lece medjusobno izmjenjive, kao i flash, kontroler, baterije ili drugi dodaci, a i operativni sustavi ce vjerojatno biti slicni.
Za ne-event i posebno umjetnicku fotografiju nema nekih specificnih zajhtjeva, sve moze bit umjetnost, ali tu se skoro pa nemoguce profesionalizirati, u promilima je fotografa koji mogu zivjeti od toga, a i medju njima vecina zato sto ima dobar marketing vise nego samu fotografiju uz to sto im dobar dio prihoda dolazi od sekundarnih stvari poput drzanja tecajeva, YT kanala, prodavanja preseta za postprodukciju i slicno.
Ako pak odes u event fotogradfiju, kao sto se moze zakljuciti iz iskazanih interesa, ocekuj da ces morati imati ipak dosta vecu pocetnu investiciju. Jednako kao i recimo u vozilo ako zelis biti taksist, tesko da dugorocno/ozbiljno mozes raditi profesionalno sa jednom entry-level (za pojmove segmenta) kamerom i objektivnom. Barem dvije kamere, vise objektiva, rasvjeta, softver, moguce i novo racunalo, stativi, vjerojatno i dron dobro dodje...
Ako imas studio onda su tu opet novi zahtjevi, naravno.
Kada smo kod drona nemoj opcenito zanemarivati video, sve je trazenije i nisam siguran da profi fotograf moze funkcionirati bez da snima i njih.
Takodjer racunaj izdatke za software, Adobe photography plan je 150eura godisnje, vjerojatno najbolji izbor za profi fotografiju buduci je nekakav industry standard (u slucaju potrebe za suradnjim, a i tehnicki realno najbolji opcenito govoreci, van specializiranih segmenata gdje onda trebas kombinirati vise toga od vise proizvodjaca).
Takodjer racunaj izdatke za pohranu i beckup tolike kolicine medijskog materijala. Minimalno na dva fizicka diska, jos bolje ako se ima i kakav veliki cloud za dodatnu sigurnost (vlastiti fizicki cloud je takodjer opcija, ali komplikacija za sebe). Kasnije kada se nakupi puno materijala moze se i razbiti na skuplji "brzi" clodu i jeftini "hibernirani" za arhiviranje gdje medjutim treba vremena da se ta arhiva dohvati pa nije za aktivno koristenje.
|
|
|
09.07.2024., 21:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Anonimna. kaže:
Pozdrav svima!
|
Rabljeni Sony A7 III i Tamron 28-70 f/2.8 objektiv su daleko najbolji izbor za tebe. Ne moraš dalje gledati ni razmišljati. To je ono što tražiš i što jedino ima smisla za cijenu do 2000 EUR.
|
|
|
11.07.2024., 00:46
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
DrDexter kaže:
Rabljeni Sony A7 III i Tamron 28-70 f/2.8 objektiv su daleko najbolji izbor za tebe. Ne moraš dalje gledati ni razmišljati. To je ono što tražiš i što jedino ima smisla za cijenu do 2000 EUR.
|
Kad netko na osnovu par rečenica koje si napisala već zna što je najbolji izbor "za tebe" i apelira da dalje ne razmišljaš, onda treba postati sumnjičav.
Uvijek postoje razne opcije. Kod izbora sustava ne treba se prenaglit.
|
|
11.07.2024., 01:35
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
fotoguru kaže:
Kad netko na osnovu par rečenica koje si napisala već zna što je najbolji izbor "za tebe" i apelira da dalje ne razmišljaš, onda treba postati sumnjičav.
Uvijek postoje razne opcije. Kod izbora sustava ne treba se prenaglit.
|
Preporučio sam Sony jer mi se čini da Canon R6 sa objektivom od 2400 EUR baš i nije optimalan izbor. :-)
|
|
|
12.07.2024., 23:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
DrDexter kaže:
Preporučio sam Sony jer mi se čini da Canon R6 sa objektivom od 2400 EUR baš i nije optimalan izbor. :-)
|
R6 je viša klasa i ne uklapa se u ciljani budget. Usporedv s A7III bio bio EOS R ili R8. Ali za nekoga tko tek počinje s fotografijom i APS-C dolazi u obzir. Ovisi koliko je nekom važna veličina odnosno težina kamere s objektivom. A tu su još Nikon i Fujifilm s odličnim sustavima.
|
|
13.07.2024., 09:12
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
fotoguru kaže:
R6 je viša klasa i ne uklapa se u ciljani budget. Usporedv s A7III bio bio EOS R ili R8. Ali za nekoga tko tek počinje s fotografijom i APS-C dolazi u obzir. Ovisi koliko je nekom važna veličina odnosno težina kamere s objektivom. A tu su još Nikon i Fujifilm s odličnim sustavima.
|
Nešto si pobrkao. R6 je ista klasa kao A7III. Unutar te klase A7III je bolji od svih drugih konkurenata pa i od R6 koji ima lošiji senzor i manju rezoluciju. R8 je klasa ispod jer nema IBIS. R je potpuni fail i još niža klasa.
Osim toga za full-frame Canon tijela treba kupovati 250 do 300% skuplje objektive nego za Sony.
|
|
|
13.07.2024., 16:05
|
|
Jednoborg
Registracija: Oct 2006.
|
r8 i r nemaju dvostruku memoriju, a žena po svemu sudeći prvenstveno cilja na evente, čak i profesionalno.
|
|
|
16.07.2024., 21:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
|
Fotić za malog klinca
Apsolutno ne znam sto i gdje kupiti, pa vam se obracam za pomoc.
Naime, rado bih svom 7-godisnjaku sad za rodjendan uzela nekakav kompakt. Igra se sa mojim starijim Canonom, puno "okida"  , pokazuje interes (naravno, djecja znatizelja). No, nije bedast, cita odavno, pise, a tek sad ce u skolu i voljela bih ga bar malo maknuti od slinih youtube-a i ekrana, da se osjeca "velikim" i ima svoj vlastiti fotoaparat. Pa nek radje prčka po ekranu fotića nego mobitela jer ovo drugo mu nikad neću uzet
Samo, sto kupiti? Ne bi igracke, one instant kamerice isl. jer gdje god na netu krenem citat obicno izbacuje doslovno igracke ili su to fotici koje kod nas ne mozes nabaviti.
Ima tko kakav prijedlog? Ono, da je kvaliteta slike ok, bas da ne bacim novce uludo u vjetar tj, da nije totalni srot za u smece. Ni za budzet nisam sigurna, pa iako sam ogranicena, opet, ajde, izdvojila bi i nesto vise.
Hvala unaprijed!
|
|
|
16.07.2024., 23:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ursula1000 kaže:
Naime, rado bih svom 7-godisnjaku sad za rodjendan uzela nekakav kompakt. Igra se sa mojim starijim Canonom, puno "okida"  , pokazuje interes (naravno, djecja znatizelja). No, nije bedast, cita odavno, pise, a tek sad ce u skolu i voljela bih ga bar malo maknuti od slinih youtube-a i ekrana, da se osjeca "velikim" i ima svoj vlastiti fotoaparat. Pa nek radje prčka po ekranu fotića nego mobitela jer ovo drugo mu nikad neću uzet
Samo, sto kupiti? Ne bi igracke, one instant kamerice isl. jer gdje god na netu krenem citat obicno izbacuje doslovno igracke ili su to fotici koje kod nas ne mozes nabaviti.
Ima tko kakav prijedlog? Ono, da je kvaliteta slike ok, bas da ne bacim novce uludo u vjetar tj, da nije totalni srot za u smece. Ni za budzet nisam sigurna, pa iako sam ogranicena, opet, ajde, izdvojila bi i nesto vise.
Hvala unaprijed!
|
Tvoj stari Canon je idealan za njega. Nema smisla trošiti novac za skupu igračku za tako malo dijete. Vjerojatno će ga razbiti za par dana.
|
|
|
19.07.2024., 23:15
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ursula1000 kaže:
Hvala unaprijed!
|
Ako mu želiš kupit dobar fotić onda je to neki 1 inch superzoom. Najbolji su Canon G5X mark II i Sony RX100 mk 6 ili mk 7. Zahvaljujući 1 inch senzoru napravit će bolju sliku od mobitela a druga prednost je optički zoom 5x odnosno 10x. Cijena im je blizu 1000 Eur.
Ako ti je to mnogo za dat djetetu da se igra, onda neki stariji superzoom 10x do 20x. Pogledaj Panasonic 1 inch superzoom seriju FZ i TZ. Npr. Panasonic Lumix FZ1000 sa senzorom 1 inch i zoomom 25-400.
Možda bi bolji izbor od kompakta bio neki jeftin APS-C mirroless? Canon M serija je jeftina jer je napuštena i neće bit novih modela. Zato se npr. M5 s objektivom 18-150 mm može dobit na Njuški za 350 eura. Jeftinije od dobrih kompakta. A bolje.
|
|
20.08.2024., 09:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2021.
|
Pozdrav ekipa. Razmišljam o kupnju rasvjete za snimanje ljudi u interijeru, prvenstveno zbog videa. Imate li neku preporuku da je "cost effective"?
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:08.
|
|
|
|